Ik weet niet of ik de vraag hier goed stel. Ik ben op zoek naar moeders die borstvoeding en kunstvoeding combineren of gedaan hebben. Hoe gaat dit in zijn werk en hoe beviel dat? Door eerdere ervaringen ga ik mezelf niet tot het uiterste dwingen om de borstvoeding goed te laten verlopen. Echter denk ik dat ik eventueel een hoop problemen kan voorkomen als ik borstvoeding en kunstvoeding ga combineren. Ik wil gewoon met borstvoeding beginnen en als het niet lukt en het komt niet op gang dan wil ik kunstvoeding erbij geven. Dan wil ik wel proberen om nog borstvoeding erbij te geven, maar ik ga het niet forceren om het volledig op borstvoeding te krijgen. Als de kleine een combinatie accepteerd zou dat super zijn, anders ga ik bij problemen over op volledige kunstvoeding. Ik hoorde dat je dan beter Hypo-allergeen voeding kan pakken? En hoe begin je om te combineren?
Onze ukkies waren te vroeg geboren en ik had nog niet genoeg voor 2 kleintjes dus gingen ze al snel over op bijvoeding in het ziekenhuis. Dus borstvoeding en als ze nog trek hadden, kregen ze nog wat toe aan flesvoeding. Nu thuis krijgen ze 1 fles flesvoeding 's nachts (ook voor het makkelijke) maar ook omdat ik nog net niet genoeg kolf voor 2 baby's. Dit gaat prima hoor. Carmen heeft alleen meer last van krampjes als Devin, maar of dit komt door de combi flesvoeding en borstvoeding. misschien ook door het snelle drinken. Hier ook Hypo-allergene voeding omdat er bij ons heel veel voedselallergieën voorkomen in de familie.
ivm werk (zorg) en het kolven mij niet zo goed lukte heb ik gecombineerd. Vanaf zes weken kreeg onze dochter rond 11.00 uur een fles en rond 19.00 een fles kunstvoeding. (draaide toen ochtenddiensten en korte avonddiensten). dus 2 flessen per dag en de rest kreeg ze nog borstvoeding. Dit heb ik zo tot zeven maanden gedaan. Ging prima
Ok en kan je dan gewoon op een gegeven moment een fles proberen te geven? Of moet je echt beginnen met eerst borst en fles als 'toetje'? Ik wil dan idd ook 2 voedingen per dag fles gaan geven als dat lukt. Zo kunnen mijn borsten ook rusten voor de volgende voeding. Ik heb nogal een angst ontwikkeld voor borstvoeden. Tijdens de voedingen van de 1e was ik ook heeeel bang voor elke voeding die komen moest. O.a. door pijn en het niet tevreden zijn van de kleine. Ik had mij eigenlijk ingesteld op direct kunstvoeding. Maar die 1e dagen borstvoeding wil ik niet missen. Ik wil er daarna geen gevecht van maken maar als ik het beter kan later gaan door borstvoeding en kunstvoeding te combineren dan kan ik misschien wel borstvoeding blijven geven. Een paar voedingen per dag is toch beter dan gelijk volledig kunstvoeding.
Misschien dat je je angst kunt overwinnen door een goede voorbereiding op borstvoeding? Dat je alvast tijdens je zwangerschap een gesprek aangaat met een lactatiedeskunige, en dat je met haar een afspraak maakt dat ze zsm bij je thuis komt na de bevalling, en dat ze jou en de baby 'leert' borstvoeding te geven? En inderdaad kun je borstvoeding en kunstvoeding combineren (heb ik ook gedaan vanwege te weinig hebben voor 3 kids en niet live kunnen voeden). Maar borstvoeding werkt niet zo dat jij je borsten 'rust' geeft voor de volgende voeding. Als je minder aanlegt wordt er minder melk gemaakt, en daarmee creër je juist een probleem.
1 van mijn verloskundigen is lactatiekundige dus dat scheelt al. Ook ga ik naar zo'n infoavond. Met rust geven bedoel ik eigenlijk ook meer dat ik niet tot het uiterste wil gaan bij problemen. En in geval van pijn tijdens het voeden zit er iets meer ruimte tussen de voedingen om te rusten (vooral geestelijk).
Kan prima gecombineerd worden, maar een fles kunstvoeding gaat meestal wel ten koste van je productie. Zeker in het begin zou ik niet al van te voren kiezen om een voeding te vervangen door kunstvoeding, want als het nog op gang moet komen moet je toch echt wel een keer of 8 per 24 uur voeden. Als je wel met kunstvoeding aan de slag gaat zou ik inderdaad voor hypo-allergeen kiezen. Maar waarom begin je niet gewoon met de borstvoeding met het idee we zien wel waar het schip strand? Het zou zonde zijn om meteen al te beginnen met kunstvoeding als de borstvoeding misschien deze keer wel hartstikke goed gaat! En inderdaad een consult bij de lactatiekundige. Goed aanleggen voorkomt vaak de pijnlijke tepels, dus wie weet komt het dan gewoon helemaal goed! Succes met alles meid!
Ik sluit me aan bij Adi en Zena. Ik vind het wel knap dat je het tenminste toch nog eens wilt proberen, ondanks je eerdere nare ervaring. Angst heeft vaak ook te maken met een kennistekort, onvoorspelbaarheid,... Ik denk dat je die angst serieus zou kunnen wegwerken of inperken door je goed te informeren en jezelf zékerder te maken. Een info-avond kàn nuttig zijn maar vaak zijn die avonden nogal rooskleurig terwijl borstvoeding soms gewoon echt heel hard werken is en moeilijk kan zijn (zoals jij ook weet uit ervaring). Ik zou je aanraden het boek van Kleintjes te lezen, dit is erg duidelijk en er staat eigenlijk zowat alles in wat je moet lezen... Mij heeft het in ieder geval veel zelfvertrouwen gegeven en het heeft ervoor gezorgd dat ik zélf voorkomen heb dat ik kunstvoeding moest bijgeven en dat het aanleggen na een tijd goed ging en de kloven verdwenen. Als het aan m'n lactatiekundige of de kinderarts had gelegen, zou ik hebben bijgevoed én had m'n kind verkeerd blijven drinken...
Mijn ervaring was dat gedeeltelijk kunstvoeding ervoor heeft gezorgd dat ik standaard te weinig borstvoeding had. Als ik het idee had dat ze niet genoeg kregen, terwijl m'n borsten erg pijn deden gaven we ze een flesje kunstvoeding na. Achteraf was dat hartstikke zonde want zo kregen m'n borsten ook niet het signaal dat ze meer melk moesten aanmaken. Daarom had ik structureel te weinig melk en ben ik van pure ellende al snel volledig overgestapt op kunstvoeding. Ik zou je willen adviseren om, als het mogelijk is, de eerste weken toch te proberen om volledig borstvoeding te geven, zodat de melkproductie goed op gang kan komen. Vind je het dan nog te zwaar of pijnlijk kun je altijd ervoor kiezen om weer wat af te bouwen en te vervangen voor kunstvoeding.
Knap hoor, dat je het opnieuw wilt proberen ondanks je nare ervaring. Ik kreeg bij mijn dochter het advies van de kraamverzorgende om niet meteen te starten met een combinatie. Zo komt je borstvoeding minder goed op gang en kan het zijn dat je standaard te weinig voeding hebt. Ik zou ook zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk.
Ja zo gaat t meestal. Als je helemaal aan t begin al borstvoeding en kunstvoeding gaat combineren, gooi je in feite de handdoek in de ring. De productie is dan nog niet stabiel en keldert binnen een aantal weken zo erg dat je van ellende overstapt naar kunstvoeding. Als je echt borstvoeding wilt geven moet je er de eerste paar maanden helemaal voor gaan. Daarna kun je eventueel eens gaan denken aan combineren.
Ik wil zowiezo niet een paar maanden fulltime borstvoeding geven. (ok nou is 2 ook een paar, maar ik bedoel daarmee langer) Mocht het zo goed bevallen dat ik dan besluit dat toch te doen dan is het mooi meegenomen haha. Ik wil beginnen met volledig borstvoeding.. Mocht het dit keer wel goed gaan dan wil ik gewoon doorgaan. Mocht het niet goed gaan wil ik niet gelijk volledig overstappen op flesvoeding en dus de combi als oplossing vinden. Daarnaast ga ik met mijn verloskundige/lactatiekundige de optie bespreken om direct bij te kolven de eerste dagen om te voorkomen dat de productie pas te laat op gang komt.
Ja daar zat ik ook aan te denken. Om toch de productie redelijk op gang te houden. En dan heb je op een gegeven moment ook reserver die weer ipv de flesvoeding kan toch? Of denk ik nou verkeerd
Ok jij bedoelt gewoon fulltime kolven en dan in een fles geven. Maar dat zie ik zowiezo niet zitten. Als het niet live kan dan ben ik best bereid een paar voedingen nog proberen te geven live en de rest bijvoeden. Maar fulltime kolven wil ik gewoon niet. Sommige vinden het misschien een stomme reden maar ik wil niet altijd maar bezig zijn met de voedingen. Dus kolven (wat niet snel schijnt te gaan) en dan nog voeden een half uur... Nee ik heb ook nog een dochter en die wil ik ook niet nog meer tijd afnemen dan nodig is. De kolf wil ik best gebruiken om de productie in stand te houden, maar fulltime kolven wordt hem echt niet!
Ik geef ook gecombineerd borstvoeding/kunstvoeding omdat ik vanwege mijn borstverkleining gewoonweg niet genoeg heb om Tygo te voeden. De eerste paar maanden heb ik wel volledig gegeven maar mijn productie blijft hetzelfde en hij drinkt natuurlijk steeds meer. Dus ik laat hem zoveel mogelijk drinken en heeft hij dan nog honger, dan krijgt hij een flesje kunstvoeding erbij. Soms is dat 1 per dag, soms 2. Hier gaat dat goed en ik ben erg blij dat ik ondanks alles toch zoveel mogelijk borstvoeding heb kunnen geven/nog steeds geef. Ik denk inderdaad dat als je in het begin al gaat combineren dat de borstvoeding niet goed op gang komt maar dat is wellicht beter te bespreken met een lk. Bij sommige vrouwen werkt het wel en bij sommige niet. Ik geef overigens inderdaad hypo- allergeen voeding.
Ik denk dat je gewoon het beste met volledig borstvoeding kunt beginnen, met in je achterhoofd dat je altijd kunt gaan aanvullen als het niet lekker loopt. Ik denk dat dat je de nodige rust in je hoofd zal geven om allereerst met borstvoeding te beginnen en er ook mee door te gaan (het heilige moeten is er dan een beetje af, dat kan je wat rust geven). Je boft met een verloskundige die lk is. Bespreek het met haar, en spreek af dat je ook NA de kraamtijd contact met haar kan houden over het verloop van je borstvoeding.
Ik ben begonnen met volledig borstvoeding en na een week of 6 ben ik gaan afbouwen naar half om half (ongeveer). Toen ik dus weer ging werken (na 11 weken) gaf ik 's morgens en 2 x 's avonds borstvoeding en op het kinderdagverblijf kreeg hij 2 voedingen kunstvoeding. Dat ging hartstikke goed en beviel me ook heel goed. Ik merkte alleen wel dat Sil op een gegeven moment onrustig werd bij de borstvoeding door de combinatie. Een fles drinkt natuurlijk veel makkelijker, dus hij had gewoon simpelweg geen zin meer om die moeite te doen en toen zijn we er uiteindelijk mee gestopt toen Sil 4 maanden was. Maar goed, ik ken genoeg verhalen van kindjes die daar geen problemen mee hadden, dus wat dat betreft zegt dit weinig, denk ik