Teveel eiwitten en zouten zijn slecht voor de nieren. Een kind van 1 - 3 jaar mag 14 - 20 gram eiwit. 300cc volle koemelkzuivel levert 12 gram, dat kan dus geen kwaad.
Ik heb een maand of zo halfvolle melk gegeven maar Charlotte is ontzettend tenger (lees: mager) dus ben overgestapt op nutrilon peutergroeimelk. Is iets romiger, heeft de juiste vetten en stofjes en dat kan ze wel gebruiken. Daarbij drinkt ze deze ook veel beter dan de halfvolle melk dus voorlopig hier nog nutrilon.
Geitenmelk/schapenmelk zijn toch ook gewone melken die je in de supermarkt koopt? Paarden/kamelen/etc word wat lastiger denk ik . Maar vooruit, had dus goed gegokt dat er koeienmelk bedoeld werd. Ja precies, dat heb je goed begrepen. Wij vinden dat koeienmelk voor kalfjes is, paardenmelk voor veulentjes, schapenmelk voor lammetjes, geitenmelk voor zijn dat ook lammetjes? babygeitjes in ieder geval , mensenmelk voor mensenbaby's en zo verder voor elke soort. Ieder soort zijn eigen melk om te drinken om groot van te worden. Daar kom ik meteen op mijn volgende ding, de leeftijd waarop wij gaan stoppen met melk aanbieden, wij geloven namelijk niet dat melk (zeker van een andere soort) goed is voor je, het is naar onze mening bedoeld om de eerste tijd van het leven te drinken om van te groeien. Volwassenen hebben dus volgens onze denkwijze ook absoluut geen melk nodig, die hoeven immers niet meer te groeien.... Wij geven nu de kinderen dus kunstvoeding, flink verknipte koeienmelk, ter vervanging van de borstvoeding. En geef dus liever deze vorm van koemelk dan 'verse' koemelk ter vervanging van de borstvoeding. Omdat die kunstvoeding voor mijn gevoel, net even wat minder koe achtig is dan andere melk ! Overigens is dit dus onze mening, onze ideeen erover, en absoluut niet bedoeld alsof iemand anders dit ook zo zou moeten doen. Of dat ik het fout vind dat iemand (groot of klein) wel koe/geiten/schapen/paarden/kamelen/etc melk wil (laten) drinken . Ieder zijn/haar eigen ideeen en gevoel daarover. Liefs, Hanneke!
wat je zegt is nog niet zo heel vreemd hoor. mijn allergoloog zei een jaar of 20 geleden al dat melk eigenlijk helemaal niet goed is voor mensen. ( allergologisch gezien dan ) 2 bekers is meeeeer dan voldoende. veel mensen komen in de problemen juist door ( veel ) melk te drinken. (waaronder ik dus ook). en mijn mama altijd maar zeggen dat melk zo gezond is. dus jou denkwijze komt me nog helemaal niet zo vreemd over.ik ben ook erg terughoudend geworden voor dit product. ik kies liever de kwark of yohurt dan de gewone melk. en voor onze jongste dus voorlopig nog een frisomelkje.
Maar waarom dan niet gewoon volle zuivel? Volle kinderen geef je halfvol, halfvolle kinderen geef je volle zuivel. De vetten in groeimelk zijn plantaardig, dat is het verschil met gewone dagmelk. En die 'stofjes'...vitamine D kun je zelf wel geven, zetmeel vult alleen maar en de rest is reclamepraat. Juist als je kind mager is zou ik liever gewoon eten geven dan spul waar in de fabriek aan is gesleuteld, want i.v.m. het overgewicht bij peuters stoppen ze er allerlei spul in waar een mager kind niets aan heeft.
Ik ken je denkwijze Hanneke, ik kan 'm ook deels volgen, omdat ik zelf niet zo goed tegen koemelk kan. Probleem is alleen dat jouw oplossing een beetje ingewikkeld is, er bestaan namelijk al eeuwenoude oplossingen voor: aangezuurde zuivelsoorten. De eiwitten zijn ongeveer even 'verknipt' als in kunstvoeding. Maar aangezuurde zuivel mist alle chemische bewerkingen die kunstvoeding wel ondergaat, waardoor het natuurlijker en veel minder schadelijk voor het milieu is. Ik heb liever yoghurt of kwark dan iets waarin de dierlijke vetten vervangen zijn door palmolie die door genetisch gemanipuleerde schimmels bewerkt is zodat de vetstructuur ietsje meer gaat lijken op een van de vetsoorten die in je moedermelk aantreft (om maar één voorbeeld van de chemische veranderingen te noemen). De bewerkingen, productie- en transportkosten van kunstvoeding zijn vele malen hoger dan die van zuivel. De milieubelasting daardoor ook.
Ik snap je, en toch voel vooral ik daar totaal niks voor. Yoghurt is voor mijn gevoel toch echt te veel 'koe' . Verder zie ik mezelf ook nog geen yoghurt uit een fles aan de kids geven, en gezien wij de kunstvoeding enkel gebruiken als vervanging van de borstvoeding, vinden wij dus ook dat dit uit een fles komt, gezien het eigenlijk uit een borst komt, komt het dan nu dus uit een kunstborst. Achja dat van teveel koe is dus gewoon mijn idee, kan denk ik niemand wat aan veranderen. Elke dag met yoghurt bezig moeten zijn voor de kids zie ik ook echt niet zitten. Daarbij eten ze daar ook echt niet veel van, hapje of 5-10 en dan is het wel gedaan, lang niet genoeg dus om in de melkbehoefte te voorzien. Nee ik ben blij met de kunstvoeding die er is, en die blijven we nog lekker eventjes geven. En tja die millieuvervuiling, das me wat. Misschien heel slecht, maar vooruit ik denk dan maar er zijn genoeg dingen waar wij niet aan doen, dus dan deze extra millieuvervuiling die wij veroorzaken door die kunstvoeding te gebruiken nemen we maar lief . En ik kan wel koemelk gaan kopen in een pak, dan staat het hier in de koelkast, word het niet gegeven en word het weggegooid, das mi nog 'erger'.
Voor een fles kunstvoeding is veel meer koemelk nodig dan eenzelfde hoeveelheid verse koemelk, las ik laatst. Omdat het zo geconcenteerd is en er door de bewerking veel verloren gaat. Hier raak ik je kwijt hoor! De reden -naast dat ik het pijnlijk en frustrerend vind- dat ik niet kolf en geen fles geef is dat ik die fles onnatuurlijk vind en totaal niet symboliseer met uit een borst drinken. Laat staan als in die fles kunstvoeding zit, dat is helemaal niet meer te vergelijken met borstvoeding! Toch?
Zogelukkig: Zo dacht ik er ook over. Maar je weet hoe het zit hier bij ons (kolven enzo) en Jens haalt echt beduidend meer troost uit de fles dan uit een bekertje. Hij krijgt zijn mamamelk dus overdag uit een bekertje, en 's avonds uit de fles. (overdag uit een bekertje omdat dat in principe beter is dus). Dus kan Hannekes beredenatie dan wel weer begrijpen.
Ja, maar Jens drinkt al zo lang niet meer uit de borst dat hij die fles niet meer associeert met borst, maar wel met troost. Snap je wat ik bedoel? Ik denk dat een kind ook troost kan vinden in een fles kunstvoeding en dat het overstappen van fles naar beker altijd gepaard kan gaan met enige moeilijkheid. Ze worden dan toch groot. Als ik mijn ventje een beker water zie drinken is hij ook zo wijs en als mijn man hem dan straks in zijn slaapzak bij me legt is ie zo klein, dat zegt mijn man dan ook. "Ach, 't is nu evht nog zo'n baby". En dat is net zo met een flesje mamamelk, denk ik.
Ja maar aangezien Hanneke het als vervanging van de borstvoeding geeft... Nou ja maakt ook geen drol uit in principe eigenlijk! Hier blijft ie een slaapie krijgen uit de fles, tot we ermee kappen (en dan hoef ik niet meer te kolven en kan ik paprikachips eten, maar dat is wel erg offtopic, maar toch een kleine juich!)
Hier heeft Kinley helemaal zelf besloten dat melk gewoon uit de fles hoort te komen, doe ik het in haar tuitbeker dan mikt ze het aan de kant, schijnbaar hoort dat gewoon niet. Voor de rest heeft Kylian pds (prikkelbaardarmsyndroom) en ik kreeg meteen hetzelfde advies wat mijn moeder 36 jaar geleden met mij kreeg. Niet meer dan 1 zuivelproduct op een dag. Nu moet ik eerlijk zeggen dat hij niet taalt naar de melk, en soms vraagt hij 's avonds om een toetje en krijgt hij wat vla. In het weekend mag hij dan yogho yogho bij het middageten. Als hij naar opa en oma gaat houdt ik er rekening mee en krijgt hij geen zuivel bij mij, dit omdat hij graag met de opa's en oma's naar de hema gaat om poffertjes te eten met een flesje fristi. Groetjes Anita
Een van de redenen waarom ik bij yoghurt gebleven ben bij de jongste was die laatste reden die je noemt: zo zonde om steeds restjes te moeten weggooien. Wij zijn op wat yoghurt na echt geen zuivelmensen. Maar yoghurt kan op zich goed uit een fles hoor! Gewoon aanlengen met wat water. Kreeg ik vroeger op huisbezoek ook vaak bij Turkse gezinnen te drinken: ayram! Heerlijk! (Wel uit een glas overigens )
Ik snap het , daarom zeg ik al dat het dus voor mijn gevoel is. Voor mijn gevoel is koemelk uit een pak echt veel meer melk voor koeien dan de tot kunstvoeding vermaakte koemelk. Gewoon mijn gevoel, mijn gedachten . Nouja, wat ik al zei, geloof dat Ireen me aardig goed begreep, vinden wij dat melkvoeding eigenlijk borstvoeding behoort te zijn, borstvoeding uit een borst. Is dat niet mogelijk, dan kolf je als moeder en geef je als vervanging voor die eerste optie, je kindje de tweede optie, borstvoeding uit een fles. Is dat niet mogelijk, wat hier dus niet meer mogelijk was, niet volledig tenminste, dan is er voor ons nog optie drie, kunstvoeding uit die fles. En dus zowel optie twee als optie drie zijn een vervanging voor optie een. Snap je? Ik vind een fles eigenlijk gewoon een vervangborst . Vandaar ook dat er een nep tepel/borst op zit (is er niet zo een flessenmerk dat zelfs adverteert dat de speen het meest op een moederborst lijkt). Melkvoeding of dat nou borstvoeding of kunstvoeding is, hoort volgens onze ideeen uit een echte borst of uit een namaak borst te komen, een fles dus . En dan komt er natuurlijk het liefst gekolfde melk uit, maar anders kunstvoeding. Melk hoort voor ons dus uit een van die twee opties te komen en niet uit een beker, een beker kan ik nl niet zien als vervangborst . Ander drinken dan melk, word hier wel gewoon uit een beker gedronken! (Alleen de jongste niet, gezien papa begonnen is met het flesje destijds...zucht...en madam wil dus nog altijd niet een beker, tenzij het die van mij is, maar daar drinkt ze ook niet altijd uit). Haha, dat lijkt me pas echt goor ! Yoghurt met water aanlengen ! Maar snap het hoor, alleen gewoon niks voor mij/ons . Liefs, Hanneke.
Ach, eigenlijk is het wel mooi hoe jij het bedenkt Hanneke. Dan geven als die moeders die kunstvoeding geven eigenlijk gewoon een nepborst met nepborstvoeding. Zoiets? Maar zo'n hard plastic geval met iets dat helemaal niet lijkt op mijn tepel kan IK iig niet zien als borst, verre van dat, vandaar dat er ook geen fles in komt hier. En ook geen speen trouwens. Raar woord he: "speen". Noem het dan neptepel, aan een uier zit een speen. Ik vond de tuitbeker van Avent al teveel op een borst lijken, dus voor mij dan liever meteen een beker, waar al het andere drinken uit komt.
Snap het hoor, ik vind een fles en een flessenspeen totaal niet op een borst lijken. Maar toch vind ik het wel echt de vervanging van een borst. Mensen die kunstvoeding uit een fles geven, daarvan vind ik dus idd dat ze nep/namaak borstvoeding uit een nep/namaak borst geven ! Vind dat van jou ook wel grappig . Ik zie er ook geen vergelijkingen in, maar zie het dus wel als vervanging. Met speen bedoelde je een fopspeen? Sja dat vind ik ook maar rare dingen, maar voor sommige kinderen (en in enkele gevallen alleen de ouders ) erg handige dingen . Liefs, Hanneke.
Dat klopt, maar hoeveel ouders zijn er wel niet die hun kinderen niet goed te eten geven dagelijks. Dan heb ik het niet over deze forum-moeders. Jullie zijn allemaal zo met de voeding van jullie kinderen bezig als ik dat zo lees. Maar je zult versteld staan dat er echt ouders bestaan, die niet zoveel van voeding afweten dat ze weten wat goed of slecht is voor hun kindjes. Voor dit soort ouders is peutergroeimelk dan wel een uitkomst. Maar dan vraag ik me eigenlijk wel af, of ze hier dan voor kiezen als ze er toch nauwelijks mee bezig zijn.
Als 300 ml koemelk al 12 gram levert, hoeveel krijgt een kindje dan in totaal binnen als het ook nog toetjes eet, vlees, etc? Daarom dat er in peutergroeimelk minder eiwit zit.
Veel te veel idd! Vaak worden toetjes en vlees(waar), kaas e.d. helemaal niet meegerekend. Hoeveel eiwit bevat die peutergroeimelk dan en hoeveel ml. per dag mogen ze daarvan dan?