Je moet toch heel hygienisch te werk gaan: kolfonderdelen na elke sessie heet afspoelen, afwassen, spoelen, afdrogen (en 's avonds uitkoken)? Hoe doe je dit op je werk? Moet een kolfruimte een afwasplek bevatten bijv? Flesborstel, sop en theedoek meenemen denk ik? Vind het thuis al een heel gedoe! En gebruik je een koelkast ergens of zijn elementen + koeltasje genoeg? Het mag ven de hele dag verzameld worden en 's avonds pas ingevroren, toch?
Ik spoelde op mijn werk m'n spullen gewoon af, eerst met koud en dan met heet water. Op mijn kolfplek is geen kraan, maar wel boven bij een soort koffieruimte. Ik zette de flesjes dan in de koelkast, we hebben er 1 op de afdeling. Je kan het dan inderdaad 's avonds invriezen, volgens mij moet het binnen 24 uur.
Wij hebbenn een kolfruimte met aanrecht,en zo'n handoekautomaat met papieren handdoekjes, daarmee droog ik af,er staat ook dreft waarmee ik afwas... Eind vd dag kan je t inderdaad invriezen. Ik edoe het hier in de koelkast,daar kunnen maar 6 collega's bij,maar er is ook iemand die het gwoon in een koeltas stopt,zelf vind ik de koelkast prettiger...
Hier maakte ik de kolf ook gewoon schoon met heet water in de kantine (kolfde op kantoor). Verder zette ik het altijd in de koelkast. Je mag de melk best samenvoegen, maar volgens mij mag je niet je vers afgekolfde melk (warm) bij de reeds gekoelde melk samenvoegen. Verder deed ik 's avonds thuis de kolf uitkoken.
De werkgever is verplicht om een kolfruimte aan te bieden die afgesloten kan worden, waar je warm water kan pakken en een koelkast bevat. Ben zelf doktersassistente dus bij mij op t werk hebben we genoeg schoonmaakmiddelen, maak het altijd gelijk goed schoon. Als ik ergens onderweg ben spoel ik de spullen af met warm water en indien er niet anders is met koud water. Je merkt dan toch dat er soms wat restjes melk achterblijven.
Ze zijn het op zich verplicht, maar als die ruimte er gewoon niet is, kan je niet verlangen van je werkgever dat ze iets gaan bouwen en waterleiding gaan aanleggen . Hier ook geen slot op de kolfruimte, maar dus gewoon een briefje op de deur. Werkt ook prima. Ik vind de regels voor de werkgevers wel een beetje streng wat dat betreft, beetje onzin dat je water in dezelfde ruimte moet hebben, thuis kolf je toch ook niet aan het aanrecht? (ik niet tenminste)
Ik spoel de losse onderdelen af met warm water na elke sessie (2-3x per werkdag), 's avonds thuis was ik ze af en steriliseer ik ze. De melk bewaar ik tijdens werk in de koelkast (ik kolf direct in de flesjes, ook als er al gekoelde melk van een paar uur terug in zit), het koelelement van m'n koeltasje ligt dan de hele dag in het vriesvak. Als ik naar huis ga, doe ik alles in de koeltas. Thuis zet ik het in de vriezer. Ook ik vind de regels voor de werkgever streng. Ik heb genoeg aan een privé ruimte met stopcontact, licht, stoel en tafel. Ik zit er hooguit toch maar 1 uur per dag in, en de keuken zit er direct naast.
Dank voor jullie reacties hoor! Ik zou zelf erg blij zijn met een aanrecht en een echte kolfruimte. Naar wat ik gehoord heb moet ik een vergaderzaal reserveren om te kolven . Die kan wel op slot en heeft lamellen dus ik zit onzichtbaar. Maar daarna moet ik dus met de kolf + onderdelen naar een toilet (niet hygienisch) of naar de keuken, die bemand wordt door keukenpersoneel, die zien me aankomen. Idem voor de koelkast, die zijn er her en der, maar ons gebouw is een beetje anoniem met overal flexplekken enzo, dus ik vind dat niet echt een fijn gevoel, om het in zo'n "openbare" koelkast neer te zetten. Nou ja, ik zal het ermee moeten doen. Als ik straks weer een opdracht heb en bij een klant in het kantoor zit wordt het nog ingewikkelder! Ik heb gelukkig wel een koelbox die op de accu van de auto kan worden aangesloten voor als het warmer is en ik veel onderweg moet zijn.
Wat betreft een kolfruimte ben ik snel tevreden. Een lekkere stoel, tafel/bureau een slot op de deur en een stopcontact. Koelkast in de kamer of bij de werkplek is voor mij beide prima. Ik heb altijd de kolfspullen niet uitgespoeld gedurende de dag. Steeds een nieuw potje aangmaakt na iedere kolfsessie en de kolfset samen met de potjes achterin de koelkast. 's avonds gaat alles in de vaatwasser en klaar is ikke voor de volgende dag. De potjes voegde ik dan thuis samen om als het even kon aan 160 cc per potje te komen om het voor het kdv zo gemakkelijk mogelijk te maken. Invriezen deed ik alleen de laatste dag van de week, omdat de melk dan net te lang in de koelkast moest blijven staan voor de volgende kdv dag. Nu bij ukkie drie denk ik niet dat er veel wordt ingevroren op een start voorraad na. Werk nu ma-di-do-vrij en 3 dagen koelkast is geen probleem in mijn ervaring. (Kids vonden de vriesmelk ook minder lekker dan de afgekoelde, al had live voeden bij alle twee de voorkeur)
In de wet staat alleen maar dat de werkgever een GESCHIKTE ruimte moet aanbieden. Niet dat er water, electra, koelkast of wat dan ook moet zijn. Dat is invulling die anderen er aan gegeven hebben. Leuk als je werkgever daar voor zorgt, maar het MOET niet (en echt nodig is het ook niet vind ik zelf, als je maar op je gemak kunt zitten).
Je hoeft een kolf niet helemaal schoon te maken na elke keer kolven hoor. Gewoon omspoelen, eerst met koud water en daarna met zo heet mogelijk water (liefst net van de kook uit waterkoker). Niet omgekeerd! Met het koude water spoel je de eiwitten weg, met het hete water de suikers en vetten. Als je alleen met warm water omspoelt stollen door de hitte de eiwitten wat een nare aanslag geeft, die je moeilijk wegkrijgt. Met water dat net van de kook is krijgen bacterieën minder kans. Daarna kolf in koelkast bewaren (en voor het kolven even met heet water de trechter spoelen, want met een ijskoude toeter op je borst schiet de melk zo lastig toe). Als je de melk langer dan 24 uur wilt bewaren of invriezen, dan is het wel beter om je kolf elke avond even te steriliseren, ik vond een stoomsterilisator het handigste. Voor het openbaar koelkastprobleem is een makkelijke oplossing: tupperware. Gewoon één of twee wat grotere plastic dozen die je eventueel kunt uitkoken. Daarin je flesjes melk en je kolfspullen. Grote sticker er op met je naam en 'afblijven' of zo erop. En huppetee in de koelkast.
Ik kolf ook in een vergaderruimte en hobbel dus elke dag 2 keer met mijn volle flesjes naar een keukentje, gewoon lekker langs de receptie dus als er een klant zit ziet die dat ook. Verder spoel ik eigenlijk alleen nog met koud water af en pak ik het dan in een hydrofielluier in voor de volgende keer. Thuis doe ik de kolfspullen wel in de koelkast. De melk krijgt een stickertje en die gaat in een koelkast op een verdieping waar hij bijna nooit open gaat. Ik heb er verder niks op staan, wat moeten andere mensen daar nou mee, in de koffie gooien ofzo? We zetten 's avonds voedingen klaar voor de volgende dag, als ik genoeg heb om een ijsblokzakje te vullen gaat dat deel de vriezer in. Ik heb 2 kolfsetjes maar ik moet zeggen dat ik niet meer elke dag steriliseer, doen jullie dat met de andere dingen ook nog steeds? Wij steriliseren nu ongeveer elke 3 dagen, want dan raken mijn schone flesjes op....
steriliseren doe ik ook niet meer elke dag. wel alles in een sopje 's avonds. tussendoor overdag spoelen met koud en heet water. kolf doe ik dan niet in de koelkast. ik kolf wel tweede sessie in schone flesjes. dat gooi ik pas bij elkaar als ik flesjes voor kdv voor volgende dag klaarzet, het is dan gekoeld. tupperware is inderdaad een goeie als je je melk wat uit het zicht wilt zetten. ik he bij mijn kolfset een tasje dat in de koelkast kan, daar doe ik de flesjes melk in. ik kolf gelukkig op een verdieping waar momenteel niemand zit. ik gebruik daar het keukentje. zou het wel minder prettig vinden als ik met al m'n spullen steeds over een drukke afdeling zou moeten.
O ja, wat een goeie van dat koud water eerst ivm de eiwitten, dat komt me wel bekend voor maar had ik bij de kolfinstructies toch zo niet onthouden! Dank wederom voor jullie ervaringen. Ik heb een extra klein koeltasje dat ik denk ik ga gebruiken voor de kolfspullen en melk in de koelkast op het werk. Het is wel even afwachten, ik heb een dubbele electrische kolf online gekocht in Amerika, even zien hoe groot die onderdelen zijn.
Ik ben benieuwd hoe het bij mij zal gaan. Wij hebben wel een kolfruimte maar ja, dat is een tafel en een stoel in een invalide toilet die niet gebruikt wordt! That's all. Ik werk in een afkickkliniek dus had het van de week met een collega erover dat ik waarschijnlijk gewoon in de artsenkamer op de afdeling kolf. Anders moet ik ook met mijn kolf en melk door het atrium wat vol zit met clienten. Kolf in de koelkast leggen....? Waarvoor doen jullie dat? Ik kook hem nu thuis telkens uit en doe hem dan terug in de doos...?
Ik leg de kolf ook niet in de koelkast hoor. De melk gaat wel in de koelkast. (Gewoon in een potje voorzien van een sticker met de naam van mijn zoon.) De "kolfruimte" op mijn werk stelt niet zo veel voor. Het is een spreekkamer die op het moment als opslagruimte wordt gebruikt. Er staan een (bomvolle) tafel en een stoel. De deur kan niet op slot, dus ik gebruik één van de dozen die er staan om de deur toch een beetje af te sluiten. Op die manier maak ik gelijk een beetje ruimte op de tafel. En met een zware doos voor de deur kan er niet per ongeluk een peuter of kleuter binnen wandelen. (Ik werk op een basisschool.) Oh ja, de achterburen kunnen vanuit hun slaapkamers in de kolfruimte kijken, er hangt namelijk niks voor het raam. Tja, dat ze er lol aan beleven. Na het kolven leg ik alles in een afwasteiltje. Ik moet namelijk de halve school door en ik vind het niet zo charmant een melkspoor achter te laten. Het teiltje gebruik ik trouwens ook omdat ik de gootsteen in de keuken vaak niet bepaald schoon vind. Ik neem elke dag zelf een schone theedoek mee, want op school hebben we er niet genoeg dus er ligt niet altijd een schone in de kast. Het is wat behelpen, maar ik ben blij dat ik 3 keer per dag kan kolven. Het is natuurlijk een wettelijk recht, maar wel één waar ik erg dankbaar voor ben. Anders is het zo goed als onmogelijk om na je zwangerschapsverlof nog borstvoeding te geven.
Onze kraamhulp heeft ons geleerd dat als je dingen steriliseert je ze het beste in de koelkast kan bewaren, dus speentjes, de fles en kolfspullen die ik niet gebruik gaan de koelkast in.....