snel zwanger....hoge kans op autistisch kind

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by Roes, Jan 13, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Isademi

    Isademi VIP lid

    Jun 3, 2008
    11,327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    ja dan komt het vaak wel naar buiten op PSZ natuurlijk heb ik bij hem ook wel meer gemerkt maar had meer te maken met zijn (gebrek aan) gehoor dachten wij als echt zoiets, bovendien was het onze eerste, dus ja "wat is normaal" dat hij al liep met 6 maanden was voor ons normaal maar in algemene termen abnormaal zeg maar.

    Ik ben het wel met je eens dat vaak wel wat dingen je opvallen maar 100% zeker zou ik niet durven zeggen zeg maar..

    Ja wij willen geen medische kinderdagverblijf omdat het dan allemaal zo medisch word, wij willen hem de ruimte geven om zich te ontwikkelen op zijn eigen tempo en laten wennen aan opeens te kunnen horen (en daarmee leren omgaan) het was wel de makkelijkste weg geweest denk ik want het is vaak erg zwaar maar wel helemaal waard maar had het niet kunnen doen als ik had gewerkt (ik ben ook voor hem gestopt met werken in onze zaak op wat administratie na dan)

    maar goed on topic

    Ik vind het ook onzin het onderzoek volgens mij slaat het echt nergens op en heeft daar echt niet mee te maken maar goed ik ben geen dokter natuurlijk dat is puur gebaseerd op ervaringen en gevoel..
     
  2. FairyLaughs

    FairyLaughs Niet meer actief

    en weer hebben ze het over 'autisme' niet welke vorm, welke gradatie?

    je hebt zoveel verschillende vormen.. van klassiek autisme (in een hoekje zitten en na voor en achter bewegen , even t ergste gepakt)
    tot syndroom van asperger,.. gewone mensen, meestal een stuk slimmer dan de 'normale' mensen,, en kunnen ook gewoon normaal functioneren in hun leven, de meeste mensen hebben niet eens door dat hun autisme hebben...

    kan er altijd boos om worden als ik weer eens lees dat iemand er zogenaamd verstand van heeft en dan maar zomaar wat kenmerken opschrijft die zogenaamd bij alle autisten horen !
     
  3. Trees

    Trees Niet meer actief

    Waar lees jij dan de kenmerken?

    Ik heb overigens de wetenschappelijke publicatie (het origineel) gelezen en het gaat over autisme spectrum stoornissen oftewel alle vijf de soorten met zijn gradaties. Het stukje wat hier staat is slechts een vertaling en samenvatting.


    -----


    Ik ben volgens mij de enige in dit topic die de uitkomst van dit ondezoek als positief beschouwd :(. Dit is toch geweldig! Weer een stap dichterbij voor een betere behandeling of zelfs het voorkomen van ASS!

    Ik snap ook niet hoe sommige dit als onzin kan afdoen. Ze hebben 660.000 mensen onderzocht en gecorrigeerd voor toeval. Deze cijfers zijn nu eenmaal feit en daar zit helemaal niks subjectiefs in.
     
  4. FairyLaughs

    FairyLaughs Niet meer actief

    ik had het niet over het onderzoek.. maar over een zin die iemand hier typte

    'een autist zit in zn eigen wereld en kan niet met prikkels omgaan..'
    ze kennen meestal maar 1 iemand met autisme en gaan er dan vanuit dat iedereen de zelfde kenmerken heeft..

    iemand op mijn werk ook.. als ik haar er weer over hoor praten kan ik weer zo kwaad worden...(ze heeft spw 2 gevolgd en denkt dat ze nu expert is in zulke dingen) ( volgens mij is ze zelf ook niet helemaal 'bij' maarja);)

    en ik ben het trouwens wel met jou eens... weer een stap dichterbij in het begrijpen en hopelijk in de toekomst het kunnen voorkomen van ass
     
  5. Isademi

    Isademi VIP lid

    Jun 3, 2008
    11,327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    dit verhaal bedoelde je, ja ik zei al dat er diverse gradaties zijn die je niet meteen heel duidelijk ziet.. kijk een duidelijke autist haalt iedereen er zo uit maar er zijn zoveel gradaties en soorten..
     
  6. FairyLaughs

    FairyLaughs Niet meer actief

    ja daarom... en dat vind ik zo jammer dat de meeste mensen zo'n verkeerd beeld ervan hebben in hun hoofd...
     
  7. Isademi

    Isademi VIP lid

    Jun 3, 2008
    11,327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    ja das ook jammer, ik merkte dat ik dat voorheen ook veel meer had hoor dus kan ook niet echt kwalijk nemen, nu pas nu ik me er wat in verdiept heb snap ik dat er meer is ;)
     
  8. Trees

    Trees Niet meer actief

    Sorry ik had het verkeerd begrepen :).

    Je hebt helemaal gelijk. Zelfs binnen één vorm heb je nog verschillende gradaties, dus 'nee' er zomaar uit pikken is onmogelijk. Er wordt niet voor niks uitgebreid ondezoek gedaan door experts om de diagnose te stellen. Zelfs dan is het, met name bij hele jonge kinderen, niet altijd duidelijk.
     
  9. maartje84

    maartje84 VIP lid

    Oct 8, 2008
    12,810
    4,446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Whoehoeee!! Dan krijg ik zeker een buitengewoon sociaal goed inlevend en begrijpend kind!! ;)
     
  10. mora27

    mora27 VIP lid

    Nov 25, 2009
    6,381
    0
    36
    webwinkel eigenaar
    in een huis
    Is vroege opsporing van autisme wenselijk?


    [SIZE=-1]door Ninne Jeucken
    en Maud Radstake[/SIZE]
    Tijdens een routinebezoek aan het consultatiebureau merkt de verpleegkundige op dat je 1-jarige dreumes weinig brabbelt en bovendien geen gebaren maakt. Ze stelt voor een afspraak te maken met de arts. Die stelt allerlei vragen over het gedrag van je kind en wil ook weten of er autisme in de familie voorkomt. Want, zo legt ze uit, het zou kunnen zijn dat je kindje autistisch is.
    Vroeger was er geen betrouwbare manier om op zo'n jonge leeftijd al die diagnose te kunnen stellen. Die is er nu wel. De arts vraagt dus toestemming om een gedragstest te doen. En zou je bezwaar hebben tegen een aanvullende genetische test? Want autisme heeft waarschijnlijk ook een familiaire component.
    De gedragstest is inmiddels klaar maar de genetische test nog niet, al wordt daar wel hard aan gewerkt. Wat zou dat kunnen gaan betekenen voor kinderen en hun ouders? Lees verder en praat mee!
    Autisme
    Autisme is een ontwikkelingsstoornis. De naam komt van het Griekse woord 'autos' dat 'zelf' betekent. Het verwijst naar de in zichzelf gekeerde indruk die mensen met autisme soms maken. Autisten beleven de wereld anders en andere mensen ervaren hen vaak als anders.
    Naast autisme vallen ook andere ontwikkelingsstoornissen binnen het autistisch spectrum, zoals het syndroom van Asperger en PDD-NOS.
    Twee belangrijke kenmerken van autisme zijn: problemen in de sociale omgang en moeite met communiceren. Autisme heeft te maken met het niet goed functioneren van de hersenen. Genetische oorzaken spelen hoogstwaarschijnlijk een rol.
    Diagnose
    Op dit moment wordt de diagnose 'autisme' gesteld op basis van gedrag. De criteria daarvoor zijn vastgelegd in de DSM-IV, het internationale handboek voor psychische stoornissen.
    Als ouders – of bijvoorbeeld leerkrachten – autisme vermoeden, krijg je vaak via de huisarts een verwijzing. De diagnose wordt dan meestal gesteld door een (kinder-)psychiater of door een multidisciplinair team onder leiding van een psychiater. Soms wordt dit gedaan door psychologen of orthopedagogen.
    Vroegtijdige gedrags-screening (ESAT)
    De meeste diagnoses van autisme worden gesteld bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar oud. Vaak hebben ouders al veel eerder het gevoel dat er iets aan de hand is met hun kind. Zie o.a.: Hoe herken je autisme bij baby's, peuters en kleuters? op Ouders Online, waarin vooral het gevoel van ouders beschreven wordt.
    Tot voor kort was er geen betrouwbare manier om te bepalen of een jong kind autistisch zou kunnen zijn. Maar vorig jaar heeft een team van Nederlandse psychologen toch een test ontwikkeld om autisme vroeg op de sporen, namelijk rond de leeftijd van 1½ jaar.
    Deze nieuwe Early Screening of Autistic Traits (ESAT) is gebaseerd op gedrags-observatie. Hierbij wordt gelet op kenmerken als: spelen met speeltjes;
    de reactie op zintuiglijke prikkels;
    het tonen van emoties;
    gebaren maken;
    en brabbelen.
    De ESAT is getest op ruim 30.000 peuters. Een aantal consultatiebureaus heeft de test al in gebruik en landelijke invoering wordt overwogen. Een vroege diagnose, zo is het idee, is in het belang van het kind en van de ouders. Van autisme kun je niet genezen, maar het is wel goed om er zo vroeg mogelijk rekening mee te houden. Zo kan een kind zich optimaal ontwikkelen.
    Genetisch onderzoek (AGP)
    Vroeger ging men ervan uit dat autisme bij kinderen veroorzaakt werd door de zogenaamde 'ijskastmoeders', oftewel koele en afstandelijke moeders. Tegenwoordig weten we dat dat niet zo is. Het is bekend dat genen een grote rol spelen in gedrag. Maar gedrag wordt niet bepaald door één gen; er is een wisselwerking tussen meerdere genen én de leefomgeving. (Voor meer informatie, zie: Wat is een gen?)
    De zoektocht naar de genen die een rol spelen bij het ontstaan van autisme, is in volle gang. Meer dan 120 wetenschappers in 19 landen, waaronder Nederland, werken mee aan een internationaal onderzoeksproject naar genetische oorzaken van autisme. In dit Autisme Genoom Project (AGP) zoeken zij naar specifieke genetische overeenkomsten tussen autistische familieleden.
    Vorig jaar (2007) heeft men de genen ontdekt die betrokken zijn bij het ontstaan van autisme. Ook spelen er genen een rol die belangrijk zijn voor de hersenfuncties.
    Ingewikkeld
    Toen in 2003 het complete menselijke genoom (alle ca. 22.500 genen) in kaart was gebracht, dachten onderzoekers dat snel duidelijk zou worden welke genen betrokken zijn bij het ontstaan van ziekten. Onderzoek wees echter uit dat het allemaal veel ingewikkelder in elkaar zit.
    De verwachting was dat uit een grootschalige speurtocht wel de autisme-genen zouden rollen, maar dat was niet het geval. Tot nu toe heeft die speurtocht vooral plannen voor nieuw onderzoek opgeleverd.
    Er is dus wel iets bekend, maar nog niet zo veel als aanvankelijk gehoopt werd, en nog niet zo veel als nodig.
    Combinatietest
    Op dit moment hebben het gedragsonderzoek en het genen-onderzoek naar autisme (nog) weinig met elkaar te maken. Maar het is niet ondenkbaar dat er in de toekomst gedrags-tests gecombineerd gaan worden met genetische tests.
    Zo'n combinatietest zou gedaan kunnen worden wanneer er gegronde vermoedens bestaan dat een kind autistisch is, bijvoorbeeld op basis van een gedragstest. Of zou het een idee zijn om alle baby's kort na hun geboorte standaard te screenen op hun genetisch risico voor autisme, zoals bijvoorbeeld nu al gebeurt bij volwassen vrouwen in bevolkingsonderzoek naar baarmoederhals- of borstkanker?
    Forumdiscussie
    "Een bloedtest die uitwijst of een baby wel of niet autistisch is." Ideaal of toch niet? Op dit moment is er nog geen sprake van, maar in de toekomst misschien wel. Het is goed om daar nu al over na te denken. Voor ouders, maar ook voor onderzoekers, psychologen, psychiaters, mensen in de gezondheidszorg, beleidsmakers en mensen die werken met (autistische) kinderen. Hoe willen we in de toekomst omgaan met de mogelijkheden die wetenschappelijk onderzoek biedt? En houden wetenschappers zich wel bezig met de vragen die ouders belangrijk vinden? Welke vragen vinden ouders eigenlijk belangrijk?
     

Share This Page