ijsje..

Discussie in 'Voeding' gestart door Annemarie76, 29 apr 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Annemarie76

    Annemarie76 Fanatiek lid

    25 nov 2008
    2.765
    0
    0
    wijkziekenverzorgende
    West-Stellingwerf
    Vanmiddag was de feestelijke opening van t KDV waar we gijs brengen.. Het is in een verzorgingshuis en dat hield open dag.. Er waren allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals spelletjes, smincken, wat drinken en "bikkerij" erbij.. Ook de ijsco-man stond er en daar kreeg je een ijsje..

    Ik vroeg me ineens af... Vanaf welke leeftijd kun je dat geven.. 't is wel zacht, maar stampvol suikers en of dat al wel zo goed is voor kleintjes..
     
  2. InLove

    InLove Fanatiek lid

    11 dec 2009
    3.707
    0
    0
    dat bepaal je een beetje zelf en welk ijsje t is natuurlijk.
    Een zelfgemaakt waterijsje likte ze hier al heel vroeg aan, denk al rond de 7 maanden. Maar dat was gewoon diksap.

    Ze heeft ook wel eens aan t roomijs van een magnum gelikt, maar zo'n likte is niet noemenswaardig.

    Een echt soft ijsje eet ze nu nog niet op, meer geknoei dan eten.
    Ik heb er nooit echt moeite mee gehad, als ze eens wilde likken dan mocht dat.
    Tis maar net wat je zelf wil. Een softijsje, zitten de meeste bacterien in zeggen ze dus denk dat ik dat zelf niet snel zou geven
     
  3. stef25

    stef25 Bekend lid

    9 mrt 2010
    500
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mijn zoontje is nu 2 jaar en 8 mnd en hij eet zo nu en dan echt wel een lekker ijsje. Ook met 8 mnd likte hij wel eens aan een ijsje. Maar hij kreeg dan nog geen eigen ijsje
     
  4. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.894
    275
    83
    Onze roze wolk!
    Kunnen geven doe je natuurlijk al vanaf dat ze geboren zijn, maar doen doe je wanneer jij zelf wil dat hij die dingen binnen krijgt.

    Onze jongste (1 jaar) krijgt echt nog geen ijs komende zomer, tenminste, misschien dat ik een ijsje maak van alleen water en dat ze dat mag eten, maar verder echt nog niet hoor. Ze heeft immers ook nog nooit koek ed op dus dit al helemaal niet.

    De oudste twee (nu 2.5 jaar) mogen deze zomer van mij best een keer een ijsje, denk wel zelf gemaakt met verse fruitsap en/of vers fruit. Tot nog toe hebben ze het nog niet gekregen alleen afgelopen zomer een keer een likje van papa's verse fruit ijs ;)!
     
  5. adi

    adi Niet meer actief

    Ik vraag me dit ook af.. ik mocht van mijn moeder tot mijn 6de jaar geen ijs eten.. kijk dat vind ik wel weer overdreven..

    Maar de waterijsjes zijn een stuk beter dan de roomijs, vanwege bacteriën. Volgens mij is de volgorde van 'veiligheid':
    - een zelfgemaakt waterijsje;
    - verpakte ijs uit de winkel;
    - ijs van de ijsboer;
    - softijs
     
  6. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Ik geloof zuivel ijsjes (zoals softijs, schepijs) pas vanaf 1,5 ofzo. Waterijs heeft hij daarvoor wel eens een likje van gehad. Denk rond het jaar voor het eerst. Maar ons jochie lustte het niet..
     
  7. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    In Nederland is er bij een goedlopende zaak geen enkele reden om onderscheid te maken tussen ijsjes op basis van 'veiligheid in het kader van bacteriën'. Alle ijsjes kunnen gewoon gegeten worden, ook door kleine kinderen (tenminste als je als ouder dat wilt). Dat zelf gemaakt ijsje kan zomaar het meest onveilige ijsje zijn afhankelijk van hoe de hygiëne er thuis aan toe gaat (bijvoorbeeld hoe vaak vervang jij je vaatdoekje....). In het buitenland (bijvoorbeeld Eygpte of Turkije maakt dit wel uit. Daar ALTIJD kiezen voor verpakt ijs, ook voor volwassenen)

    Er kan wel een groot onderscheid gemaakt worden in het aantal calorieën (vooral vetten en suikers). Een raketje stelt bijvoorbeeld echt niets voor en een magnum is een calorieën (atoom)bom.

    Zelf ijs maken van fruit is een hele lekkere en gezonde manier om bijvoorbeeld bij warm weer een gezond tussendoortje aan te bieden. Dit geldt ook voor milkshakes of smoothies.
     
  8. adi

    adi Niet meer actief

    Qua voorbereidingswijze heb je wel gelijk, maar daar had ik het niet over.
    Elk vooraf voorbereid melkproduct (dus ook softijs) heeft verhoogde kans op bacteriënvorming. In ieder geval veel meer dan een product gemaakt van water en fruit (en evt toegevoegd suiker in de winkeluitvoeringen).
    En ijs bij de ijsboer wordt gedurende de dag heel vaak open gesteld aan de temp-veranderingen (op en dicht enz), dus nog meer kans..
     
  9. mandy1

    mandy1 VIP lid

    31 jan 2007
    6.881
    1
    0
    restaurantmedewerkster
    baarn
    mijn dochter van 3 krijgt gewoon ijs ook softijs en dan mag mijn zoontje van 10 maanden af en toe een likje van haar.
     
  10. tulip

    tulip Niet meer actief

    hanneke en cygnet, hoe maken jullie ijsjes van fruit, ben ik echt reuze benieuwd naar, is echt iets voor mij, maar ik kom niet verder dan een beetje vruchtensap met water.
     
  11. InLove

    InLove Fanatiek lid

    11 dec 2009
    3.707
    0
    0
    van danoontjes kun je schijnbaar ook ijsjes maken, daar heb je van die stokjes die je erin kunt doen. Zelf nog nooit gedaan, maar zag t toevallig laatst
     
  12. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.894
    275
    83
    Onze roze wolk!
    Wij zelf maken eigenlijk vrijwel alleen aardbeien ijsjes. Dus een hele grote berg aardbeien, die staafmixeren tot je een prutje krijgt. Dat doe je in van die ijsvormen en in de vriezer, krijg je echt heerlijk zoete ijsjes van.

    Verder hebben we weleens gewoon water, met zo een zelfde prutje van ander fruit gedaan (maar vond dat zelf niet zo een succes). Wat ik wel lekker vond was bijv een paar stukjes sinasappel of citroen of meloen (net wat je lekker vind) een tijd in wat water laten liggen, evt wat 'stampen' zo krijg je water met een smaakje waarvan je dan met die ijsvorm weer ijsjes kan maken (gewoon drinken is dat water ook lekker voor vind ik trouwens).

    Maar wat ik zelf bedacht had en ook weleens uit wil gaan proberen is dus iets van vruchtensap of een vruchtenprutje met ook nog stukjes erin, misschien is dat ook wel lekker, maar weet het niet :D!

    Eigenlijk heel erg huis-tuin-keukenachtig ;)! Haha!

    Liefs, Hanneke!
     
  13. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.894
    275
    83
    Onze roze wolk!
    Klopt dat het kan idd, maar gezien de berg suiker die in die danoontjes zit zou ik er liever geen ijsjes van maken ;)!
     
  14. mandy1

    mandy1 VIP lid

    31 jan 2007
    6.881
    1
    0
    restaurantmedewerkster
    baarn
    klopt maar dat vind mama veelste lekker:D
     
  15. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    @Adi... je hebt gelijk hoor dat de "kans op" oploopt maar die kans is nog altijd zo minimaal klein dat het naar mijn idee het niet waard is om je daar zorgen over te maken.

    Ijsjes maken:
    - fruit pureren en in een ijshoudertje (blokker bijvoorbeeld) steken en invriezen ... mmmh
    - ijsjes maken van diksap (is puur vruchtsap)
    - ijsjes maken van yoghurt en diksap
    - ijsjes maken van melk en fruit
    - limonade ijsjes maken (moet mijn zoontje wat ouder voor zijn ;) )
     
  16. tulip

    tulip Niet meer actief

    bedankt voor de recepten, dat gaan we zeker uitproberen. Ik had al van die houdertjes van blokker.
     

Deel Deze Pagina