Hi, Ben even benieuwd naar jullie mening e/o ervaring? Wat vinden jullie een acceptabele tijdsduur om kleine kindjes die niet kunnen lopen of pas kruipen in de box te laten op het kdv? Ik ben ook benieuwd hoe de allerkleinsten bij jullie kdv door de dag heen beziggehouden worden. M.a.w. vermaken zij zichzelf in de box, zitten ze hoofdzakelijk in een wippertje tussen de reeds lopende/kruipende kindjes of iets anders? Ik ben erg benieuwd naar de reacties. Sandaaltje
Ik vind dat kindjes zo veel mogelijk rond moeten kunnen darren, dus op een mat op de grond. Verder af en toe in een speelstoeltje (wipper, schommelstoel etc) kan wel maar niet te vaak. In de box af en toe is ook een optie, maar ook niet te lang. Vind dat de leidsters bij kleine kindjes toch wel een taak hebben om er mee 'bezig' te zijn. Bij ons was dat naar mijn gevoel ook wel zo. Thijmen zit wel in jaargroepen, dus eigenlijk bij kindjes van zijn eigen ontwikkelingsniveau. Dat scheelt wel. Maar uit jouw mail proef ik eigenlijk dat je er problemen mee ondervindt? Zit je kindje te lang alleen? Groetjes Rosa
Ik vind dat de kindjes op ons kdv zich lang alleen moeten vermaken. Het probleem dat ik ervaar is dat ik niet weet wat je redelijkerwijs van een leidster of het kdv mag verwachten hierin. Mijn kindje gaat pas sinds kort naar het kdv. Het is mijn eerste kindje dus ik ben een groentje wat dat betreft. Maar het valt mij op dat het gat tussen de aandacht die zij thuis krijgt en de aandacht die ze op het kdv te geven hebben wel heel erg groot is. Ik snap nl heel goed dat aandacht gedeeld en verdeeld moet worden en dat ook de allerkleinsten vanaf dag 1 steeds meer zullen gaan leren hiermee om te gaan. Maar ik schrik ervan als ik zie dat een kindje 30 - 45 min. achtereen in de box ligt, eigenlijk zichzelf te vermaken. Misschien wel langer, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Er vallen mij wel meer dingen op, maar ik vind het lastig zelf onderscheid te maken tussen mijn "moederlijke" ongerustheid, normale handelingen en slechte kwaliteit dienstverlening. Ik heb onlangs een gesprek gehad om wat van mijn beelden en observaties te delen. Ik had het gevoel dat ze in dat gesprek open stonden voor mijn verhaal en het serieus namen. Maar eerlijk gezegd vallen mij elke keer als ik haar breng weer dingen op waarvan ik denk, huh? Ik heb met de grootste zorg een kdv uitgezocht en dus valt dit mij heel erg tegen. Ik weet niet goed hoe ik dit verder zal aanpakken en aankaarten. Voel mijn enthousiasme met de dag nl afnemen.
Ik weet niet hoe het in een kdv is, maar hier thuis vermaakt (en al sinds een maand of 3/4) onze kleine zich thuis ook prima 30-45 minuten alleen in de box hoor.. Als ik om mee heen kijk denk ik dat dat wel vrij veel voorkomt.. Maar als je er geen goed gevoel bij hebt misschien eens een gesprek met een van de leidsters aangaan?
Hoi hoi, Ze mogen volgens mij 30 minuten in zo´n schommelstoel max.! In de box weet ik niet. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo´n probleem als ze haar wat langer alleen in de box laten spelen dat doe ik thuis ook en dat vind ze ook prima. Overigens vind ik het ook veiliger voor mijn meisje omdat ze nog zo klein is dat ze anders straks overgelopen word! Ik denk dat het vooral te maken heeft met het feit dat je dit voor het eerst mee maakt en dat bedoel ik echt niet negatief. Maar ze hebben nou eenmaal niet voor alle kindjes te gelijkertijd tijd. Bij ons hebben ze bijv. ook een knuffeldag dan krijgen alle kindjes individueel een half uurtje aandacht en worden ze geknuffeld. Ik geloof niet dat de kindjes wat te kort komen. Maar ja het is wel anders als thuis. Als ze wat ouder worden en zichzelf een beetje voortbewegen word het weer anders want dan vermaken ze zich ook prima meestal... Succes in elk geval! Groetjes Kylain
Ik heb als leidster op babygroepen gewerkt. Hoelang een baby in de box ligt, hangt ook van het kindje zelf af. Sommige kindjes vinden het heerlijk om even 'bij te komen' van alle drukte op de groep. Mijn dochter van 5 maanden speelt ook vaak 30-45 minuten zelf thuis in de box, ik vind dat op zich niet te lang. Als een kindje gaat huilen of op een ander manier aangeeft dat het zich niet meer prettig voelt, haal je het natuurlijk uit de box. Er zijn baby's die het nooit langer dan 10 minuten volhouden. Natuurlijk leg je ook niet een tevreden kindje altijd in de box. We hebben ooit een kindje gehad op de babygroep, wat zelf alleen maar in een bedje of in de box wilde en helemaal overstuur raakte op de groep met de andere kindjes, dat is natuurlijk ook niet goed (kindje is uiteindelijk naar een gastouder gegaan, trok echt die groep kindjes niet). Als je met twee leidsters 9 baby's verzorgd moet je soms een beetje schipperen. het is niet per defenitie zo dat je kindje minder aandacht krijgt dat thuis, want als leidster hoef je niks anders te doen dat met de kindjes bezig te zijn. Je hoeft geen grote zussen van school te halen, boodschappen te doen, het huis te stofzuigen en bij de buurvrouw op visite. Als ze wat groter zijn eten de kinderen ook samen een broodje aan tafel, zing je samen liedjes, je geeft ze dan ook aandacht als groep (je)(meestal zijn er maar een paar baby's die echt al in de kinderstoel zitten en is de opbouw zo dat je ook wat kleinere baby's hebt, die nog alleen individuele aandacht krijgen. Ook tijdens verschonen, flesje geven enz. heb je tijd om het kindje persoonlijk even aandacht te geven.
Ik vind 30-45 min. in de box helemaal niet lang. En liever veilig in de box dan op de grond waar de andere kids er zo overheen kunnen vallen en zo. En of ze nu op de grond liggen of in de box. Zeker als ze nog niet echt vooruit komen dan maakt dat weinig uit.
Hebben ze op jullie KDV geen grondboxen? Dat is toch ook een grote ruimte met speelmatten op de grond waar baby's zich op kunnen vermaken? Ik denk niet dat je kunt verwachten dat iemand met jouw kindje op KDV een tijd lang op schoot zit en mee rondloopt om haar te vermaken. Bij ons KDV hebben ze zelfs beleid om kindjes zoveel mogelijk zelf te laten doen. De groep is ook zo ingericht dat het een soort ontdekkingstoch is voor de kindjes van alle leeftijden. Toen mijn kindjes niet eens konden omrollen werden ze soms onder de babygym gelegd. Toen ze gingen tijgeren konden ze zelf op ontdekking gaan. In de grondbox stonden veel grote en kleine speeltjes, een spiegel aan de wand, een muziekdoosje tegen de spijlen. Van alles waar ze zich echt zeker 1,5uur mee konden vermaken. Mijn kindjes werden heel af en toe in een wipstoeltje of een schommel gelegd, maar dat was puur een rustpuntje. Ik vind dat het meer bij jou ligt en dat je zelf een bepaald verwachtingspatroon hebt. Hoelang kan jouw kindje zich thuis alleen vermaken?
Had gehoopt al contact gelegd te hebben met andere moeders van de groep maar dat contact is er nog niet.
Die hebben wij eigenlijk niet eens. Ik merk dat ik daar dus wel moeite mee heb. Thuis red ze het nl ook nooit heel lang in de box. Ik heb een heel nieuwsgierig en gezellig meisje. Ze is graag onder de mensen. Dat is hen op het kdv ook opgevallen. Ze houdt heel erg van variatie en 45 min. op een plek is voor haar afzien. Ik verwacht dat het makkelijker voor haar zal worden wanneer ze mobieler is en meer kan onderzoeken. Het heeft zeker te maken met een, voor mij, nwe ervaring, maar ik denk dat ik een bepaalde verwachting had van de zorg die mij in het voortraject is geschetst. Ik merk dat ook op andere punten.
Wat doen/deden jullie met baby's die het niet zo lang uithouden? Daar herken ik mijn kindje nl wel in. Overigens hebben wij dus ook een babygroep. Bij ons kdv zitten de kindjes rond etenstijd aan een tafeltje. Ik heb weleens gezien dat een kindje ongeveer een uur voordat er feitelijk iets met eten gebeurde aan dat tafeltje zat. Ik schat hem rond een jaar, hij is nl heel mobiel (lopen etc.). Persoonlijk vind ik dat zo'n kindje lekker rond kan banjeren, ipv een uur lang aan zo'n tafeltje vast te zitten.
Vera, jouw argument is exact de reden dat ik heb gekozen voor een horizontale ipv verticale groep (waarin de hele kleintjes onder de voeten gelopen kunnen worden door de grotere kindjes). Maar wat te doen als je een kindje hebt dat eigenlijk een beetje overstuur raakt van lang in de box vertoefen? Ik heb het idee dat de strategie nu is: "och ze moet gewoon wennen, andere kindjes doen dat nl ook". Maar elk kind is toch anders?
Nee, onze boxen zitten hoog van de vloer! Knuffelen de leidsters op jouw kdv nooit met de kindjes? Nemen ze die nooit op schoot? Die verwachting had ik nl wel. Dat stukje menselijk contact is voor een jong kind heel belangrijk. Ik merk thuis nl dat zij contact zoekt, meer dan alleen een glimlach of zoete woordjes. Als ik wilde dat ze de hele dag op iemands schoot zat had ik mijn moeder gevraagd om op haar te passen, maar ik vind het belangrijk dat ze leert delen, spelen en zich ook kan bewegen in een andere omgeving dan haar huis. Hoe ziet zo'n ontdekkingstocht er dan uit? Ik denk dat dit is wat ik een beetje mis. Wanneer ik hele dagen met haar thuis ben zet ik een soort van circuitje voor haar uit. Even in de box op de rug, daarna even zitten spelen in de reiswieg, als ik in de slaapkamer bezig ben mag ze daar even op bed spelen, daarna ff een kort filmpje van elmo bekijken, dan even in/onder de babygym, dan zittend spelen op de bank, daarna weer in de box etc etc. Het gaat er wat mij betreft om dat er variatie is. Nu voelt het alsof het doel is dat ze het zo lang mogelijk leert uithouden in de box. Ik merk overigens wel aan haar dat ze steeds langer alleen kan spelen, maar of de box voor haar daar nou de meest geschikte plek voor is??? Niet echt op de klok gekeken, maar als ik een inschatting moet maken denk ik hooguit 15 min. Dan heeft ze even een nieuwe impuls nodig in de vorm van een speeltje of een ander plekje waar ze zich vermaakt of een aai over d'r bol. Ik vind dat ze hierin vooruit gaat, maar in de box heeft ze het nooit zolang gered. Zittend houdt ze het het langst uit en dat is denk ik ook de reden dat de box geen favoriet is. Verder is spelen voor haar niet leuk wanneer ze het gevoel heeft dat ze zielsalleen doet.
Misschien is het meer het probleem dat je het idee hebt dat de leidsters niet voldoende individuele aandacht aan de kindjes geven op de groep? Ik heb op verschillende kinderdagverblijven gewerkt en ook ingevallen via het uitzendbureau. Er is wel een groot verschil in hoe er met kinderen wordt omgegaan heb ik gemerkt. Ik heb zelf vast op de babygroep van een groot kinderdagverblijf, met veel HBO opgeleide collega's. Je had wel eens van die dagen dat 3 baby's tegelijk hadden besloten dat het huildag was, maar meestal wisten we wel aardig een programma te maken, waarin je de taken kunt verdelen, als de grotere kindjes slapen, heb je tijd om met de kleinere bv. op de grond te spelen. Eén leidster at met de grotere kindjes als het druk was, zodat de ander flessen kon geven, met de kleinere baby's kon knuffelen (maar dat deden we ook altijd tussendoor!), een beetje vooruit kijken dus a.d.v. de samenstelling van de groep. Je hebt altijd wel eens een crisismoment, waarbij een kindje een keer net iets langer in de box ligt als 'ie zou willen, maar dat heb ik thuis ook wel eens. Kindjes die niet lang in de box wilden, lieten we op het kleed spelen, namen we soms even mee naar een andere groep als we daar wat gingen halen/brengen, mochten in de hangcosi, hangmatje of wipstoeltje en we hadden zelfs twee draagzakken als er iemand echt ontroostbaar was... Ik heb via het uitzendbureau wel eens ergens gewerkt, waar de ouders zich eerst aan mij voorstelde en dan aandegen die de vaste leidster zou moeten zijn. Leidsters die meer bezig waren om elkaar bij te praten over hun vakantie, kinderen die in twee groepen zaten, anders klopte het aantal kinderen per groep niet, baby's die in de volle zon werden gezet buiten.... Vaak zegt je gevoel wel of het allemaal goed geregeld is of dat het eigenlijk niet in orde is. Je oor te luister leggen bij andere ouders is wel een goeie. Het kan natuurlijk zijn dat je net een momentopname gezien hebt, het kan ook zijn dat het geheel echt voor verbetering vatbaar is. Op de site van de GGD in je regio kun je ook het inspectierapport van het kinderdagverblijf terug vinden. Ook dat is een moment opname, maar zegt soms wel iets als het echt niet deugt. Misschien kun je ook aan de leidsters vragen hoe het dagprogramma eruit ziet (Staat er misschien ook wat over in het schriftje? De manier waarop ze schrijven zegt ook vaak wel wat over of ze je kindje echt gezien hebben) Succes, ik zou het gewoon uitzoeken hoor, het is wel belangrijk dat je je kindje met een gerust gevoel achterlaat.
Ik vind dat Towser het goed verwoordt, het ene kdv is het andere niet en je gevoel zegt wel of het klopt of niet. Althans, klopt voor jou en je kind. Wij hebben onze dochter naar een gastouder gedaan. Op ons voormalige KDV was het gewoon echt niet goed. Ik kan er heel slecht tegen dat ze kindjes lang laten liggen en zitten zonder aandacht en tsja, dat gebeurt op sommige kdv's zeker. En meid, als je gevoel niet goed is, dan zou ik overwegen om naar een gastouder te gaan. Wel een hele stap, maar wij zijn er zoooo gelukkig mee. Ze krijgt daar alle aandacht, ons meisje is ook een gezelligheidsdiertje. Lekker mee wandelen, aandacht van de rest van de gezinsleden, kippetjes in de tuin, etc etc. Nee, waarschijnlijk nooit meer een kdv voor ons (niet als ze zo klein zijn in elk geval!!!)
Ik vind 30-45 min niet te lang zolang een kindje niet huilt. Als het een half uur ligt te huilen dan is het wel te lang natuurlijk. Maar weet jij of je kindje huilt, ik neem aan dat je er niet bij bent??? Of vertelden ze dat? Afwisseling is wel belangrijk voor kinderen, maar zoals jij beschrijft wat je thuis doet, dat is echt niet haalbaar op een kdv hoor. En dan denk ik dat een verticale groep beter geweest was. Dat overlopen door grote kinderen valt reuze mee en de groten spelen heel veel vrij en dan kan ik lekker met een baby op de bank kroelen. Ik heb ook op een babygroep gewerkt en dat is met meerdere baby's echt drukker hoor. Ik denk dat een box wel een geschikte plek is, omdat de baby's dan even wat hoger liggen en rust ervaren, als ze steeds op de grond tussen het lawaai liggen nemen ze veel prikkels in zich op. Dat de boxen hoog zijn is ook vooral voor de leidsters, omdat zij het anders allemaal in hun rug hebben. En onthoudt maar dat het kdv voor kindjes in die leeftijd een hele ontdekkingstocht is. Ook vind ik het heerlijk te zien hoe de grote met de kleintjes optrekken. In jouw verhaal proef ik dat een verticale groep misschien beter was geweest, maar ik weet niet of je die mogelijkheid nog hebt???? Zijn er ook verticale groepen op jullie kdv??
Elk kind is idd anders. Maar elke situatie ook. Het kan best zijn dat jouw kind zich op het kdv echt langer in de box vermaakt dan thuis. Het is een andere omgeving, waar meer gebeurd en ze ook meer te zien heeft. Ook zit je thuis natuurlijk in een ander patroon dan op het kdv. Maar als je algehele gevoel niet fijn is over het kdv dan zou ik het zeker aankaarten. Een "niet-pluis" gevoel moet je gewoon serieus nemen. Er zou een oudercommissie moeten zijn bij het kdv. Wellicht kan je eens met hen praten hoe zij het eea ervaren.
Misschien een hele rare vraag en ik bedoel het niet zo negatief als het misschien overkomt maar: "Houd jij de hele dag het KDV in de gaten? Want hoe 'zie' je anders dat er een kindje een uur aan de eettafel zit?" Puur nieuwsgierigheid waarom ik het vraag. Zelf ga ik namelijk naar mijn werk als ons meisje naar het KDV gaat dus ik zie niet of zij drie kwartier in de box ligt (of nou ja lag dan) of een uur ,voordat ze gaan eten, aan de eettafel zit. Ik vertrouw erop dat de leidsters de waarheid vertellen als ze zeggen dat ze bijv. goed gegeten heeft en slecht geslapen (en let erg op hoe ze zelf reageert voor en na het KDV). Hoe reageert ze trouwens zelf op het KDV? Heb je het idee dat ze zich heel rot voelt daar? En hoelang gaat ze al heen? Want het kan wel een paar weken duren voordat ze een beetje gewend is. En wat had je verwacht voordat je haar naar het KDV bracht? Wat verwacht je nu? Ik krijg een klein beetje het idee dat had verwacht dat jouw KDV een huiselijke sfeer zou neerzetten voor je dochter. Een thuissituatie kan een gastouder vrij goed nabootsen maar een KDV veel moeilijker. Daar kun je niet altijd verwachten dat ze elk kwartier iets anders te doen krijgt + dat is vaak ook niet nodig. Alleen al naar andere kindjes kijken is al een 'activiteit' op zich. Hoop dat je er voor jezelf uitkomt of anders nog eens in gesprek kunt gaan want je kindje met een rotgevoel daar achter laten daar word niemand gelukkig van! Zoals je alles omschrijft denk ik dat een gastouder misschien een beter alternatief is. Hebben wij het 1e jaar overigens ook gedaan.... Succes en luister naar je gevoel! x