Vegetarier worden, hoe aanpakken?

Discussie in 'De lounge' gestart door Botiwo, 13 jan 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nikita23

    Nikita23 VIP lid

    31 jul 2006
    5.198
    0
    0
    Ik ben niet een echte vegetarier, ik ben vooral gestopt met de massaconsumptie van vlees. Dat is gelijk een mooie middenweg voor mijn man die ook best een vegaburgertje lust. Het komt erop neer dat we twee keer per week iets van vlees of kip eten, vier dagen een vegaburgertje (je hebt tegenwoordig ontzettend veel soorten) of tofu, en één keer per week bak ik iets van varkensvlees (lust ik niet) en neem ik gewoon niet die dag. Als we naar een restaurant gaan neem ik vaak wel een biefstukje oid. Op brood neem ik vrijwel nooit vlees. Hier dus gestopt met hele koeien per week wegwerken zonder helemaal te stoppen. Iemand zei het al eerder: Je hebt ook erg lekkere groentekroketten etc. Je kunt ze trouwens ook zelf maken.
     
  2. Botiwo

    Botiwo Actief lid

    30 nov 2010
    489
    0
    0
    NULL
    NULL
    Super zo´n positief verhaal! Heb al een beetje gekeken naar vleesvervangers, ik denk dat het in eerste instantie goed kijken is en dan wordt het gewoon normaal. Ik ga morgen naar de dietiste voor mijn diabetes en daar ook overleggen hoe en wat ook ivm een nieuw medicijn voor diabetes 2 hoe dat gaat met vleesvervangers en voldoende voedingsstoffen en eiwitten.
     
  3. Tord

    Tord VIP lid

    26 okt 2009
    7.304
    299
    83
    ik ben zo´n 15 jaar vegetarier nu. Mijn man niet, hoewel hij in de praktijk eigelijk alleen nog maar vlees eet als we uit eten gaan of als we logees hebben. Hij kookt nu heel lekker vegetarische dingen voor ons 3, zo mis je het echt niet!

    Bij de AH hebben ze veel lekkere dingen. Bij andere supermarkten ook wel, maar de AH vind ik qua smaak echt het beste. Verder hebben ze bij de Jumbo lekkere verse groentekroketten.

    Ik vind het heel goed van je dat je dit besluit genomen hebt, elke vegetarier is er eentje, toch?
    Als je (vrijwel) dagelijks iets van tofu neemt, en regelmatig linzen, kikkererwten en noten eet, kom je niks tekort en zijn vitaminepillen in principe niet nodig.

    Als je nog specifieke vragen hebt hoor ik het wel :).
     
  4. Botiwo

    Botiwo Actief lid

    30 nov 2010
    489
    0
    0
    NULL
    NULL
    Goede tip van de groentenkroketten. Ik zelf stop dan wel met vlees en vis eten maar mijn man verdient zeker credits. Hij zei al dat hij biologisch vlees gaat eten en af en toe even geen vlees. En dat voor hem, hij is een echte vleesliefhebber, alles lust ie wel zo´n beetje. Ik vind het ook heel knap dat hij toch een beetje toegeeft, want kom niet aan zijn vlees, haha.
     
  5. moes

    moes Fanatiek lid

    20 jul 2006
    2.765
    9
    38
    ik gebruik trouwens geen extra vitamines, als dat nodig mocht zijn kan ik dat nog altijd gaan doen.
    ga elke 3 of 4 maanden bloed geven, dan wordt ook altijd mijn ijzer getest en die is altijd hoog genoeg.
     
  6. Botiwo

    Botiwo Actief lid

    30 nov 2010
    489
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb al op de site van ah gekeken en al een beetje gekeken naar wat voor biologische producten ze hebben in het assortiment. Ziet er allemaal prima uit. Misschien dat mijn man nu nog zegt ik eet elke dag vlees, maar over een tijdje dat het al een stuk vermindert is. Ik zie het wel. Ik zat er voor dit definitieve besluit echt mee, met de hele vlees industrie. Ik werd er echt naar van als ik dan een spotje zag op tv. Mijn man moet er wel aan wennen, niet eens aan het feit dat er ook iets veranderd in zijn voeding, maar hij moet erg aan het idee wennen dat ik geen vlees meer zal eten. Ik denk er wat lichter over, ik vind niet dat ik het nodig heb om te kunnen functioneren op een dag. En inderdaad er zijn zoveel verschrikkelijk lekkere dingen die je als vegetarier wel mag eten. Ik ga af en toe uit eten en in restaurants heb je vaak lekkere vegetarische gerechten. Ik houdt erg van rijst en pasta. Mijn moeder zei dat paddestoelen ook erg voedzaam zijn, daar ben ik dol op.
     
  7. Botiwo

    Botiwo Actief lid

    30 nov 2010
    489
    0
    0
    NULL
    NULL
    Heb je die vitaminen niet nodig omdat je genoeg groenten en fruit eet? Ik bedoel, als het niet hoeft zolang je genoeg groente en fruit eet, dan graag. Ik slik al redelijk wat medicatie.
     
  8. moes

    moes Fanatiek lid

    20 jul 2006
    2.765
    9
    38
    zolang ik nergens last van heb, en mijn ijzer hoog genoeg is, zie ik het nut er niet van in om extra vitamines te slikken.
    idd veel groenten, maar ook de vleesvervangers spelen er denk ik een rol in.

    succes iig, ik denk dat het voor jou moeilijker is omdat je man niet meedoet.
     
  9. Botiwo

    Botiwo Actief lid

    30 nov 2010
    489
    0
    0
    NULL
    NULL
    Dank je wel:)
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik ben vegetarisch opgegroeid en eet nu vlees. Biologisch scharrel. Ik lees steeds dat je het hebt over 'biologisch" maar dat heeft helemaal niks met dierenwelzijn te maken. Er heeft geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen op het voer gezeten, nou, daar zal dat rund maling aan hebben! Biologisch opgefokte stiertjes kunnen net zo goed in een kist gezeten hebben!
    Ik eet geen ei en drink geen melk omdat ik het uitmelken van koeien en het laten leggen van eieren onnatuurlijk vind, zo heeft iedereen wat he? Als je voor scharreleieren gaat: vraag aan de boer of ze bevrucht zijn en vraag je af of je dat wilt eten.

    Je gaat dus geen leren schoenen, riemen en tassen meer dragen omdat daar een dier voor dood is gemaakt. Maar het is maar net hoe je het bekijkt: ik vind het een bijproduct van de slacht. En wat doe je met gewone kaas, blijf je die wel eten? Daar zit stremsel in uit de maag van een kalfje. Er is wel lekkere vegetarische kaas (wel gewoon van melk hoor) te koop bij de biowinkel; Marienwaerdt, Bastiaansen, ZuiverZuivel.

    Wij aten vroeger thuis nooit sojaproducten of vleesvervangers of ei. Ik heb dat ook nooit begrepen: je houdt niet van vlees maar je eet wel iets dat eruit ziet als een kipschnitzel.

    Wij aten veel kaas, noten, peulvruchten en paddenstoelen. Ik had altijd een erg hoog hb van 9, dat lieten we met het hele gezin jaarlijks testen, mijn moeder stond erop.

    Eerlijk gezegd zou ik geen vlees meer kopen en klaarmaken voor je man; zo houd je wel het systeem in stand waar je kennelijk zo tegen bent. Gooi zonder het te zeggen maar eens tivalgehakt door de chili con carne en kijk maar eens of hij het merkt. Als je man vlees wil blijven eten, zou ik het hem lekker zelf laten kopen en klaar laten maken. 't Is 2011, hij kan dat denk ik best of niet?

    Veel succes ermee, er valt genoeg over te lezen op het net en lekkere recepten vind je overal!;)
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Tipje: als je vlees (en eieren) blijft kopen: ga kijken waar het vlees vandaan komt, hoe de dieren gehouden worden. En dat geldt ook voor je verse groente; het smaakt veel lekkerder als je ziet waar het vandaan komt en helemaal als je het zelf uit de grond mag trekken.;)

    Kijk eens op:
    Zorgboeren.nl: Home
    Alles over Biologica en biologisch | Biologica
     
  12. Maedra

    Maedra Fanatiek lid

    29 okt 2009
    1.558
    0
    36
    Rotterdam
    Ik neem ook geen speciale vitamines en net als moes geef ik bloed en mijn ijzer is altijd goed! Er zijn zoveel lekkere dingen die je kunt maken,. Ik kook heel vaak vega (hartige taart, zelfgemaakte pizza, lasagne, pasta met groentesaus) of met vis, of gemengd (voor mij vega en voor mijn man vlees). Dan maak ik bijvoorbeeld wraps en dan hebben we twee pannetjes een met vegagehakt en 1 met gewoon gehakt. Of gebakken aardappeltjes en groenten en voor hem vlees en voor mij een vleesvervanger. Ik doe voor mezelf veel groenten door de rijst en voor hem scharrelkip. In het begin leek het me onhandig, maar het valt echt reuze mee!
     
  13. Iris89

    Iris89 Fanatiek lid

    7 sep 2009
    1.119
    0
    36
    huisvrouw-mama!
    Leiden
    Ik ben zelf 4 jaar vegetariër geweest. Eigenlijk alleen maar omdat ik een behoorlijke tijd bij mijn vader heb gewoond, hij is zelf al jaren vegetariër. Hij wou dus niet apart vlees klaarmaken en vleesvervangers.. Tsja ik had hiet niet echt bezwaar tegen ofzo, het is toen eigenlijk altijd een beetje blijven hangen bij me. Klinkt raar, maargoed ik was het gewoon gewend geraakt.

    Goed uiteindelijk vind ik het gewoon te lekker was ik achter gekomen haha..

    Maar ja je hebt zooo veel vleesvervangers! En Tofu kun je echt niet alleen maar in speciale winkels kopen hoor, ook gewoon bij Albert Heijn.

    Er is echt keuze genoeg!

    Er bestaat inderdaad ook vlees wat niets te maken heeft met de bio-industrie. Dat is alleen wel veel duurder..
     
  14. Caro31

    Caro31 Fanatiek lid

    11 nov 2007
    2.501
    2
    38
    Voel me ook een stuk beter nu ik bijna geen vlees meer eet. Misschien dat we 1 keer per week nog iets van vlees eten, maar verder is het vis of vegetarisch. Ben dus een flexitariër. Mijn man is ook hierin meegegaan. Laatst had ik spaghettini gemaakt met quorn van de AH. Hij had het niet eens door dat het "nepvlees" was hahaha.
     
  15. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Een vegetarier is iemand die geen vlees en geen vis eet.
    Ik lees hier; ben vega om dierenwelzijnsredenen.
    Tevens lees ik hier vaak: ik eet wel vis.

    Huh?

    Als er 1 dier is dat op een gruwelijke manier sterft dan is het wel een vis!

    Hangt eerst vol pijn en stress tijden lang in een net, wordt dan heen- en weer geslagen en gegooid en sterft uiteindelijk een gruwelijke verstikkingsdood. Denk daar nog maar eens aan als je je visje eet!!!
    Een koe is in een seconde dood.
     
  16. Botiwo

    Botiwo Actief lid

    30 nov 2010
    489
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ga idd geen vis eten. Heb even gekeken op de sites en hier in mijn woonplaats zit een natuurwinkel die ook vlees verkoopt van boerderijen die dierenwelzijn hoog heeft staan. Tevens verkopen ze er allerlei andere producten. Goede tip, bedankt.
     
  17. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    We zijn inmiddels een week verder; ben je al vleesloos en zo ja; bevalt het?
     
  18. Botiwo

    Botiwo Actief lid

    30 nov 2010
    489
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo,
    Gedeeltelijk. De ene keer eet ik vlees ( biologisch ) en de andere keer niet. Soms is het best moeilijk, dan mis ik het wel. Aan de andere kant, ik wil uiteindelijk helemaal vleesloos eten. Het dierenwelzijn telt voor mij gewoon heel erg, maar heb wel gemerkt dat cold turkey erg lastig is. Toch wel.Ik heb trouwens besproken met mijn dietiste en zij heeft me allemaal voedingsschema''s meegegeven zodat ik toch aan mijn ijzer en voedingsstoffen kom.
     
  19. Nikita23

    Nikita23 VIP lid

    31 jul 2006
    5.198
    0
    0
    Ik kan me voorstellen dat het lastig is om in één keer te stoppen! Ik moet je zeggen dat het bewustwordingsproces voor mij veel belangrijker is dan die ene of twee keer in de week dat ik een half kipfileetje neem. Wij gaan hier gewoon bewust om met vlees en nemen voor ons vieren twee kipfileetjes bijvoorbeeld. Er gaan hier dus geen vier keer zeven=28 stuks vlees per week doorheen maar twee keer twee=4. Dat is voor mij veel belangrijker dan heel stipt nooit meer vlees eten. Verder hadden wij laatst ook qourn door een gehaktschotel en zelfs mijn man kwam tot de conclusie dat hij het lekkerder vond dan gehakt erdoorheen. Vis eten we nauwelijks omdat ik het niet lust. Mijn man eet zomers nog wel eens een haringkje. Als mijn man moeite zou hebben met het veel minder vlees eten zou ik voor hem dagelijks vlees maken. Ik ben zijn moeder niet en hij is oud genoeg om zijn eigen keuzes te maken. Maar ik ben wel heel blij dat we voor iedereen een respectabele middenweg hebben gevonden. Mijn man zei van de week dat hij niet eens meer trek zou hebben in een heel stuk vlees bij het avondeten. Oh waar ik intussen wel mee ben begonnen is iedere avond een lekkere salade bij het eten maken. Anders wordt het wel een beetje saaie maaltijd denk ik.
     
  20. Feetjes

    Feetjes Fanatiek lid

    20 aug 2010
    1.298
    18
    38

    Mee eens, en dat zou ook absoluut anders moeten, maar bedenk je wel dat 'wilde' vis (dus niet die vis die gekweekt wordt voor consumptie) wel een goed leven gehad heeft! Met soortgenootjes en de ruimte om zich heen. Een koe heeft met een beetje 'geluk' zijn hele leven in de stal aan een ketting gestaan, om vervolgens op een kluitje met soortgenoten kilometers vervoerd te worden naar het slachthuis, daar nog een tijd moeten wachten, etc. En hoe varkens (intelligenter dan honden) en kippen geslacht worden wil je helemaal niet weten, dat is (naar mijn idee) nog veel gruwelijker dan een verstikkingsdood.
     

Deel Deze Pagina