6 hardnekkige voedingmythes ontrafeld

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door adi, 30 jul 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. adi

    adi Niet meer actief

    6 hardnekkige voedingmythes ontrafeld


    Selderij heeft negatieve calorieën, ingevroren groente is ongezond en 8 glazen water per dag houdt je gezond. De waarheid over deze en meer voedingsmythes.

    Voedingmythe 1: Sommige voeding bevat negatieve calorieën
    Waarheid: Voedsel zoals selderij of komkommer zou negatieve calorieën bevatten. Helaas, dat is wishful thinking. Met het kauwen, verteren en absorberen van ons eten, verbranden we maar 10% van onze dagelijkse calorieconsumptie. Dit geldt ook voor selderij, ook al bevat deze groente veel vezels en water en geeft het je lang een verzadigd gevoel.

    Voedingmythe 2: Ingevroren groente is minder gezond dan verse groente
    Waarheid: Ingevroren groente, zelfs de groenten die in bevroren maaltijden zijn verwerkt, kunnen voedzamer zijn dan sommige verse groenten. Vanaf het moment dat fruit of groente geoogst wordt, verliest het voedingsstoffen. Omdat voedsel lange afstanden aflegt in deze globale economie, zijn de ‘verse groenten’ in de supermarkt soms wel dagen tot weken oud. De meeste ingevroren groenten worden direct na het plukken of oogsten bevroren, zodat ze veel van hun voedingsstoffen behouden.

    Voedingmythe 3: Een tekort aan groenten en fruit, kun je compenseren met voedingssupplementen
    Waarheid: De naam supplement zegt het al, het is een aanvulling op wijze voedingskeuzes zoals granen, groente, fruit en calciumrijke voeding. Voeding blijft de belangrijkste bron om mineralen, anti-oxidanten en vitamines binnen te krijgen. Er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat mensen die voedingssupplementen slikken, gezonder zijn dan mensen die dat niet doen. Bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen of sporters doen er wel goed aan om bepaalde voedingssupplementen te slikken.

    Voedingmythe 4: Bewerkt voedsel bevat te veel zout
    Waarheid: Bewerkt voedsel, zoals pizza, soepen, sauzen of kant- en klaarmaaltijden bevat over het algemeen inderdaad te veel natrium-,kalium-of calciumzouten, omdat het hierdoor meer smaak krijgt en langer houdbaar blijft. Echter, door meer bekendheid over de schadelijke effecten van vermatige zoutconsumptie, begint de markt langzaam te veranderen.
    De levensmiddelenindustrie werkt vanuit de Taskforce Zout aan het terugbrengen van de hoeveelheid zout in levensmiddelen. Eind dit jaar moet er ten opzichte van 2006 12% minder zout in eten zitten. Dat is een mooie doelstelling, maar het is nog niet genoeg om de 6 gram te halen. Dat is het maximaal aantal gram dat een mens op een dag aan zout zo mogen hebben. Nu zitten Nederlanders gemiddeld aan 9 tot 10 gram zout. Het Voedingscentrum geeft tips tegen overmatige zoutconsumptie.

    Voedingmythe 5: 8 glazen water per dag houdt je gezond
    Waarheid: Veel gezondheidsdeskundigen raden je aan 8 glazen water per dag te drinken. Maar er bestaat eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs dat deze hoeveelheid water het beste is voor de mens. In feite zijn deskundigen het niet eens over waar deze aanbeveling vandaan komt. Het vermoeden bestaat dat de bron van deze ‘mythe’ een artikel uit 1945 is van het Amerikaanse National Research Council, waarin geconstateerd wordt dat 2,5 liter per dag een passende hoeveelheid water voor volwassenen is. Veel water verkrijgen we al uit het voedsel dat we eten. Toch heeft het drinken van water nog steeds veel gezondheidsvoordelen.

    Voedingmythe 6: Vetvrije voeding en lightproducten helpen gewicht te verliezen
    Waarheid: De termen "light" of “40% minder vet” roept een beeld op van weinig calorieën, maar light is volgens het Voedingscentrum en verscheidene onderzoeken niet zo vederlicht als wij denken. Bijna elk merk koekjes, ijs en chips heeft namelijk een lightvariant en deze bevat nog steeds calorieën. Bovendien is het de soort voeding dat je sowieso zou moeten mijden, omdat het geen enkele voedingswaarde bevat. Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt ook dat mensen die geregeld lightproducten eten, denken dat ze een vorm van dieet volgen. Ze voelen zich niet of minder schuldig bij het eten van light voedsel en eten er daarom gemakkelijk te veel van.

    Auteur: Rachel van de Pol
    Bronnen: VoedingsCentrum, SparkPeople
     
  2. Ineke1983

    Ineke1983 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.322
    0
    0
    Limburg, België
    Leuk om te lezen... ik wist er het meeste wel al van, maar sommige mensen geloven inderdaad nog veel van deze mythes!
     
  3. adi

    adi Niet meer actief

    Ja idd, en helemaal mbt die light producten en ingevroren groenten :D

    Ben blij dat het zo bevestigd wordt
     

Deel Deze Pagina