Ik herken ook wel veel van je verhaal eigenlijk.... Mijn moeder was ook voor de tweede keer hertrouwd met een vreselijke man. Ik heb hem nooit stiefvader genoemd, het woordje vader alleen al.... walgelijk.... Het was een grote kl**tzak. Maar ik heb nu de mazzel dat mijn moeder alweer een jaar of 3 van hem gescheiden is. Anders zat ik in dezelfde situatie als jij nu. En ik begrijp je dan ook eigenlijk wel, want ik zou die l*l ook nooit opa hebben laten noemen. Ik had zelfs niet gewild dat die man thuis was als ik zou komen. Hij had mijn kind met geen poot aan mogen raken... Dus ik ben nu ik je verhaal snap, in jouw geval een beetje van mening veranderd en misschien moet je hem dan idd maar gewoon bij naam noemen of zo... Succes ermee.
Ja ik begrijp je nog Denk dat het voor een kind niet uitmaakt, net als dat ooms en tantes aan mans kant met oom en tante aangesproken worden en aan mijn kant bij de voornaam... Een kind leert een naam bij een persoon en geen 'functie' bij een persoon.. En aangezien ik de 'naam' opa en oma heel bijzonder vind (net als papa en mama, dat zeg je ook niet tegen iedereen), heb ik er moeite mee als de kleine straks opa moet zeggen tegen iemand waar ik totaal geen band mee heb..
Zo zie je maar ieder zijn mening. Mijn kleine noemt ze allemaal gewoon opa en oma, want voor haar zijn het schatten. Maar ik heb maar 1 moeder en 1 vader, dus zal de nieuwe partners van mijn ouders idd ook niet papa en mama noemen. Doe waar jij je goed bij voelt, dat is het belangrijkste!
Mijn ouders zijn ook gescheiden, al sinds ik 3 ben. Mijn vader is vrij snel hertrouwd en in september van dit jaar zijn mijn vader en stiefmoeder 25 jaar getrouwd. Mijn stiefmoeder is gewoon oma van mijn dochter. Ik heb mijn stiefmoeder zelf overigens altijd gewoon bij de voornaam genoemd en nooit mam(a). Mijn moeder heeft sinds 1,5 jaar een nieuwe vriend, maar die vind ik geen opa, en ik heb bij hem denk ik liever dat mijn dochter hem tzt bij de voornaam gaat noemen. Maarrrr, mocht Ayla als ze gaat praten uit zichzelf opa tegen hem zeggen dan zal ik het zo laten.
Ik zelf noem me stiefvader/ en ook moeder gewoon bij de voornaam. Mijn moeder is pas getrouwd toen ik zelf nog getrouwd was. haah. Me zoon noemt hem gewoon bij de voornaam. Niemand die er moeilijk overdoet. En bij me stiefma het zelfde ook gewoon voornaam. Geen gezeur geen gezeik.' Als jij het niet wil gewoon niet doen. En als je stiefvader niet wil dan zijn probleem dan word het meneer voor de kinderen en oma voor je moeder., Toch.
bij ons is het opa en oma maar dan met de voornaam erachter aangezien onze dochter ook 3 opa's en 3 oma's heeft en onze oma noemt ze ouwe oma hahahahh
Ooms en tantes van mijn moederskant sprak ik aan bij de voornaam, bij mijn vaderskant met oom/tante ervoor. Tegen onze buren zei ik ook oom/tante, terwijl die dus geen 'echte' oom en tante waren. Ik vond het als kind juist ontzettend verwarrend. Al deed ik altijd netjes wat er tegen mij gezegd werd. @TS; Het lijkt me een lastig probleem. Gister was ik met onze dochter (van anderhalf) bij mijn opa, die weduwnaar is. Mijn dochter noemt hem 'opa Plus'. Er was op dat moment een kennis van mijn opa op visite, zonder na te denken kijkt onze dochter naar haar en zegt 'oma Plus'. Ik vond het verder geen probleem, maar ik denk dat het voor een kindje verwarrender kan zijn dan je denkt (hoe jong dan ook). Hoe je je stiefouders ook wil noemen, ik zou er wel snel mee beginnen, want voor je het weet maken ze er zelf iets van..
Demi zegt gewoon oma tegen de stiefmoeder van mijn man. De band met mijn mans stiefmoeder is ook gewoon heel goed.
mijn ouders zijn ook gescheiden en mijn vader heeft al lang een vriendin waar ik een goede band mee heb. ik zeg tegen Emma ook dat opa en oma komen (ik heb ze ook een bijnaam gegeven allemaal) o ja misschien is het niet standaard dat je kindje meer opa's en oma's heeft maar daarom kunnen ze toch wel opa en oma genoemd kunnen?
Hier zeggen ze wel gewoon opa en oma hoor... hier hebben ze 3 oma´s en 2 opa´s (nog wel meer maar hebben we geen contact mee, weten ze het bestaan niet van) en dan vinden ze ook niet raar ofzo... ik zie het niet als een probleem hoor en ikzelf ben ook niet met iedereen ff dik om het zo te zeggen maar het zijn nou eenmaal hun opa en oma
Gaat er niet om of het standaard is of niet, maar om principes. Ik wil mijn kinderen niet leren dat het normaal is dan mensen trouwen, scheiden, hertrouwen/er met een ander vandoor gaan.
Heeft dat dan echt alleen maar te maken met opa en oma noemen? Nee toch...dat halen ze echt niet uit opa en oma zeggen denk ik. Dat is gewoon iets wat jij ze later bij kan brengen... Mijn vriend zijn ouders zijn gescheiden, met zijn vader hebben we gelukkig, minimaal contact dat is wel gewoon opa (zijn vrouw hebben we nog niet gezien vanaf geboorte). En de vriend van mijn schoonmoeder is gewoon opa. Ik heb niks met hem ook niks tegen hem maar het maakt het allemaal wat makkelijker en gemoedelijker als hij ook gewoon opa is/genoemd wordt.
Wat dacht je van het belichische (Sorry weet even niet hoe je het spelt) Bompa dat is opa. Maar toch net even anders. Wij gebruiken dit ook voor oude oma. Nonna dus dan he?. 3oma`s dat kan een kind toch ook niet snappen.
Hier gescheiden ouders die allebei n nieuwe partner hebben. Famke noemt ze gewoon allemaal opa en/of oma. Ik maak daar geen onderscheid in ook al kan ik het niet altijd geweldig met ze vinden.. Dat snapt ze toch niet.. Wel zeg ik dan Bijv we gaan naar oma ( woonplaats) zodat ze wel het onderscheid na een tijdje weet. Zelf ook gescheiden en nieuwe partner dus Famke heeft nu 4 opa's en oma's plus mijn eigen (stief)opa en mijn oma nog..
heerlijk toch al die oma's en opa's die hun verwennen. Ik had dat vroeger ook wel willen hebben hoor haha.. danisha weet niet beter dan dat bijv mijn vaders vriendin haar oma is. ze was er zelfs in het ziekenhuis toen ze geboren was (mijn vader was er bij dus zij was in de hal) en zij ziet haar ook echt als haar kleinkind en maakt geen onderscheid. en het is daarnaast ook nog eens haar lievelingsoma! ze heeft 3 oma's en 2 opa's en dan zit daar dus ook een stiefopa bij omdat haar eigen opa niet in beeld is dus ik ben blij dat ze liefde krijgt van de rest! Als ze ouder is dan gaat ze vanzelf vragen stellen maar dan heeft ze toch allang een band met ze opgebouwd en blijft het haar opa en omas. Ik vind het een ander verhaal als ze past veel later in hun leven verschijnen
Gewoon opa! Ik zeg overigens geen pa. Niet omdat mijn band niet goed is met hem maar omdat ik het niet over mijn lippen krijg..(mijn vader is overleden). Ik heb zelf ook nog een oma en die noemen ze Opoe. En de moeder van mijn stiefvader noemen ze omaatje.
Hier zegt ze gewoon oma tegen mijn stiefmoeder. Ik vind het wel prima. We maken wel eens grapjes over stiefoma. Maargoed, ik heb een prima band met mijn stiefmoeder, dus dat is misschien wel weer anders. Mijn schoonzus is vorig jaar getrouwd met een man die al 2 kinderen had (8 en 10) en die kinderen zeggen overigens ook gewoon opa en oma tegen mijn schoonouders. Daar speelde ook de overweging mee dat alle andere kleinkinderen ook opa en oma zeggen, dus dat het voor die kinderen wel zo makkelijk was het ook te doen.
Hier nog geen kleintje maar de (stief)neefjes en stiefnichtje van mijn man noemen alle (stief)ouders opa en oma en dan met de voornaam erachter omdat dit gewoon makkelijker is. Nu is de band met iedereen ook goed maar dan nog lijkt het me voor kleine kinderen makkelijker. Even een ander voorbeeld, mijn nichtje van destijds ca 3/4 jaar zei altijd dat de vriendin van mijn schoonvader mijn mans mama was. Dat is niet zo maar voor haar was dat logisch. Wij hebben dat destijds zo gelaten met de gedachte dat als ze ouder was dit wel duidelijk zou worden en nu weet ze het ook. Oh ja, ik vind persoonlijk opa en oma wel een eretitel maar niet zo een als papa en mama. Bij mijn ouders zeiden de buurkinderen ook opa en oma tegen mijn ouders. Wij zeiden vroeger tegen de buren tante en oom, dus ja, wat is normaal. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen, doe wat voor jullie gevoel het beste is maar als je kindje toch opa en/of oma zegt zou ik het zo laten en dan op latere leeftijd duidelijk uitleggen.
Tegen mijn stiefvader gewoon opa (ik heb nauwelijks contact met mijn vader). Tegen de vriend van mijn schoonmoeder alleen zijn voornaam, we kunnen het niet met deze man vinden.