BV en koemelk/soja allergie

Discussion in 'Borstvoeding' started by red88, Jul 27, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. red88

    red88 VIP lid

    Dec 3, 2008
    13,137
    0
    0
    Danique is allergisch voor koemelk en soja. Nu ben ik zelf op dieet. Ik heb net beide weer uitgeprobeerd en ze reageert al op 1 theelepel yoghurt wat ik eet.
    Ik ben benieuwd of er moeders zijn met ervaringen van kindjes die er weer overheen zijn gegroeid en wanneer ze deze producten wel konden verdragen.
    En kan het op een gegeven moment zo zijn dat ze er via de bv wel tegen kunnen maar als ze het zelf rechtstreeks krijgen, niet?
    ('k mis een hoop lekkere dingen, hoewel ik het prima te doen vind, maar 'k mag graag een beetje hoop hebben dat het bijv. over een aantal maanden misschien wel zou kunnen)
     
  2. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Hoihoi,

    hier een KMA, maar in eerste instantie gingen soja, ei en gluten ook niet. Ik kon zelf wel gluten eten, ei en soja heb ik naast de melk ook een tijd geelimineerd.
    Dat hebben we heel rustig aan weer geintroduceerd, na een periode van rust en toen gingen die twee dus wel weer goed.
    Koemelk blijft een probleem, ook door de BV. September gaan we in het ziekenhuis provoceren, ben benieuwd. Laatste keer dat we het hebben gemerkt (per ongeluk binnen gekregen) is alweer even een maand of 2 geleden geloof ik, en toen ging het nog niet, maar ondertussen is de dame hier geholpen aan de oortjes en neusamandel en knapt ze goed op, dus wie weet doet dat ook nog wat goeds voor de KMA ;)

    Ik verving hier de melk en soja door rijstemelkproducten, dat ging goed, (is zelfs slagroom in spuitbussen van).
    En ben daardoor ook begonnen met marsepeintaartjes bakken, die kunnen helemaal koemelk- en sojavrij :D lekkerrrrr :D
     
  3. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    En oja, er zijn zo wel wat lekkernijen die mogen hoor ;)
    Verse bitterkoeken van AH, kokosmakronen van AH, after eight chocolaatjes en van die chocolaatjes met sinasvulling, (naam even kwijt, sinassnippers ofzo?).
    Speculaasjes en pepernoten kunnen meestal ook :) Genieten straks weer na de zomervakantie, want die troep ligt al erg vroeg in de winkel ;)
     
  4. red88

    red88 VIP lid

    Dec 3, 2008
    13,137
    0
    0
    O dan ga ik ook even kijken voor kokosmakronen! Ei gaat hier gelukkig wel goed dus dat scheelt alweer.
    We zien wel hoe het hier loopt! Einde van het jaar gaan we koemelk en soja weer uitproberen. Straks eerst maar groente, fruit en brood.

    O... er is hier eentje wakker!
     
  5. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ei is echt rampzalig als dat niet gaat... heb een tijd dus ook zonder de ei gemoeten en dan kun je echt helemaal niets aan gebak eten ofzo. Enige wat toen overbleef waren biscuitjes en speculaasjes :(
    Koemelk is tenminste nog fatsoenlijk ergens door te vervangen ;)
     
  6. red88

    red88 VIP lid

    Dec 3, 2008
    13,137
    0
    0
    Ja, dat scheelt echt wel! Hoe doe jij het met eten buiten de deur? 't Enige wat ik durf te eten is patat en dan neem ik m'n eigen mayo nog zelf mee, heb al 1x mayo gegeten met waarschijnlijk soja erin, en dat ging dus niet goed. Dus dat durf ik niet meer zo.
    Gaan nu op vakantie en vindt het dan wel lastig. Thuis vind ik het geen probleem en naar m'n werk neem ik m'n eigen eten mee. Hoe doe jij dat?
     
  7. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ik eet ook weinig buiten de deur. Als we uit eten gaan, check ik vooraf of er iets koemelkvrij op de kaart staat. Nu het enkel om koemelk gaat, lukt dat vaak nog wel. Eerder met de ei en de soja er nog bij, begon ik daar maar niet aan :(

    We gaan overmorgen naar Frankrijk op vakantie en een aantal dingen neem ik zelf mee: sojamelk, rijstemelk, room, toetjes. Van die dingen waarvan je echt de etiketten moet lezen om uit te vinden of je het wel of niet mag hebben...
    We hebben gelukkig een koeltas die op de autoaansteker werkt, (dankzij het kolven ook ;)), dus daar gaat alles in wat koel moet blijven.
     
  8. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Wat dacht je van ei?
    Er wordt vaak geadviseerd om kindjes die allergisch op 1 of 2 zaken reageren helemaal niet bloot te stellen aan andere allergene stoffen tot het 2e levensjaar, dus geen ei, gluten, soja, varkensvlees, citrusfruit, aardbei, nachtschade, mosterd, selderij, noten en pinda's. In fabrieksmayo zit ook mosterd.
    En weet jij veel wat er al allemaal in dat frituurvet gelegen heeft!
     
  9. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Ik heb 4 weken koemelkvrij gegeten en ben nu weer begonnen omdat Irem er tóch op lijkt te reageren....

    Ik ben benieuwd naar enkele tips. Wat ik vooral mis zijn zoete tussendoortjes en lekker broodbeleg.

    Tussendoor eet ik nu waterijsjes, een stukje ontbijtkoek en nootjes, soms wat chips, maar ik mis echt iets zoets a la chocola of lekkere koekjes. Ja spekjes mogen dan ook en drop enzo maar dat is niet echt my cup of tea :).

    En op brood vind ik vooral zoet beleg weinig afwisselend, pindakaas en jam de hele tijd gaat ook tegenstaan. Hartig eet ik vaak iets van vis, tonijn uit blik of zalm of iets in die trant.
     
  10. Nynke Bal

    Nynke Bal Lid

    Aug 1, 2010
    5
    0
    0
    Moeder, maar begeef me binnenkort weer in werkende
    IJmuiden
    Hai,

    Er zijn echt nog wel heel veel tussendoortjes die kunnen hoor! Pure chocolade is echt nog wel te vinden zonder koemelk én soja. Sojalecithine hoef je als het goed is niet te ontwijken, dat staat negen van de tien keer los van een allergie voor soja.

    Wat zoet broodbeleg betreft, er zijn veel dingen die je gewoon mag! Vruchtenhagelslag, pure chocoladehagelslag, pure chocoladepasta, kokosbrood (lubeck, de andere zit wel soja in)
    Hartig broodbeleg: er is runderrookvlees te vinden zonder al te veel toevoegingen, maar ook wel andere soorten (ben zelf niet zo gek op vlees op brood)

    Qua koekjes kan je bijvoorbeeld van Verkade de kokosbiscuitjes of digestive eten, koffiekoekjes van de aldi kunnen (meen ik) ook, maar er zijn ook koeken met chocolade (puur) er op die ook kunnen. Lees de ingrediënten goed na, er kan soms verrassend meer dan dat je denkt, zeker omdat je ei wel gewoon kunt eten (kon ik niet)

    Appeltaart is te bakken zonder koemelk én Soja én kippenei! Net zo lekker en toch een stukje gebak! Voor de glanslaag gebruik je dan bijvoorbeeld abrikozenjam.

    Ik heb het dieet met kleine onderbrekingen zo'n 11 jaar gevolgd, leerde nog iedere dag weer bij! Heb ondertussen heerlijke recepten ontdekt of ontwikkeld, er kan nog heel veel terwijl je het dieet volgt!

    Groetjes Nynke
     
  11. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,228
    7,276
    113
    Female
    Brabant
    Ik heb ongeveer 2 maanden (helemaal voor niets bleek achteraf ;)) koemelkvrij gegeten. En ben meteen gaan speuren naar snoep en koekjes :). Maar heel veel mag hoor, ik heb zelf toen zeeuws speculaas en gewone speculaas gegeten en de spritsen van C1000, uit de goedkope lijn. En pure chocola mag meestal gewoon, is het net niet vind ik, maar beter dan helemaal geen chocola :D

    Zoet broodbeleg: appelstroop, vruchtenhagel, pure chocolade hagelslag, schuddebuikjes (zit wel sojalecithine in), gestampte muisjes.
     
  12. Ireen

    Ireen Fanatiek lid

    Sep 8, 2008
    2,305
    1
    0
    Hier ook een koemelkvrije mama!
    de meeste rozijnencakejes zijn koemelkvrij! Die van de hoogvliet en hema iig! De enkhuizer jodenkoeken ook. En de meeste digestive biscuits van het huismerk (verkade gooit bijna overal koemelk in).
    Ik vind het wel meevallen over het geheel genomen. Ik heb het moeilijk in een bonbonnerie, voor het schap met franse kaas, bij uitstapjes en als ik ongesteld ben. Ook vind ik het lastig om bijvoorbeeld bij mijn schoonouders te eten, die koken altijd redelijk uitgebreid en ik ben ook al vegetariër, en nu ook nog koemelkvrij.
    Maar goed we hebben er na twaalf enorm vermoeiende maanden een enorm rustig, blij en goed slapend kind voor terug en dat maakt alles meer dan goed.
     
  13. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Hier ook veel pure chocopasta en hagelslag en vlokken.
    Verder qua koekjes ook de bastognekoeken van C1000 eigen merk, de verse bitterkoeken van AH en de kokosmakronen van AH (allemaal wel ei dus).

    Wat betreft blootstellen aan allergenen, ZG: onze kinderarts adviseert juist om producten zo kort mogelijk helemaal te skippen uit het menu, omdat te lang zonder een bepaald ingredient juist allergie kan doen ontwikkelen.
    Hier merkte ik wel dat Thirza in eerste instantie ook overgevoelig reageerde op ei, soja en gluten. Maar zij had dan ook 9 maanden lang koemelk gehad, terwijl ze er dus allergisch voor bleek. Dus haar darmen waren dan ook wel heel erg overprikkeld geraakt door dat alles.
    Na een periode van rust en heel strikt dieet, ging het gewoon weer stap voor stap, met eerst gluten, toen soja en toen ook ei weer erbij. Koemelk gaat nog steeds niet.

    Verder zijn qua chocolade trouwens de after eight chocolaatjes koemelkvrij, en ook de advocaatrepen van cote dór of zo'n ander bekend chocolademerk, zijn koemelkvrij. Of ze ook sojavrij zijn, weet ik niet...

    Voor koemelkvrije taarten, (en sojavrij. Er zit wel ei in): ik bak ze :) Marsepeintaarten... (zie m'n fotoalbum en m'n avatar :)).
    Dus mocht je in de buurt wonen, dan kan ik wel een heerlijke verwennerij maken ;)
     
  14. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    waaauuuw wat een tips! Ik wist helemaal niet dat pure chocola wel mocht!

    En soja, ja daar twijfel ik over, het wordt toch afgeraden omdat soja net zo allergeen is als koemelk? Mag sojalecthicine dan wel?
     
  15. Ireen

    Ireen Fanatiek lid

    Sep 8, 2008
    2,305
    1
    0
    Ja ja die vergat ik, bastognekoeken, heeeeeeeeeeeerlijk!
     
  16. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Lijkt mij niet. Sojalecithine wordt gebruikt als emulgeermiddel (E322) in bewerkte voedingsmiddelen. Het wordt verkregen uit de olie, maar het zou toch nog eiwitten kunnen bevatten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Sojalecithine wordt voornamelijk gebruikt als toevoeging in chocolade, koekjes en gebak en ijs.

    Let ook op als er op verpakkingen staat: caseïne, caseïnaat, wei en weipoeder etc. dat zijn ook koemelkeiwitten.
    Lactose en melkzuur mag je weer wel.
     
  17. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Frituurvet wordt zo heet dat de meeste allergenen al kapot zijn. Tenzij er sprake is van een frituurvet-allergie natuurlijk.
     
  18. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    #18 zogelukkig, Aug 1, 2010
    Last edited by a moderator: Aug 1, 2010
    Da zou je ook ieder brood, koekje en gebakje waar ei, melk of soja in verwerkt zit kunnen eten, want frituren doe je op 150 tot 180 graden en brood/koek bakken doe je doorgaans op 200 graden of hoger.
    Als je je varkensrollade 2 uur smoort in een oven net zo heet als frituurvet verdwijnt de allergeniciteit ook niet zomaar en een tomaat blijft ook allergeen als je die eerst kookt.
    Bacterieen verdwijnen als je zo goed verhit, maar een allergeen behoudt zijn allergeniciteit. Wat je zegt klopt niet.
     
  19. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Nee, je redenatie klopt niet want het gaat om de WERKELIJKE temperatuur die iets bereikt. Een varkensrollade is geen varkensrollade meer als elke vezel van dat ding een temperatuur van 180-200 graden bereikt heeft. Een brood is dan ook geen brood meer. Mij is uitgelegd (o.a. door dietisten en allergoloog) dat met 180 graden allergenen kapot gaan. Frituurvet wordt 180 graden of hoger, alle eiwitten die er los in zweven zijn dan verbrand. Om die reden mocht mijn zeer allergische kennisje haar kind eerst een zelfgebakken chipje (in vet waarvan ze al wisten dat het kon) geven voor ze een aardappel gaf. Om diezelfde reden van verhitting kunnen sommige kinderen WEL tegen ketchup, en niet tegen verse tomaat (anderen kunnen ook niet tegen ketchup, maar dan gaat het om een ander allergeen).
     
  20. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken

    In de meeste gevallen hebben mensen geen problemen met sojalecithine. Lecithine wordt in sommige gevallen bij borstvoeding gebruikt als een moeder last heeft van terugkerende borstontstekingen.
     

Share This Page