Hallo allemaal, Wij hebben -weloverwogen en bewust van de risico's - besloten om onze dochter niet te laten inenten. Sinds 1 maand gaat zij naar de crèche en we maken nu opnieuw de afwegingen. We denken erover om haar te laten inenten tegen HIB. Ik ben benieuwd of er ouders op het forum zijn die vaccinatie hebben uitgesteld of slechts een aantal vaccinaties gekozen hebben en waarom. Alvast bedankt!
Thirza heeft de eerste 3 gehad, daarna niet meer. In eerste instantie omdat ze er steeds ziek van werd en ze buiten dat al veel te veel last had van andere dingen, (KMA, eczeem, oorontstekingen en voortdurend verkouden). Ik ben me er toen meer in gaan verdiepen en eigenlijk vind ik zelf alleen die eerste 3, (DKTP met die andere, ben even kwijt of dat nou de HIB was), nodig. BMR hebben wij niet gedaan en zullen we bij de volgende ook niet doen: het is veel beter om deze ziektes zelf te doorlopen, want dan ben je tenminste levenslang immuun. Bij de vaccinatie loop je na verloop van tijd gewoon weer risico de ziekte op te lopen en deze 3 ziektes zijn bij volwassenen veel vervelender en veel risicovoller dan bij kids.... (denk maar eens aan de bof-epidemie onder studenten afgelopen zomer, of was dat al het jaar ervoor?).
Hoi Rozemarijke, Dat zijn oa de redenen waarom wij niet wilden inenten. Alleen vragen we ons dus nu af of het misschien toch verstanding is vanwege de crèche. Ik neig naar niet doen maar ben toch benieuwd naar andere ervaringen/meningen. Bedankt in ieder geval!
@mona23: ik zoek altijd eerst even voor ik post een heb inderdaad al veel gelezen over vaccinaties. Mijn vraag ben ik echter niet tegengekomen (niet goed gekeken?) vandaar dat ik toch even een topic heb geopend. Het gaat namelijk niet over 1 specifieke vaccinatie of over het al dan niet vaccineren. Ik ben echt benieuwd of er ouders zijn die een bepaald vaccin hebben gekozen vanaf het moment dat hun kind naar de crèche/het kdv ging.
@Noralie: Thirza gaat 2 dagen naar een gastouder. Dat is voor ons nooit reden geweest om toch te enten. Ja, voor de DKTP dus wel, dat zijn gewoon hele nare dingen die je liever niet hebt bij je kindje... Bij de volgende denk ik trouwens wel dat we wat later gaan beginnen en steeds maar 1 tegelijk doen, dus niet die combinatie zoals die standaard aangeboden wordt. Ze brengt wel relatief veel tijd door bij de gastouder dus, maar ze kan ook op andere plekken besmetting oplopen en het is ons er juist om te doen dat ze het zelf prima door kan maken, (ik heb ze zelf ook allemaal doorlopen als kind). Dat vind ik te preferen boven 'immuun maken' met vaccinatie, (want er wordt je niet bijverteld dat die maar tijdelijke bescherming biedt. Staat wel in de bijsluiter, maar wie leest dat nou? Je krijgt hem iig niet mee op het CB!). Mocht ze tegen de tijd dat ze zwanger wil worden, die 3 ziektes nog steeds niet doorlopen hebben, dan betaal ik tegen die tijd met alle liefde de vaccinaties. Of als ze een wereldreis wil maken als ze afgestudeerd is ofzo... Maar liever dat ze het zelf doormaakt, dan is ze ook veel beter beschermd voor de rest van haar leven
Wij hebben ons meisje alle inentingen gegeven. En met name de BMR vind ik belangrijk omdat meisjes onvruchtbaar kunnen worden als ze de rode hond krijgen. En bovendien kan het zijn dat wanneer je dochter later zwanger is en dan rode hond krijgt, haar kindje er iets aan over houdt. Het is zo dat ze als ze ziek worden dat ze dan immuun zijn, maar als je immuun wil worden voor BMR moet je 3x (flink)ziek worden of 2 prikjes halen.........
De prikjes van de BMR kunnen ook heel wat teweeg brengen. En daarbij is de vraag bij de BMR al of er niet vaker geprikt moet worden omdat het aantal entingen van nu blijkbaar niet voldoende is... Wij hebben de DKTP wel gegeven, ik had me er toen nog niet zo in verdiept, achteraf gezien had ik deze toch later willen geven. De BMR krijgen ze hier helemaal niet.
@Bonnie: waar heb je dat vandaan, dat meisjes onvruchtbaar zouden kunnen worden van rode hond? Dat heb ik werkelijk waar nog nooit gehoord en klopt bij mijn weten dus ook niet! Bij bof is wel bekend dat als volwassen mannen dat krijgen, een klein percentage daarvan onvruchtbaar wordt, (ik geloof zo uit mijn hoofd 1%). Maar verder hebben al deze 3 ziektes vooral risico voor zwangere vrouwen die hiervoor geen antistoffen hebben... (vrouwen die zelf de ziekte nooit hebben gehad en/of bij wie de vaccinatie al verlopen is).
@Rozemarijke: Ik ben ook helemaal voor het doormaken van die kinderziektes die wij ook gewoon gehad hebben. Ik denk dat we een tikkeltje twijfelen omdat ze nu al 2x griep heeft maar ik realiseer me ook heel goed dat dat logisch is omdat ze nu constant met andere kindjes is. Maar je hebt me eigenlijk weer even overtuigd van mijn eigen standpunten, dus bedankt! @Bonnie: meer info over de rode hond: Rodehond - Wikipedia. En zoals Rozemarijke al aangeeft kun je je altijd laten inenten als je zwanger wilt worden en niet de rode hond gehad hebt. Bedankt sowieso voor jullie reacties. Ik vind het telkens weer interessant om te horen welke keuzes ouders maken maar vooral waarom.
Mijn dochter heeft nu alles gehad met uitzondering van de BMR & MenC. Wij zijn pas bij 6 maand begonnen met vaccineren. Over de BMR en MenC twijfel ik nog steeds en stel hem daarom steeds uit. Mijn zoon heeft trouwens wél alles gehad, maar ook niet in het tempo dat het rivm aanbeveelt.
Onze dochter heeft pas vanaf 6 maanden haar eerste prikjes gehad. Onze Duitse kinderarts had hier betere ervaringen mee, kinderen reageren er dan beter op volgens hem. En ja, wanneer je je kindje op een KDV oid hebt, dan lopen ze tegen allerlei bacteriën/virussen op. Uiteraard kun je ze niet overal tegen enten, maar ik heb verder wel alle entingen tot nog toe gegeven.
|Wat ik een beetje mis in het verhaal is dat als je niet laat enten je iemand anders (die misschien nog niet volledig is geent of niet ingeent kan worden ivm. bijwerkingen) kan besmetten. Deze kinderen worden gedekt door de inentingen van andere kinderen. Ik zou als ik mijn kinderen naar een creche/kinderdagverblijf zou brengen wel enten maar dat is mijn mening. Verder moet ieder doen wat hij/zij denkt dat het beste is.
Volgens mij heb je een klein beetje gelijk en een klein beetje niet 123Miesje. 1 kindje wat niet geënt is, geeft volgens mij geen grotere kans om iemand te besmetten. De kans is juist iets kleiner, omdat hij door het niet enten ziek wordt van het virus. En houden de ouders hem thuis (hopen we dan maar voorhet kindje!) . De kindjes die wel geënt zijn kunnen het virus opgelopen hebben zonder dat ze echt ziek worden. En die verspreiden het dus juist wat eerder, omdat ze geen / weinig klachten hebben. Een onbeschermd kindje heeft dus meer kans om ziek te worden van een geënt kindje. (tenminste, zo heb ik het altijd begrepen...) Wel is het zo dat het wegblijven van de ziektes komt doordat er minimaal zoveel mensen (90% ofzo?) ingeent zijn. wanneer dit percentage naar beneden gaat, duiken de ziektes weer op. Dus daar heb je wel gelijk. Mijn zoontje is trouwens pas vanaf 6 maanden ingeënt en inderdaad neit twee tegelijkertijd. Over de BMR twijfel ik nog steeds, die heeft hij nog niet gehad (dochter wel, toen was ik nog iets minder kritisch)
Klopt wat Magicwings zegt Dus ouders van andere kids hoeven niet zo snel bang te zijn als er een ongeent kindje rondloopt op het KDV. Een virus waart rond of niet, een ongeent kindje verspreid dat net zoveel als ge-ente kindjes...
ondanks dat is het op 95% van de kdv's verplicht om ingeent te zijn. Op mn vorige werk heb ik al eens kindjes geweigerd die niet ingeent werden. ts, weet de creche dat jouw kindje geen vaccinaties gehad heeft??
Wat belachelijk, een enting is op vrijwillige basis. Dus als ouders om wat voor reden ook een enting niet willen geven mogen ze niet komen. Ik persoonlijk ben juist blij dat mensen zich er steeds meer in verdiepen en steeds beter nadenken dat ze bepaalde prikken niet geven. En hoe zit het dan bijvoorbeeld met het kindje van Rozemarijke, die er niet over kan, haar kindje zou dus niet welkom zijn. Is toch belachelijk omdat zij om medische redenen de prik niet krijgt. Het is altijd nog een vrijwillige keuze die de ouders maken.
hmmm sja misschien belachelijk maar als mijn dochter naar een kdv zou gaan en zouden me vragen of ik akkoord ga met een niet geent kindje op de groep zou ik nee zeggen. Ik wil dat risico niet lopen om de beslissing van een ander...
onze druif is bijna 6 maanden en we hebben besloten nu pas te kijken naar de inentingen die we willen doen. ik lees hier ook met 6 maanden maar hoe ziet het schema er dan uit= wanneer ga je dan voor de tweede prik en eventueel derde...? wij weten niet welke wel/niet te doen. wij wonen in griekenland en daar zit telkens 2 maanden tussen elke prik. de bmr gaan we waarschijnlijk niet doen, maar daar hebben we nog tijd voor. menc wordt hier nu al gegeven en wil ik liever (nog) niet. blijft over: dktp, hib en pneu...welke hebben jullie wel/niet gedaan? geldt natuurlijk voor diegenen die de vaccinatie hebben uitgesteld/niet gedaan hebben! ook zitten we te denken over ondersteuning met homeopaat...ondertussen heb ik meer stress van de gedachte aan inenten dan aan het niet te doen! even voor de goede orde, er is een recent topic over de bmr prik bij dit onderwerp (baby en dreumes). en nog wat: bij uitbrekingen van ziekten worden alla kindertjes weer ingeent hoor! dus waarom wordt er nu zo op gehamerd?? in zweden en japan wordt pas vanaf 2 jaar begonnen met vaccineren. zal wel een reden voor zijn, niet?
hoe is dat in de praktijk gegaan? welke prikken hebben jullie toen wanneer gedaan? want de eerste ronde is al dktp samen met hib in een cocktail, da's 1 prik en dan nog de pneu toch? samen twee prikken...ik zie dat nl ook niet echt zitten. zijn toch 6 ziektes in een keer, best pittig voor het immuunsysteem van een kleine baby, terwijl dat nog volop in ontwikkeling is tot tenminste 1 1/2 jaar!!