Wat heb ik fout gedaan met mijn cake?

Discussion in 'De lounge' started by SushiLover123, May 24, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Ik heb gisteren cake gebakken. Zelfde recept als normaal:
    200 gram suiker, zelfrijzend bakmeel, roomboter
    4 eieren
    vanillesuiker
    citroenrasp

    In drie kleine bakvormen (i.p.v. 1 grote)
    Over voorverwarmd op 200 graden, bij in de oven zetten teruggezet naar 150. 45 minuten erin.

    Nu is de cake heel plakkerig geworden. Veel plakkeriger dan normaal, terwijl ik volgens mij niets anders heb gedaan... Normaal zijn mijn cakejes vel droger. De plakkerigheid doet me denken aan de goedkope cake uit de supermarkt.

    Het viel me ook al op dat aan het einde van de baktijd de bodem van de cake niet zo bol stond als voorheen. Normaal staat die namelijk veel te bol, waardoor ik de cake niet goed kan omdraaien. Dus ik was er wel blij mee.

    Maar aangezien de ingrediënten niet veranderd zijn... Had ik misschien de baktijd moeten verlengen? Wie heeft er tips?

    Hij smaakt overigens wel lekker ;)
     
  2. Wup

    Wup Fanatiek lid

    Apr 23, 2007
    4,912
    1
    36
    Ik denk dat hij iets langer in de oven had gemoeten inderdaad.
    Maar als hij maar lekker was...hmmm.
    Krijg ook zin om cake te bakken!
     
  3. mv3hartendiefjes

    mv3hartendiefjes Niet meer actief

    ik denk dat hij langer in de oven had gemoeten
    maar als hij tch lekker smaakt geniet er van hi hi
     
  4. Ckialita

    Ckialita Bekend lid

    Jan 28, 2009
    993
    0
    0
    Heb je de deur tussendoor opengetrokken? Dan zakt-ie namelijk weer in en wordt-ie plakkerig... Verder zou ik het ook niet weten, behalve inderdaad iets langer bakken misschien
     
  5. mariska72

    mariska72 Fanatiek lid

    Apr 25, 2006
    2,179
    0
    0
    Ergens in t noorden
    Langer in de oven als je 3 tegelijk er in doet i.p.v. 1. Controleer je ook of de cake gaar is m.b.v. een satéprikker?
     
  6. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Ik niet, mijn man misschien ;) Hij zag er inderdaad ingezakt uit en ik dacht ook al aan zoiets... Ik zal het hem zo eens vragen.

    EDIT: Hij zegt van niet.
    Drie kleintje i.p.v. één grote. Van dezelfde totaalinhoud. En ik heb ze alledrie geprikt en het satéstokje kwam er helemaal schoon uit.
     
  7. Noddie

    Noddie Bekend lid

    May 12, 2010
    695
    0
    0
    't hoge noorden
    Misschien een raar voorbeeld.. Maar als je broodjes bapao bijvoorbeeld in de magnetron doet, kan je ook maar 1 per keer doen, anders worden ze beide niet goed heet..
    Misschien dat dit ook met cake het geval is?
     
  8. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Ging de vorige keren wel gewoon goed.
     
  9. Amfy

    Amfy Niet meer actief

    #9 Amfy, May 24, 2010
    Last edited by a moderator: May 24, 2010
    waarom verwarm jeje oven zo heet voor als ik vragen mag?
     
  10. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Heb ik een keer als tip gehad: om openscheuren van de bovenkant te voorkomen: voorverwarmen op 200 graden en op 150 graden zetten als de cake er in gaat.
     
  11. winniethepoeh

    winniethepoeh Niet meer actief

    normaal als je 2 cakes bakt, moet je idd de baktijd iets verlengen.

    @amfy en ladyxochi, volgens mij is het ook zo dat je op 200 moet voorverwarmen omdat je anders als de deur opengaat heel veel warmte veliest en hij dan te koud wordt als je hem op 150 staan hebt. (Zei mijn oma altijd...)

    Wel raar trouwens dat je stokjes er wel schoon uit zijn gekomen.
     
  12. tulip

    tulip Niet meer actief

    hoi, in eerste instantie zou ik ook denken, dat het wat langer moet, omdat hij de warmte nu over 3 dingen moet verdelen, maar ik lees dat het de andere keren wel goed gegaan is. Dat kan het bijna niet zijn dan.
    Misschien een gek idee, maar is het mogelijk dat je zonder dat je het doorhad 1 van de ingredienten te veel of te weinig in gedaan hebt per ongeluk??
     
  13. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Ja, ik heb ze in alledrie geprikt, in het midden.

    Dat denk ik dus ook... Daarom dit topic eigenlijk ook. Van welk ingrediënt zou hij nou te plakkerig worden, als je daar te veel van in doet?
     
  14. tulip

    tulip Niet meer actief

    ik denk van de roomboter
     
  15. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Volgende keer extra goed opletten. ;)
     
  16. pinter

    pinter Fanatiek lid

    Jan 9, 2010
    4,015
    1
    36
    noord limburg
    hallo,
    ik denk ook van de roomboter.
    heb zelf ook een keer een cake van roomboter gebakken,hij was ook erg plakkerig.en niet zo mooi bol als normaal.
     
  17. annetske

    annetske VIP lid

    Sep 14, 2007
    5,112
    1
    0
    Friesland
    Als de oven klaar is de deur van de oven nog even een kwartier dichtlaten en de oven verder uitdraaien. Anders zakt de cake in en kan die ook plakkerig zijn. Zo doet mijn moeder het altijd en dit werkt perfect! ;)
     
  18. Wup

    Wup Fanatiek lid

    Apr 23, 2007
    4,912
    1
    36
    Ik gebruik trouwens nooit roomboter maar gewoon margarine (blueband meestal).
     

Share This Page