Tot nog toe had Julie geen extra vitamine D nodig omdat ze vanaf haar geboorte flesvoeding heeft gehad en daarvan voldoende dronk. Nu ze 1 jaar is geworden ben ik sinds deze week overgestapt van Nutrilon 3 op Nutrilon Peutergroeimelk. Hiermee krijgt ze 's ochtends haar Bambix (150/5-180/6), tussen de middag drinkt ze ongeveer 90/3 en 's avonds nog 150/5. Dus op zich krijgt ze nog best veel melk en pap binnen. Daarnaast eet ze ook gewoon fruit, brood en warm eten en een gezond tussendoortje. Ook krijgt ze na het avondeten nog wat yoghurt! Het is maar een klein meisje (7,7 kilo bij 13 maanden). Zit er nu in de opvolgmelk die ik geef voldoende vitamine D? Ik wil 's ochtends ook eens een boterhammetje gaan geven in plaats van pap. Dan zou ze dus minder melk overhouden. Vanaf hoeveel ml moet ik extra vit. D gaan bijgeven?
Als je beneden de 300 ml komt, moet je vitamine D bijgeven. Yoghurt telt ook mee, want dat is ook zuivel.
HIer bij het CB zeiden ze ook onder de 500...maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet elke dag geef. Finn komt met dit lekkere weer veel buiten...dan krijgt ie ook veel mee. Maar ik heb het staan iig! Hahaa!
Even uitrekenen hoeveel ze binnenkrijgt waar Vit. D inzit.. In pap ( die ik hier heb tenminste) zit ook vit. D. Doordat Gijs morgens 150+5 en pap, kinderkwark met vit.D en 's avonds ook weer pap krijgt, komt hij aan die 10 mg ( of hoeveel eenheden dan ook) toe.. als je niet aan die tien toekomt dan kun je t tekort zelf bijgeven..
2 x een kwartiertje buiten wil niet zeggen dat je die 10 mcg te pakken hebt. Kindjes zijn niet in staat om genoeg vitamine D uit de zon op te nemen in hun huid(wel iets maar lang niet genoeg), en als de zon niet schijnt (in de winter) dan word het al helemaal niet opgenomen. Dus tot hun 4e jaar is het gewoon belangrijk die vitamine te geven. Het is maar een kleine moeite en je kindje heeft er ontzettend veel baat bij.
Zie dat er trouwens een zin is weggelaten die ik nog wilde zeggen. Wat ik inderdaad ook altijd gedaan heb bij mijn dochter is als ze onder de 300 ml zat op een dag dat ze die druppels erbij kreeg.
Wat ik probeer duidelijk te maken is dat je met 2 x een kwartiertje buiten zijn geen 10 mcg vit d te pkken hebt. (Ook al is het extra). Waarom zouden ze anders die druppels aanraden
Ben ik de enige die pap geeft en heeft gezien dat er in veel pappen ook vitamine D toegevoegd is??? Ik lees van iedereen maar over of 300ml of 500 ml flesvoeding/zuivel... maar over de pap met vitamine D ben ik zeker de enige die dat geeft.... strange....
Dat "zucht" was misschien iets kort door de bocht, maar mag ik vragen wie je heeft verteld dat een kind niet in staat is voldoende D uit zonlicht te halen? Voor volwassenen geldt 1 kwartier en voor kinderen is dat verdubbeld. Het gaat juist razendsnel door daglicht, die opname van vit. D, ik snap niet dat men dat niet wil begrijpen.
Wat voor pap geef je? Ik heb altijd gewoon de bambix gegeven en dat maak je aan met melk...In die kant en klare pap (die volgens mij gemaakt is van nutrilon-melk) lijkt het mij logisch dat daar vit d in zit.
Ik ben bezig met een medische opleiding. Hierbij krijg ik les van een arts. Het is over het algemeen bekend dat kinderen gewoon niet genoeg vit D uit de zon opnemen. Ga maar eens googlen. Bijna elke site die ik tegen kom staat op dat geadviseerd word om je kindje vit d bij te geven in druppels/tablet. Het is per persoon verschillend hoeveel vit d er opgenomen word en omdat dat over het algemeen bij kinderen te weinig is (die ontzettend hard groeien de eerste periode van hun leven en dit dus ook extra hard nodig hebben) is gewoon het advies om dit extra bij te geven. Ook ben ik van mening dat dit een kleine moeite is om je kindje elke dag een paar druppels te geven (die ze vaak overigens heerlijk vinden) omdat je er veel dingen mee kunt voorkomen. Natuurlijk weet ik dat er mensen zijn die dit niet doen door een of andere redenen. Maar die gaan dan argumenten bedenken als ''Ik ga elke dag naar buiten, minimaal een uur en dat is voldoende''. Overigens stond in jouw quote in het andere topic (over vit a en d) van wikipedia dat er bij een heldere, onbewolkte dag de aanmaak 25 microgram is. Hoevaak is het hier een heldere onbewolkte dag? Ook is de zonkracht vroeg op de dag en laat in de middag te zwak voor een goede aanmaak voor Vit d. Nou lijkt het mij niet dat je je kindje midden op de dag (en dus vol in de zon) lekker even laat spelen, die zet je onder een parasol. Ook is de aanmaak van vitamine d minder als je je kindje insmeert. Nou lijkt het mij sterk dat mensen dus hun kindje lekker vol in de zon, midden op de dag, niet ingesmeerd buiten laten lopen/spelen.
Ik heb er ook een hele studie van gemaakt en gesproken met artsen, dietisten en lactatiekundigen. Feit is dat vit. D onder invloed van daglicht wordt aangemaakt, je hoeft er niet voor in de volle zon te zitten. Bij een zwaar bewolkte dag kan de zon er minder goed doorheen prikken en bereikt zij de aarde niet (je verkleurt dan ook niet of nauwelijks, dat is een goede maatstaf), dat klopt, maar bij gewone wolken en lichtbewolkt weer is dit geen probleem. Je kan dan de duur van het buiten zijn verlengen. Op een zwaar bewolkte dag in de lente/zomer staat hier vitamine D-rijk voedsel als vette vis op het menu. Klopt ook dat als je smeert met > factor 8 de opname van vit. D geremd wordt; mijn zoontjes bol en handen worden 's ochtends vroeg dan ook nog niet gesmeerd als ik met de honden uitga. De zonkracht in de ochtend in de zomer is ruim voldoende om vit. D aan te maken! Toen het heel warm was, smeerde ik m'n zoontje ook om 7 uur al in en kreeg hij een pet op. Maar hij was toen de hele dag buiten, ruim voldoende dus. Een advies is vrijblijvend. Dit is op gegeven moment ingesteld voor alle kinderen in die leeftijdscategorie omdat je anders teveel uitzonderingen moet gaan maken. Het is niet het probleem dat kinderen lichamelijk gezien geen vitamine D aan kunnen maken, maar er vaak niet genoeg kans voor krijgen doordat ze simpelweg niet voldoende buiten komen. Lichamelijk zijn kinderen uitstekend in staat via zonlicht voldoende vit. D op te nemen, het is nu net zo alsof dat niet zo is. Punt blijft natuurlijk dat je je eigen gezonde verstand kan gebruiken en her en der informatie kan inwinnen hoe je het gebruik van supplementen en voedsel waar eea aan toegevoegd is kan vermijden. Extra calcium in de melk, brood met foliumzuur, tafelzout met jodium, ik hoef het niet! Ik ben erg bewust met voedsel in relatie tot gezondheid bezig en weet inmiddels hoe en wat ik moet eten en m'n kind voor moet schotelen om aan de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamines en mineralen moet komen. Ik ben wars van onnodige toevoegingen en bewerkt voedsel. Ik geef nog borstvoeding en in moedermelk zit ook vitamine D en mijn vitamine D-status is goed. Verder staan hier volle melkproducten op het menu, daar zit ook vit. D in. Al met al komt mijn zoontje zeer ruim boven de 10 mcg extra aanbevolen hoeveelheid vit. D uit.
Je hoeft je niet tegenover mij te verdedigen dat jij er van overtuigd ben dat je zoontje genoeg vit D binnen krijgt hoor. Als dit voor jouw goed voelt op deze manier, prima toch? We zijn niet allemaal hetzelfde natuurlijk. Ik deel mijn mening niet helemaal in de jouwe maar ook daarvoor zijn we verschillende mensen die het niet altijd eens hoeven te zijn
Dat wilde ik ook zeggen. Onze meid krijgt 's ochtends altijd Bambix granenpap en dan heeft ze meer dan de helft van de adh vitamine D al binnen. Verder krijgt ze ook volle melk (zo'n 400-500cc per dag) en komen we veel buiten. In de winter is het misschien anders, maar naar mijn idee krijgt ze op dit moment genoeg vitamine D binnen.