Gewoon een pingpongballetje in een bakje water, dan blijft heti n beweging en bevriest het niet, zo doen we het ook met de paarden (alleen dan een grote bal)
Lastig probleem inderdaad. Ik zie dat sommige mensen suiker adviseren, dit zou ik absoluut NIET doen, konijnendarmen zijn namelijk heel gevoelig en je konijnen kunnen hier diarree van krijgen. Warm water is ook af te raden, dit bevriest namelijk, hoe krom ook, sneller dan gewoon koud water. Konijnen zijn slimme dieren, wat je het beste kunt doen is een aantal keer per dag op vaste tijden vers water geven. Op een gegeven moment zullen ze weten dat ze op dat moment kunnen drinken. Een bakje water neerzetten is ook een optie, ik zou dan wel een vrij zwaar bakje nemen omdat een jolig konijn er anders wel mee rond kan gaan zwaaien .
Er zijn van die thermostaatjes te krijgen, maar dan moet je wel een stopcontact in de buurt hebben. Verder is anders het advies, vaak verversen. Helaas is er geen andere oplossing.
Oh, en ik wilde nog aanvullen: niet nu ineens je konijnen heel veel groenvoer gaan geven, zodat ze daar vocht uit halen. Het darmstelsel moet hier eerst aan wennen, dus met heel kleine beetjes beginnen en 1 soort groente/fruit tegelijk laten aanwennen. Kleine stukjes zijn overigens echt klein; postzegel formaat. Als je konijn al gewend is aan groenvoer, dan is hier iets meer van geven wel een gedeelte van de oplossing
dat is normaal en een crime elk jaar weer. het is zelfs gevaarlijk want de tong kan eraan blijven plakken. je moet de flesjes weghalen tot het niet meer vriest en meerdere keren per dag een stenen bakje water verversen. want dat bevriest ook. ze gaan dan leren op commando te drinken. als jij het bakje opnieuw gevuld hebt. toen ik mijn opvang nog had had ik er een ware dagtaak aan die winterperiodes. ik zou het voedingspatroon nu niet gaan veranderen met veel meer groen want deze periode vraagt al genoeg van ze. gewoon zoals je het nual doet is prima. je kan ze paardemeusly erbij geven dat zorgt ervoor dat ze wat vet opbouwen welke ze nu keihard nodig hebben.in sommige dierenwinkels kan je ze per zakjes van een kilo kopen. want je zit met 1 of 2 konijnen niet op een zak van 20 kilo te wachten denk ik. en als laatste tip wil ik je meegeven om vooral het konijn nu niet naar binnen te gaan halen en lekker voor de verwarming te zetten. dan issie morgen dood. je zou hem hooguit als het echt heel koud wordt in een onverwarmde schuur kunnen zetten. maar ze kunnen prima overleven in kou mits ze goede beschutting hebben en veel hooi.
Ik heb eens even Google er op nageslagen en lees op diverse konijnensites dat suiker slecht is voor de darmflora, misschien niet zo'n superidee dus Verder las ik dat lauw water nog het beste is, en dan meerdere keren per dag op vaste tijden wat geven zodat ze wennen aan het ritme. Klinkt wel heel logisch eigenlijk. Nog een tip was in plaats van een flesje met zo'n drinktuitje (want dat tuitje bevriest toch als eerste) een bakje in het stro zetten. Maar goed, voor het zelfde geld heb je zo'n lolkonijn dat het bakje gelijk omkiepert, lijkt me ook niet zo'n lekker idee met -10 En toen las ik dat iemand het flesje aan de binnenkant van het nachthok had bevestigd, dat vond ik toch wel een supertip! Niet dat het niet meer bevriest, maar het zal in elk geval langer duren!
als het veel sneeuwd en hard vriest kan je eenplank voor het grootste gedeelte van het gaas zetten en daarover een heen een oude wollen deken. die moet je dan wel overdag wat terug klappen.
okee super bedankt voor de tips allemaal. Suiker had ik inderdaad gelezen dat het niet goed was, daarom mogen ze ook niet teveel ''snoepen'' inderdaad. Ik geef net zoveel voer als normaal, ja wel beetje extra lekkers soms maar doe ik standaard.' dan ga ik het nu met een bakpje proberen, want wil inderdaad niet dat straks hun tongentje aan het waterflesje vastplakt. Daar had ik nog niet bij stil gestaan Bedankt nogmaals allemaal
en tot slot konijnen kunnen veel beter tegen extreme kou dan tegen een hittegolf. er sterven meer konijnen aan warmte dan aan kou.
Heb nog nooit meegemaakt dat het tongetje van een van mijn nijnen is vastgeplakt aan het tuutje. Ze likken zelfs aan het ijs van de vijver en daar plakken ze ook niet aan vast. Hier worden de flessen inderdaad een aantal keer per dag ontdooid en als de flessen terug gehangen worden dan beginnen ze direct te drinken. Bij ons hangen de flessen aan de binnenkant van het hok maar dat maakt niets uit, ze bevriezen net zo hard. Zou trouwens uitkijken met de binnenkant van het nachthok want als de fles iets lekt is het hooi/stro nat. En hier hebben ze helemaal niets van de kou, ze vermaken zich prima in de sneeuw.
okee... net weer even buiten geweest dat tuitje bevries echt bijna elke 10 minuten. Maar nu wou ik inderdaad een bakje doen met water. Maar nu ben ik bang dat ze erin gaan staan bijvoorbeeld. Zijn nog vrij jonge konijnen. En ze hebben een hele lange dikke vacht, ben dus bang dat de vacht dan bevries. Of denk ik nu erg raar dat, dat kan?
Heb je geen sneeuw in de tuin liggen? Handje sneeuw in het bakje doen. Kunnen ze daaraan knabbelen/likken.
de sneeuw gaat er ook aan plakken maar toch vinden ze dat niet erg. konijnen vermaken zich prima in winterweer.ze genieten er echt van. de kans dat ze het bakje de eerste keer omver lopen bestaat wel. maar dan doen ze het daarna niet meer hoor. ze zijn echt niet gek. als ze kletsnat worden moet je ze drogen( als de ondervacht nat is bedoel ik, normaal gezien wordt die niet zo snel nat) maar denk dat het wel los zal lopen. heb het hier nog nooit gehad. ( wel dat ze het omgooien en er zelfs mee gooien ) daarom moet je ook een zwaar bakje nemen.
wij deden het flesje dan in het hok, en als het vriest een deken over het hok heen(ook het gaas gedeelte)
je zou misschien een bakje neer kunnen zetten met water en vervolgens een aquarium bubbelpompje ( voor een kleine kom ) halen in de dierenwinkel en die dan met een slangetje erin hangen. dan houden de bubbeltjes het water open.