Ik was vanavond samen met mijn moeder mijn oude foto album aan het bekijken en ze had er een etiketje ingeplakt van mijn 1e hapje groente. Dat was ook van Olvarit, sperzieboontjes. En er stond op het etiketje "vanaf 10 weken". Dus vroeger gaven ze babytjes met dik 2 maanden al groentehapjes Maf he.
in het boekje van het cb van mij toen ik klein was staat vanaf 6 weken sinaasappelsap geven... ook al zo bizar
Jup, en ook koemelk al met 6 maand ofzo, voor de pap. Maar de wetenschap is er nu ook nog niet helemaal over uit wat nou het beste is..
Ik kreeg suikerwater als bijvoeding toen de bv niet goed op gang kwam. Ook iets wat nu niet meer zo vaak gebeurt.
Mijn nichtje woont in Griekenland, haar zoontje is nu 6 maanden en hij krijgt sinds een paar weken koemelk met vermaalde koek als pap. Hij krijgt al vanaf 3 maanden groente en fruit tja...
Er werd toch vroeger ook snachts vaak suikerwater gegeven om van de nachtvoedingen af te komen? (of om gewoon helemaal geen nachtvoedingen te geven) Gelukkig weten ze tegenwoordig wel beter...
Oh, maar wat ik laatst hoorde. Moeder is 13 jaar geleden bevallen middels KS en bleef 5-6 dagen in het zkh (in Eindhoven). Daar hebben ze haar dochtertje die 5 dagen elke nacht water gegeven als ze kwam voor een voeding. Om haar zo te leren door te slapen
tja... water of niets.... dat hoorde ik ook.. paar nachtjes huilen en ze leerde het zo... ik kan me gewoon niet voorstellen, zó zielig dat huilen dan...
Zielig he.... Overigens (om ff terug te komen op dat griekenland-verhaal) woont mijn schoonzus in Turkije en raadde zij mij aan om niet voor 6 mnd met bijvoeding te beginnen dus dat ís daar ook wel bekend.
Ik heb het ook zo vroeg al gekregen... Ik had later erg veel last van allergieën, dus ik ben met Julia zo laat mogelijk begonnen (6 mnd volledig BV) en ze heeft tot nu toe geen enkele allergie!
Je weet wel dat onze kinderen of een jaar of 30 exact dezelfde uitspraak doen over alles wat wij nu als "normaal" en "goed" beschouwen? Elke generatie gaat weer op een andere manier met (op)voeding om. Keuzes worden gebaseerd op de kennis en het wetenschappelijk onderzoek van dat moment. Ik ben er van overtuigd dat geen enkele generatie de wijsheid in pacht heeft. (Dus ook wij niet!) Maar ik geloof ook dat iedere generatie ouders datgene doet voor zijn kinderen waarvan ze oprecht geloven dat het voor hun kind het beste is.
Nou inderdaad, ik zat daar net aan te denken. Misschien zegt mijn dochter later wel "goh, vroeger kregen baby's de eerste 6 maanden alleen maar melk, wat zielig!!" zou mij echt helemaal niets verbazen .
Of juist: 'Vroeger gaven ze kinderen onder 1 jaar al vlees!!!' ( in de toekomst als alle vee helemaal verdorven is door alle zooi die we erin stoppen)
Maar dan heb ik ook gelijk een vraagje. Waarom is het nu eigenlijk dat je pas vanaf 6mnd met fruit enz mag beginnen? Wat is er veranderd of onderzocht dat dat de grens is om ermee te beginnen? Ik heb in de groeiboekjes van mijn broer, mijn vriend en mezelf gelezen dat we al met 3 maanden appelrasp en een eetlepel groente mochten. (jaar 1980,1983,1985) Nog 3 mnd dan mogen wij ook beginnen met fruit. Of mag je het ook iets eerder proberen? Of moeten we echt de 6maanden aanhouden? Groetjes Naati
ik ben van september 1978 en vond toevallig de vk bezoeklijst van mn moeder toen ze zwanger was van mij.... op de achterkant staat een lijstje: vanaf geboorte bijvoeding of volledige flesvoeding vanaf ca 10 weken olvarit fruit, olvarit groente en nutrix instant kindermeel vanaf ca 4 maanden beberix (kant en klaar fv) vanaf ca 5 maanden olvarit groenten met vlees of olvarit vlees vanaf ca 8 maanden olvarit kleutervoeding, bambix graanvlokken oftewel toen werden we met 8 maanden al beschouwd als kleuter voor de leukigheid: het aankomen toen was ook anders dan nu: tussen de 8 en 13 kilo is nu heel normaal maar mijn moeder was met ongeveer 8 maanden 13 kilo aangekomen en er staat opgemerkt: let op je gewicht!!
mijn zoontje van febr. 2005 kreeg zijn 1e fruithapje met 4 maanden op advies van het consultatieburo (hij is eraan toe)
Het is de richlijn van de wereldgezondheidzorgorganisatie (WHO) en de grondslag is heel veel en uitgebreid onderzoek wat in het bijzonder de afgelopen 20 jaar is verricht. Uit dit onderzoek blijkt dat de risico's van allergieën en problemen aan het MLD stelsel het kleinst zijn wanneer 6 maanden enkel en alleen borstvoeding wordt gegeven en dat het wenselijk is om tot in ieder geval 2 jaar borstvoeding te blijven geven. Op deze manier kunnen ondermeer de darmen het beste rijpen (doe ze niet in de buik). Ook voor flesvoeding geldt hetzelfde. Geef je geen borstvoeding dan is de eerste 6 maanden enkel en alleen flesvoeding geven het beste. Het geven van iets anders dan melk (bv of fv) wordt zeer afgeraden VOOR 4 maanden. Dit is dus een inzicht wat men gedurende onze eigen generatie heeft verworven (veel allergieën e.d.). Een kind kan er soms al echt aan toe zijn en wanneer er geen allergische reactie in het gezin voorkomen dan zijn de risico's vanaf 4 maanden zeer beperkt. Voor 4 maanden is echt nooit nodig alleen op medisch advies (en je moet voor jezelf antwoorden of de basisarts van het CB voldoende inzicht heeft hierin) De richtlijn is zeker niet heel erg nieuw. Ook 10 jaar geleden was dit al de richtlijn.
@cygnet, die richtlijn kan ik anders niet terugvinden in mijn groeiboekje daar word iets heel anders gezegd namelijk: 2 mnd, 2 eetlepels vruchtensap 3 mnd, vruchtensap en 2 eetlepels groente 4 mnd, 2-3 eetlepels groente en 1 lepel aardappel of zach gekookte rijst of bruine bonen 5 mnd, 4-5 eetlepels gronete en 2 lepels aardappel, rijst of bruine bonen... yoghurt toe en om de dag een snee bruin brood etc. etc. etc. daarnaast worden er ook nog eens 4 voedingen van 200cc geadviseerd bij 5 mnd maar als ze het niet nodig hebben is het geen noodzaak u merkt dit snel genoeg als zij een fles laat staan..... ja duh met al dat eten drink je geen flessen meer... moet je nu proberen dat schema dan heb je echt een probleem volgens mij maar goed "vroeger"was alles anders en dat zal altijd zo blijven ook als onze droppies ouder zijn