Mwoh... mijn oudste is 15, bij haar presteerden ze dit in het ziekenhuis ook nog. En verder veranderen inzichten met het voortschrijden van de wetenschap he. Heel lang mocht fruit en groente niet voor de 6 maanden, maar daar schijnen ze nu ook weer een beetje op terug te komen. Er is ook een tijd geweest dat banaan en sinaasappel(sap) niet samen mocht, want iets in de banaan zou de vitamine in de sinaasappel afbreken (of andersom ). Totdat men ontdekte dat dat helemaal niet zo was en toen mocht het weer wel. En zo groeit elke generatie op met de inzichten van dat moment Onze kleinkinderen mogen vast weer dingen niet die wij onze kinderen met een gerust hart te eten hebben gegeven
Ja klopt. Dat rijpen van de darmen heeft te maken met bepaalde stoffen in de voeding die de darmen nog doorlaten als babies nog heel jong zijn, en ook omdat de darmflora dan nog niet compleet is. En dat geeft dan weer kans op allergieën. Maar ik las ook ergens dat die richtlijn alweer veranderd is, en dat de kans op allergieën juist weer iets verhoogd schijnt te zijn als je 'te laat' met bijvoeding begint. 'Te laat' tussen grote aanhalingstekens want wat nou precies het beste tijdstip is weet men geloof ik ook niet. Maar iets eerder dan 6 maanden zou dus geen probleem zijn.
Dat gaat dan weer over gluten, geloof ik. Als je te (7 maanden ofzo) lang wacht met gluten, zou je de kans op een glutenintolerantie verhogen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er hier dames zijn die daar véél meer over kunnen vertellen...
Ik vind het altijd wel grappig om babyboekjes door te bladeren.... in het boekje van mijn zusje werd geloof ik met 6 maanden met brood begonnen en dan mocht ze er wel gekookte lever op. Als er ergens veel afvalstoffen inzitten....jakkes. En nog erger, we hebben ook het babyboek van mijn vader en hij kreeg een vast aantal borstvoedingen per dag, op vaste tijden, en de laatste was om 23.00 en de eerste weer om 7.00! vanaf dag 1! Arm kind, wat zal hij gehuild hebben! En na 3 weken was hij nog niet terug op geboortegewicht en moest mijn oma flesvoeding gaan bijgeven omdat haar borstvoeding niet voldoende was. Jaja.
Toen mijn moeder mij gekregen had werd ze in het ziekenhuis raar aangekeken dat ze borstvoeding ging geven, dat deed je toen niet als moeder. Is 29 jaar geleden. Ze werd in een bezemkast gestouwd voor de voeding.
En tegenwoordig ben je de boeman als je bewust kiest voor FV... Ben het met tupp eens, elke generatie veranderen er weer richtlijnen!
Heel eerlijk gezegd moeten we natuurlijk ook niet te kritisch zijn he. Sommige dingen zijn gewoon per situatie verschillend! Julia kreeg de eerste nacht in het ZH ook een paar slokjes babythee uit een flesje. Mama was inmiddels al 2,5 dagen wakker (met 2 uurtjes slaap) en was helemaal oerkapot midden in de nacht, terwijl Julia gezellig al de hele avond aan mijn borst sabbelde (waar natuurlijk nog nauwelijks wat uit kwam) en die werd helemaal overstuur van dat ze zo moe was en niet in slaap kwam. De zuster heeft dus om 4 uur 's nachts door 2 slokjes babythee ons 2 uurtjes slaap gegund, en toen waren we weer fris voor wat BV oefening Niks geen zielige baby die huilt van de honger, ja daarvóór!! Dus om een andere reden, maar sommige dingen lijken dom/gek, maar je weet nooit welke reden er echt achter zit! Niet te snel oordelen over "vroeger"! p.s. dit was wel in Duitsland, dus zal in NL misschien anders zijn.
In Nederland krijg je de hele toestand over je heen.. jammer genoeg. Er wordt niet meer gekeken naar individuele situaties maar alleen nog maar gehamerd op borstvoeding! Heel jammer. Ben een groot voorstander maar het gaat soms echt te ver! En helaas te weinig echt goeie voorlichting.
Ja, dat is inderdaad bizar. Er wordt zo gehamerd op borstvoeding, maar vervolgens krijg je de meest idiote adviezen van mensen die er verstand van zouden moeten hebben. Ik kreeg voor ons mannetje twee maanden oud was op het cb als het advies om de nachtvoedingen te gaan afbouwen. Uhm... waarom dan mevrouw? Nou, omdat dat voor mij misschien wel fijner was. Tja, als ik hier nou zou zitten huiken van vermoeidheid, dan kan ik me best voorstellen dat je als cb wat tips gaat geven om de nachtvoedingen af te bouwen. Maar als ik toch vertel dat het prima gaat, waarom zou je zo'n advies dan geven? Ik heb bij het eerste contact toch al verteld dat ik bv geef op verzoek? (inmiddels is onze man sinds een paar nachtjes zelf bezig de nachtvoedingen af te bouwen.) Ik heb trouwens het boekje van Dr. Spock uit 1946. Dat zit ik met grote ogen te lezen. De eerste 12 uur na de bevalling niet voeden. De eerste dagen is een nachtvoeding zeker niet nodig. (hoe brachten vrouwen toen de bv goed op gang? Maar blijkbaar lukte het toen ook wel, dus misschien slaan we nu wel eens te ver door!) Bij het wassen moet je ook bij een jonge baby het voorhuidje helemaal terugtrekken op schoon te maken. Maar vertaald naar onze eigen tijd staan er een paar tips in over beeldromans, hoorspellen op de radio en bioscoop, die ik wel weer goed vind.
Ik denk dat het wel een hoop verklaard waarom veel vrouwen nu zeggen dat ze vroeger te weinig of geen voeding hadden.
Ja, ik vond het in Duitsland wel een goede balans. Het mag dan regelmatig wat ouderwets zijn of overkomen, maar w.b. BV begrijpen ze veel beter wat er echt nodig is, maar ook waar de grens ligt. Zo hadden we in het ziekenhuis lactatiekundigen, een heel knus, zacht verlicht, comfortabel kamertje met heerlijke stoelen, kussens, armsteuntjes, waar alleen vrouwen mochten komen, en waar je dan kon voeden! De meeste vrouwen bleven daar 3-4 nachtjes en dan werd je dag en nacht geholpen met voeden, aanleggen en gewoon je baby leren aanvoelen. Zonder die hulp en inzet van de zusters had ik dat echt allemaal niet begrepen. Ik weet niet hoe het in NL gaat, maar het was daar écht super BV vriendelijk, en toch niet over de top (want ze gaven wel babythee!). Ze hebben me zelfs niet gevraagd of ik BV wilde geven, maar lieten het gewoon gaan en zagen zelf toen dat het "vanzelf" ging toen Julia voor het eerst bij mij op mijn borst lag. Niet dat ze goed hapte, maar dat het natuurlijk was om haar BV te geven!
In datzelfde boek waar Tupp het over heeft staat ook dat BV tot 9 maanden verplicht is, omdat anders de baby vrijwel zeker doodgaat. In die tijd bestond geen kv, dus kan ik me die zin wel voorstellen. Maar er was toen dus geen kwestie van niet lukken van bv. Ook met de instructies die in het bericht van Tupp staan.
Sorry, had even niet gekeken naar het jaartal. Mijn dochter dronk ook pas 1,5e dag na de bevalling voor het eerst en dat is ook goedgekomen.
Ik zoek me suf naar een boekj dat ik vorig jaar las op internet. Is een 'instructie' dat moeders kregen als ze uit zkh gingen met de baby. UItgegeven in de jaren 30-40. Kan hem echt niet vinden op google, is echt leuk om te lezen. Ik kan me herrineren dat er bij 9 maanden stond dat er pap met rauw eitje en suiker gegeven moest worden
Ja, en was 13 kilo bij een jaar een prachtig gewicht Mijn moeder is trouwens gestopt met de BV (23 jaar geleden) omdat ik te licht zou zijn --> Julia was veeeel lichter vergeleken met mij in die periode!! Veel minder aangekomen! En ze was ook wel licht en klein, maar niemand die zei dat ik daarom met de BV moest stoppen (ja, alleen mijn moeder ).