Hallo daar! We zijn aan het stoeien met de tekst voor het kaartje. Nu moet het natuurlijk helemaal kloppen en wil ik jullie vragen er even naar te kijken.... Groei, geniet en leef Lach, ontvang en geef Straal met je aanwezigheid En ben jezelf, altijd Moet er nu wel of niet een punt achter de tweede en de vierde zin? Sowieso weet ik niet goed of ik er ook komma's tussen moet plaatsen.... Ook twijfel ik over "en ben jezelf" dit is toch de juiste schrijftaal? Enkel bij spreektaal is het toch "en wees jezelf"? thanks for judging!
Ik zou het geloof ik zo doen: Groei, geniet en leef. Lach, ontvang en geef. Straal met je aanwezigheid en blijf jezelf, altijd!
Ik zou 'wees jezelf' doen, maar kan niet echt onderbouwen waarom. Gewoon gevoel. Punten en komma's in gedichtjes hoeven niet, tenzij een komma iets verduidelijkt aan de uitspraak (dus als je echt een pauze wilt in 1 van de regels). Dat is het mooie aan gedichten: je krijgt er een hoop 'dichterlijke vrijheid' bij
Ben, blijf en wees jezelf kan (volgens mij) alledrie. Ik zou gewoon kiezen wat voor jullie het mooiste klinkt. Komma's en punten luisteren inderdaad niet zo nauw bij gedichten. Leuk gedicht trouwens!
Heb hier een geboortekaartje op het prikbord hangen met ongeveer dezelfde tekst! (ietsje anders) Gaat zo: Groei, geniet en geef Lach, laat gaan en leef Straal met je aanwezigheid en ben jezelf, altijd! Persoonlijk vind ik het mooier als de woorden in één zin met dezelfde letter beginnen. Ik zou dus in jouw tekst de woorden geef en leef omdraaien. Wel hele mooie tekst trouwens!
Dat was het eerste wat ik dacht, het moet zijn 'wees jezelf' Weet niet of het zo hoort maar het klinkt beter/correccter.
Het mag allebei, taaltechnisch gezien. 'Wees' is alleen een ouder woord en klinkt wat minder formeel. Ik zou dezelfde versie kiezen als mama sinds 2009, behalve dat ik voor 'ben' zou kiezen.
ik zou geen punten doen, dat breekt (het ritme) een beetje. ' ben jezelf ' is niet heel correct; het is gebiedende wijs en dan is ' wees ' gebruikelijker dan ' ben ' ' blijf jezelf ' suggereert dat je zou (kunnen) veranderen en dat voelt ook niet helemaal goed.. vind ik!
'Wees' wordt inderdaad vaker gebruikt, maar beide varianten zijn taaltechnisch correct. In de formele schrijftaal heerst nog altijd de voorkeur voor 'zijn' en niet voor 'wezen'. Bij mijn weten dan...
in de formele schrijftaal heeft ' ben jezelf ' echt niet de voorkeur het komt wel voor, maar wordt minder als A(B)N beschouwd. dat komt omdat de gebiedende wijs van ' zijn ' dus ' wees ' is. zoals je ook niet zegt ' ben gehoorzaam ' ' zijn ' is een onregelmatig werkwoord- daar komt dat door. los daarvan staat ' ben jezelf ' gewoon lelijk
en voor als u mij niet gelooft, dan wel de taalunie misschien Ben / wees stil liefs, de taal-mierenneukster
Ik ben niet te beroerd een mede-taalliefhebster aan te geven dat ze gelijk heeft.. Ik zat simpelweg verkeerd te denken en bleef bij 'zijn' vs. 'wezen' hangen, haha!
ik zou absoluut geen "ben jezelf" neerzetten, dat klinkt nergens naar en vind ik echt niet abn verantwoord ik zou wees of blijf jezelf neerzetten. je hoeft niet specifiek punten achter de zin te zeten, anders kun je dat achter elke zin wel doen.
in het gedicht is de gebiedende/aanbevelende wijs gericht op een ' je ' en gebiedende wijs naar jezelf (een ik) bestaat eigenlijk niet. dan nog zou het idd (moeten) zijn: ' wees niet zo'n taal-mierenneuker ' en niet ' ben niet zo'n taal-mierenneuker ' @mijkeltje: thanx beeb. en in een cirkeltje ronddenken doen we allemaal wel eens, zeker als je heeeeeeeeeeel lang naar een woord kijkt bijvoorbeeld. heb ik althans wel eens. dan weet je op het laatst niet meer wat het betekent