Hoi Omdat ik benieuwd was hoe het geregeld is met verlof voor de vaders ben ik even wezen speuren op internet. Op de site van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid heb ik het volgende gevonden: *Calamiteitenverlof (ander kort verzuimverlof)> dit kan gebruikt worden op de dag van de bavalling en voor de aangifte. *Kraamverlof> 2 dagen (afh van het CAO evt meer dagen) op te nemen binnen 4 weken na de geboorte. Nu staat er alleen niks over calamiteitenverlof of kraamverlof in het CAO van mijn man. Heeft hij hier dan wel gewoon recht op? alvast bedankt
Als er niet in een CAO iets anders is afgesproken, gelden gewoon de wettelijke regels en dat is wat je gevonden hebt.
ik dacht eigenlijks altijd het volgende: calamiteitenverlof: is voor de bevalling 2 dagen kraam verlof : voor de aangifte 1 dag en 1 kraamdag
volgens mij is het calamiteitenverlof ook voor de aangifte. En inderdaad geld dit voor iedereen, ookal staat het niet in zijn cao. Dit zijn wetten die landerlijk zijn vastgesteld voor elke werknemer.
Elke werknemer heeft inderdaad recht op minimaal 4 vrije dagen. In een CAO kan namelijk wel staan dat je recht hebt op MEER dan wettelijk is bepaald, maar kan nooit je rechten inperken. (In dat geval zou de CAO namelijk onwettig en dus niet geldig zijn, waardoor je automatisch terugvalt op de 'gewone' wet.)
Is dat echt zo? Want in de CAO van mijn man staat dat hij recht heeft op 1 dag calamiteitenverlof en 1 dag kraamverlof... Dit is wat er precies staat: KORT VERLOF Artikel 61 Met uitsluiting van het bepaalde in het derde en vierde lid van artikel 7:629 van het Burgerlijk Wetboek wordt bij verzuim, voor zover dit binnen de dagelijkse werktijd noodzakelijk is, met doorbetaling van salaris in de hierna te noemen gevallen en over de daarbij vermelde duur vrijaf gegeven: (...) c. over één dag bij: - bevalling van de levenspartner Hm, nu kan ik niks vinden over dat calamiteitenverlof.... EDIT: Ah, ik heb het al gevonden. Mijn man heeft ook nog 2 dagen recht op bijzonder verlof omdat dat idd in het BW is vastgelegd. Hij heeft dus 3 dagen.
Op de site van Postbus 51 staat dat een CAO niet in strijd mag zijn met de arbeidswetgeving: Postbus 51 - Wat is een cao? In de Wet Arbeid en Zorg (2001, ik weet niet of er een recentere verise ergens te vinden is.) staat dat een man (of vrouw)recht heeft op calamiteitenverlof vanwege de bevalling van een echtgenote, geregistreerd partner of persoon met wie hij ongehuwd samenwoont. (H4, artikel 4.1 onder 2A) Er staat niet bij voor hoeveel dagen. Bij kraamverlof staat wel genoemd dat het gaat om twee dagen. (H4, artikel 4.2) Met deze gegevens kun je dus al minimaal 3 dagen afdwingen.
Op de site van het FNV kom ik trouwens het volgende tegen: "Van het recht op verlof, de betaling en de duur mag de werkgever afwijken bij cao of, als daarin niets geregeld is, via een overeenkomst met ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Kraamverlof is niet bedoeld om bij de bevalling aanwezig te zijn: daarvoor krijgen werknemers 1 dag calamiteitenverlof." Er staat niet expliciet dat er alleen in het voordeel van de werknemer afgeweken mag worden. Zoals ik het uit bovenstaande begrijp mag de werkgever dus ook maar 1 dag kraamverlof geven als dat zo in de CAO staat....
tja en als je dus niet onder een CAO werkt? dan geld de wet toch alleen en dat is dus standaard 2 dagen toch? raak helemaal in de war haha!
Klopt, en de wet geeft dus minimaal drie dagen (calamiteiten verlof op de dag van bvevalling + 2 dagen zwangerschapsverlof) Volgens mij zou je de aangifte ook nog als dag calamiteitenverlof kunnen nemen, dus dan heb je er vier. Ik hoop dat de nieuwe wetgeving van de EU er snel doorkomt, dan hebben alle partners 2 weken!