Welke basisschool? Sociaal gericht of leergericht?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door tumtummetje, 31 okt 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. kirst78

    kirst78 Fanatiek lid

    15 nov 2007
    4.760
    0
    0
    lastig he kiezen. Wij hebben gister de knoop doorgehakt tussen 2 scholen en ook wij hebben gekozen voor de iets meer vrijere en creatieve school ipv de zo herkenbare R.k. basisschool van vroeger.

    Heb jij een meerbegaafd kindje, waardoor je eigenlijk op zoek bent naar een school die ook hun lesmethode op deze kinderen aanpast? Nou succes in ieder geval en hopelijk dat de keuzes die we maken goed zullen zijn....
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @cygnet: ik ontsla de ouders ook niet van hun verplichting he
    maar ik vind wel dat leraren het goede voorbeeld moeten geven bijvoorbeeld.
    en als een kind zich asociaal gedraagt op school verwacht ik wel dat ze er wat van zeggen.
    en op die manier leert een kind dat bepaalde dingen wel/niet kunnen/mogen/gewenst zijn.
    Dat valt bij mij toch wel onder het kopje "opvoeding".
    Wellicht bij jou onder het kopje ontwikkeling :)

    Maar gedrag wat je op school aanleert als groepsgedrag is ook op andere plekken van toepassing. Bijv. de lokale voetbal/gymclub waar je kind later heen gaat.
    Dus vandaar dat ik zeg dat ze wel een rol hebben.. of je het nou ontwikkeling of opvoeding noemt doet er niet zo toe denk ik :)

    En natuurlijk hoeven ze niet je kind te leren wat buiten school wenselijk is of wel/niet kan. Maar ze nemen het wel mee uiteindelijk.

    Dat alles.. maakt niet dat je je als ouder er vanaf kunt maken denk ik. zie bijvoorbeeld veel kindjes van anne dr leeftijd die slaan, niet luisteren en/of weigeren op te ruimen.
    tja.. als dat al niet kan VOOR ze naar school gaan.. verwacht ik op school weinig andere resultaten dan dat.


    @kirst: de school hier werkt (ik geloof dat dat juist a la Dalton is) met verschillende groepen op verschillende niveaus.
    Met dezelfde sommen.. maar andere verwachtingen.
    Plus de mogelijkheid verder te gaan als de voor jou makkelijke sommen opgelost zijn.
    Terwijl degenen die het moeilijker vinden meer tijd krijgen voor persoonlijke aandacht op het moment dat de "slimmerikken" zelfstandig aan het werk zijn.

    Buiten alle creabea-stuff sprak ons dat enorm aan eigenlijk
    Ze is vrij slim.. maar of ze slimmer is dan gemiddeld durf ik echt niets over te zeggen.. laat staan of ze ook de zin heeft om "de beste van de klas" te zijn/worden.
    Maar op die school wordt gewoon ieder op zijn eigen niveau aangemoedigd/geholpen verder te kijken.
    en dat vinden wij gewoon belangrijk :)
    Willekeurig hoe slim ze is of niet :)
     
  3. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Ik heb zelf ook een beetje een mix gekozen. Een openbare basisschool (dat was sowieso een vereiste voor mij) die cooperatief leren gebruikt, maar ook let op het niveau van leerlingen. Als ze voor of achterlopen kunnen ze op hun eigen niveau leren en gaan ze voor een bepaalde les naar een andere groep. Verder is de school lekker klein en besteden ze veel aandacht aan instromende kleuters. En, voor mij eigenlijk het allerbelangrijkst, de school voelde goed en Thijmen voelde zich er vrij genoeg om lekker rond te darren toen we gingen kijken.
     
  4. Nikita23

    Nikita23 VIP lid

    31 jul 2006
    5.198
    0
    0
    Heb je ook de onderwijsrapporten gelezen van de inspectie? Dat kan ook nog wel wat toevoegen aan je keuze. Verder is het sociale gehalte vaak al iets groter bij kleine scholen. Er is meer samenhang tussen de klassen en het team. Uiteraard verschilt dat per school, dus geen garantie.
     
  5. JosM

    JosM Lid

    9 jun 2007
    31
    0
    0
    Zelfstandig ondernemer
    St. Odilienberg
    Ik zou absoluut voor school 1 gaan, de meer prestatie gerichte school.
    ik ben als kind tot en met de 5e klas (groep 7) naar een vrijere en socialere school gegaan (Jenaplan) ik was een van de beste leerlingen in de klas. In de 6e klas (groep 8) zijn we verhuisd en ben ik op een meer prestatie gerichte school terrecht gekomen, ik was direct een van de slechtste leerlingen van de klas.
    In het vervolg onderwijs is dit verschil alleen maar steeds duidelijker tot uiting gekomen, ik miste een bepaalde basis.
    Toneel, verkleden etc etc. zijn als buitenschoolse activiteiten gemakkelijk bij te spijkeren.
    Veel Succes.
     
  6. loetje

    loetje VIP lid

    6 jun 2006
    7.445
    1.843
    113
    #46 loetje, 4 nov 2010
    Laatst bewerkt: 4 nov 2010
    Mijn zoon (en vanaf maart ook mijn dochter) zit ook op een Jenaplan school. Dit is dezelfde school als waar mijn nichtjes en neefje op hebben gezeten. Alle vier de nichtjes en mijn neefje kwamen zeer goed voorbereid en op een hoog niveau van deze school af (allemaal HAVO/VWO). De ene school is de andere niet en je moet zelf erg goed opletten hoe de school aangeschreven is...Ook een prestatie gerichte school kan onder de maat presteren...

    Neemt niet weg dat het ook je kind moet liggen. Of dit nu prestatie gericht is of een vrijere school. Het ene kind gedijt beter in het prestatie systeem, het andere meer in het vrijere systeem...
     
  7. tumtummetje

    tumtummetje Fanatiek lid

    8 jul 2006
    1.844
    1.585
    113
    Bij de onderwijsinspectie komt school 1 beter uit de "test"..
    Maar dat zegt niet zoveel, want de Swetten (school 2) had toen net 2 weken een nieuwe directeur. En ik vind dat hij een zeer goede impuls aan de school geeft.

    Liefs Tumtummetje
     
  8. Nikita23

    Nikita23 VIP lid

    31 jul 2006
    5.198
    0
    0
    Als het beide reguliere scholen zijn zullen ze beiden methodisch een leerlijn volgen. Dan zit er vaak bijzonder weinig verschil in aantal creatieve uren en leeruren. Wanneer je spreekt over OGO, Jenaplan, Daltononderwijs, vrije schoolconstructie is eigenlijk pas een groot verschil merkbaar. Waar mijn keuze dan op gebaseerd zou zijn is onderwijsinspectie (goede leerprestaties komen mijn insziens ook tot stand als het kind zich juist goed kan uiten etc.) en klassamenstelling. Zijn er veel duo of zelfs triobanen? Of zien de leerlingen iedere week dezelfde juf?

    Ik ben voorstander van OGO, maar niet voor de bovenbouw. Laat er nou net een school in de buurt zijn hier die OGO tot groep vier aanbiedt en daarna methodisch werken... Ideaal als je het mij vraagt.
     
  9. Pila79

    Pila79 Bekend lid

    4 dec 2007
    978
    0
    0
    Bij "onze" school wordt er dagelijks met de kinderen een plan gemaakt wat ze die daq willen gaan doen. Uiteraard wordt er wel bijgehouden wat ze allemaal doen en als daar uitkomt dat ze al een tijd bezig zijn met rekenen en daarmee dus voorlopen en bv taal al een tijdje niet gedaan hebben, wordt er met de kinderen overlegd dat ze meer aan taal moeten gaan doen. Ze zijn dus vrij in wat ze wanneer doen, maar worden als het nodig is wel bijgestuurd. Deze school komt er in de inspectie ook zeer goed vanaf en ook aansluiting op het voortgezet onderwijs blijkt geen probleem te zijn voor die leerlingen. Wij vinden het dus heel prettig dat de kinderen van jongs af aan al leren plannen en zelf (semi) kunnen beslissen wat ze die dag gaan doen. Dus gecontroleerd vrij, noemen wij het altijd :D Ze krijgen elke half jaar ook een uitgebreid portfolio met foto's etc, over hoe het gaat met de schoolprestaties en ontwikkeling van het kind ipv een rapport met goed, voldoende en onvoldoende.
     
  10. Meilan

    Meilan Bekend lid

    18 okt 2008
    639
    0
    0
    Liner Manager
    Antwerpen
    Ik denk de keuze heel erg afhangt van het kind.

    Wij zouden onze dochter naar de eerste school sturen, omdat wij nu al weten dat ze dat nodig zal hebben. Maar ik weet ook heel goed dat andere kinderen helemaal niet kunnen aarden in zo'n school.

    Wij moeten tegen januari een keuze hebben gemaakt voor onze dochter. En er zijn nog 4 scholen in de running! Moeilijk, hé?!

    Ivm talen. In de scholen in onze omgeving krijgen de kindjes van hun 3j Frans. Wij vinden dat heel goed. Hoe jonger ze zijn, hoe beter en gemakkelijker ze een nieuwe taal kunnen oppikken. Tegen dat onze dochter 12 is, zal ze perfect drietalig zijn. Kan alleen maar positief zijn, volgens mij.

    Veel succes!
     
  11. tumtummetje

    tumtummetje Fanatiek lid

    8 jul 2006
    1.844
    1.585
    113
    Ik twijfel nog steeds! Erg he... Ik droom er zelfs van 's nachts :D

    Kijk, de sociale school de Swetten is een school waar zeer verschillende kinderen heen gaan. Het staat in een wijk waar veel mensen wonen die een laag inkomen hebben. Dit heeft er verder niets mee te maken natuurlijk, maar je kunt duidelijk merken dat er ook een ander "type" kind heen gaat.

    En waar ik een beetje mee zit is.. tja.. waar je mee om gaat, word je mee besmet zeg maar.
     
  12. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @tumtummetje: in Rotterdam ontkom je daar net.
    Vooral veel lagere inkomens hier in de buurt.
    Maar ook veel anderstaligen.. Op zich niet erg. Maar qua school dus wel bewust gekozen voor een school die enkel Nederlands sprekende kleuters aanneemt. Afkomst foet er niet toe maar ze spreken in ieder geval WEL Nederlands. Hoop scholen laten kinderen die geen woord nls spreken wel toe.
    Kan me niet voorstellen dat dat goed is voor de leerprestaties.
    Voor het kind in kwestie dus.
    In de praktijk blijkt dat diezelfde school veel kinderen van 2verdiener en hogeropgeleiden zitten.
    Plus de ouders die geen nls spreken worden geholpen met allerlei dingen en kunnen ook nederlandse les krijgen 's avonds.
    Dat sprak ons erg aan in ieder geval.

    Plus dat ze les geven in een systeem waarbij de leerlingen die ergens goed in zijn bewust minder uitleg en meer uitdaging geven. Terwijl als ze het niet snappen er tijd is om meer tijd te wateren en evt andere manieren te proberen.

    Zo krijgt elk niveau zijn eigen kans.
    Wellicht kun je daar eens naar informeren op de school?
     
  13. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Pff als ik zo terug lees valt er hier ook nog wele at bij te leren. Typte op mijn mobiel en dat gaat niet altijd even handig :)
     
  14. kirst78

    kirst78 Fanatiek lid

    15 nov 2007
    4.760
    0
    0

    Hier de keus gemaakt voor de nutsschool. Ook vanwege het feit dat ze zoals jij benoemt dat ieder kind in zijn eigen tempo kan en mag leren. Vandaag ook een bevestiging gekregen van de school dat ze officieel staat ingeschreven, voor mij de bevestiging dat ons kleine meisje echt groot wordt :$
     
  15. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @kirst: hier hangt de officiele inschrijving nog in de gang.. moet hem nog even terugbrengen :)
     

Deel Deze Pagina