Op zich hoeft duimzuigen helemaal niet slecht te zijn. Wat ik wel heb geleerd als logopedist in opleiding, is dat het KAN veroorzaken dat kinderen problemen met praten en slikken krijgen, en de stand van de tanden KAN beinvloed worden. De natuurlijke houding van de tong is tegen het gehemelte aan, als een soort hangmatje. Hierbij zit de rand van de tong achter de tanden, dus er niet tegenaan. Bij duimzuigen wordt de tong naar beneden gedrukt. Hierdoor gaat de natuurlijke houding van de tong !vaak! verloren. Als dit gebeurt, gaat de tong tegen de tanden aan liggen, en de tanden worden naar voren geduwd. Bij praten is de tong niet meer gewend om de natuurlijke houding aan te nemen, en sommige klanken worden heel anders uitgesproken waardoor het kind onverstaanbaarder wordt. Slikken hoort met de tong op het randje achter de tanden, en als de natuurlijke houding van de tong verloren gaat, gaan kinderen vaak slikken met de tong tegen of zelfs tussen de tanden. Dit veroorzaakt ook weer !vaak! dat tanden naar voren gaan staan, of dat tanden niet ver genoeg doorkomen. Zodra een kind op logopedie komt en nog duimzuigt (tenminste, waar ik stage heb gelopen), moet het kind eerst stoppen met duimen, want anders hebben de oefeningen simpelweg geen zin. Voordelen van spenen zijn inderdaad dat het afleren makkelijker gaat (omdat de speen weggenomen kan worden), en tegenwoordig worden spenen vaak zo gemaakt dat er minder effect is op de houding van de tong. Nog steeds valt te bediscussieren of een speen dan wel of niet goed is, het is in ieder geval beter voor de natuurlijke houding van de tong dan duimzuigen. Met het bovenstaande wil ik niemand veroordelen, ik leg uit waarom duimen zo afgeraden wordt. Ennuh... als ik verdrietig ben, kruipt mijn duim soms ook mijn mond in...
Ik heb jaren geduimt geen last van me spraak. of tanden Mijn zoon nooit geduimt of speen gehad en heeft wel last van zijn spraak. En heeft een beugel nodig als die twaalf is.Me neefje het zelfde als me zoon dus ja. Hier dus weer een voorbeeld dat het niet altijd hoeft te kloppen. En ik heb jaren geduimt en vond het heerlijk dat was mijn rust momentje. De een zit met de handen aan het haar de ander draait met de vingers over. en er zijn ook kinderen die niks doen. maar laat de kinderen zelf bepalen wat ze willen duimen/of speen,
Ze heeft volgens mij ongeveer in elke zin benadrukt dat die gevolgen KUNNEN voorkomen, en dat ze er niet per definitie zijn. En natuurlijk kan ook een kindje die niet duimt logopedische problemen hebben. Overigens over duimen en hygiëne: Ik heb nog nooit een kindje gezien die zijn vingers (en voor de rest alles wat ie tegenkomt) niet in zijn mond stopt, wel of niet duimend, dus voor de hygiëne maakt het niks uit.
Hier geduimd tot mijn tiende en afgeleerd middels een beugel. Uiteindelijk een flinke overbeet gekregen die operatief gecorrigeerd werd op mijn 16e...geen pretje. Maarja, een kind bepaald nu eenmaal zelf wat ie gaat doen. Duimen/spenen of helemaal niets of beide.... Je hoefde mij als kind echt niet te vertellen dat ik niet mocht duimen. Ik deed het toch wel. Dus mensen die zeggen dat je dat zsm moet afleren die snappen het gewoon niet. Boeien... Sven krijgt een speen en soms zuigt ie op zn vingertjes. Het geeft hem een prettig gevoel en mij dus ook. Het enige nadeel is dat als hij 's nachts wakker wordt hij moeilijk in slaap komt zonder de speen, dus dan moet ik er ff uit. Maar eerlijk gezegd zit ik daar ook niet mee.
Ik ook niet hoor ze stoppen echt werkelijk alles in hun mond en als ze ouder worden ook nog. Hihi. Had dat zinnetje ook gelezen KUNNEN. Wilden alleen vertellen dat spraak problemen overal vandaan kunnen komen. Bv kindjes die veel ooronstekingen en verkoudheden hebben mee gemaakt dat die er ook last van hebben. Enz.,
ik zie net dat na t openen van dit topic dat er meer mensen op mn mannetje hebben gestemd... THNX! misschien maak ik dan toch nog kans?? zal wel niet, de hoogst heeft nu al 20 meer stemmen :S
Mij maakt het niet zoveel uit, als het maar troost geeft . Bij beide dames begonnen met de speen en beide dames zijn gaan duimen. Alleen moet Lisa nog even uitvinden hoe het nou het lekkerst duimt . Eva heeft een speen gehad van 3 weken tot 5 maanden, Lisa vanaf een week of 4/5 tot vorige week. Ik heb zelf vroeger ook een speen gehad en ging ook snel duimen
Onze dochter heeft nooit een speen gehad, ze wilde er geen en had er geen behoefte aan, prima dus. Toen ze 8 maanden was heeft ze haar duim 'ontdekt'. En sindsdien is ze een fanatiek duimer. Ze duimt vooral als ze moe is of een beetje ziekjes. Haar duim geeft haar echt troost. Als ze verdrietig is, of zich pijn gedaan heeft, stopt ze d'r duim in d'r mond en het is zo over. Ook is het nogal een stuiterbal. Zodra ze 's avonds naar bed gaat, stopt ze d'r duim in d'r mond en ze komt meteen tot rust. Ze duimt overigens niet de hele nacht, alleen bij het in slaap vallen. Overdag duimt ze ook niet vaak. Voor haar spraak ben ik echt niet bang, ze is een enorme kletskous, en spreekt nu al woorden als 'paddenstoel' en 'tandenborstel' goed verstaanbaar uit. Ik heb zelf geduimd tot ik ging wisselen. Mijn moeder zei dat ik beter kon stoppen met duimen ivm de stand van de tanden en ik ben per direct gestopt. Het hoeft dus geen ellende te zijn.. Maar dat ligt misschien aan de mate van de 'verslaving'.
Speen! Die schaf je makkelijker af dan een duim (afhakken is zo zielig) en vanaf 1 jaar niet meer overdag maar alleen in bed.
L. heeft een speen.. Zijn duim pakt hij ook wel een enkele keer maar gebeurd niet vaak. Het maakt mij niet uit wat hij doet. Hij heeft zuigebehoefte, klaar. In bed heeft hij wel een speen nodig anders valt hij niet in slaap. Lekker laten kletsen meid. JIJ bent hier de moeder en JIJ bepaalt.
Hier een hardnekkige duimer. En als ik zou mogen kiezen had ik voor een speen gegaan . Mijn dochter is net 2 jaar en haar bovenkaak lijkt als scheef te gaan groeien, dit komt mede omdat ze niet echt op haar duim zuigt, maar hem meer gebruikt als een soort leuning . Vooral als ze moe is of tv kijkt leunt ze op haar duim, echt funest voor haar kaak en tanden, maar ja, leer het maar eens af... Nee, dan liever een speen, die kun je op een gegeven moment gewoon de prullenbak inwerpen. Maar over die ongevraagde adviezen; het is nooit goed, maakt niet uit wat of hoe je het doet. Mensen moeten altijd wat te zeuren hebben. Niks van aantrekken dus!
hier precies hetzelfde, ik vind een duim of speen prima als troost bij groot verdriet/ziek zijn, maar verder niet overdag. Met een duim kun je daar niet omheen, die stoppen ze er toch wel in. En ik hoor mensen dat een peuter met een speen in overdag geen gezicht is, ben ik het helemaal mee eens, maar ik vind een duim minstens zo erg. Daarom hebben wij ook heel makkelijk de afspraak gemaakt, vanaf 1 jaar de speen alleen in bed.
Hier een speentje. Ze heeft wel eens op wat vingers gezogen, maar nooit op haar duimpje. Mijn man heeft ook 12 jaar geduimpt, en baalt er nog steeds van dat zijn kaak zo naar voren staat. Tsja, er zijn uitzonderingen, maar bij de meeste kinderen is het duimen gewoon echt slecht na een jaar of 4. En leer het dan nog maar eens af... Misschien vinden anderen het gemeen, maar deze zomervakantie gaat de speen van mijn dochter ook de deur uit. Sneu, ja, maar hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt en hoe slechter voor het gebit/praten. Ik heb een oppaskindje gehad die het duimen moest afleren, en ik werd er knettergek van. Dus ja, doe mij maar een speen! Maar iedereen natuurlijk z'n eigen keuzes, ik zou er nooit wat van zeggen!
Mijn zoontje wil zijn speen niet meer, maar dat is soms ook onhandig kan ik vertellen. Soms zou ik willen dat hij hem nog wil voor troost maar hij gooit hem meteen uit. Een duim vind ik ook niet oke, maar wat ik me dan afvraag als je kindje vanaf een maand of 2 ofzo haar/zijn duim in de mond doet ga je hem er dan elke keer uit halen als je niet wilt dat hij/zij gaat duimen? Of hoe ga je dat tegen? Mijn zoontje heeft nooit op zijn duimpje gezogen, dus ik weet het niet. Vandaar dus deze vraag..
En dan nog kan je het afleren hoor, gewoon goed opletten en verbieden overdag te duimen. Zelfs op het kdv gingen ze hierin mee, als iedereen het consequent volhoudt, is het zo afgeleerd overdag.
Dat kan je echt niet tegenhouden. Als ik bij Lisa haar hand bij haar mond weg haal, wordt ze helemaal onrustig, ze wordt pas weer rustig als ze haar duim/handje in haar mond kan doen. Het lijken wel 2 magneten, haar mond en haar hand .
Ja maar dat is eigenlijk ook een beetje wat ik bedoel wanneer ga je dat dan afleren? Want als ze ouder zijn dan wordt het ook weer moeilijker toch? Bedoel het niet verkeerd het is gewoon iets wat ik me serieus afvraag
Speen is makkelijker af te leren, en ik kan het weten want heb tot mijn 16e (schaam...) geduimd! Daarna trouwens geen speen voor mezelf gekocht Maar....wij moeten soms nog eens naar boven om de speen te zoeken... ik zou het -ondanks alle redenen en adviezen die jij ongetwijfeld al gehoord hebt en uit je hoofd kent- niet zo heel erg vinden als Léonie ook op haar duim zoog. Ik zou me er voorlopig maar even niet druk om maken. Heb trouwens zelf ook geen beugel gehad...kan ook toeval zijn. Ik ken ook genoeg kindertjes die met 7 jaar (echt waar) nog niet zonder speen kunnen, lijtk me ook niet echt goed. Wel tzt afleren, maar voorlopig...even niet druk om maken lijkt mij....