Hoi! Morgen rond een uur of elf krijg ik een stel vrienden over de vloer voor een paasbrunch. Nu heb ik onder andere bedacht dat ik zelf suikerbrood wil maken. Het deeg voor dit brood moet in totaal ongeveer een uur rijzen volgens het recept. Omdat ik het morgenochtend best druk heb met de andere dingen (die allemaal echt last minute moeten en sowieso niet vanavond kunnen) wilde ik het brooddeeg misschien vanavond al maken en dan morgen gewoon aanzetten (en dan rijst het dus de hele nacht door). Zou dat kunnen of niet? Of moet ik het dan in de koelkast bewaren? Hopelijk weet iemand het! Groetjes Azeb
Ja, dat kan en het schijnt zelfs lekkerder te zijn dan snel en warm rijzen. Dus gewoon in de koelkast met folie erover heen.
mijn vriend is bakker en zegt; nee dit gaat niet, dan is de gist "dood" of het in de koelkast kan weet mijn vriend niet, maar hij zou het niet adviseren, niet bij suikerbrood althans
heb al een oplossing bedacht: alle ingredienten behalve de suikerklontjes in de broodbakmachine en die op standje deeg kneden en dan timer op morgenochtend klaar. Dan morgen alleen nog suiker erdoor en hup, de oven in!
dat is idd een goede oplossing maaruh... kun je niet het hele deeg laten draaien in de broodbakmachine? Die kun je toch instellen en dan is het klaar en kan het daarin rijzen, heb jij geen omkijken naar.
Ik ben ook bakker en in de koelkast kan niet want dan rijst het niet, dan moet je het morgen als nog laten rijzen....
ja dat doe ik ook, volgens het recept moet het eerst 3 kwartier rijzen, dan de suikerklontjes erbij en dan nog een kwartier rijzen en dan in de oven. Dat ga ik dus morgenochtend nog doen (met suiker rijzen). Maar het eerste rijzen is dan al in de broodbakmachine gedaan.
Mag ik het recept Heb een broodbak machine maar zou graag een srecepten willen hebben hoe ik brood maak zonder een kant en klaar pakje uit de winkel er in met water
Dat vind ik vreemd want gist rijst tussen 0 en 37 graden, alleen trager bij een lagere temperatuur. Stokbrood word meestal ook gemaakt door het koud (maar wel boven de nul graden) te laten rijzen MET suiker en ZONDER zout. En dan lang laten rijzen, opdelen, kneden, en na laten rijzen. Koel rijzen is een redelijk gebruikelijke manier omdat er zo meer aromas vrij komen.
Is niet helemaal waar, de koelkast is veel te koud waardoor er een soort vlies op je deeg komt. (niet lekker) En je deeg droogt er meer door uit, het beste is gewoon laten rijzen en dan bakken. Hou je het lekkerste brood aan over...
het is gelukt en het was heerlijk! Smaakte en rook echt naar suikerbrood. Heb het recept gevonden op smulweb.nl.
Heb overigens dus het gerezen deeg 's ochtends nog weer gekneed (de suikerklontjes erdoor gekneed), toen nog weer een uurtje laten rijzen (buiten de koelkast) en toen de oven in, twintig minuutjes, klaar. Heerlijk! (voor de volgende keer de suikerklontjes iets kleiner maken of iets meer suikerklontjes erdoor, dat wel).