kan iemand mij uitleggen hoe nu een coalitie gevormd wordt?

Discussie in 'De lounge' gestart door Eefke84, 9 jun 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eefke84

    Eefke84 Niet meer actief

    als eerste:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ik hoef niet te weten wat je voorkeur is of wat je stemt of wat je hoopt:D maar ik heb de laatste tijd geprobeerd om het ene en ander te volgen aan debatten etc. maar wat ik nu dus niet snap:) is hoe nu straks een coalitie gevormd wordt? en soms hoor ik weer van: ja die en die partijen kunnen nooit samen! of: als je op een bepaalde partij stemt dan is dat weer gunstig voor die andere! ( las een voorbeeld in de telegraaf als je op pvv stemt dan is dat gunstig voor pvda:(
    en ook ergens gelezen dat wilders niet de regering inwil? waarom heeft ie dan en partij?:(:) sorry ik ben misschien onwijs dom maar wil graag wten hoe het nu na vanavond verder gaat.

    en nogmaals geen voorkeuren uitspreken hier!!!!;)
     
  2. Devy

    Devy Fanatiek lid

    23 aug 2008
    3.437
    1
    0
    Tilburg
  3. Eefke84

    Eefke84 Niet meer actief

  4. Ellen291982

    Ellen291982 Niet meer actief

    Als de grootste partij (die het meeste gekozen is door de mensen) niet genoeg zetels heeft om de meerderheid van de zetels van de kamer te hebben dan gaan ze samen met een partij (of meerdere partijen) zodat ze de meerderheid aan zetels hebben. Dit om een voorstel er doorheen te kunnen krijgen.

    Zo zeg ik het goed volgens mij.
     
  5. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    de grootste partij neemt het initiatief om met andere partijen te praten en dan kijken ze of er een samenwerking mogelijk is. Daar is iedereen van te voren altijd al mee bezig, ivm tactisch stemmen. Bijvoorbeeld een SP gaat niet zo makkelijk samen met de VVD omdat die nogal verschillen. als een partij een breekpunt heeft, zoals het CDA met de hypotheekrenteaftrek, dan wil die partij pertinent niet samen met een partij die de aftrek wel wil beperken.
     
  6. Eefke84

    Eefke84 Niet meer actief

    ok das duidelijk.....dus eigenlijk heeft het stemmen alleen zin in die zin van wie de grootste partij gaat worden?
     
  7. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Volgens mij is er altijd een bemiddelaar bij betrokken die gaat praten met alle partijen. Deze persoon wordt dacht ik aangesteld door de Koningin en stelt volgens mij ook een coalitie voor. Dan moeten de betrokken partijen gaan aangeven of ze daarmee akkoord gaan. De partijen die hierbij buiten beschouwing worden gelaten, hebben pech.

    Zoiets dacht ik ;)
     
  8. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Nee, het aantal zetels bepaalt welke coalitie er kan worden gevormd. Men wil eigenlijk altijd een meerderheid in de kamer, anders hebben ze te weinig invloed. Dus als partijen 1, 2 en 3 te weinig zetels samen hebben, gaat dat niet. Dus de uitslag van alle partijen blijft belangrijk gedurende de vorming van de coalitie.

    (Door middel van het aantal stemmen die partijen krijgen, worden de zetels verdeeld)
     
  9. Mammie van Roy

    Mammie van Roy Fanatiek lid

    8 jul 2009
    1.445
    0
    0
    Nee hoor volgens mij niet, want alle 150 zetels moeten "bezet" worden in de tweede kamer en hoe meer stemmen op "jouw" partij, hoe meer zetels die partij krijgt in de kamer, dus ook meer invloed op bepaalde beslissingen.
     
  10. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    Dat is wel belangrijk idd.
    Het kan ook gaan om de 2e partij. Het kan zijn dat 2 partijen samen groot genoeg zijn voor een coalitie. Dat gaat dit keer niet gebeuren.
    Het ligt eraan of je tactisch wilt stemmen of niet. Ik heb dat tot nu toe wel altijd gedaan, maar ik ga nu met mijn hart stemmen, omdat ik het gewoon te moeilijk vind.

    Maar het gaat natuurlijk ook om het aantal zetels dat jouw partij in de kamer heeft, of je moet perse voor de coalitie willen gaan. Hoe meer zetels, hoe meer werk jouw partij kan doen.
     
  11. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    de formateur neemt geen initiatief hoor. De winnende partij mag zelf bepalen welke partijen buiten beschouwing blijven.
    Ik heb begrepen dat de grootste partij de formateur aanstelt en dat de koninging deze benoemt, maar ik ben ook geen expert ;)
     
  12. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Oh ja, dat natuurlijk ook :)
     
  13. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Nee de formateur komt er volgens mij pas als er een conceptcoalitie is. Die verdeelt de beschikbare posten onder de politici. Een informateur onderzoekt welke coalities er mogelijk zijn en gaat hierover praten met de partijen om te peilen welke mensen samen willen werken etc. Volgens mij hoeft de grootste partij ook niet perse de minister-president aan te dragen, als deze uiteindelijk niet in de coalitie komt (omdat het bijv. blijft weigeren met partijen samen te werken of als andere partijen weigeren met deze partij samen te werken).

    Maar goed, ik weet het dus ook niet zeker ;)
     
  14. Mammie van Roy

    Mammie van Roy Fanatiek lid

    8 jul 2009
    1.445
    0
    0
    #14 Mammie van Roy, 9 jun 2010
    Laatst bewerkt: 9 jun 2010
    Volgens mij is er eerst een onafhankelijke bemiddelaar die rapporteert aan de koningin. Daaruit wordt een coalitie gevormd en vanuit de coalitie wordt een formateur aangesteld (meestal de nieuwe minister president) en die bemiddeld wie van welk ministerie minister wordt.
     
  15. Mammie van Roy

    Mammie van Roy Fanatiek lid

    8 jul 2009
    1.445
    0
    0
    Tegelijk hetzelfde antwoord, ik twijfelde ook, maar zal wel zo zijn dan ;)
     
  16. Eefke84

    Eefke84 Niet meer actief

    ok. tis me al een heel stuk duidelijker.......:)
     
  17. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    De grootste partij levert wel de minister president, tenzij ze aangeven geen kandidaat te hebben. Daar valt achteraf niet meer over te stemmen.
    en mocht de grootste partij niet gaan regeren, dan moeten ze dat zelf aangeven. Ze zijn niet voor niks de grootste partij, ze hebben wel rechten! anders is onze stem ook niet zoveel waard...
     
  18. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Nee dat is volgens mij niet zo. Het is wel zo dat dat de afgelopen jaren zo het geval is geweest, maar in een ver verleden zijn er volgens mij ook minister-presidenten verkozen die niet tot de grootste partij behoren. Ik geloof dat de grootste partij wel eerste rechten heeft, maar als deze partij er niet uitkomt (en dat kan volgens mij ook als niemand wil regeren met deze partij... waar bijvoorbeeld de PVV een kanshebber voor is), dan verspeelt het in die zin haar rechten en is de zet aan de volgende partij.

    En stemmen heeft natuurlijk in die zin sowieso nut omdat je altijd de meeste ministers in de kamer zal bezitten ;)
     
  19. Yukl

    Yukl Niet meer actief

  20. 4days

    4days Niet meer actief

    Tsja, tis altijd een verrassing hoe de regering er uiteindelijk uit zal zien. ;)
     

Deel Deze Pagina