Ik zit me zo eens af te vragen,.. wanneer word dat fruit, prakje warm echt belangrijk.. Als ik zie wat gijs daarvan nu eet ( fruit soms 100 gram en warm (meestal potje soms eigen kliekje) zo'n 50 gram momenteel) dan is het echt bijvoeding.. een extraatje.. Het flessenschema dat ik had bedacht ( 8, 12, 16 en 20.30 uur fles, 10 uur fruithap en 18 uur warm) ligt helemaal op zn gat zoor wat ziekigzijn, verkouden en wel/niet naar de creche gaan..( bij wel is eerste fles al om 6 uur..en is een 5e momenteel onvermijdelijk, omdat meneer nog neit veel van t warme eten opeet..) Ik heb t gevoel dat ik maar "wat doe".. Afhankelijk van de tijd dat Gijs smorgens wakker word pas ik t schema per dag aan.. Het lijkt me veel prettiger een vaster schema te hebben.. Door ook te kunnen zeggen 1 fles kan vervallen doordat hij voldoende van een warm prakkie binnen krijgt.. Maar vanaf wanneer is dat.. Zijn er meer moeders die zo maar wat aan modderen ( voor t gevoel..)
Ik zit zelf in dezelfde fase nu. Hier eten ze op zich redelijk wat 'bijvoeding'. 100gram fruit + een halve liga, en 's avonds ong. 100gram groente/aardappels met af en toe vlees. Maar ze krijgen nog steeds 4 flessen van 200cc. Voor mijn idee moeten ze eerst goed boterham eten voordat er een fles eraf gaat. Maar welke fles ben ik er nog niet uit. Hier krijgen ze hun eerste fles ook heel afwisselend hoor. Soms om 05.30 maar soms om 07.30. Ik schuif dan alleen met het fruithapje. De rest van de voedingen geef ik op vaste tijden. En ik merk niet dat ze daar last van hebben. Ik lees met je mee
heej adi... Gijs geeft t wel aan als ie trek heeft.. Met mazzel halen we 5 uurtjes tussen de flessen en staan we echt verbaasd te kijken, meestal is t met 3,5 wel bekeken. Ik ga nu, sinds een paar dagen, met een 210+7 van start.. maar verder zijn ze 180+6..
Bij ons op het CB zeiden ze dat tot 9 maanden de fles het belangrijkst is, en daarna wordt de andere voeding steeds belangrijker. Volgens mij is dat bij elk kindje weer anders! Sommigen eten vanaf 8 maanden opeens beter, anderen vanaf 10 maanden. Het is volgens mij belangrijk dat je kindje zo tegen een jaar wel echt steeds meer genoeg voor zichzelf gaat eten. Op het pak van de opvolgmelk staat ook bij 'vanaf 10 maanden' nog 3 of 2 flessen, dus dan eten ze inmiddels dus meer andere dingen! Dan kun je ook beginnen met halfvolle melk proberen!
Met 7 maanden at mijn zoontje 3 volwaardige maaltijden per dag en had nog 2 melkvoedingen (waarvan eentje een kleintje). Toen we nog op één melkvoeding zaten (alleen voor het slapen) vond ik het echt geen bijvoeding meer (maand of 9-10) maar eigenlijk was het dus al met 7-8 maanden.
bij mij op het CB zeiden ze dat de flessen nu minder belangrijk waren, en als mijn zoontje meer groente wilt eten dan mag dat maar dan ipv zijn fles wel een toetje na; zijn schema is nu: 8.00 180/6 10.00 fruit (6 mnd) 12.45 pap ( 200 bambix) 180/6 met 7 sch bambix. 15.00 liga met sap 16.30 6mnd potje groente en yoghurt (100 ongeveer) 19.00 180/6 nutrilon goede nacht.
Bij Finn is het inmiddels echt geen bijvoeding meer... Finn krijgt nu sinds een week of 3: 8.30 fles 180ml+ 6 11.30 fruit 200gram + sap 12.30 2 boterhammen + thee 15.30 liga + sap 18.00 groente 200gram 20.00 fles 180ml
Het is maar aan wie je het vraagt hoor. Elk specialist die ik gesproken heb (en dat zijn er veel als je 3 extreem prematuurtjes hebt) geeft aan dat een kind van 9 maand niet meer voldoende voedingsstoffen en ijzer uit melk kan halen. Hij heeft simpelweg vaste voedsel nodig om voldoende te kunnen groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. En als je de vaste voeding dan nog steeds als iets erbij blijft geven, blijft het bij een paar hapjes en blijft het idd bijvoeding. Ik weet dat er veel vrouwen zijn die borstvoeding.com als een bijbel zien, maar het is en blijft niks anders dan een prive site van iemand die daar info op blijft zetten die in haar visie past en iets anders blijft negeren. Objectief kun je het iig niet noemen. (ps: ik zeg absoluut niet dat een baby van 9 maanden moet stoppen met melkvoeding, maar het is absoluut niet meer de enige voeselbron dat een baby nodig heeft. Dat is het maar tot 6, hooguit 9 maanden)
Hieronder een stukje dat ik eens kreeg van een lactatiekundige. Wat voor mij persoonlijk heel erg duidelijk maakt hoe ik het dus zie ! Overigens gaan wij het met de jongste niet halen om met 12 maanden idd echt wat nu de bijvoeding als hoofdvoeding te hebben, gezien ze nog 8 borstvoedingen op een dag krijgt. Maar oke, ze eet ook al heel wat van de bijvoeding en dat word natuurlijk steeds meer en de melkvoedingen gaan minder worden. Het natuurlijke verloop van borstvoeding gaat meestal als volgt: Borstvoeding (of melkvoeding als borstvoeding niet lukt) is de hoofdvoeding, met vanaf een maand of 6 oefenen met vaste voeding. Oefenen met vaste voeding tussen 6-9 maanden, deze periode moet je ook echt zien als oefenen, het gaat niet om honger of eten, nee, oeffenen met mondmotoriek, smaak, consistentie. Wat doe je met iets in je mond, wat kun je ermee, hoe ervaar je smaken. Dat is wat je kindjes aanbiedt in de periode 6-9 maanden. Melkvoedingen zijn nog steeds hoofdbestanddeel van de voeding. Tussen 9 - 12 maanden gaat het voedingspatroon langzaam verschuiven naar echt eten. Eten om voedingswaarden. Eten op gerichte tijden verdeeld over de dag. Om zo met een jaar 'met de pot mee te kunnen eten' zoals dat dan heet. Als een volwaardig gezinslid mee aan tafel! Melkvoedingen zijn nu bijvoeding! Liefs, Hanneke!
Dat bedoel ik ook Hanneke, vanaf 9 maanden is de vaste voeding echt niet meer voor het 'leuk erbij', en heeft een kindje het nodig. En ik denk dat het bij de kinderen die KV krijgen nog extra geldt, want die krijgen hun ijzervoorraad van de moeder niet meer bijgevuld, en moeten de natuurlijke ijzer ergens vandaan halen.
Hier zit er een beetje tussenin. We begonnen met een paar hapjes, maar hij eet nu toch echt wel makkelijk 150 gr groente op. En wordt ook echt boos als hij minder krijgt en het dus op is. Fruit eet hij ook wel aardig wat van weg vind ik (zo'n 1-1,5 stuk fruit). Daarnaast krijgt hij nog 4x borstvoeding. Ik vind het ook wel lastig hoor wat ze allemaal moeten hebben en hoeveel rond deze leeftijd.
Hier vanaf 8 maanden en at dochter zo goed als ook met de pot mee op te spicy en zout gelet natuurlijk maar dat doe ik nog steeds. Ze gaf ook helemaal zelf aan waar ze voldoende aan had, melk liet ze steeds meer staan geleidelijk aan vanaf 6 maanden en uiteindelijk met 9 maanden ook al van de 'avondfles' af. Soms kreeg ze na het avondeten nog een beker melk en soms fruit of een waterijsje, varieerde een beetje en hing ook af aan de hoeveelheid melk (zuivel) ze op had die dag.
Wat versta jij onder bijvoeding? Fruit en groente gaat vanaf een 1/2 jaar langzaam aan flessen vervangen.. je mag daarmee al vanaf 4 maanden beginnen alleen tussen de 4 en 6 maanden is het echt alleen nog extra en mag je het niet als vervanging zien van borst/ fles. En moet je opletten ivm evt. allergie. Vanaf 6 maanden is alleen borst of fles niet meer genoeg en hebben de kleintjes meer nodig. Vaste voeding gaat dan ook langzaamaan de borst/ flesvoedingen vervangen. En dat gaat meestal in een periode van een paar maanden. Je merkt trouwens gauw genoeg wanneer je kindje meer behoefte krijgt aan vaster voedsel.. Hier zat dametje op de 7 maanden aan de stukjes brood... ze had daar echt behoefte aan.. Groente en fruit kreeg ze ook. Wel moeten ze nog een bepaald aantal cc drinken aan borst of fles tot hun 1e jaar.
neem aan dat je met KV kunstvoeding bedoelt? Zolang je ze KV geeft en geen gewone melk (mag ook pas vanaf 1 jaar) hoeven ze geen extra ijzer aanvulling. het is wel zo dat ze tot 1 jaar een bepaalde hoeveelheid cc per dag moeten drinken.. uit mijn hoofd was dat 600 cc per dag aan KV (kan iets meer of minder zijn, dat weet ik nu niet meer). Na 1 jaar hoeven ze alleen nog een aanvulling voor de vit. D. Ijzer halen ze dan volledig uit hun normale voeding.
Alles over Kinderen: voedingsschema, borst- en flesvoeding, eerste hapjes als je interesse hebt... hier een schema hoe je ong. kan omgaan met vaste voeding.
hier krijgt de kleine man nog maar 1 fles van 180+6 of 210+7 lciht eraan wat hij de rest van de dag heeft gegeten,maar meestal is dat 180+6 vanwege dat hij 3 volledige maaltijden mee eet. hij krijgt in de ochtend en fles gewone melk erbij en in de middag ook is volgens het cb een goede vervangste dus wij gaan hier gewoon lekker mee door
Ben het er idd mee eens dat ze met ong 9 maanden wat bijvoeding nodig beginnen te krijgen, maar dit hoeven niet meteen volledige maaltijden te zijn. Gewoon bijv 10 hapjes fruit of groente is voor mij persoonlijk echt meer dan genoeg. Dus gewoon lekker wat ze zelf doen, wat ze zelf aangeven ! Maar dat de bijvoeding iets belangrijker word, betekend niet dat de hoofdvoeding, de melkvoeding dus niet meer belangrijk is, dat blijft nog altijd het belangrijkst, zeker tot de 12 maanden ! Alles wat geen borstvoeding (evt kunstvoeding) is, is in principe bijvoeding. Dus idd groenten, fruit en brood zijn bijvoeding. Maar ook water, thee en vitaminedruppels vallen onder bijvoeding. Melkvoeding is immers de hoofdvoeding. Hier heeft de bijvoeding overigens met 6 maanden echt nog lang geen melkvoeding vervangen, en dat hoeft met die leeftijd ook helemaal nog niet. Sterker nog met 6 maanden kregen ze hier alleen nog maar melkvoeding, pas met 6.5 maanden zijn wij begonnen met 1x per dag hoogstens 2-3 hapjes ! Tja, erg borstvoedingsvriendelijk is dat schema niet zeg. Had nog meer getypt, maar toch maar even weg gehaald, das slimmer denk ik ! Liefs, Hanneke!
Denk ook dat de meningen er erg verschillend over zijn en alle deskundigen zeggen er ook wat anders over. Denk dat iedereen lekker zijn eigen gevoel moet volgen en goed moet kijken waar zijn eigen kindje behoefte aan heeft. De één heeft tot 9 maanden geen behoefte aan andere voeding, de ander zit op 6 maanden al het brood uit je mond te kijken (bij wijze van spreken). Hier gaat het al bijna 2 jaar prima.. volg gewoon goed waar de kleine dame behoefte aan heeft.. daar gaat het tenslotte om. En lengte en gewicht zijn super. Op de middenlijn van de groei en gewichtcurve. En qua gezondheid ook niks te klagen. Bijna geen snottebel gezien de hele winter...