hoe en wanneer baby ritme?

Discussie in 'Kraamtijd' gestart door bunchy, 23 aug 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.677
    515
    113
    dag meiden,

    ik weet niet of mijn vraag hier thuis hoort maar weet eigenlijk even niet waar anders...
    ik ben bijna uitgerekend en heb alles goed geregeld qua uitzet enzo..
    nu begin ik me ineens ´druk´ te maken over de de tijd na de bevalling.. Het is ons eerste kindje en als je een televisie aanschaft ga je ook eerste de gebruiksaanwijzing lezen maar bij een kindje krijg je helaas geen kant en klare gebruiksaanwijzing.

    Hoe zit het met het krijgen van ritme vd baby. De eerste dagen voed je op vraag heb ik geleerd bij de borstvoedingscursus en zal hij zich ook ´s nachts zelf melden, maar wij vinden regelmaat, structuur en rust erg belangrijk en zouden het dan ook fijn vinden als we dit bij baby op een gegeven moment kunnen aanbrengen en dat hij ´s nachts dus DOORSLAAPT... maar hoe en waneer bereik je dit???

    en laten jullie kindje gewoon in box slapen of leer je hem direct al aan dat slapen in ledikantje hoort (maarja dan ligt hij dus constant boven in zijn bedje want pasgeborenen slapen ruim 20 uur per dag lees ik dan)...

    en moet je nu al kindje aanleren dat bv na voeding, schone luier, even spelen hoort en dan slapen.. etc etc.

    kortom veel onzekerheden. alle tips zijn welkom, of goede boeken die we kunnen aanschaffen?
     
  2. Zeeuwsmeisje

    Zeeuwsmeisje Fanatiek lid

    9 aug 2006
    3.051
    1
    0
    zeeuws-vlaanderen
    Als je mazzel hebt slaapt je baby 20u per dag... volgens mij zijn dat uitzonderingen hoor.
    Je klinkt als een typje die weg zal lopen met ria blom, misschien eens kijken naar haar boek.

    Ikzelf heb er helemaal niks mee. Zeker voor bv is voeden op verzoek in het begin heel belangrijk. Je kind mag zo vaak aan de borst als hij/zij wil met een minimum van overdag om de 2 tot 3u. Dit om de bv goed op gang te brengen. Meestal zitten er ook 1 of 2 nachtvoedingen bij. Verder zijn babys vaak in de vroege avond het meest onrustig en willen ze veel bij je zijn.

    Sowieso vind ik dat je beter kijkt naar je kind en je daaraan aan past dan dat je nu bedenkt dat je op de 3u wil voeden. Het ene kind is een grotere eter dan de ander, heeft meer/minder slaap nodig, verteerd zijn/haar eten sneller, is onrustiger enz. er is niet 1 standaard. Verder zou ik me er van bewust proberen te zijn dat het voor een baby al een enorme (soms traumatische) ervaring is om geboren te worden. Al die tijd zat hij in je, lekker warm, gerustgesteld door bekende geluiden, geborgen. Om zo'n kindje gewoon alleen in bed te leggen omdat de ouders rust willen vind ik raar. Het is niet voor niks dat meeste kinderen rustiger zijn als ze bij je zijn.

    Doorslapen zijn de meningen ook over verdeelt. officieel is het volgens mij zo dat 6u achter elkaar slapen telt als doorslapen. Het ene kind redt dat het andere kind niet. Mn dochter was niet zo'n probleem. Kwam na een maand of 3 vanzelf. Mn zoon is 3,5 (jaar!) en heeft nog nooit doorgeslapen (ligt dus niet helemaal aan de opvoeding/mentaliteit oid aangezien we precies hetzelfde doen)

    Ik zou gewoon echt kijken naar je baby. Volg hem gewoon, leer 'm op je gemak kennen, dat kost tijd. Een jonge baby kun je echt niet verwennen.Opzich hebben ze meer dan liefde en eten niet nodig zolang je dat in huis hebt ;)
     
  3. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ben het eens met de schrijfster voor mij.
    Voeden op verzoek is niet alleen iets voor de eerste paar dagen, maar (wat mij betreft) voor de eerste maanden. Onze kindjes kregen een duidelijk avondritme vanaf een maand of twee (vielen zo tegen een uur of 9 a 10 in slaap voor een wat langere tijd, varierend van 5 tot 10 uur slaap achter elkaar). maar dat was dus na 2 maanden.
    iets van een dagritme duurde hier langer, ik kon iets van een ritme herkennen vanaf een maand of 4. maar dan nog kan de ene dag heel anders zijn dan de andere. soms drinkt m'n dochter om de 3 uur lang en rustig, maar soms wil ze bijna ieder uur een klein beetje. soms slaapt ze een paar uur achter elkaar, maar best vaak doet ze overdag alleen hazenslaapjes van hooguit 20 minuten.

    ik heb er geen behoefte aan om mijn baby een ritme aan te leren. dat ritme ontstaat ergens in het eerste (half) jaar vanzelf. het is niet voor niks dat ze ook op de meeste kdv's (waar ze vanuit de bedrijfsvoering toch ook wel behoefte hebben aan regelmaat over de dag) baby's gedurende het eerste jaar volgen, ipv dat de baby zich aan het ritme van de groep moet aanpassen.

    als ik jou was, zou ik proberen relaxed te blijven. kijk gewoon wat je kindje aangeeft en probeer of je dat kunt volgen. mijn ervaring is dat het ritme dan vanzelf komt, wanneer je kindje daaraan toe is. en daar waar je het belangrijk vindt om je éigen ritme te kunnen volgen, blijf je wel je eigen dingen doen. nu met mijn tweede doe ik dat ook veel meer dan bij m'n eerste - voor de oudste vind ik het nl belangrijk dat hij altijd op ongeveer de zelfde tijd eet, en naar bed gaat. dat blijf ik dus gewoon doen, ook als dat voor zijn zusje even niet zo goed uitkomt (dat wil niet zeggen dat zij moet eten als hij eet, of dat zij moet slapen als hij slaapt, maar wel dat er tijden zijn waarop ik me even niet met haar kan bezighouden).

    heel verhaal zo, hopelijk is het duidelijk voor je. weet je, als je eerste kind eraan komt kan dat zó overweldigend zijn omdat je geen flauw idee hebt hoe het zal zijn. go with the flow, volgens mij krijg je daar de gelukkigste baby's en mama's van!
     
  4. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.677
    515
    113
    oo ik denk dat je me niet goed begrijpt!
    ik ben het met je eens hoor, maar dan met name voor de eerste tijd... maar ik ben wel van mening dat kleine kinderne op een gegeven moment baat hebben bij voorspelbaarheid, structuur, regelmaat en hier veel rust bij vinden...
    en hier zou ik graag van andere mensen iets over willen horen.
    en ik denk dat het kind ook baat heeft bij een enigszins uitgeruste moeder vader op den duur dus ´s nachts 6 uur of langer doorslapen zou erg prettig zijn.. en nee waarschijnlijk niet de eerste weken, maanden
     
  5. kiddie

    kiddie Niet meer actief

    Lastig he, al die nieuwe dingen. O wat heb ik daar ook mee in de knoop gezeten. Doe ik het goed, komt ze niet te vaak, etc. Het komt vanzelf goed, je leert het automatisch.

    Je kunt iig je kindje niet leren om door te slapen, daar ben ik wel achter. (Misschien als je een uur laat huilen maar dat moet je naar mijn mening niet willen.) Mijn dochter is 7,5 maand en sliep met 4 maanden door, echter na 3/4 weken was dit weer over..En kijk, Bv kun je altijd geven dus dat is handig. ook worden de voedingsmomenten steeds korter.

    Bij mij heeft ze nooit in de box geslapen, tenzij per ongeluk. Ze sliep een paar maand beneden in de kinderwagenbak en boven in de wieg bij ons. Sinds 5 maanden in het ledikantje.

    Ik denk dat een gouden regel is dat je niet te krampachtig moet zijn. Dat was ik eerst nl ook. Ik voed nu nog steeds op verzoek. Zelf eet je ook de ene keer meer dan de andere, heb je eerder zin.

    Dus niet als een kennis van mij die voedde om 10 uur, huilen tot 2 uur toen ze weer 'mocht.' Dan heb je zelf ook koffie, koek, eten en drinken op, denk ik dan. als ze slaapt, prima. Maar niet zo. Trouwens, Bv is ook om te troosten..

    Heel veel succes!
     
  6. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.677
    515
    113
    ok, jullie zeggen eigenlijk... alles op verzoek doen en je kindje volgen ook als ze ouder zijn...
    niet bijvoorbeeld als kindje om 20u gevoed is om 23u nog even wakker maken zodat ze daarna hopelijk de hele nacht doorslapen? dit is nl iets wat je ook van ouders hoort..
     
  7. Bri

    Bri Niet meer actief

    ik zie nu dat ik me een beetje in mijn eigen betoog heb laten meeslepen. zal ook nog proberen een paar van je vragen op het eind te beantwoorden.

    volgens mij 'moet' er niks. ik heb mijn kindjes overdag veel in de box laten slapen (de babykamer ligt 2 verdiepingen boven de woonkamer, en ik vond het niet altijd fijn om die trappen op en af te blijven gaan). de eerste weken waren ze alleen maar bij mij, dus als ik in bed lag, lag hij/zij in de wieg naast mijn bed. en als ik in de woonkamer was, lag hij/zij op schoot, of in de box.

    maar ik merk nu dat mijn dochter overdag meer behoefte aan rust om zich heen heeft om uberhaupt te kunnen slapen. zij gaat dus overdag ook een of twee keer in haar ledikantje.

    ik heb nooit het idee gehad dat ik mijn baby's dingen moest aanleren, maar daar verschillen de meningen wel over. bij de eerste gaf ik alleen een schone luier als hij gepoept had (maar dat deed hij ook minstens 8 keer per dag). bij de tweede moest ik dat anders doen omdat zij veel minder vaak poepte. bij haar deed ik het altijd na haar slaapje, voor de voeding. omdat ze bij de voeding weer lekker in slaap viel en ik vond het dan jammer om haar te wekken voor die schone luier.

    qua boeken zou Ria Blom idd wel bij je kunnen passen. ik heb het nooit gelezen, omdat ik er niet zo veel mee heb.
    laat het over je heen komen, en geniet van alles wat er te genieten valt. achteraf zul je je misschien afvragen waar je je toch zo vreselijk druk over had gemaakt (dat had ik wel in elk geval).
     
  8. Bri

    Bri Niet meer actief

    sommige ouders doen dat en hebben daar goede ervaring mee. overigens bijna nooit met een kindje dat jonger is dan een maand hoor, en dan nog is het vroeg om al door te slapen.
    met mijn oudste werkte dat helemaal niet, omdat hij gewoon om 21 uur diep in slaap viel. als ik hem dan nog een keer om 23 uur wekte voor een voeding om zo zijn slaaptijd op te schuiven, werd hij prompt iedere 3 uur wakker ipv 6-8 uur te slapen wat hij deed als ik hem niet wekte.
    met mijn dochter werkt het wat beter om het 's avonds wat te rekken, maar ook haar moet ik niet een paar uurtjes in bed laten slapen om haar daarna te wekken.
     
  9. Zeeuwsmeisje

    Zeeuwsmeisje Fanatiek lid

    9 aug 2006
    3.051
    1
    0
    zeeuws-vlaanderen
    Nee hier deden we dat niet... sowieso zijn heel veel kindjes savonds onrustig en willen ze in de avond clusteren (lees: jij op de bank met je kind en steeds willen drinken, soms om het kwartier/half uur en dat een paar uur lang. Heel normaal gedrag en zou ook kunnen helpen aan het doorslapen, ze leggen een voorraadje aan.) Als ze dan eindelijk stil zijn en slapen wil je ze echt niet wakker maken.
    Volgens mij is het een beetje een fv om je kind zo op de klok te voeden maar dat weet ik niet precies.

    Ik denk dat die structuur ed pas veel later aan bod komen... je ontwikkeld vanzelf wel soort routine en structuur maar niet zo krampachtig idd zoals kiddie zegt. Meestal ging het zo dat ze wouden drinken, ondertussen heel hun luier volwerken dan verschoon ik ze en laat ze nog ff drinken als wouden. Vielen ze in slaap aan de borst, goed. Waren ze daarna goed wakker en keken ze rond, ook best. De ene dag zijn ze meer wakker, de andere dag minder.
    Ikzelf hou de eerste tijd liefst mn kids zo dicht mogelijk bij me. Dus als ik beneden ben zijn zij beneden (draagdoek/box). Zeker bij een eerste is er verder weinig afleiding/lawaai en dus rust genoeg voor je kind. Hoe meer tijd je met je kind door brengt, hem ziet ed. hoe eerder je dingen herkent en weet hoe er handig op in te spelen.
     
  10. red88

    red88 VIP lid

    3 dec 2008
    13.137
    0
    0
    Hier deed ze de nachten eigenlijk vanaf het begin best wel aardig. De eerste tijd ging ze altijd rond 22u slapen. Ze kwam dan meestal om 2u en 6u. Later werd dat 5u.
    's Avonds heeft ze hier de eerste 3 maanden geclusterd. Dat begon om 4/5u s middags tot 22u s avonds. Ik zat dan zo'n beetje de hele tijd met een kind aan de borst. Vervelend als je er middenin zit, maar het gaat weer over. Vanaf 4 maand is ze begonnen om de avonden te slapen. Ze gaat rond 19u naar bed.
    Ik heb het geprobeer om haar voor ik ging slapen te voeden maar dat maakte qua tijd voor nachtvoeding geen verschil.
    Ze heeft een paar nachten bijna klokje rond geslapen maar begon toen weer met een nachtvoeding. Nu net weer een periode gehad met 2 nachtvoedingen. Mijns inziens kun je daar niet zoveel aan veranderen, zolang ze dan ook daadwerkelijk drinkt, zal ze het wel nodig hebben.

    Overdag hielp het hier wel om dezelfde volgorde aan te houden maar qua tijden kon je niks van op aan. Naja misschien dat ze wel om de zoveel uur kwam maar dat weet ik niet precies. Ik nam 't maar zoals 't kwam.

    Nu beginnen we pas een ritme te krijgen en dat is dan toch best wel lekker. In het begin sliep ze hier ook weinig op een dag, ik denk 12/13u. Nu slaapt ze van 19-7u (met een nachtvoeding) en nog 5 uur overdag verdeeld over 3 slaapjes, 1x uur en 2x2u.
     
  11. Foxter

    Foxter Niet meer actief

    Ik heb altijd mn kindje gevolgd het eerste jaar. Voeden op verzoek, en 'savonds veeeeeeel clusteren. Maar dan sliep ze vaak wel lang. In het begin komen ze om de 3 uur, ook 'snachts.

    Rust en regelmaat hebben wij pas sinds ze een jaar is. Nou ja, rust alleen als ze slaapt tussen de middag haha :) Maar regelmaat wel.

    Het komt allemaal goed, de eerste weken is het rommelig en aanpoten, maar na een tijdje denk je ineens, hee, we hebben een soort schema. (meestal als je dat denkt gooit je kindje alles weer om, maar goed)

    Het komt goed, doe je eigen ding, wat goed voelt. En dat voel je echt als je kindje er is!
     
  12. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.677
    515
    113
    fijn hoor al jullie reacties...
    komen ook allemaal op het zelfde neer!
    ik ga toch maar geen boeken aanschaffen etc, maar het gerwoon in eerste instantie op mijn gevoel doen en goed kijken naar ons kindje...
     
  13. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Mijn ervaring is dat je de eerste 8 weken gewoon heerlijk moet toegeven aan wat je kindje wil en vraagt.

    Julian clusterde zeker de eerste 4 weken in de ochtend en avond. Dan zat ik dus de hele ochtend en avond te voeden ( zo leek het). Verder sliep hij erg veel ( inderdaad die 20 uur). Ik liet hem trouwens gewoon hier in de box ( of wagen) overdag.

    Ineens kreeg hij een regeldag en was het allemaal anders. Clusteren werd minder en hij was meer wakker. Vannacht heeft hij zelfs 6 uren achterelkaar geslapen.

    Kijk gewoon wat je kindje wil. Vaak voelt een moeder dat ewoon wel aan.
     
  14. appelsientje

    appelsientje Fanatiek lid

    5 mei 2007
    1.308
    0
    0
    Er zijn meerdere factoren waarom een kindje wel of niet doorslaapt, honger is daar maar 1 van. Als ze er nog niet klaar voor zijn, dan slapen ze niet door hoor geloof me!
    Mijn oudste ging pas met 1,5 jr goed slapen s nachts. Dit keer hebben we het gtroffen. Met 4 weken nog maar 1 voeding s nachts en met 8 a 9 weken klokje rond slapen. Wij hebben ze nooit wakker gemaakt, omdat je ze vaak uit de diepe slaap haalt waardoor ze vaak na 3 of 4 uur weer wakker worden.
    Wij hebben ook de instelling 'go with the flow" en dat werkt echt het beste, want als ze tanden krijgen dan is het s nachts ook weer feest!
     
  15. Ellen291982

    Ellen291982 Niet meer actief

    Emma wilde de borst niet maar de eerste week lag Emma in het ziekenhuis en probeerde ik de borst elke 3 uur aan te bieden. die elke 3 uur is er eigenlijk ingebleven met de fv daarna. voor Emma was dat een fijn ritme waar ze tevreden mee was.

    slapen overdag hadden we haar in de kinderwagenbak en die hadden we in de box gezet. zo hadden we haar bij ons en kon ze wennen aan alle geluiden om zich heen. ik denk dat zeker heeft geholpen dat Emma met geluid om zich heen kon slapen anders zou ze nu denk ik nog wakker worden van alles om haar heen.

    je zult snel merken wat voor jouw en je kindje het beste zal werken. het is moeilijk dat van te voren te 'plannen' omdat elk kindje anders is.
     
  16. Mamadaisy

    Mamadaisy Fanatiek lid

    1 jan 2010
    1.533
    6
    38
    Bij de oudste had ik pas een redelijk "ritme" met drie maanden toen hij naar de gastouder ging. Hij sliep toen nog niet door 's nachts.
    Met de kraamhulp ga je als het goed is in de eerste week al een soort routine opbouwen.
    Het ritme komt er echt wel in hoor.
    Strak een ritme erin dwingen geeft bij jou maar ook bij de baby stress.
    Als je je kindje wakker maakt voor een voeding krijgt het de slaap niet die het nodig heeft en wordt onrustiger.
    Onze beide kindjes moesten in het begin erg wennen aan het aardse bestaan en hebben dus de eerste paar weken aan mij vast geplakt gezeten.
    Geniet in ieder geval van je kraamweek, het is zo voorbij!
     

Deel Deze Pagina