Gisteren gemaakt: - rundergehakt met een beetje zonnebloemolie goed gaar rullen; - kleine roosjes broccoli en stukjes courgette toevoegen; - geschilde tomaten (ik heb tomaten uit blik zonder zout gebruikt) toevoegen en wat water; - deksel op de pan en langzaam laten pruttelen; - evt. wat verse kruiden, peterselie e.d. toevoegen. - pasta apart koken. De boel samenvoegen, prakken (of niet, afhankelijk of je kind goed stukken eet) en smullen maar
Omdat wij iets anders gingen eten heb ik dit voor hun voor 2 dagen gemaakt. Je krijgt dus vrij snel iets van 6 porties maar we doen vaak ook het gedeelte voor de kids klaarmaken, en aan de rest zout/peper/sambal/slagroom enz toevoegen en hebben ook meteen avondeten.
Ik zorg eerst dat vlees helemaal gaar is, dan gooi ik de rest erbij en laat het pruttelen totdat ik de broccoli makkelijk door midden kan breken met een vork zeg maar, dan is het klaar. (15min of zo?)
Zo maak ik het ook, alleen zonder vlees. Al naar gelang welke groente ik in huis heb. Wortel, courgette, venkel, tomaat, paprika, broccoli, champignon, sperzieboontjes kunnen er allemaal doorheen. Gewoon roerbakken, daarna tomaten erbij. Ook doe ik er nu (11 maand) wat ui en knoflook doorheen. Ik gebruik iedere keer een andere soort volkorenpasta, lekker voor de afwisseling.
maar vlees mag wel en vis ook: pasta met tonijn: - tomaten ontvellen - uitje heel klein maken en fruiten met een beetje knoflook - italiaanse kruiden toevoegen - blikje tonijn toevoegen - saus maken met staaf mixer - pasta koken - beetje cheddar erdoor heen roeren * mmmmmmmh! Ook lekker (vandaag nog gegeven aan mannetje) pasta met pompoen en kaas!
Vlees mag je gewoon vanaf 7 maanden geven, en vanaf 9 maanden heeft je kindje het ook nodig voor extra voedingsstoffen (of vleesvervanger als je zelf vegetarisch bent). V/a 9 maanden wordt de melk namelijk bijvoeding.
Vlees mag, maar is niet nodig. Een kind en ook geen volwassen mens heeft helemaal geen vlees nodig. Het kan alle benodigde voedingsstoffen als eiwit en ijzer met gemak uit andere voedingsmiddelen halen. Volle melk, yoghurt, kwark, ei, peulvruchten, tahoe/tempe, een plak jonge kaas. Ook volkorenbrood en groene groente bevatten eiwitten en veel ijzer. Melk/zuivel maakt voor een kind een belangrijk deel van het eten uit vanwege eiwit, calcium en vitamine A en D. Een kind van rond de 1 jaar heeft al naar gelang zijn andere eten ongeveer 300 - 500cc zuivel nodig.
Ja klopt, daarom zei ik ook vlees of vervangers. Maar de meeste mensen eten toch gewoon vlees en die hoef je je kind niet te onthouden.
Vleesvervangers in de vorm van nephamburgers (vnl soja), tahoe/tempe en ei geven wij ons zoontje niet. Wel staan hier een paar keer per week peulvruchten op het menu. Ook omdat hij dat erg lekker vindt en je er makkelijk een gezonde maaltijd mee maakt. Verder eet mijn zoontje goed brood en veel verse groente en hij krijgt nog borstvoeding. Het zal hem aan de eiwitten niet ontbreken.
Tot een jaar, niet 9 maanden is (moeder)melk de belangrijkste voedingsbron. Tot die tijd is melk absoluut geen bijvoeding.
Nou....gister gemaakt en meneer moest er niks van hebben. Kaken stijf op elkaar gehouden de hele tijd . -zucht-
Kikkererwten of linzen. Niet uit pot (te zout). Eerstgenoemde moeten een nacht weken en lang koken. Linzen kook je kort. Ik gooi daar gewoon allerlei groenten bij (wortel, courgette, rode paprika, tomaat) en maak er een lekkere prut van.