Weet ik niet hoor! Dat kan namelijk een duidelijk signaal zijn dat een kindje toe is aan vast voedsel. En dat staat hier los van, want dat gaat exact zo op voor KV.
Keyword is trouwens 'may'. Het ZOU KUNNEN leiden tot ijzertekort. Zou dus ook niet kunnen. Vaag artikel met vage conclusies. Niet de moeite waard om serieus te nemen.
ja het ene kindje is er eerder aan toe, als een kind heel de dag door honger heeft van normale voeding (of dat nu BV of FV is) en met groentes erbij wel normaal de dag door kan komen zonder honger en verder geen last heeft van krampjes e.d. (door het andere eten) zegt dat genoeg denk ik. Mijn eerste at met 3,5/4 maanden al vast eten en die had dat echt nodig, mijn tweede pas met 4/5 maanden ofzo meteen werd het spugen ook aanzienlijk minder dus het verbeterde haar leventje aanzienlijk! Vroeger werd er naast BV ook gewoon veel meer vast eten vroeg gegeven (yoghurt, banaantje e.d. kreeg ik al gewoon toen ik 3 maanden was met een ligaatje erdoorheen) dat was toen heel normaal, ook voor de BV mama's van toen. Er is niet alleen een voedingswaarde behoefte aan eten als er genoeg in zou zitten maar ook mentaal is je kindje op den duur toe aan vast eten "groeien, ontwikkelen e.d.) dus is niet alleen voedingswaardetechnisch zeg maar..
Ik snap ook niet zo goed hoe ouders tot de conclusie komen dat hun baby "het eten uit de mond kijkt". Onze zoon kijkt met enorm veel belangstelling naar alles wat we doen, of dat nu eten, tandenpoetsen of trainen is. Toch voel ik geen enkele behoefte om hem een tandenborstel in zijn mond te duwen of situps te laten doen.
hoezo ik laat hem gewoon sporten hoor met 6 maanden Ik denk dat ze meer bedoelen dat ze flink bij smakken en meer seinen afgeven dat ze meer willen..
Haha, leuke foto. Nu ik er over nadenk is die van mij in zijn wipstoeltje ook altijd wel druk bezig een soort situps te doen. Hij kermt er ook net zo hard bij aks ik toen ik voor het eerst na de bevalling weer begon met oefeningen. Ach, we zien wel hoe het loopt met dat mannetje van ons. Er wordt in onze omgeving vaak verbaasd gereageerd dat wij tot 6 maanden willen wachten met bijvoeding. De 'ouderen'. Zijn niet anders gewend dan met 3 of 4 maanden te beginnen. En bovendien "Er staat toch op doe potjes dat het vanaf vier maanden moet?" Tja. Voorlopig groeit onze zoon als kool op mijn melk. Hij is levendig en tevreden. Ik zie dus geen enkele reden om tegen de adviezen van kinderartsen e.d. in te gaan door hem toch al eerder wat te geven. Deze richtlijnen zijn opgesteld door mensen die ervoor gestudeerd hebben en er meer verstand van hebben dan ik. Dat neemt niet weg dat iedereen naar zijn eigen kind moet kjken. Ieder kind is anders en die richtlijnen veranderen natuurlijk ook steeds. Maar persoonlijk vind ik het verstandig om het advies op te volgen waar de meeste deskundigen het op basis van de meest recente onderzoeken over eens zijn.
hahaha dit is ook een goede theorie! Ik vind dit onderzoek ook niet zeer stavend, overigens is er volgens mij nooit als feit aangetoond dat bijvoeding wel of niet vereist of juis verboden zou moeten zijn vóór 6 maanden. Elk decenia komen er weer nieuwe inzichten, en die verschillen per bevolkingsgroep, land, gezondheid, ontwikkeling van ziektes, allergieën enz. De wereld verandert en daarmee onze kennis en hoe we daar mee omgaan. Hoe sommige instanties aan bepaalde 'waarheden' hangen is soms te belachelijk voor woorden. Je vermoordt je kind niet als je hem met 4 maanden een worteltje geeft, daartegen zal er ook weinig gebeuren als je tot 6 maanden wacht. Een kindje dat bloedarmoede heeft of krijgt, dat is een apart geval en daar moet op aangepaste wijze mee omgegaan worden. Gelukkig is er voldoende aan te doen. Ik opende straks borstvoeding.com en ja hoor, een grote EURO-teken spatte van de scherm. Wie zou Kleintjes nu weer als gevaar voor verkoop van zijn boeken zien? Zouden groenteboeren zich verenigd hebben, in de hoop dat hun inkomsten een goede boost zouden krijgen met die paar boontjes die jonge babys eten? En natuurlijk eindigde het stuk met: koop MIJN boek, koop MIJN boek, geloof aub niks anders! Tja....
Access : Delayed introduction of solid feeding reduces child overweight and obesity at 10 years : International Journal of Obesity Dit onderzoek ging uit van het onderzoeken van obesitas en dus niet specifiek gericht op borst-, kunst- of bijvoeding.
Je moet niet een bepaald aantal maanden vaststellen je moet gewoon naar je kindje zijn behoeftes kijken soms is dat met 4 maanden bijvoeding en soms met 6 dat verschilt gewoon, je kan niet zeggen, ik begin pas met 6 maanden aan bijvoeding als het eerder tekort komt dan pas je je plannen gewoon aan aan wat je kindje nodig heeft.. Ik heb een kennis gehad die dietist is en een kindje vroeger met vast eten laten introduceren gaat vaak samen met een beter eetpatroon als kind zijnde (minder problemen met dingen niet lusten e.d.) later beginnen met vast eten (zoals bv pas 9 maanden) zorgt vaak voor lastigere eters, dus zij raad aan om met 4/5 maanden met groentehapje te beginnen (niet met fruit want dat is "slechter" voor de smaakontwikkeling en darmen) en dan 1/2 maanden later pas fruit te introduceren. Ik heb wel wat eerder fruit er ook bij gepakt maar ben begonnen met groentes..
Is dat wat je aanneemt van een andere partij die je dat wil doen laten geloven of is het echt zo? Mary Fewtrell, reader in childhood nutrition and honorary consultant paediatrician David C Wilson, reader in paediatric gastroenterology and nutrition Ian Booth, Leonard Parsons professor of paediatrics and child health Alan Lucas, director Contributors and sources: All authors have expertise in infant and child nutrition and are, or have been, members of national and/or international advisory committees on infant and child nutrition. MF and AL performed the background research and all authors contributed to drafting and revising the paper. Sources of information are peer reviewed papers and policy documents in the public domain. MF is guarantor. Competing interests: All authors have completed the Unified Competing Interest form (available on request from the corresponding author) and declare that no external funding was received in connection with the preparation of this manuscript; MF, AL, and DCW have performed consultancy work and/or received research funding from companies manufacturing infant formulas and baby foods within the past 3 years; their spouses, partners, or children have no relationships that may be relevant to the submitted work; and the authors have no non-financial interests that may be relevant to the submitted work.
ik lees bij dit soort dingen alleen maar bla bla bla, lappen tekst met niet zo heel veel inhoud.. gewoon normaal doen kom je ook al een eind mee, het is logisch dat een kind op den duur meer wilt toch en dus dan ook dat de BV alleen niet meer genoeg is dat is de natuur, bij heel veel zogende dieren word er daarnaast gewoon gegeten.. ik denk dat meer mensen naar hun kind moeten kijken en minder naar regels en onderzoeken..
Wat is dat nou weer voor domme opmerking? Je vormt wel een mening maar bent te beroerd om het artikel even te lezen? Het enige geblabla zijn jouw niet-inhoudelijke reacties op het artikel. Het gaat hier niet om "doen wat goed voelt, kijken naar je kindje". hier, komt ie nog een keertje: Six months of exclusive breast feeding: how good is the evidence? -- Fewtrell et al. 342 -- bmj.com Dit is een serieus artikel, misschien kan je er serieus op reageren.
"May" is een doodnormale formulering binnen het wetenschappelijk schrijven en bovendien volledig correct. Niet ieder kind zal lijden aan ijzertekort wanneer het tot 6 maanden enkel borstvoeding krijgt. Niets vaags aan en bovendien erg raar om te stellen dat het daarom niet serieus moet worden genomen.
@ zogelukkig: is dit het artikel van het nieuwsbericht? Dan is het dus gewoon een overview van recent wetenschappelijk onderzoek met hun kritische noot en geen nieuw onderzoek? Oh... Ik vind het wel een aardig artikel, maar ik ben niet op de hoogte van het onderzoek wat recent is gepubliceerd mbt borstvoeding en of de auteurs dus al het relevante hebben aangehaald. Ik ben benieuwd of het een verdere discussie uitlokt (onder specialisten/onderzoekers) en wat daar uit zal komen.
Ook de Belgische kranten hebben dit artikel opgepikt (hoera, ik verheug me erop dat mijn schoonouders dit zullen lezen... NOT, moet me zo al genoeg verdedigen) en er staat in piepkleine lettertjes bij dat 3 van de 4 wetenschappers die het artikel schreven ook werkten voor producenten van kunstvoeding... toeval, nu borstvoeding weer aan een opmars bezig is? Er staat ook dat kindjes niet enkel Bv krijgen geen groeten zouden lusten... wel mijn man lustte tot na zijn samenwonen met mij enkel worteltjes en nu lust hij bijna alle groenten (komt door me boobs lol) Mijn neefjes kregen bv en lusten ook alle groenten! Niet vergeten dat bv ook smaken opneemt naargelang wat de mama eet he! Ik wil geen mening opdringen, vind dat elke mama de voeding moet geven die bij haar past en waar ze zich goed bij voelt, maar ik vind het zo ROT als er insinuaties de wereld in worden gestuurd!!!
Dat gaat alleen over PROEVEN. En proeven is volgens mij nog altijd geen bijvoeden. Noch kan het enig ijzertekort tegengaan.
een potje per dag (zo'n kleintje) is een introductie inderdaad maar wel wat meer dan proeven hoor, in elk geval wel hier, hier was de rust eindelijk terug toen onze zoon vast ging eten, eindelijk rust die kon anders heel de dag door aan de fles lurken..