@ Bijdrage kinderopvang. Ik vind het niet duur. 6 euro nogwat per uur voor de zorg van mijn kind! En de overheid betaald mee tot aan een heel hoog belastbaar inkomen. Daarnaast krijg je nog zoveel subsidie op andere gebieden in dit land, niet normaal! Ik ben trouwens een groene rakkert. Van mij mogen ze wel wat doen aan het ontslagrecht en het sociale vangnet. @ Onderhandelen door vrouwen. Ik ben jalours op degene die het goed kan. Maar volgens mij kunnen vrouwen en mannen het net zo goed, alleen hangt het ook af met wie er wordt onderhandeld of het aankomt.
He Juul wat vervelend. Soms snappen mannen het echt niet. Die overzien volgens mij meestal niet wat er allemaal gedaan moet worden en wat de consequenties zijn van 'even wat afmaken'. Al moet ik zeggen dat het hier toch ook meestal na zessen is en dan ook nog koken.
Ik heb een andere theorie: dat een man wordt gezien als kostwinner, als degene die voor zijn gezin moet verdienen. En als vrouw werkt, dan zijn haar inkomsten een leuk extratje aan die van haar man en ze kan best genoegen nemen met wat minder. Dat veranderd wel maar toch denk ik leeft dit ouderwetse gedachte @ Juul: ooo, zo herkenbaar! Ik moet om 17 uur weg om dochter tot 18:15 halen, dan koken, voeden, entertainen, dan komt meneer die veel werk had. Dan ligt Lisa in bed - zit meneer met biertje op de bank terwijl ik als gek achter de laptop gaten aan het dichten ben :x Ze denken volgens mij niet eens na! "Ik had toch werk te doen!" 8)
Dames, wat fijn dat ik niet een uniek exemplaar getroffen heb Eerlijk, voor de rest doet hij echt heel veel, en onze taakverdeling is echt wel eerlijk, maar op de een of andere manier krijgt hij zijn prioriteiten niet voor elkaar. Echt waar gebeurd, toen ik met een spoed KS en een dikke vette HELLP aanval ben bevallen van L. heeft hij een mailtje gestuurd naar z'n werk met excuses dat hij er niet was (ze wisten allemaal dat ik al een week in het ZKH lag en het niet lang zou duren) en dat het hem speet dat hij voor ongemak zorgde met vergaderingen die niet doorgingen etc.
Juul, jouw man heeft zeker ook niet het maximale loon dat hij kan verdienen? (omdat hij zich zo 'apologetic' opstelt... Ben benieuwd wat zijn onderhandelingsskills zijn, hihi)
Wat onderhandelen betreft zit je vaak toch al binnen CAO's beperkt? Vakantiedagen: wettelijke + ADV => niet te onderhandelen Uren: flexibel tussen 7h30-9h30 en vanaf 16h. Thuiswerk is niet goedgekeurd... Lonen zit je met schalen en opslag is obv je evaluatie + hoe hoog je zit tov je doelloon... Ivm gelijke lonen voor hetzelde werk. Vind dit steeds een moeilijke... Stel 2 mensen doen hetzelfde werk. X werkt er al 2 jaar en Y begint net. Je kan toch moeilijk verwachten dat Y op hetzelfde niveau begint (bedoel echt bv schoolverlater). Verder heb je in de loop van je carriere een bepaald loon verworven dat je ergens "meeneemt" als je van functie/bedrijf verandert? En verder: loongelijkheid en loonsonderhandelingen, zijn deze in se al niet contradictorisch?
Juul, hier ook een mooi exemplaar hoor. Tegen de tijd dat meneer uit z'n bed komt gestrompeld, heb ik de kleine eten gegeven, gewassen, gekleed, rugzakje met heen-en-weerboekje voor het KDV klaargemaakt, vanochtend ook nog gestreken, kleintje krijgt momenteel aerosol tegen de slijmpjes, en z'n boterhammetjes worden klaargemaakt... nou moe!
@ Kwek, In NL is niet iedereen aan een CAO gebonden (weet niet hoe dat in Belgie zit) en ook binnen de CAO is het mogelijk om je in andere schalen te laten indelen. In NL is 20 vakantiedagen (bij een werkweek van 40 uur) het minimum, ik kreeg in mijn huidige baan 25 aangeboden maar daar heb ik 28 dagen uitonderhandeld. Ik heb geen ADV dagen. In NL bestaat is "loongelijkheid" geen recht hoewel het uitgangspunt "gelijke monniken gelijke kappen is". In jouw voorbeeld is het verschil in werkervaring al een reden om daar van af te wijken (want geen gelijke monniken). Hebben de vaders van jullie kids papadagen? Mijn man neemt 1 dag per week ouderschapsverlof op 9net als ik) maar wil dit in principe maar tijdelijk (zeg een half jaar of zo doen) omdat hij "geen parttimer is", omdat t "niet goed voor z'n carriere" zou zijn en omdat "maar heel weinig mannen papadagen hebben"...Zucht. Ik vind dat ZULKE slechte argumenten.....
Jetje, in mijn omgeving is er niet één papa die geen dag thuis heeft met de kleine, niet ÉÉN! En ze hebben allemaal prima carrieres hoor, echt! Mijn man is directeur van zijn eigen bedrijfje en hij kan heel goed zijn eigen tijd indelen. Hij "werkt" dinsdagen thuis en zorgt dan voor Mini. Wel een ideaal uitgangspunt hoor! Eventuele verloren tijd haalt hij gedurende de week (ruimschoots) in. Hij vindt het heerlijk met de kleine! Op zich zijn de taken hier heel eerlijk verdeeld hoor! Hij zorgt dus 's ochtends op de kdv dagen voor Mini en op zaterdagochtend, dan mag ik uitslapen. Het is alleen jammer dat hij op de één of andere manier nog niet de "magic touch" heeft en Mini altijd veel meer moet huilen en jammeren als hij haar aankleedt of eten geeft. Daardoor komt er bij mij van uitslapen ook niet zoveel helaas... (en kan het nu zeker wel gebruiken....).
Hier geen papadagen hoor... Een collega van me haar man heeft tijdelijk 4/5 gewerkt door overuren op te nemen, maar da's de enige die ik ken... Binnen een paar weken is het KDV gesloten voor de vakantie en is vriendlief thuis voor 2 weken. Benieuwd hoe dit af gaat lopen... Tot nu toe is hij nog niet zo vaak alleen met haar geweest - in juni 2 avonden omdat ik weg was voor/met het werk. Maar een avond of een hele dag is net niet hetzelfde...
Kwek, vind je het niet jammer dat het zo anders is in België dan hier? Dat hier mannen ook deeltijd kunnen werken? (nou ja, een aantal dan...) Of ben je gewoon niet anders gewend dan dit? Alhoewel ik niet vind dat iedereen maar parttime hoeft te werken hoor, maar ik ben wel voorstander van de keuzemogelijkheid.
Denk idd dat het een beetje is zoals je schrijft: niet anders gewend zijn. Wat je niet kent mis je niet (algemeen gesproken natuurlijk - kan me best voorstellen dat er meer moeders én vaders wat meer thuis zouden willen blijven...). Gewoon blijven meedobberen met de massa...
Beetje jammer dan dat je wordt geconfronteerd met al onze Nederlandse verhalen, haha! Maar zo goed is het hier ook allemaal niet gereged hoor, zeker niet voor mannen of voor stellen die fulltime werken. (en nederlanders zijn misschien juist weer ouderwetser omdát ze die keuze hebben en weinig begrip op kunnen brengen soms voor andere keuzes).
Hier heeft mijn man ook 1 dag per week vrij we hebben dus een mama en een papa dag. Gek genoeg krijgt ze wel genoeg te eten en drinken en schone luiers op die papa dag, dus mijn man kan het wel Ik vind het niet per se moeten, allebei een dag thuis, allebei full time zou ik ook prima vinden, zolang we het maar eerlijk verdelen. En ik hoor vaker het argument dat een papa dag niet goed is voor de carriere. Aan die mannen vraag ik dan altijd wat een mama dag voor de carriere van zijn vrouw doet? Je hoort ook vaker van die (in mijn ogen) kul argumenten dat de baas het niet goed vindt, of dat het in die functie niet mag, maar volgens mij is het vaak ook een kwestie van eigenlijk niet willen van de mannen. Mijn man vindt trouwens zijn papa dag helemaal geweldig, zou niet anders willen. Je krijgt toch een andere band met je kind als je er af en toe gewoon helemaal alleen voor zorgt. Vandaag mama dag....pff met die hitte lekker met m'n nichtje en haar dochtertje (is 6 wk jonger dan L.) vanmorgen naar het zwembad geweest. Nu ligt m'n muiter helemaal kapot op bed
Oh trouwens, ik val niet onder een CAO. De OR onderhandelt het loonhuis en van alles erbij met de directie. En vervolgens onderhandel ik los van al die regelementen alles wat los en vast zit qua salaris, opleidingen, verlofdagen, reistijdcompensatie.....ik vind altijd dat vragen vrij staat Voorbeeld, ik heb bijvoorbeeld de eerste keer dat L. geopereerd werd kortlopend zorgverlof gehad, wat wettelijk geregeld is en 70% wordt uitbetaald. Ik heb toen geregeld dat ik 100% uitbetaald werd. Helaas nu een andere baas, een ander budget en dat kreeg ik de tweede keer niet meer voor elkaar
Ik kan me hier helemaal in vinden, dit zeg ik ook regelmatig! Er "moet" ook een knop om bij mannen hoor, en niet alleen de werkgevers maar ook zéker de werknemers!
Valt wel mee hoor! Maar is idd bizar hoe 2 landen zo dicht bij elkaar zo kunnen verschillen (op meerdere vlakken hoor)
Hier neemt papa geen vrij, maar maakt hij 1 dag geen afspraken. Dan werkt hij vanuit huis dus. Gewoon veel bellen en mailen die dag voor hem. Hij is wel erg flexibel gelukkig! En genietgelukkig ook erg van zijn dochter. Hij geeft mij gelukkig ook de vrijheid... maar ik denk ook dat hij het prima vindt als het erop uitdraait dat ik het merendeel van de financiën ga binnen harken. Daar heb ik zelf ook geen problemen mee.