vegetarisch koken..tips

Discussie in 'De lounge' gestart door Pippa2, 29 dec 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Pippa2

    Pippa2 Actief lid

    11 nov 2008
    444
    0
    0
    Hallo Meiden,

    Mijn man en ik komen uit een gezin waar altijd veel vlees gegeten wordt. Nu gaat mij dit steeds meer tegenstaan en wil ik twee of drie vegetarische dagen per week gaan invoeren lijkt me ook wel goed om door te geven aan mijn kinderen.
    Nu heb ik al eens gekeken naar vegetarische producten en daar is natuurlijk genoeg te verkrijgen. Maar tofu bijvoorbeeld wat kan ik daar mee?
    Ik ben door de week nog al van de aardappelen met groenten wat zou ik daarbij kunnen maken? (wat meer ideeën dan een burger)
    En kan ik tofu bijvoorbeeld ook verwerken in een pasta of nasi?
    Als ik googel op recepten krijg ik van die uitgebreide recepten met pittige of vreemde ingrediënten. Ben dus meer opzoek naar recepten voor alle dag en geschikt voor kinderen.

    Ik hoop dat jullie mij hier een beetje mee op weg kunnen helpen. Heb het nog niet voorgesteld aan manlief die zal ook wel wat tegensputteren maar het zou dus wel helpen als ik met wat lekkers op tafel zou komen.

    Alvast bedankt!
     
  2. mikos

    mikos Bekend lid

    7 dec 2010
    944
    0
    0
    wij eten best weinig vlees, je kan heerlijke stoofschotels maken van alleen groenten. Aardappels met courgette, aubergine, tomaat, ui en wortels in t sap van de tomaten laten garen en lekkere verse kruiden erbij.

    Je kan er wat rijst bij serveren is erg lekker, heb je geen vegatarisch wannabe vlees stukje voor bij nodig :D
     
  3. Pippa2

    Pippa2 Actief lid

    11 nov 2008
    444
    0
    0
    Dat ken ik idd.. het zal voor mij ook niet zo probleem zijn.
    Ik sta geregeld mijn vlees af omdat ik er geen zin in heb. Maar bij mijn man hoef ik echt niet aan te komen met niks vervangend. Wil ik deze poging een beetje laten slagen. :)
     
  4. mikos

    mikos Bekend lid

    7 dec 2010
    944
    0
    0
    mannen ;)
     
  5. Caro31

    Caro31 Fanatiek lid

    11 nov 2007
    2.501
    2
    38
    Wij aten ook bijna dagelijks vlees, maar het ging mij ook steeds meer tegenstaan. Zo heel langzaam ben ik begonnen met af en toe een vegaburger bij de aardappelen en groente en andere vegetarische gerechten. Nu zijn we een halfjaar verder en eten we nog maar 1 keer per week vlees en soms helemaal niet. En dat terwijl mijn man er eerst ook niet veel van moest weten.

    Wat ik kook naast vegaburgers/groenteschijven met aardappelen en groente is:

    - rijst met lekker veel groenten, pittig sausje en een vegetarische loempia uit de oven. Ook lekker met pindasaus.
    - wraps gevuld met champignons, ui, paprika, kruiden en tofu.
    - spagettini met groenten (courgettes, champignons, paprika etc.) met tofu (van de AH is heel lekker).
    - gevulde aubergines uit de oven.
    - boerenomelet
    - pasta met tonijn
    Wij eten ook redelijk veel vis trouwens.

    Succes!
     
  6. moes

    moes Fanatiek lid

    20 jul 2006
    2.765
    9
    38
    de beste tip is denk ik dat je je man vantevoren niks moet zeggen!
    gewoon op tafel zetten en hem laten eten, kan goed zijn dat hij niet eens merkt dat het een vegetarisch iets is.
     
  7. Momfulness

    Momfulness Niet meer actief

    Ik koop vaak die schnitzels van Valess, of maak pasta met champignons, olijven en zongedroogde tomaten, spinazie en dan een tomatensaus erbij.
     
  8. Pippa2

    Pippa2 Actief lid

    11 nov 2008
    444
    0
    0
    Oh ik ga ook niks zeggen hoor schotel hem het eerst voor en begin dan later een pleidooi over dieren het milieu en gezondheid! Haha... inderdaad mannen!


    Moet ik ook nog iets speciaals doen met de tofu of kan ik dat snijden en dan bakken net als vlees (voor door nasi, pasta of wraps.)
    Gevulde courgette heb ik wel eens gemaakt alleen dan met gehakt dus moet ik eens even kijken voor een recept. En verder de eerdere stoofschotel is heerlijk alleen doe ik dat dus altijd met kip en kippenbouillon Maar goed dat kan ik wel makkelijk aanpassen.
    Meer vis is ook goed dat eten wij echt te weinig terwijl we er beide gek op zijn.
     
  9. Feetjes

    Feetjes Fanatiek lid

    20 aug 2010
    1.298
    18
    38
    Wij eten ook veel vegetarisch, heerlijk en gezond!
    Het lekkerst is eigenlijk om niet een 'gewoon' gerecht te maken en het vlees simpelweg weg te laten, maar gerechten te koken waar 'toevallig' geen vlees in zit. Gekookte aardappelen met gekookte groente eten lijkt me vrij saai als er geen vlees bijzit, bijvoorbeeld. Vegaburgers kunnen best lekker zijn op z'n tijd maar gaan vaak na een tijdje vervelen.

    Per merk zijn de smaken enorm verschillend. Ik vind Valess bijvoorbeeld niet te vreten, maar de burgers van Quorn of Tivall (Albert heijn) zijn wel lekker. Maargoed, dat is natuurlijk ook heel persoonlijk :).

    Ovenschotels, pasta's en maaltijdsalades zijn heerlijk vegetarisch te maken. Wij doen vaak noten en/of kaas door ons eten, dan heb je toch een lekker pittig smaakje en een bite.

    Recepten genoeg, waar hou je van?
     
  10. Feetjes

    Feetjes Fanatiek lid

    20 aug 2010
    1.298
    18
    38
    Ohja, over tofu: het lekkerst is het om dat in kleine stukjes te snijden, flink marineren en bruin bakken. Anders smaakt het namelijk naar spons ;)
     
  11. moes

    moes Fanatiek lid

    20 jul 2006
    2.765
    9
    38
    voor nasi en zo gebruik ik altijd vegetarisch gehakt,
    dat lekker meebakken in de groenten en de mix, dan wordt het extra lekker.
     
  12. Pippa2

    Pippa2 Actief lid

    11 nov 2008
    444
    0
    0
    Moes.. dat quorn spul gebruik je dan?

    Oke.. echt bruikbare tips meiden bedankt.

    Fire rose.. wij zijn makkelijk met eten. Ik lus alles behalve wortelen en mijn man geen doperwten. Noten is een goed idee misschien kun je me daar iets over vertellen?
    Mijn zoontje krijgt nog geen sla weg dus maaltijd salades doen we af en toe. En kaas ben ik gek op.
    Ik doe wel eens kikkererwten door de nasi en kidney bonen door de rijst als we wraps eten.
    Wie heeft er een recept voor tofu wraps met groente?
    En dus dingen met noten.

    En hoe marineer ik tofu? Wat voor kruiden en gewoon met olijfolie?
    Ben benieuwd zal zelf ook eens kijken op ah.
     
  13. Bajou

    Bajou Fanatiek lid

    10 feb 2009
    4.599
    1
    0
    België
    met tofu op zich (dus de gewone witte versie) moet je echt wel wat doen wil je dat je man het lekker gaat vinden.
    Als ik je een raad mag geven; laat de tofu nog wat achterwege en begin met dingen die veel smaak hebben van zichzelf.

    Van Quorn heb je veel varianten die al gekruid en op smaak gebracht zijn; Quorn Assortiment

    Verder heb je zooooveel verschillende soorten burgers. Van groenteschijven, kaasburgers, spinazieburgers, maïsburgers,...
    Natuurwinkel is zeker geen slecht idee.--> veel meer keuze dan de gemiddelde supermarkt.

    De worstjes van Granovita zijn er ook in verschillende smaken, vind ik persoonlijk ook lekker!!
     
  14. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    Hoihoi,

    gewone witte tofu is niet zo lekker. Alpro soya heeft wel voorgemarineerde tofu, in stukjes. Die is best te nassen.

    Verder zoals gezegd, de produkten van Tivall zijn erg lekker, ik vind die het lekkerst.

    En wat ik nog niet heb gezien: sojabrokjes.
    Te koop bij de Toko en erg goedkoop. Je hebt grof en fijn.
    Ik kook ze ong 20-25 minuten in groenten of paddestoelenbouillon.
    Dan flink marineren zoals je ook zou doen met normaal vlees (bijv wereldgerecht/zakje shoarmakruiden/zelfverzonnen etc), bakken en klaar. Wel het lekkerst door een eenpansgerecht moet ik zeggen. Je kan ook de voorgekookte brokjes invriezen en later ontdooien en marineren en gebruiken.

    Ideeën: grote brokjes als soepballetjes emvoor wereldgerechten, fijne brokjes in de nasi, door de stamppot, door de pastasaus, .....

    Groetjes!
     
  15. Pippa2

    Pippa2 Actief lid

    11 nov 2008
    444
    0
    0
    Ik zal morgen eens even kijken in de winkel! Woon wel in een dorp dus het is hier helaas wel beperkt met de keuze.

    Heb er al helemaal zin in.
    Verkoopt de lidl eigenlijk ook lekkere vegetarische producten?
     
  16. mamamadelon

    mamamadelon Fanatiek lid

    13 aug 2007
    4.077
    5
    38
    meiden respect hoor,ik heb het vele malen geprobeerd maar word naar een paar dagen helemaal flauw van die gourgettes en champignons.

    wij hebben dan nu 3 dagen vegetarisch en 4 dagen vis of vlees.

    ik lees toch mee voor lekkere tips!
     
  17. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    Pippa, nee bij de Lidl hebben ze dat niet.
    Heb wel iets gehoord over dat het bij Aldi in het assortiment zou komen, weet iemand dat? En is het wat?

    Trouwens; alles van het merk Vivera is echt smaakloos (behalve de javaanse schijf).
     
  18. moes

    moes Fanatiek lid

    20 jul 2006
    2.765
    9
    38

    nee, gewone fijngehakt van tivall zie:

    TIVALL ::: Productoverzicht

    daar zie je het hele assortiment.
    zitten echt lekkere dingen tussen!
    de 'gegrilde stukjes' vinden mijn kinderen het allerlekkerst!
    zelf vind ik de maissnitzels erg lekker.
    ook het broodbeleg is smakelijk!
    tuurlijk smaakt het niet echt naar boterhamworst of naar
    filet american, maar lekker is het wel!
     
  19. Feetjes

    Feetjes Fanatiek lid

    20 aug 2010
    1.298
    18
    38
    #19 Feetjes, 29 dec 2010
    Laatst bewerkt: 29 dec 2010
    Ons succesrecept voor wraps:

    Shoarmawraps:
    ingredienten:
    - Vegetarische shoarma (die van Jumbo is het lekkerste, die van C1000 moet je echt bijkruiden want die is flauw).
    - wraps
    - feta
    - gemengde noten en/of cashewnoten
    - chilisaus
    - knoflooksaus
    - paprika, champignonnen, courgette of andere groente die je lekker vindt.

    en hoe maken we dat?
    shoarma bakken in een scheut olijfolie, groente kleingesneden erbij, en als alles gaar is de noten en feta in blokjes toevoegen. Kruiden met bijvoorbeeld Cajunkruiden, paprikapoeder of komijn (gewoon gebruiken wat je lekker vindt)
    Wraps even opwarmen in de magnetron, besmeren met chili- en knoflooksaus, shoarmaprutje erbij en dichtvouwen. Eventueel kun je ze dan nog in de oven (grillstand) doen met kaas erover.

    Ik maak ook wel eens wraps met roerbakgroente, noten en blokjes kaas/feta. Soms besmeer ik de wraps dan met aardappelpuree. Klinkt raar, maar is heerlijk!

    Wat ik ook altijd heerlijk vind:
    couscoussalade
    Ingredienten:
    - Couscous (liefst die van Lassie, die is al lekker gekruid)
    - mozarella/feta, in stukjes
    - cherrytomaatjes, in vieren gesneden
    - rijpe avocado, in stukjes
    - rucolasla
    - pijnboompitten
    - evt. een beetje citroensap

    Nouja, hoe je het klaarmaakt wijst zich vanzelf: gewoon alles door elkaar gooien ;).


    Tofu marineren: idd in flink wat olijfolie met verse knoflook en bijvoorbeeld takjes verse kruiden. Gewoon kruiden gebruiken die je lekker vindt, uit een potje kan uiteraard ook. Ik ben met bovenstaande schrijver eens dat Quorn lekkerder is. Wij gebruiken vaak de 'stukjes des' voor door gerechten ('kip' tandoori etc.). Los zijn ze vrij saai, en dat geldt ook voor Tofu.


    Aldi heeft tegenwoordig ook vleesvervangers inderdaad. Ik vind ze eerlijk gezegd een beetje droog, maar ze gaan er wel mee door. Lijken veel op Vivare-burgers.


    Leuk topic, voor mij ook leerzaam om andermans tips te lezen!
     
  20. Caro31

    Caro31 Fanatiek lid

    11 nov 2007
    2.501
    2
    38
    Ik bedoel Quorn i.p.v. Tofu. En dan die van de AH. Ja, ben nog maar pas sinds kort een beetje thuis in de vegetarische keuken.;)
     

Deel Deze Pagina