Vanaf wanneer mee-eten met de pot?

Discussie in 'Voeding' gestart door Danabelle, 17 apr 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Danabelle

    Danabelle Fanatiek lid

    3 jan 2008
    2.495
    0
    0
    Naar aanleiding van het potjestopic.. Dochter krijgt hier vaak een potje (avondeten, fruit krijgt ze vers) omdat ze van alles 'niet mag' van het CB. Zout bijvoorbeeld. En ik kan best zoutloos koken, maar wij eten zelden aardappelen, groenten en vlees. En vlees zonder zout vind ik echt niet lekker trouwens.. En als we pasta/rijst eten zit daar vaak zout in, of bijvoorbeeld wijn of kookroom, dat schijnt ook niet te mogen? En pannenkoeken mogen niet vanwege de 'gewone' melk die daarin gaat?
    Maar is pasta/rijst met groenten, vlees/vis en saus nou echt zo erg? Al zou er in de saus een beetje zout zitten, kan dat nou echt zo'n kwaad op deze leeftijd (bijna 9 maanden)?

    Ik zie het nl niet echt zitten om dochter pas vanaf een jaar te laten mee-eten met ons.. dan moet ze ineens weer aan heel ander eten wennen toch?
     
  2. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Zout kun je prima NA het bereiden toevoegen en je kunt ook met kruiden gaan koken. Zout is niet alleen niet aan te raden voor babies maar ook voor volwassen. We eten veel te zout!
    Pastasaus kun je bijvoorbeeld heel makkelijk zelf maken zonder kant-en-klaar te gebruiken.
    Je baby krijgt al voldoende zout binnen door brood te eten (zit heel veel zout in) en dus nog meer is gewoon niet aan te raden. Doe je zelf dan een plezier en kook een paar keer in de week zoutloos. Je kunt koksroom prima gebruiken (alcohol moet echt verdampt zijn en dat is dus niet aan te raden). Pannekoeken kan je voor je kindje ook maken van opvolgmelk. En de andere dagen geef je alsnog een potje.
    Vanaf 1 jaar kan je kindje met de gewone pot mee eten maar ook dan geldt toch nog... niet te veel zout gebruiken!
     
  3. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.894
    275
    83
    Onze roze wolk!
    Weinig aan toe te voegen geloof ik :D! Lijkt me een heel duidelijk antwoord :D!


    Maar antwoord over hoe het bij ons was, dat is als volgt, gezien hierboven gewoon eigenlijk algemeen advies is :D!

    Hier eten ze vanaf 6.5 maanden met de pot mee. In eerste instantie gewoon alleen de groenten, en een maand of 2 later kwamen daar rijst/pasta bij (en soms aardappels als ze bij opa/oma eten, wij eten dat namelijk nooit, jongste heeft ze ook nog nooit op). Vlees krijgen ze een enkele keer en dat kwam er dus nog later bij ;)!

    Maar verschil is, wij koken zonder zout, dus voor de groenten en pasta/rijst totaal geen probleem. Alcohol door het eten doen wij ook nooit, dus ook iets waar we geen rekening mee hoeven te houden. En als er vlees gegeten word gebruiken we daar geen zout op maar soms wel andere (verse) kruiden, dus ook dat is voor ons makkelijk ;)!

    Enige waar wij wel rekening mee houden is wanneer we dus kant en klaar kruiden gebruiken dat we dit dan niet aan de kinderen geven. Dus bij bijv saus voor over de pasta, krijgen ze alleen het vlees en de groenten bij de pasta en soms een beetje tomatenpuree, maar niet die kant en klaar kruidenzakjes ;)! Zo rond de eerste verjaardag zijn we daar gemakkelijker in geworden, vanaf die tijd krijgen ze dus ook af en toe gewoon kruiden uit zo een kant en klaar alleen water toevoegen zakje. Maar wel in gematigde vorm, dus meer verdund met water en niet heel erg veel saus (maar van heel veel saus houden wij toch niet dus voor ons zelf ook niet zo een heel natte saus).

    Succes in ieder geval!

    Liefs, Hanneke!
     
  4. Danabelle

    Danabelle Fanatiek lid

    3 jan 2008
    2.495
    0
    0
    Bedankt voor jullie reacties.
    Pannenkoeken met opvolgmelk is wel een goed idee, heb gezien dat dat ook gewoon in pakken te koop is (ik geef borstvoeding).
    En door de pasta zelf en de rijst doe ik geen zout.. het gaat echt om kruidenmixen en soms een sausje uit een pot waar zout in zit, en die wijn dan. Ik kook wijn wel altijd 20 min. mee, als het goed is moet de alcohol er dan uit zijn, maar ik durf het risico niet te nemen..
    Overigens zag ik dat in de tomatenpuree ook zout zit, zucht.. En om nou dagelijks verse tomatensaus te gaan maken, dat werkt hier nou eenmaal niet..
    Nouja, afwisselen kan idd ook, als ik drie keer per week zoutloos kook kan ze dus al drie keer mee-eten :)
     
  5. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.894
    275
    83
    Onze roze wolk!
    Je kan voor pannekoeken ook gewoon gekolfde borstvoeding gebruiken. Hoef je echt geen kunstvoeding voor aan te gaan schaffen! En met borstvoeding maken is nog beter ook voor de kleine :D! Heerlijke pannekoeken van heerlijke mamamelk :D!
     
  6. Eefke84

    Eefke84 Niet meer actief

    er is ook tomatenpuree zonder toegevoegd zout. van del monte bv. een groen blikje
     
  7. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ja, eigenlijk ook weinig aan toe te voegen, mijn kinderen hebben vanaf hun eerste hap met 6 maanden gewoon met de pot meegegeten, ik heb in het begin gewoon de pot een beetje aangepast, zoveel moeite is dat toch niet?
    Geen zout, wel lekker kruiden (ze waren vanaf het begin dol op dingen met knoflook enzo), en voor de zoutliefhebbers de jus of saus wat pittiger of de zoutpot op tafel.
    Pasta en nasi en zo maak ik eigenlijk altijd 'from scratch', ik vind die mixen helemaal niet lekker, en echt zoveel extra werk is het niet, even uitje, knofje aanbakken, stukjes tomaat (vers of blik, kun je zoutarm kopen) erbij, wat verse basilicum, peterselie of bieslook, pasta erdoor, klaar. Jamie Oliver heeft een heleboel heel makkelijke pastarecepten, die je snel klaar hebt, met alleen verse dingen, en die je makkelijk babyfriendly maakt.
     
  8. sneeuwpop

    sneeuwpop Fanatiek lid

    11 feb 2010
    2.273
    0
    0
    hoi,

    ik heb pannekoeken mix waar je alleen water aan toe hoeft te voegen van koopmans.
    vlees kun je bv ook laten meestomen bij de aardappelen.

    gr
     
  9. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    ehm die mix bevat natuurlijk wel gewone koemelk!
     
  10. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Ik gebruik meestal tomatenblokjes uit blik. Is een van de goedkopere soorten bij onze super. Maar dat is zoutloos. Dan heb je al een aardige basis voor zelfgemaakte saus..

    Mijn jochie begin vanaf zo'n 8-9 maand langszaam met ons mee te eten. Maar wij koken redelijk zoutloos, dus dat kan prima. En als wij een pakje aten kreeg hij iets aangepasts. Bijv:
    Als wij pasta met groente, vlees en saus aten. Dan haalde ik wat groente en vlees uit de pan, deed voor hem wat tomatenpuree erbij, en voor ons maakte ik de rest af met het pakje.
    Nasi maakte ik gewoon met eigen kruiden, en dan een portie eruit halen voordat je het eigen zout erindoet (wij deden uberhaupt geen zout)..
    Het kost je wel een beetje extra gedoe 's avonds, maar heel lastig vond ik het nooit..

    En voor nood lag er in de vriezer wel porties aardappels-groente of pasta met groente..

    Pannenkoeken vind ik niet echt een maaltijd. Zeker onder het jaar vond ik de groente belangrijker. Dus dan kreeg ons jochie gewoon eerst zijn eigen eten, en daarna nog een paar losse hapjes met ons mee. Daar zit zo weinig melk in, dat kan best voor een keer.
     
  11. Danabelle

    Danabelle Fanatiek lid

    3 jan 2008
    2.495
    0
    0
    @ Dirksmama, ik dacht dat kleintjes nog helemaal geen knoflook mochten?! Tja, als ik gewoon knoflook en uien enzo kan gebruiken.. dat verandert de zaak wel, maakt zoutloos koken al een stuk makkelijker ;)
     
  12. Boefjesmamma

    Boefjesmamma Fanatiek lid

    23 jan 2010
    2.378
    1
    0
    Afgestudeerd en werk zoekende.
    Gouda
    Ik heb inderdaad ook alles van uien, knoflook, peterselie et cetera vermeden omdat ik dacht dat het niet mocht. Ui zelfs onder het jaar niet heb ik gelezen.
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    #13 zogelukkig, 19 apr 2010
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 apr 2010
    Je kan met 8 maanden gerust koemelk gebruiken voor je pannenkoeken als je kind nog nooit een reactie heeft gehad op koemelk. Ik neem aan dat jij melkproducten gebruikt? Als je kind allergisch was geweest, had die het wel gemerkt door jouw borstvoeding.
    Als je bang bent voor koemelk onder 1 jaar moet je dat ook zijn voor gluten. Dus ook glutenvrij meel voor je pannenkoeken gebruiken.

    Ik bak vanaf 8 maanden pannenkoeken met koemelk. Als lunch meestal met een appel of sinaasappel toe.

    Zout gebruiken wij amper. Het gaat sowieso niet over de groenten, aardappelen en pasta of rijst, maar ons zoontje eet vanaf 11 maanden samengestelde maaltijden met ons mee. Dus ook met knoflook, ui, specerijen. In sommige maaltijden zit wel iets zout. Mijn zoontje eet goed brood. Als ik een samengestelde maaltijd maak waar wat zout in zit, krijgt hij ipv brood ongezouten en ongezoete cruesli of zoutloze boekweitcrackers. Eerst kookte ik bijv. de bolognesesaus nog apart, maar dat doe ik niet meer.
    Ik kook nooit uit potjes of pakjes, daarin zit ontiegelijk veel zout, bijv. lasganemix of kant-en-klare aardappelpuree waar je alleen water aan toe hoeft te voegen. Potgroente staat bol van het zout, dat proef je ook. Of ik nou voor 2 of 3 personen kook, voor m'n baby schil ik wel een aardappeltje of wat groente extra.
    Je kind mag tot 1 jaar 1 gram keukenzout per dag. Daarna 2 gram. Een volwassene 5 gram, maar het merendeel krijgt 10 gram binnen. Als je een gevoelige keukenweegschaal hebt, kan je eens de zoutpot erop leeg gieten. 1 gram lijkt heel veel, maar het zit verborgen in heel veel produkten. Sowieso in alle graanprodukten als brood, crackers e.d. Ook in soepstengels zit veel zout en in (baby)koek zit het ook.
     
  14. adi

    adi Niet meer actief

    Dit heb ik gisteren voor het eerst geprobeerd voor hun pastasaus, want had geen tijd om de tomaten te schillen. Gelukkig had ik in huis een blikje tomatenblokjes zonder zout.
    Alleen was deze MET citroensap. Ik heb het toch maar gebruikt, heb nergens kunnen lezen of babys wel of geen cintroensap mogen hebben (je proefde er niks van). Ze hebben er geen last van gehad overigens.

    Ui/prei/knoflook e.d. geef ik niet voor het eerste verjaardag. Vind het toch een beetje te heftig voor zo'n kleintje
     
  15. Danabelle

    Danabelle Fanatiek lid

    3 jan 2008
    2.495
    0
    0
    Bedankt voor jullie reacties.
    @ Zogelukkig, er is wel een vermoeden geweest van koemelkallergie. Ik gebruik zelf heel weinig melkproducten, het compleet schrappen van melkproducten maakte echter geen verschil voor de klachten van mijn dochter. Volgens de KA is ze mogelijk een tijdje gevoelig geweest voor koemelk, maar was het geen allergie. Heb inmiddels een pak opvolgmelk gekocht voor de pannenkoeken, eens even kijken wat ze van pannenkoeken vindt :)
     
  16. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48

    Citroensap valt natuurlijk onder de citrusvruchten en kan kramp opleveren. Maar ik denk dat er in zo'n blik niet veel sap zit. Dus dan zou ik me er ook niet te druk om maken. En als ze geen last heeft, viel dat inderdaad wel mee.

    Ui, prei en knoflook hebben we gewoon geprobeerd. Eerst de prei (maar mij idee milder dan ui). Dat ging met 9,5 maand goed. Ui met 10 maand ook. Knoflook ook nergens last van. Met een jaar at hij zo een hele teen knoflook op. En toen brullen om meer. En stinken de dag erna!

    Als die dingen (ui, citrus, kolen) hebben vooral te maken met darmkrampen. En dat viel hier dus mee, behalve bij de rode kool. Daar hebben we dan ook maar mee gewacht tot na het jaar..
     
  17. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    De hoeveelheid citroensap in zo'n blikje is nihil.
    Tomaten zijn natuurlijk ook zuur.
    Je hebt zat blikjes waar alleen tomaten in zitten hoor! Vaak de goedkoopste.
     
  18. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Julia eet bij ons "mee" met de pot, maar wel op haar manier. Zaterdag aten we bijvoorbeeld macaroni met courgette en champignons. Ik bak dan de gehakt rul in de pan, stukjes courgette en champignons erbij en als dat klaar is haal ik haar portie er uit. Daarna gooi ik er een pakje saus bij en de pasta kook ik apart en daar krijgt zij ook wat van. Zo eet ze "met ons mee", maar hoef ik niet per sé zoutloos te koken. Vaak maak ik van zo'n maaltijd 2 of 3 porties, zodat ze, op een dag dat wij iets eten wat zij niet mag, dat nog uit de vriezer kan eten!

    Op deze manier hoef je niet steeds apart te koken, maar hoef je je kind niet onnodig te belasten (want zout is geloof ik echt wel slecht) met zout, kruiden en extra onnuttige calorieën in zakjes saus enzo!

    Oja, en Julia eet alles wel gewoon in stukjes met ons mee, dus dat is natuurlijk ook gemakkelijker!
     
  19. adi

    adi Niet meer actief

    hahahahaha, woow knap hoor!
     
  20. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Naja, hij lust ook gewoon veel. Er is weinig dat hij echt niet lust..
    Maar ik vermoed ook dat dat komt, omdat we de smaken al vroeg in zijn menu hebben gestopt..
    Als ze tot 1 jaar geen kruidige smaken gewent zijn, moeten ze daarna nog wat inhalen..
     

Deel Deze Pagina