thuisbevalling verhoogt babysterfte

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door gaby1986, 3 nov 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. pamsie

    pamsie VIP lid

    10 jan 2009
    8.086
    0
    0
    pedagogisch medewerker (kinderopvang)
    lelystad
    ik vind het een moeilijk onderwerp, ik denk dat dit maken heeft met verschillende factoren. en dit anders kan.
    ik denk dat er sowieso meer controle en onderzoeken gedaan moeten worden om risico's eerder te ontdekken.

    hier kan naar mijn situatie kijken, ik wilde graag thuis bevallen, ik had een voorbeeldige zwangerschap, alle standaard controles wezen niks geks aan.

    nou mijn bevalling was dus een drama. sowieso ging de ontsluiting heel snel. maar goed dat had natuurlijk geen verschil gemaakt met als ik naar het ziekenhuis had gegaan. maar toen ik op 10 cm onsluiting zat en mocht gaan persen heb ik thuis een uur liggen persen en het was geen voortgang te ontdekken. toen moest ik met persweeën naar het ziekenhuis gebracht worden. daar bleek dus dat me dochter scheef lag waardoor ik haar niet zelfstandig achter het schaambot langs kon krijgen.en is ze dus met een vacuumpomp gehaald. en toen ze er eenmaal uit was zat de placenta nog 3 kwartier vast. en verloor ik ondertussen 1,5 liter bloed.

    dus ik ben toch wel heel blij dat me dochter in het ziekenhuis is geboren. ondanks dat ik graag thuis wilde bevallen want ik wil niet weten hoe het afgelopen was als ik thuis was bevallen.

    bij een volgende zwangerschap zou ik verplicht in het ziekenhuis moeten bevallen ivm de grote hoeveelheid bloedverlies.
     
  2. Sugarblossom

    Sugarblossom VIP lid

    23 jul 2010
    5.439
    11
    38
    Vrouw
    Nederland
    #182 Sugarblossom, 5 nov 2010
    Laatst bewerkt: 5 nov 2010
    Ik heb altijd gezegt dat ik thuis wilde bevallen gewoon omdat ik niet zo weg ben van ziekenhuizen en omdat ik thuis een bekend omgeving heb. Maar de vraag is natuurlijk of dat kan. ;) Altijd maar afwachten.. maar nu eerst nog zwanger worden.

    Ben trouwens ook thuis geboren in mam/paps bed s`nachts opeens haha alleen kreeg geen zuurstof .. gelukkig is het bij mij dan nog goed afgelopen.
     
  3. Sugarblossom

    Sugarblossom VIP lid

    23 jul 2010
    5.439
    11
    38
    Vrouw
    Nederland
    @pamsie
    Pff best een heftig verhaal.. gelukkig is het allemaal goed gekomen met jullie kindje zeg!
     
  4. proudmommyof2

    proudmommyof2 Actief lid

    3 nov 2010
    192
    0
    0
    Verzorgende IG
    Nederland
    Is dit getest de afgelopen hoeveel jaar?In hoeveel gemeentes?Wat waren de oorzaken en hadden die wel in zh "verholpen" kunnen worden?
    Ja,ben dus ook 1x thuis bevallen (2de) en 1x in het zh (1ste).Waar het er hartstikke onpersoonlijk aan toe ging en wij ons echt een nummer voelde.De 2de x thuis en ik vond dit echt super.
    Als je 's avonds of 's nachts naar het ziekenhuis gaat om poliklinisch te bevallen,dan is er ook niet altijd een kinderarts e.d. aanwezig en moeten er als het onverwachts mis gaat ook nog allerlei zaken worden geregeld.
    Ik denk dat iedereen het met mij eens is dat het fijn is dat je een keuze hebt en dat er steeds beter geluisterd wordt naar een bevallende vrouw.
    Uitzonderingen zijn er altijd en overal.Zie b.v. maar "De gelukkige huisvrouw" .
     
  5. michele25

    michele25 Fanatiek lid

    5 apr 2010
    4.657
    1.778
    113
    Vrouw
    hier 1x thuis, 1x ziekenhuis. en ik kies nu nog een keer voor een thuis. vond het echt super en relaxt.
     
  6. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief

    Denk dat de zin vreemd overkwam kan het me voorstellen.

    Bedoelde het in het algemeen van dat de keuze voor een gezonde vrouw alleen maar thuis bevalling betekend en niet gelijk voor het ziekenhuis. Van is dat niet een beetje uit de tijd. Zo bedoelde ik het meer van kom op zeg, dat je als vrouw niet kan kiezen als je gezond bent en je moet thuis bevallen omdat het je anders geld kost in het ziekenhuis. Bedoelde het meer zo.;)

    De keuze mag niet bestaan omdat het je geld kost het moet voor iedereen het zelfde kosten of gewoon een bevalling hoort helemaal in het basisparket. En dat je als je gezond bent en je wil thuis bevallen dat het mogenlijk is en als je in het ziekenhuis wil bevallen dat het dan ook mogelijk moet zijn. De keuze die de vrouw op dat moment kiest.

    Tuurlijk als het mis gaat dan is er geen keuze meer en is het ziekenhuis de beste plaats. Dat hoop ik altijd dan maar.
     
  7. pamsie

    pamsie VIP lid

    10 jan 2009
    8.086
    0
    0
    pedagogisch medewerker (kinderopvang)
    lelystad
    was zeker heftig ja!
     
  8. Caithlin79

    Caithlin79 VIP lid

    21 mei 2006
    6.208
    3
    38
    Daar waren we inmiddels van op de hoogte ;)
     
  9. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    *proest*

    Maar wat anderen al hebben aangehaald, ik denk dat er meer controles tijdens de zwangerschap uitgevoerd moeten worden. Zo komen de verloskundige misschien minder voor onverwachte situaties te staan, of kunnen zwangeren eerder naar het ziekenhuis worden gestuurd als blijkt dat er iets niet goed is.

    Het is toch helemaal uit de tijd dat verloskundige nog voelen hoe het kindje ligt, om vervolgens te melden dat ze denken dat ze weten hoe de baby ligt. Net als het met de hand schatten van het gewicht.

    Dus waarom niet meer controles?
    Zo min mogelijk verrassingen en veel controle.

    Nu ben ik beide keren in het ziekenhuis bevallen, en dat is mij prima bevallen ( :p )
    De laatste keer was het trouwens alleen maar goed dat ik in het zkh was ivm 3 liter bloedverlies door een placenta die niet los liet.
    En het is 15 min. rijden naar het ziekenhuis.
     
  10. MG2009

    MG2009 Niet meer actief

    Dat ben ik idd met je eens.
     
  11. michele25

    michele25 Fanatiek lid

    5 apr 2010
    4.657
    1.778
    113
    Vrouw
    caithlyn vermeld t nog eens lekker;).
     
  12. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    De kosten voor gezondheidszorg rijzen nu al de pan uit, laat staan als vrouwen zelf mogen gaan kiezen of ze een gyn krijgen, en welke onderzoeken ze allemaal willen...

    Dat er eea veranderen moet om kwaliteit van zorg te waarborgen, lijkt me duidelijk gezien het hoge cijfer babysterfte in nederland, maar het zou de omgekeerde wereld worden als de doorsnee vrouw zonder medische kennis, zou gaan bepalen of ze begeleiding moet krijgen van een gyn en welke onderzoeken zij nodig vindt...

    VK's zijn prima opgeleid om bevallingen te begeleiden, gynaecologen zijn opgeleid om (o.a.) risico-bevallingen te begeleiden. ZE moeten dus elk blijven doen waar ze voor opgeleid zijn, enkel moet er beter gecommuniceerd gaan worden...

    Ik ben van Thirza thuis bevallen, zonder ruggeprik, (en aangezien ze 4330 gram was en 53 cm, was het best zwaar). Achteraf had ik die ruggeprik vanwege de pijn misschien wel willen hebben, maar die prik neemt ook weer risico op complicaties mee, die ik liever niet zou willen hebben.
    Bij de volgende ga ik in principe gewoon weer thuis bevallen. Heerlijk tussen mijn eigen spullen en na tijd niet nog naar huis moeten rijden weer :D
     
  13. adi

    adi Niet meer actief

    Maar hoezo zou DAT de omgekeerde wereld zijn? nederland is ongeveer het enige land waar de vrouwen NIET door een gyn behandeld worden tijdens de zwangerschap. Doen wij het op dit klein spotje van de aarde wel goed, en de rest van de wereld niet?

    Ik vind je reactie heel raar eigenlijk, aangezien de post waarop je reageert gebaseerd is op de manier waarop alle vrouwen in andere ontwikkelde landen begeleid worden. En jij schetst het af als 'van de zotte'
     
  14. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Maar met ons systeem van ziektekosten, is dat niet te dragen en het is zeer de vraag of dat nodig is. Verloskundigen zijn meer dan prima opgeleid om normale bevallingen te doen. Daar hoef je echt niet perse een gynaecoloog voor te hebben.
    Ja, het sterftecijfer ligt hoog in Nederland. Maar het gros van de bevallingen gaat nog steeds goed.

    Uiteraard moet er een betere communicatie komen tussen VK en gynaecoloog, (beiden moeten daarin stappen zetten, is echt niet alleen de VK die daarin fouten maakt!).
    En uiteraard moet er geluisterd worden naar moeders: artsen denken nog veel te vaak dat zij het beter weten wegens hun medische opleiding, dan de moeder die vanuit haar intuitie handelt.

    Maar: om het aantal baby's dat overlijdt, terug te dringen naar cijfers zoals die in andere westerse landen bestaan, hoeven we echt niet massaal naar de gyn en elke maand een echo hoor... ;)

    En nogmaals: het lijkt mij omgekeerde wereld als mensen zonder medische kennis gaan bepalen wat wel en niet noodzakelijk is. Dat moet nog altijd bepaald worden door mensen die die medische kennis wel hebben. Daar doelde ik op met omgekeerde wereld :)
     
  15. Kiwi1

    Kiwi1 Fanatiek lid

    26 dec 2007
    4.849
    0
    0
    Dan moet dan maar eens goed naar ons systeem gekeken worden, je kunt je namelijk van tal andere zaken afvragen of het nodig is. De cijfers van babysterfte liegen er niet om. We hebben het over 1:100! Daar schrik ik van! Daar schrik ik van als inwoner van een ontwikkeld land als Nederland.
     
  16. Caithlin79

    Caithlin79 VIP lid

    21 mei 2006
    6.208
    3
    38
    Dat ben ik helemaal met je eens! En dat gaan het ook nog eens om een percentage van "niet-risico" bevallingen.
    Het is toch juist van de zotte dat de risico bevallingen procentueel vaker goed gaan dan de niet-risico bevallingen?
    Strikt genomen betekent het dus dat er bij de gyn minder babysterfte is dan bij baby's die eerst via de VK gingen en dan overgedragen worden.

    Dan is mijn keuze snel gemaakt hoor! Helaas heb ik die keuze niet, omdat deze zwangerschap geen medische indicatie heeft, maar ik kan jullie garanderen dat ik aardig zenuwachtig word van de hoge babysterfte onder niet-medische indicaties... :(
     
  17. Tanja77

    Tanja77 Niet meer actief

    Triest dat deze hele kwestie zo in de media gebracht wordt en dat zwangere vrouwen nu gaan denken dat ze vreselijke risicoi's (moeten) nemen met een thuisbevalling. Er zijn twee belangrijke redenen waarom de perinatale sterfte hier relatief hoog is. Ten eerste worden er in NL relatief veel minder zwangerschappen afgebroken vanwege allerlei defecten. Er worden ook minder antenatale testen gedaan om defecten op te sporen. Dus overlijden er relatief meer kindjes vlak voor, tijdens of na de geboorte. De tweede reden is we in NL relatief meer risicozwangerschappen hebben (oudere moeders en bepaalde etnische groepen). Dat samen verklaart in hoofdzaak waarom we dus wat slechter scoren ten opzichte van andere landen en dat heeft dus niets te maken met thuis of in het ziekenhuis bevallen...

    Tanja
     
  18. Kiwi1

    Kiwi1 Fanatiek lid

    26 dec 2007
    4.849
    0
    0
    Caithlin, ik heb altijd de gedachte om naar het ziekenhuis te rijden bij 4 a 6 cm ontsluiting zeer onprettig gevonden. Toen mijn bevalling begonnen is en na 6 uur ontsluitingsweeen nog maar 1 cm ontsluiting was, heb ik verloskundige gebeld en gezegd dat ik mijn spullen pakte en naar het ziekenhuis reed voor pijnbestrijding. Maar ho ho, dat kon natuurlijk niet zomaar. Wij zijn gewoon naar het ziekenhuis gereden en ze hebben ons natuurlijk niet teruggestuurd. Uiteindelijk heeft mijn bevalling 22 uur geduurd, dan heb ik het over het echte werk (de ontsluitingsweeen). Bij de volgende bevalling mag je sowieso eerder naar het ziekenhuis. Ik heb nu ook een mogelijkheid voor de ruggenprik besproken en in dat geval mag je al heel snel naar het ziekenhuis. Uiteraard betaal je ervoor, maar dat vind ik logisch. Dus er is iets van een keuze nog.
     
  19. Kiwi1

    Kiwi1 Fanatiek lid

    26 dec 2007
    4.849
    0
    0
    Precies. Om al deze redenen die jij nu opnoemt is het in mijn ogen veiliger om in het ziekenhuis te bevallen waar acute hulp direct voor handen is dan thuis met een verloskundige. Je bevestigd alleen wat in de media gebracht wordt.
     
  20. Caithlin79

    Caithlin79 VIP lid

    21 mei 2006
    6.208
    3
    38
    Daar zie ik ook tegenop inderdaad. Ik wil graag in het ziekenhuis bevallen omdat dat voor mijn gevoel veiliger is, maar zie het helemaal niet zitten om met heftige weeën nog eens de auto in te moeten.
    Vorige keer werd ik ingeleid en had ik dat probleem niet (misschien nu ook niet natuurlijk, maar dat weet je niet vantevoren).
    Ik hoop dat ik tegen die tijd zo brutaal durf te zijn om gewoon te gaan, ook al zegt de VK dat het nog niet 'mag' ;)
    Ruggeprik wil ik idd ook bespreken deze keer, vond de pijn zo vreselijk vorige keer dat ik deze keer de mogelijkheid wil hebben om er wat aan te doen als het nodig is.

    @Tanja, jij benoemt risico zwangerschappen. Maar volgens mij stelde het onderzoek dat de sterfte juist extreem hoog is onder de bevallingen na niet-risicozwangerschappen.
     

Deel Deze Pagina