Ik zeg wel op een wat strengere toon NEE als hij iets doet wat niet 'mag'. Wellicht begrijpt hij er geen snars van, wellicht wel. Geen idee. Maar hij moet het toch ooit leren . En door met intonatie van je stem te werken, kunnen ze wel dingen op gaan pikken. Wanneer dat is? Geen idee. Maar als hij keihard aan mijn haren trekt, wil ik wel dat hij gaat snappen dat het niet mag. En ook als hij helemaal uit zijn stoel hangt. Dus nee zeggen doe ik wel: al is het om hem te leren dat er verschillen zijn in mijn reacties. Dan kan hij later daar een betekenis aan verbinden.
Ow en hier werkt het niet om hem een andere lepel te geven om mee te spelen, want die heeft hij dan constant in zijn mond .
Alleen een happie als ie recht zit, zoals al eerder gezegd. Zo hoef je hem niet terecht te wijzen, en leert ie op een positieve manier. Houdt er rekening mee dat alles, inclusief jijzelf, eronder zal zitten, dat scheelt een hoop teleurstelling Doe hem een "vies" truitje aan, dat eigenlijk al in de was lag, maar niet heel vies is. Een slabbetje is namelijk hopeloos, al het eten komt juist op mouwtjes, op dr rug en weet ik veel waar. Knoop je eigen haar even in een staart - kan ie er ook niet aanzitten met zn vieze handjes. Zoek gewoon naar dit soort simpele "oplossingen", dat neemt een hoop (he-zucht-weer-al-schoonmaak)frustraties weg. Succes!
je klinkt erg gefrustreerd. als je niet tegen allerlei soorten van reacties kunt dan moet je niet schrijven hier zoveel soorten mensen zoveel soorten reacties. mijn reactie was opbouwend bedoel en ik denk die van andere mensen ook. dus kort samen gevat zelf rustig blijven alleen een hapje geven als hij "kijkt" je kan best nee zeggen op een dag gaat hij het begrijpen, niet meteen uiteraard maar voer een paar maanden al wel hoor. wat niet wil zeggen dat hij er ook naar luisterd dat is weer een ander vermogen, maar hij moet leren dat er bepaalde grenzen zijn. het sleutelwoord als ze zo jong zijn is vaak afleiden. zing een liedje geef een stukje speelgoed en hou graaiende armpjes een beetje tegen. verder kun je misschien de oei ik groei boekjes doorlezen dan heb je en globaal idee van welke sprong er komt en welk leervermogen erbij zit. je moet je alleen niks aantrekken van de maanden of weken die erbij staan daar klopt helemaal niks van. en of jij nu al groente of fruit wil geven dat bepaald je zelf. laat je niet van de wijs brengen door andere meningen. jij hebt die keuze om een bepaalde reden gemaakt, punt. dat sommige het daarmee niet eens zijn dan mag en ze mogen hun mening geven en jij doet ermee wat je zelf wilt. niks dus in dit geval. maar meningen zijn goed bedoeld probeer het ook als dusdanig te lezen.ik zal je ook daarom mijn eigen mening nu niet geven.
Vind je reactie ook wel erg overtrokken eigenlijk, je kunt zulke reacties verwachten! Ik veroordeel ook absoluut niet dat je vroeg begint met bijvoeding.. Dat heb ik ook gedaan! Maar je moet absoluut niet dingen gaan verwachten van een baby van 5mnd en zeker niet denken dat corrigeren al nut heeft!
Ik laat Vincent rustig graaien, spelen en knoeien met zijn eten. Het gaat mij er vooral om dat hij er lol aan beleefd. Ontdekken hoort daarbij en dan mag ie van mij ook best met zijn handen het eten fijnknijpen om de structuur te voelen. Zolang hij af en toe nog wat in de mond stopt, prima. Wij doen min of meer de rapley methode, daar hoort het ook bij. Maar moet ook eerlijk zeggen dat ik me over het geklieder en geknoei heen heb moeten zetten. In het begin (ja, wij zijn ook van die mensen die vroeg begonnen zijn met groente en fruit ) kon ik me er nog wel eens druk om maken, maar probeer nu zo zen mogelijk te reageren als er weer een hap op de grond beland of zijn bord voor de zoveelste keer ondersteboven gaat. En ik gebruik ook 'nee' en 'niet doen'. Of hij het nou snapt of niet. Daarentegen gebruik ik ook veel 'hmm, 'lekker' en 'goed zo!!'. Praten en taalbegrip leer je door het te horen. Ze gaan het vanzelf linken. Dus het gebruik ervan is zeker niet slecht.
Dragonfly: De Rapley methode spreekt mij ook zeer aan en wil daar ook zeker mee aan de slag. Vanaf welke leeftijd kan dat ongeveer? Heb je hier een boek over? Of sites op internet?
Je kan ermee aan de slag na 6 maanden en als je kindje even kan zitten. Je kind moet namelijk altijd rechtop zitten en wipstoeltjes o.i.d. zijn niet geschikt om in te eten. Wij hebben de meisjes de eerste weken lekker op schoot laten zitten als ze gingen eten, rechtop uiteraard. Je kan eens kijken op het bijvoedingsforum, en als je een goed boek wilt over voeding voor kinderen zou ik 'Van borst tot boterham' willen aanraden van Stefan Kleintjes, ook heel geschikt als je geen borsvoeding geeft overigens. Op de site borstvoeding.com kun je ook heel veel vinden over Rapley.