Hoi dames, We wonen sinds 6 jaar in ons koophuis en hebben een spaarhypotheek en een mini gedeelte aflossingsvrij. Nu willen we graag groter wonen en het huis te koop zetten, maar vanwege de financiële crisis zijn we bang dat we het hypotheekbedrag er niet voor krijgen (dat we dus minder krijgen dan de hoogte van de hypotheek). Dan blijven we met een restschuld zitten (toch?) Maar nu zat ik te denken; als je 6 jaar betaald hebt voor de hypotheek en het is een spaarhypotheek dan bouw je toch wel een bedrag op? En dit betekent dan dat je niet meer het volledige hypotheekbedrag terug hoeft te krijgen bij verkoop maar dat je het gespaarde geld eraf kunt halen? Of denk ik krom? En als je wel een schuld over houdt van bijv. 10.000 euro, kun je die dan mee financieren in een nieuwe hypotheek als we een ander huis kopen? Wie weet raad? Alvast bedankt!
Hoi, Als je een groot deel van je hypotheek als spaarhypotheek hebt, kun je inderdaad dit bedrag van de verkoopprijs van je huis aftellen. Het is dan jammer, maar helaas. Als je een restschuld overhoudt, kun je dit eventueel meenemen in een andere hypotheek. Mits dit huis geschat wordt op overwaarde. Dit hangt dan af van het taxatierapport. Zo niet, dan moet er een lening voor genomen worden naast de bestaande hypotheek, zodat je deze af kunt lossen. Bij de organisatie waar je de hypotheek hebt afgesloten, kun je het gespaarde bedrag opvragen.
O even een klein voorbeeld: wij wonen nu 8 jaar in een huis met een hypotheek van 192.000 euro, we hebben nu 10.000 euro gespaard in de spaarhypotheek op een bedrag van 95.000 euro. De andere helft is aflossingsvrij. Onze vraagprijs is 185.000 euro en we willen er uiteindelijk minimaal 182.000 voor hebben. Zo spelen we quite.
Als je minder terug krijg voor het huis dan de totale waarde van de hypotheek dan heb je inderdaad een schuld. Of je deze schuld kunt meefinancieren is totaal afhankelijk van je financiële situatie. Hoeveel inkomen is er? Zijn er andere schulden? Is er ?een BKR-codering enz? Of en hoeveel je hebt opgebouwd met de spaarhypotheek is afhankelijk van wat voor een spaarhypotheek je hebt (welke aanbieder) en ik weet ook niet welke voorwaarden er verder aanzitten (boete bij verkoop?). Het lijkt me verstandig als jullie met een financieel adviseur gaan praten. Die kan jullie alles uitleggen en het financieel plaatje bij verkoop toelichten.
let wel dat het stukje restschuld dat je hebt weliswaar, eventueel, meegefinancierd kan worden, maar dat je hier geen rente aftrek over mag aftrekken. Dus dit zal dan eenlening in box3 worden.
Wij zitten nu ook iets meer als 6 jaar in ons huis, en voor 95.000 hebben wij net iets meer als 10.000 opgebouwd met de spaarhypotheek.
Het wordt me al iets duidelijker. Ik zal met de financieel adviseur overleggen. Wil uiteraard niet met een restschuld blijven zitten maar de huizenmarkt is zo ingekakt hier dat het me een moeilijk verhaal lijkt. Dan maar blijven zitten waar we zitten?
Ligt er aan waarom je weg wilt. Want ik vind personeelijk zonde om nu dan weg te gaan en met restschuld te blijven zitten. En als je mischien nog 1 a 2 jaar wacht dat de markt weer aan trekt en je dan op 0 uitkomt of zelf wat winst.
Je kunt het gespaarde gedeelte er idd vanaf trekken. Wij wonen nu 3 jaar in ons huis en hebben ruim 4000 eu via de spaarhypotheek staan. Niet veel, maar idd zouden we het bij een evt. verkoop dit af kunnen trekken. (nu willen we liever neit verkopen maargoed.)
wij hebben ons huis bijv gekocht voor 165.000 ( excl kk, met kk e.d zo'n 180.000 let daar ook op, want je leent het hele bedrag inc kk) en nu 3 jaar later is het minimaal 185.000 waard, dus ongeveer 5.000 winst + we hebben nu 5.000 gespaard met de spaarhypotheek.. wij hebben iets van 120.000 spaar en 60.000 aflossingsvrij
zoals klavertje zegt.. ik zou beter nog 2 jaar daar blijven wonen zodat je idd op 0 staat of geld overhoud als nu een schuld hebt.. de markt trekt heus wel weer aan.. zou zonde zijn zo een hoop geld weg te gooien, of de situatie moet echt erg zijn waarom je weg wil, anders zou ik lekker een tijdje daar blijven wonen
p.s maar aan de andere kant zijn de huizen die je nu misschien wil kopen OOK een stuk GOEDKOPER en kom je dus toch voordeliger uit, ook al zou je een restschuld hebben?? stel je hebt geen restschuld, maar de huizen die je leuk vind zijn over 2 jaar 20.000 duurder, dan is het nog minder..
waarom? Die 20.000 euro kan je meefinancieren en mag je de rente aftrekken. Met een restschuld niet. Ik zou lekker blijven zitten waar je zit als je bang bent dat je een restschuld over gaat houden. Je kan zelf wel een beetje bepalen hoe hoog de verkoopwaarde van je woning is. De WOZ waarde is tegenwoordig redelijk gelijk aan de verkoopwaarde. In ieder geval hier in Den Haag.
Over waarde gesproken. Wij hebben gekocht voor 175.000 en een hypotheek van 196.000 Wij hebben wel erg veel aan het huis gedaan waaronder een nieuwe badkamer, 3 slaapkamers ipv 2 en de tuin helemaal opgeknapt (60 meter lang, dus veel werk) met o.a. een nieuwe overkapping etc. De reeele verkoopprijs is op dit moment tussen de 200.000 en de 210.000 (aangezien buren vorige week verkocht hebben, kunnen we dit zeer goed schatten) Dus mij hoor je niet klagen. Als ik dan bedenk dat we er pas 3 jaar wonen, ben ik alleen maar erg blij.
hier is de woz waarde 190.000, maar van de buren ook, en dat huis wil ik nog niet voor 150.000, dus klopt niet altijd.. de gemeente kan immers niet BINNEN in je huis kijken jammergenoeg.. dus je huis kan wel 190.000 waard zijn mits je het van binnen in hele goede staat hebt en niet verwaarloosd ( keuken kapot, zeer oude badkamer, rotte kozijnen,etc) ze kijken niet per huis namelijk bij de woz waarde.. de hele straat is hier zowat 190.000 woz waarde, maar we zitten huizen bij die gewoon echt zwaar verwaarloosd zijn, en de waarde kán wel 190.000 zijn, maar je krijgt tegenwoordig moeilijk een hypotheek en mensen zijn zuiniger geworden, dus wil niet zeggen dat je er 190.000 voor krijgt ook al is het dat waard
De WOZ waarde ligt bij ons ook hoger dan de daadwerkelijke waarde al is de WOZ wel bijgesteld. Ik denk dat we twee dingen kunnen doen: - Advies inwinnen en toch proberen te verkopen. Ik geloof dat we nu ongeveer 14.000 gespaard hebben die we van de totale hypotheek af kunnen trekken. Dan houden we misschien geen restschuld over. - Blijven zitten en hopen dat de markt aantrekt. Al heb ik hier sterke twijfels over in onze regio. In ieder geval ga ik het huis bij langs om te kijken wat ik op kan knappen.
Nee klopt idd daarom ga ik ook aan ongeveer. De gemeente komt 1 keer per jaar bij een aantal huizen langs om te taxeren en op basis daarvan komt de WOZ waarde tot stand. Het gaat dus om een gemiddelde...... Het ene huis ziet er misschien net even wat beter uit dan de huizen waar zij de WOZ waarde dat jaar op gebaseerd hebben en andere huizen wat minder. Ik vind hier wel dat de WOZ redelijk gelijk is aan de verkoopwaarde, maar goed ik gaf al aan dat dat hier in Den Haag is en dus niet representatief voor alle andere steden en dorpen.
hier kijken ze niet, maar toen de overbuurman vorig jaar ging verhuizen en zijn huis verkocht werd voor 190.000 hebben ze dat bedrag denk ik aangehouden en toen hebben ze deze hele straat maar een woz waarde van 190.000 gegeven :s ook hebben ze onze straat vergeleken met een andere straat uit de buurt .. kun je allemaal online zien bij het kadaster als je je bsn nummer invult en nog wat gegevens, kun je precies zien met welke woningen ze het hebben vergeleken, maar binnen komen doen ze nergens naar mijn weten hoor
Gek bij ons dus wel, want vorig jaar waren wij "uitgeloot". Mocht ik fijn een hele dag thuis blijven, omdat ze geen tijd aangeven dat ze langs komen en dan komt er dus iemand van de gemeente naar je huis kijken (binnen en buiten) en dan gaat die weer weg Je hoort verder niets of zo, maar het kost je wel fijn een vrije dag. Lang leve de grote stad dan!!!
dan gaat het daar tenminste wel eerlijk dat wel maar idd rot dat je de hele dag moest thuisblijven, maar ook wel weer fijn dat je dan gratis en voor niks weet wat je huisje waard is