Ha! Ik wil over 2 weken mijn dochter een groentehapje gaan geven en wil beginnen met worteltjes. Mijn vraag is: kan ik dit het beste zelf maken en met welke worteltjes dan? Van die parijse worteltjes? En hoe lang moet ik dit koken? Krijg ik het wel helemaal zonder stukjes? Moet ik er nog wat anders aan toevoegen? Of kan ik beter een potje geven? Het is trouwens de eerste bijvoeding die ze krijgt.
Bospeen of waspeen met een dunschiller schillen. In stukjes snijden. Als het water aan de kook is ongeveer 10 min. laten koken. Als je er goed in kan prikken is het gaar. Afgieten en de staafmixer erop, evt. wat water toevoegen.
of gewoon groot laten,(wel even koken uiteraard) centimetertje of 8 lang, en door de lengte in 4en gesneden, en zelf laten eten. Mijn meisje vind dat heerlijk!!
Gewoon eerst schillen, dan koken en pureren met een staafmixer o.i.d. maakt niet uit wat voor soort wortel je neemt een wortel is een wortel. En natuurlijk niks aan toevoegen.
Eerst koken (of stomen, dit deed ik) Dan pureren en om het echt glad en zonder stukjes te krijgen een beetje melk erdoorheen ipv water. Melk kent ze qua smaak. Mocht het dan iets te dun worden (ik gooide er in het begin wel eens net iets te veel melk door) kun je er ook nog rijstebloem doorheen doen om het weer wat dikker te maken.
Ja hoor Wortel was ook hier het eerste wat ik hem gaf. Vond het overigens een rot klus om het klaar te maken (omdat je die wortels moet schillen/schrapen) dus ben er al snel weer mee opgehouden Maar zoonlief vond ze wel lekker
Kan je niet van die voorgeschraapte worteltjes doen dan? Jawel toch, eerst schrapen lijkt mij ook een rotklus...weet niet of ik dat vaak ga doen.. ontaarde moeder haha
Goed doorkoken, vaak iets langer dan wat ik zelf lekker vindt en dan de staafmixer erop dan krijg je het best glad hoor! Helemaal stukjesloos is ook niet nodig. Hoe eerder ze eraan wennen hoe beter (anders krijg je dat weer niet afgeleerd...) Evt wat water erbij, ik zou geen melk doen! Ze moeten ook wennen aan nieuwe smaken he?!
Idd geen melk en rijstebloem e.d. erbij doen! Dan is idd het wennen aan nieuwe smaken wel erg moeilijk. Zoveel werk is worteltjes schrapen toch niet??! Zoveel hoef je er niet te schrapen.. Ik deed er vocht bij waarin de worteltjes hadden gekookt. Daar zitten ook nog voedingsstoffen in. En bij ons was het helemaal stukjes vrij. Gewoon even een paar min met de staafmixer..
Ohja en met een dunschiller is het echt heel erg weinig werk om klaar te schrapen. Je wilt toch het beste voor je kindje?
...en anders als het raspen/schrapen/schoonmaken je te veel werk is..zijn er in de supermarkt ook zakjes met worteltjes te koop, die zijn al geschrapt en gewassen, kun je zo in een pan gooien, koken, als ze zacht zijn zijn ze gaar. Staafmixer erop, klaar. Hoeft ook niet helemaal glad te zijn hoor, het houd altijd een klein beetje structuur, wat niet verkeerd is.
Ik vond het niet zo erg als het niet helemaal glad was hoor. Integendeel. Je ziet dat het er dan gewoon weer in stukjes uitkomt en het kan geen kwaad. Kan je kleintje meteen wennen aan structuurverschillen...
@Inggrid: waarom geen winterwortel? Ik woon in het buitenland en dat is het enige dat ik vers kan krijgen (anders alleen vries) en dat gaat prima. @iedereen: ik maak altijd in 1x heel veel (is wel even werk maar liever 1x veel dan elke dag). Daarna doe ik het in ijsblokjeszakjes in de vriezer.
Hoezo niet? Mijn ventje heeft ze heel de winter gegeten en ook al is het nu lente; ze zijn er nog! Ik schil trouwens geen wortel, die gaan geboend en gewassen zo in de pan.
Oh dat kan dus ook? Ik dacht dat je ze moest schillen. Tsja, mijn moeder maakte ze ook nooit klaar zal ik maar zeggen