In de Volkskrant van gisteren (en in het nieuws) was het volgende bericht actueel: ROTTERDAM - Zwangere vrouwen worden in het Nederlandse verloskundig systeem niet goed gescreend op risicofactoren die kunnen leiden tot het overlijden van de baby. Zon 25 procent van de risicozwangerschappen wordt van tevoren niet herkend. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van de hoge babysterfte in Nederland. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam in een groot onderzoek naar babysterfte voor ZonMw. Nederland heeft bijna de hoogste babysterfte van Europa: ongeveer 1 op de 100 babys overlijdt rond de geboorte. Dat is anderhalf keer zoveel als in Vlaanderen. 550 baby's minder Als je de Belgische prestaties projecteert op Nederland, zouden er per jaar 550 babys minder sterven, zegt hoogleraar perinatale zorg en public health Gouke Bonsel. Niet 1.700 maar 1.150. Hij deed het onderzoek samen met hoogleraar verloskunde en prenatale geneeskunde Eric Steegers. De hoge babysterfte komt volgens hen door het Nederlandse systeem, en niet doordat professionals hun werk niet goed doen. In het Nederlandse systeem moet de verloskundige zelf de risicozwangerschappen selecteren en deze doorsturen naar de gynaecoloog. De selectie blijkt onvoldoende effectief: bij een kwart van de bevallingen die als risicoloos waren ingeschat, bleken de babys achteraf toch bepaalde aandoeningen te hebben. De onderzoekers pleiten daarom voor een nieuw systeem, met intensieve samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. Steegers: In de ons omringende landen wordt continu naar de zwangere gekeken, met het idee dat er ook wel eens iets mis kan gaan. We moeten in Nederland af van het idee dat alles waarschijnlijk goed zal gaan. Is het niet vreemd dat in een land als Nederland het babysterftegetal hoger is dan in alle andere Europese landen? Is dit nou iets waar wij zwangeren ons druk over moeten maken?
Op nu.nl stond een opmerking die ik wel interessant vond; In andere landen is volgens onderzoeker Eric Steegers het idee dat er wel eens iets mis kan gaan. "We moeten in Nederland af van het idee dat alles waarschijnlijk goed zal gaan." Ik vind het best schokkend dat 25% van de zwangerschappen die als niet-risicovol worden aangemerkt toch één of ander risico hebben. Zij het met het kindje, zij het met de conditie van de moeder die problemen kan opleveren voor de bevalling. Vindt het moeilijk te zeggen wat je daar dan mee moet. Want ergens lijkt het dan toch niet helemaal goed te zitten zou ik zeggen...
Ik hoorde dit gisteravond ook op het nieuws en ben er behoorlijk van geschrokken! 25% van de risico zwangerschappen niet herkennen is echt ontzettend veel en 1700 dode baby's per jaar is schokkend
Het is al jaren bekend, dus over de schok ben ik nu wel heen. Ik vind het wel te schandalig voor woorden dat ze er nog steeds niks aan gedaan hebben. In andere Europese landen worden vrouwen veel beter in de gaten gehouden en vaker onderzocht. Ze moeten vaker bloed laten prikken en krijgen meer echo's. Ook zijn wij het enige Europese land die op deze wijze werkt met verloskundigen en hun zwangeren door laten lopen tot 42 weken. Echter zijn ze hier wel bereid op verzoek van de moeder met 41 weken in te leiden, helaas weten weinig vrouwen dit en nemen de risico's na 41 weken dat het mis kan gaan enorm toe.
Tja, als ik zulke berichten lees, ben ik blij dat ik toch al bij de gyn onder controle loop, en niet bij de VK.. Maar vind het wel zorgwekkend dat het hier zoveel erger is als in andere Europese landen..
Artikelen: nrc.nl - Binnenland - Babysterfte in Nederland hoogst van EU nrc.nl - Binnenland - Babysterfte in Nederland blijft hoog Babysterfte in Nederland zeer hoog - Binnenland - de Volkskrant NOS Nieuws - 'Babysterfte moet stevig worden aangepakt' nu.nl/algemeen | Babysterfte Nederland bijna hoogst in Europa Beeld en geluid: EenVandaag :: Babysterfte in Nederland te hoog Babysterfte in Nederland - 22 november 2009: ZEMBLA NOS Nieuws - Babysterfte in Nederland kan flink omlaag
Heb je hier ook het recht om meer onderzoeken (in de vorm van bijvoorbeeld vaker bloed onderzoeken of check bij de gynaecoloog) te eisen?
Tja, dit soort berichten komt steeds terug. En ik begin steeds meer te denken; 't verbaast me niks. Eén na laatste afspraak bij de vk. Ze vraagt naar mijn gewicht en vult dit zonder verdere reactie in. Ik had het idee dat ik wat teveel was aangekomen, dus ik vroeg of het normaal was om met 25 weken al 10 kg aangekomen te zijn. "Oh, ben je al zoveel aangekomen?" (Ze vult dus wel het gewicht in, maar vergelijkt niet met het startgewicht... waarom wil je m'n gewicht weten als je toch niets doet mer die infofmatie??) Vervolgens zegt ze dat het inderdaad wat veel is; wat eet ik allemaal op een dag? Dat mocht wel wat minder. Volgende afspraak kijken we of de toename dan langzamer gaat, anders ontbijttest vanwege mogelijk zwangerschapsdiabetes. Oké; volgende afspraak. Natuurlijk weer een andere vk. Die vraagt ook weer naar mijn gewicht en vult dit in zonder te kijken bij de vorige afspraak. Ook geen reactie verder. Dus ik moest wéér zelf ernaar vragen. Deze vk vond mijn gewichttoename helemaal niet zo bijzonder. Waarom zegt haar collega dan vier weken geleden dat ik minder moet eten en zit ze me al 'bang te maken' met verhalen over zwangerschapssuiker? Echt waar: die vk doen maar een dotje. Ze werken het standaardpraatje af (Hoe gaat het met je? Hoeveel weeg je nu? Heb je nog klachten? Bloeddruk meten, hartje luisteren... Houdoe en bedankt...) Geen wonder dat ze bij 1 op de 4 risicozwangerschappen niks in de gaten hebben! Ik krijg steeds meer het idee dat ik net zo goed niet kan gaan.
Slordig idd, maar dit geldt natuurlijk niet voor alle vk´s. In de praktijk waar ik ben geweest zijn ze met 4 vk´s en heb ik ze tijdens de controles allemaal gehad. Elke keer waren ze op de hoogte van wat er besproken was bij mijn voorgaande afspraken en als je bijzonder heden te melden had (zoals bij mij: constant harde buiken vanaf ca. 20 weken en verliezen van de slijmprop met 35 weken) dan werd dat in het wekelijks werkoverleg besproken. Ik heb 2x een extra echo gehad: 1x ivm de placenta die te dicht bij de bmm lag en 1x omdat het vermoeden bestond dat ik te weinig vruchtwater had. Bij de praktijk waar ik liep werd dus zeker geen risico genomen.
Het is onvoorstelbaar, maar ja het lijkt me extreem belangrijk dat hier iets aan gedaan wordt. Hier in Nederland wordt ook gedaan alsof het thuisbevallen heilig is. Als iemand dat risico wil nemen prima, maar ik vraag me echt af of de thuisbevallingen er niet een groot deel aan bijdragen. Bloedingen ed kunnen altijd voorkomen en thuis heb je dan dus echt een nadeel. Daarnaast, als ik de verhalen hier op het forum lees van dames die bij verloskundigen lopen, dan valt me zo vaak op dat ze niet serieus genomen worden, dan ben ik altijd weer vreselijk blij dat we in het ziekenhuis lopen. Ik zou ook nooit genoeg vertrouwen in een verloskundige hebben eerlijk gezegd.
Ik kan me jouw reactie voorstellen, maar ons ziekenhuis (in Hoorn) is een aantal keren in de media verschenen vanwege het dood geboren worden van baby's dmv fouten van twee artsen. De namen willen ze niet bekend maken, dus je hebt ook geen keuze. Vandaar dat ik in mijn geval liever thuis wil bevallen (als de omstandigheden het toelaten), maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik met beide niet gerust ben
Tja.. herken het zelf ook. Bij de vorige bevalling veel bloed verloren, moeizame bevalling en dochter had een erg slechte start. Zit bij een praktijk van 4vk´s maar kwam helaas steeds bij dezelfde die mijn situatie niet echt ernstig genoeg vond, de informatie over de vorige bevalling was steeds niet compleet, ze luisterde niet goed naar me.. Kwam ik bij een ander: Werd direct doorgestuurd naar de gyn ivm de risico's! Nu een heel plan wat betreft de bevalling besproken met de gyn, terwijl vk 1 het geen risico vond :S.
Dat thuisbevallen is echt iets nederlands, tuurlijk je hebt de keus, maar waarom willen zoveel vrouwen toch thuisbevallen? n het zkh is het toch veel veiliger? als er complicaties zijn ben je daar op de goede plek. Evenals het bevallen zonder pijnstilling ook echt hollands, als je een behandeling bij de tandarst hebt verdoof je toch ook?
Ik ben zo'n vrouw die thuis is bevallen . Redenen voor mij waren dat het me thuis veel relaxter leek. Je hoeft niet met weeën in de auto, je bevalt gewoon lekker in je eigen bed, kan onder je eigen douche en schuift daarna lekker gelijk je door de kraamverzorgster net vers verschoonde bed in. Ik woon op 5 min rijden van het zh en ik heb genoeg vertrouwen in mijn vk's gehad dat ze me bij het geringste vermoeden dat er iets niet goed zou gaan zouden doorsturen. Ik denk ook niet dat, zoals ook in het artikel staat, het hoge sterftecijfer te maken heeft met thuisbevallingen, maar eerder met het feit dat je in NL maar 2 echo's krijgt en that's it. Zoals ik in mijn eerdere post aangaf heb ik het heel erg getroffen met mijn vk's en was hun principe "beter save than sorry" en word je door hun vrij snel doorgestuurd naar de gyn als ze maar half het idee hebben dat er iets niet in orde is of zou kunnen zijn. Helaas hoor je toch vaak dat zwangere vrouwen aan moeten dringen om doorgestuurd te worden naar de gyn. En voor wat betreft de pijnbestrijding...da's weer een hele andere discussie en heeft volgens mij ook niets te maken met het sterftecijfer.
"Je hoeft niet met weeën in de auto." Dat hoeft in de rest van de wereld ook niet. Tenminste: daar mag je al veel eerder naar het zh, als de weeën nog een stuk verder uit elkaar zitten. Ik krijg de indruk dat ze je hier met opzet zo lang mogelijk laten wachten, zodat meer vrouwen kiezen voor een thuisbevalling omdat ze opzien tegen de rit. Een vrouw moet de keus hebben om naar het zh te gaan, zodra duidelijk is dat de bevalling begonnen is. En niet pas als je om de paar minuten weeën hebt en een flinke ontsluiting. Zo laat je iemand toch niet meer reizen? Ik vind het barbaars! Ook financieel wordt de zh-bevalling flink ontmoedigd. Echt schandalig, als je bedenkt dat er nu al jaren wordt geroepen dat er in NL een hoop mis is.
ik ben blij om te lezen dat ik niet de enige ben die vind dat het hier in nederland het er echt belachelijk aan toe gaat met het in de gaten houden van een zwangerschap! ik irriteer me er mateloos aan dat je maar 2 echo`s krijgt en je vanaf 20 weken maar moet vertrouwen op de deskundigheid van je verloskundige. ik snap niet dat ze niet standaard 1 echo erbij plaatsen rond de 30 weken. ik ben nu bijna 35 weken zwanger en vind dit echt heel storend!!!!!
Tja, ik hoor het ook wel erg vaak in mijn omgeving. Een kindje overleden bij de geboorte omdat de navelstreng te kort was ( wisten ze niet, misschien wel als er eerder een echo was geweest of tussendoor) Een kindje te vroeg geboren ( 30 weken) en overleden. ( oorzaak weten we nog niet maar misschien was het te voorkomen) Kindje overleden bij de geboorte door ??? Zo ken ik toch sowieso wel 4 mensen waarbij het gebeurd is.
de zorgverzekeringen hier en nl helpen ook niet echt mee om de keus te maken tot zh bevalling. volgen's veel zorgverzekeraars als je een goede gezonde zw hebt zonder compicatie's en je wil dan in het zh bevallen zul je voor een deel van de kosten zelf opdraaien! tjah en thuis of kraamhotel is kosteloos.. wij wilden in eerst ook in het zh maar hebben gekozen voor het kraam hotel (is bij ons poliklinisch bevallen) en als er iets optreed dan moeten we als nog naar een zh in een andere plaats. is toch een stapje dichter bij het zh dan thuis.
@bossi: Jakkes, dat is wel eel erg veel! Ik heb het gelukkig nog nooit dichtbij meegemaakt. De berichten in de kranten zijn al schokkend genoeg.