Your baby can read??

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door firegirl, 9 mrt 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. firegirl

    firegirl Niet meer actief

    In december is er hierover een onderwerp geopend. Ik kom het nu veel vaker tegen, zijn er meer mensen die er ervaring mee hebben? Ik hoor het graag! Ik denk er namelijk sterk over om het te kopen.
     
  2. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Heb er iets over gelezen. De vraag is wie het leuker vindt, jij of je kind. Hetzelfde volgens mij met je kind fruit geven alstie 4 maanden is. Hij krijgt er niks van, maar waarvoor zou je het doen?
     
  3. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ik heb er laatst reclame vabn gezien, maar je kind leert niet lezen ervan, het leert om totaalplaatjes van woorden te herkennen. Zelfde kunstje als een kind dat aan het logo van de supermarkt kan zien dat we nu naar de AH, nu naar de C1000, enz gaan...
    Maar leren lezen is geen kwestie van woordplaatjes in je kop stampen, maar letters leren ordenen. Ik ben geen didacticus, maar mij leek het een methode om het leesproces van je kind heerlijk om zeep te helpen, eigenlijk...
     
  4. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    In het laatste nummer van 'Ouders van nu" staat een artikel hierover. Met voor- en tegenstanders.
     
  5. Wupped

    Wupped Bekend lid

    21 jan 2009
    531
    1
    0
    Bi/BO Consultant
    Capelle aan den ijss
    zoals ik toen reageerde , ga ik nu weer doen

    babys kunnen niet lezen alleen systematisch onthouden of te wel herkennen , zonde van je geld. ga er iets leuks mee doen :)

    Tegen de tijd dat je kindje er zelf aan toe is is het misschien leuk om het abc samen te maken op karton spelender wijs leren ze het dan en het is leuke bezigheid voor jou samen met je kindje.
    Maak ze zo dat je ze kan verschuiven en woorden kan maken , elke letter en cijfer andere kleurtjes. en als ze er aan toe zijn begin je maar boekjes.

    maar geloof nu niet dat een baby van 9 maanden kan lezen! een Baby leert dan net een beetje papa en mama en de betekenis achter die woordjes, ( ook die hebben in het begin geen waarde voor zo kleintje) .....

    als jij je kindje een plaatje van een aap laat zien, en het 10000 x herhaald zou het altijd zeggen dat het aap is, of op zijn of haar manier de klank na aapen.. zo kan ik mijn kind natuurlijk laten leren lezen... zo werkt dat maffe your baby can read:)
     
  6. firegirl

    firegirl Niet meer actief

  7. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Ik citeer uit het artikel:

    Ik ben het er wel mee eens, waarom willen ze/we baby's leren lezen?
     
  8. Wupped

    Wupped Bekend lid

    21 jan 2009
    531
    1
    0
    Bi/BO Consultant
    Capelle aan den ijss

    amen op dat stuk
     
  9. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    1
    36
    Of het nou waar is of niet: waarom zou je het willen? Baby's leren toch in hun eigen tempo? En op zulke jonge leeftijd zouden ze zich met heel andere dingen horen bezig te houden?! Waarom moet alles zo snel tegenwoordig? Mogen ze niet gewoon leren door te spelen? Bezig houden met vormpjes, rollenspellen, kleuren, lego, etc ipv dingen te doen die pas op het basisonderwijs voorbij hoeven te komen?
     
  10. Dora en Boots

    Dora en Boots Niet meer actief

    Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd waarom je zou willen dat je baby kan lezen. Is niet aanvallend bedoeld hoor.:)
    Vraag het me gewoon af. Ik kan me er namelijk absoluut nu niet druk over maken. Dat komst straks wel, als ze er zelf in geinterresseerd is of op school.
     
  11. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Voor vaste voeding kunnen 1) heel goede redenen zijn 2) het is niet zo dat vaste voeding krijgen vanaf 4 maanden tegen de natuurlijke ontwikkeling van een westers kind ingaat.

    Wat betreft lezen? Ach, waarom? Wat is de toegevoegde waarde? Ik kan het niet bedenken
     
  12. Kimmeding

    Kimmeding VIP lid

    13 mrt 2008
    6.167
    1
    38
    begeleidster verstandelijk gehandicapten
    lelystad
    Ik kan alleen maar zeggen....laat een kind een kind zijn.
    Staks moeten ze op school al zoveel leren en verplicht doen.
     
  13. Chantico

    Chantico Niet meer actief

    #13 Chantico, 9 mrt 2010
    Laatst bewerkt door een moderator: 9 mrt 2010
    Als ik naar mijn dochter van anderhalf kijk, dan is die in heel veel dingen geïnteresseerd, ze wil echt van alles leren en doet dat dus ook al spelenderwijs, maar in letters en lezen is ze totaal niet geïnteresseerd. Er is nog zoveel meer - en vooral éérder - te leren dan lezen! Namen van mensen, dieren en dingen, woorden om te omschrijven wat je doet en wat je wil hebben, woorden voor kleuren, aantallen, emoties, nog zoveel meer. Haar cognitieve ontwikkeling op het gebied van taal wordt echt volop gestimuleerd en volledig aangestuurd vanuit haar eigen wil om dingen te leren. En ik heb haar dus nog nooit naar een letter zien wijzen en vragen wat dat voor letter is.

    Vanuit deze ervaring denk ik dat het voor haar heel natuurlijk en dus goed is om nog niét te leren lezen. En omdat mijn dochter heel normaal is in haar ontwikkeling denk ik dat dat voor de meeste kindjes geldt. Ik geloof dat kinderen op een natuurlijke manier hun potentieel tot ontwikkeling brengen. Ze wíllen op een bepaalde leeftijd bepaalde dingen leren en als je daar op aansluit gaat het leren vanzelf, spelenderwijs en met enorm veel plezier.

    Willen ze iets wat eerder dan gemiddeld leren, dan kun je daar heus in meegaan, maar het moet dan wél vanuit het kind zelf komen, vind ik. Wanneer je dingen veel vroeger dan normaal aanbiedt, dan kun je vast wel door het héél veel te oefenen en er heel erg mee bezig te zijn bepaalde dingen aanleren, maar of dat het plezier dat het kind heeft in het leren ten goede komt, dat betwijfel ik ten zeerste. Sterker nog: je kan je kind ook opzadelen met faalangst of dat het gaat denken dat het alleen goed genoeg is als het op hoog niveau presteert.

    Ik ga onze meid geen letters aanbieden tot ze er zelf om vraagt en vind het totaal niet erg als dat pas gebeurt wanneer ze naar groep 3 gaat. Ik kan me nu al verheugen op de trots die ze zal uitstralen als ze haar naam gaat herkennen op haar kapstokje op de kleuterschool of als ze spellend letters gaat oplezen. Ik vond het zelf een magische ontdekking toen de wereld van het lezen voor me open ging in groep 3. Ik zie voor haar het nut van nu al leren lezen niet in en mijn genoegen wanneer ze het ooit wel gaat leren bewaar ik lekker voor later :) Ik geniet nu mateloos van de glundering in haar ogen bij alle taalontwikkelingen die ze nú doormaakt nu ze leert praten. Dat is al prachtig en indrukwekkend genoeg!
     
  14. Chantico

    Chantico Niet meer actief

    Ik ben wel erg benieuwd naar wat de voorstanders hier dan over te zeggen hebben. (De argumenten van de tegenstanders kan ik zelf wel bedenken ;)) Als iemand die dit artikel heeft gelezen zin heeft om dat hier te posten: graag!
     
  15. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief


    De voorstander in het artikel is de bedenker van de methode zelf... Helaas heb ik het niet bij de hand maar de strekking is dat je gebruik maakt van het sponsvermogen van je kindje en dat dit de beste tijd om dit soort dingen te leren....
     
  16. Chantico

    Chantico Niet meer actief

    Haha, lekker objectief!

    Dat sponsvermogen is inderdaad verbazingwekkend. Maar: als je 'leren lezen' laat "opsponzen" dan moet dat ten koste gaan van andere dingen die je kind kan leren. Ook een spons heeft maar een beperkte capaciteit. Ik denk dat het sponsvermogen zichzelf richt op wat voor het kind het meest belangrijk is om te leren. En wat ik al zei: die van mij richt haar sponsvermogen absoluut niet op leren lezen, en de meeste kinderen van haar leeftijd (en nog wel een stukje ouder ook) niet. Dat zou wel raar zijn als dit eigenlijk de beste tijd is om te leren lezen. Dus... ik denk dat de bedenker van de methode het op dat punt mis heeft. Ik denk dat de natuur haar zo'n sponsvermogen heeft gegeven inclusief het vermogen om te bepalen waar ze het op moet richten. Zolang ze dat mag volgen ontplooit ze zich naar haar beste vermogen, is mijn stellige overtuiging. Wil je je kind dus ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling (wat vast de drijfveer is van de ouders die overwegen deze methode aan te schaffen) dan denk ik dat je dat het beste kunt doen door je kind nog niét te leren lezen. :p
     
  17. Kimmeding

    Kimmeding VIP lid

    13 mrt 2008
    6.167
    1
    38
    begeleidster verstandelijk gehandicapten
    lelystad
    Ben het met je eens
     
  18. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Ik citeer weer uit het artikel:

    Bob Titzer, onderzoeker en bedenker van de leesmethode: “Your baby can read”

     
  19. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Zo werkt het dus helaas wel. Een kindje herkent niet anders dan "woordplaatjes". Een serie van een aantal letters, die het kind echter niet los van elkaar leert herkennen of gebruiken.
    Het is dus geen lezen, maar gewoon 'alternatieve plaatjes herkennen', wat je kind hiervan leert.
     
  20. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    O, en over dat sponsvermogen als argument om zo snel mogelijk te leren lezen... Je kind heeft, om echt goed te leren lezen, ook een bepaalde mate van abstractievermogen nodig. Dat kan een baby nog niet. En dus leert een baby ook niet lezen, maar plaatjes herkennen, (of dat nou echte plaatjes zijn, letters, vormen, wat dan ook).

    Dat sponsvermogen moet je idd optimaal benutten. Maar wel met dingen die passen bij het niveau van je kind :)
     

Deel Deze Pagina