sneu voor die kinderen, vooral als ze echt worden vergeten. maar ik kan het heel goed begrijpen. de dichtbijzijnste basisschool bij ons in de buurt is 10 minuten fietsen, wat een gedoe gaat dat worden over 3 jaar zeg. Alleen maar onrustig ook voor die kinderen, laat ze lekker een half uur etenspauze op school hebben en dat ze dan een half uur eerder vrij hebben.
Ja ik bedenk me net dat ik als kind ook regelmatig overbleef terwijl mijn moeder een lange tijd fulltime thuis was. Ik vond dat juist leuk en veel vriendinnetjes van mij bleven over.
ik heb bewust een school uitgezocht zonder middagpauze. elke dag moet ze straks tot half 2 en dan is de school uit. dit elke dag ook op woensdag
Ik bleef áltijd tussen de middag op school, terwijl mijn moeder in die tijd niet werkte (mijn broertje was toen wel net geboren), en ik vond dat helemaal niet erg. In onze klas bleef het merendeel trouwens tussen de middag op school, en vond ik het juist gek dat een paar kinderen wél naar huis gingen. Ik heb er geen trauma's van opgelopen en was niet anders gewend.
Offtopic: Ik zal mijn oudste ook gewoon laten overblijven. Brengt meer rust voor beide kids. Mijn jongste slaapt dan precies en die laat ik echt niet alleen thuis. En de oudste moet dan 10 min heen en 10 min terug om dan 30 min thuis snel boterham te moeten eten en dan weer naar school moeten. Zo heeft mijn oudste juist meer rust en de jongste haar slaapje. Ze heeft gelukkig nog de woensdag- en vrijdagmiddag vrij. Dus gaat het maar om 3 dagen misschien zelfs 2 dagen in de week dat ze moet overblijven. Maar daarentegen zal de oudste niet naar vso/bso gaan. We betalen nu voor 2 kinderen 2 dagen in de week zelf 270 euro vind ik al aardig veel. Kan ik net zo goed stoppen met werken
Wat betreft 'rust' tijdens het overblijven... wel eens een kijkje genomen in het gemiddelde overblijflokaal? Op de scholen waar ik stage heb gelopen of heb gewerkt, werd ik er meestal niet vrolijk van. Bij ons is het nu als volgt geregeld: de kinderen zitten verspreid over een paar lokalen. Daar zitten ze hutje-mutje op elkaar. Ze mogen na binnenkomst niet gelijk gaan eten, want eerst moet er gecontroleerd worden of iedereen die aangemeld is, ook daadwerkelijk aanwezig is. En of er geen kinderen zijn die niet aangemeld zijn. Dat wordt door één persoon gedaan, die dus meerdere klassen afmoet. Pas als zij geweest is, mogen ze gaan eten. Tot die tijd moeten ze rustig zitten en mogen ze bijna niet praten (hoezo pauze?). De kinderen zitten dus best een tijd te wachten. Tijdens het eten worden de overblijfkaarten afgetekend. Als een kind klaar is met eten, moet hij weer wachten. Als iedereen klaar is, moeten de kinderen één voor één naar buiten omdat bij de deur alle kaarten nogmaals gecontroleerd worden. Daarna gaat de hele meute het speelplein op. Als ze geluk hebben, bij slecht weer zitten ze de hele pauze met een grote groep in één lokaal. Er zijn wel wat spelletjes, maar er is geen enkele mogelijkheid om je even terug te trekken. Het komt geregeld voor, dat wij met het begin van de middagschooltijd nog geconfronteerd worden met ruzies en andere problemen die tijdens het overblijven zijn ontstaan. De overblijfmoeders mopperen dat een aantal kinderen nooit luistert en dat ze geen 'middelen' (?) hebben om die kinderen aan te pakken. (Uiteraard kan ook een overblijfmoeder gewoon waarschuwen / straffen / belonen bij goed gedrag, dus ik zie niet zo waarom ze daar dan geen gebruik van maken. In het uiterste geval kunnen ze ook nog altijd een beroep op ons doen, maar ook dat gebeurt nauwelijks. En als je dan soms hoort hoe ze tegen die kinderen praten ) Nee, ik ben geen fan van overblijven. Als het moet, dan moet het. Goed dat de mogelijkheid er is. En ik zal er in de toekomst ook één of twee dagen in de week gebruik van moeten maken. Het zal voor sommige kinderen misschien best gezellig zijn. Maar veel kinderen hebben echt behoefte om zich in de pauze even lekker uit te leven òf juist om zich even terug te trekken. Dat kan niet. Ik zou er dus nooit voor kiezen om mijn kind over te laten blijven op de dagen dat het niet nodig is, puur omdat ik de thuissituatie vele malen beter vindt voor het kind.
@ tupp: ik kan me het overblijven nog heel goed herinneren hoor En ik vond het altijd hartstikke leuk.
De 'andere schooltijden' zijn steeds meer in opkomst, ook bij regulieren scholen. De nieuwe schooltijd van half negen tot half twee (ook op woensdag) wordt het meest gekozen. Hierbij heb je een half uur middagpauze waarbij alle kinderen op school eten, samen met de eigen leerkracht. Een ander model is juist het verlengen van de middagpauze, zodat kinderen dan bijvoorbeeld kunnen sporten en juist later op de middag weer naar school gaan. 't Schijnt dat dit beter is voor het bioritme van de kinderen. Er zijn ook scholen die dagarrangementen aanbieden van 7 tot 7. Al deze projecten worden stevig door de overheid gesubsidieerd. Dus ook dat zal meespelen in de keuze dan maar op kinderopvang te bezuinigen. 't Geld moet ergens vandaan komen, tenslotte.
nee het is een gewone reguliere bassischool en doet dit sinds vorig jaar ook pas met de tijden. in tilburg hebben we geen jenaplan onderwijs volgens mijn. het is begonnen als proef en de meeste kinderen en ouders vonden dit een stuk prettiger.
Hier is de brede school juist erg in trek waarbij de BSO direct bij de school is betrokken. Kinderen krijgen de mogelijkheid om allerlei activiteiten te ondernemen mbt sport, cultuur etc. Hier werken vaak beide ouders dus schooltijden tot half 2 is om die reden ook niet erg aantrekkelijk denk ik. Ik zou het zelfs niet fijn vinden als ik wel fulltime thuis was geweest denk ik.
Nou hier ging overblijven er niet zo aan toe hoor. School is ook mega mega mega klein. Erg rustig juist voor de kids
Ow vast idd, maar al zou ik die dag wel werken (kan morgen beginnen als ik zou willen ), dan zou ik het nog niet willen. Ik kies er immers zelf voor om te gaan werken en dus de kinderen een dag 'weg' te brengen. Dus wil ik daar ook zelf voor betalen, zijn immers mijn (nouja onze) kinderen, niet die van de overheid. Maar vooruit, das onze gedachte erover, meer niet. Mag ieder zelf weten natuurlijk verder. Geen idee of ze dat controleren, maar neem aan dat ze dat toch wel een beetje controleren? Zo niet, dan vind ik dat ze dat absoluut moeten gaan doen. Dus gewoon kijken idd voor welke dagen er die opvang echt nodig is en alleen die vergoeden. Alleen dat uit laten zoeken, kost een hele hoop mensen, hele hoop uren, dus tja zal daar winst uit komen...?
OMG dat vind ik echt te belachelijk voor woorden, je kind vergeten op te halen op school! Overigens vind ik dat overblijven best een goede oplossing, maar niet voor de hele week. Maar vind het wel een gesleur hoor, om 12.00 ophalen, snel naar huis fietsen, snel eten, snel weer terug om om 13.15 weer in de klas te zitten. Onze kindjes gaan straks naar een school die om 08.30 begint, waar ze smiddags allemaal op school eten, en om 14.30 uit zijn. Vind dat wel ideaal .
GroenLinks hekelt prijsstijging kinderopvang | nu.nl/politiek | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl Ik hoop dat je dus een voor jou goede partij hebt gestemd?
De overheid heeft toch echt zelf gekozen voor dit systeem. Voorheen regelden veel bedrijven het met hun eigen werknemers of in de CAO. Diverse bedrijven en instellingen hadden een eigen KDV. Dat alles moest op de schop en nu krijg je dit. Ik snap niet hoe ze zo'n verkeerde inschatting hebben kunnen maken met de berekeningen.
Werkgever betalen hun deel nog steeds. Dit wordt via een premie door de werkgever aan de overheid betaald. Het gaat dus om de bijdrage van de overheid. Maar het zou wel interessant zijn om te weten of werkgever nu ook meer moeten betalen.