Hoi meiden, per 1 januari zijn ze bij ons op het kdv begonnen met 2-talig 'onderwijs'. Er wordt nu naast Nederlands ook Fries geleerd. Eerlijk gezegd ben ik hier niet zo blij mee. Ik ben van mening dat mijn zoontje eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands moet leren spreken alvorens hij er een taal bij leert. Daarbij komt dat er thuis helemaal geen Fries gesproken wordt. Als het thuis 2-talig zou zijn geweest, had ik er misschien anders over gedacht. Ik merk nu al dat Silvan af en toe half Nederlands half Fries tegen me praat, en aangezien ik geen Fries versta, kan ik er af en toe helemaal niks van maken. Toen het alleen nog Nederlands was, was het af en toe al een uitdaging. Op zich ben ik niet tegen 2-talig 'onderwijs' of zo, maar ik vind het wel erg vroeg om daarmee op het kdv te beginnen. Ik bedoel, tegen de kindjes waar thuis wel Fries wordt gesproken, wordt op het kdv ook gewoon Fries gesproken, dus waarom moet mijn zoontje dan ook ineens Fries leren, terwijl hij het Nederlands nog amper beheerst? Nou ja, ik ben niet erg goed in het verwoorden van wat ik bedoel geloof ik. Zouden jullie je mening over 2-talig 'onderwijs' op het kdv willen geven? Wellicht dat jullie me nog tot andere inzichten kunnen brengen
ik zou het er ook niet mee eens zijn als dat zo ineens ingevoerd wordt. Ik vind dat als kdv's zulke dingen willen gaan doen dat ze daarmee met een nieuw kdv of een nieuwe vestiging moeten beginnen, dan weten ouders ook waar ze voor kiezen. Nee, ik zou dit zeker bespreken en duidelijk maken dat ik hier niet van gediend ben.
Is dit niet in overleg met de ouders gegaan? Ik zou er ook niet blij mee zijn, ten eerste versta ik er echt helemaal niks van! (kom ook niet uit friesland) en ten tweede, wat je zelf al aangeeft, leer een kind eerst goed nederlands..
Dank voor jullie reacties! Vind het toch prettig dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Het is inderdaad niet in overleg met de ouders gegaan; het is gewoon ineens besloten om dit m.i.v. januari te gaan doen. Ik had het wel zo netjes gevonden als ze bij de ouders gepeild hadden hoe erover gedacht werd. Daarnaast heb ik ook al van een aantal leidsters gehoord dat ze er niet blij mee zijn. Verder zit ik te denken om op één of andere manier eens bij de andere ouders te informeren hoe zij er over denken. Ben er alleen nog niet over uit hoe ik dat aan ga pakken...
Ja, die hebben we wel! Goed idee, had ik nog niet aan gedacht Ik ga meteen eens even zoeken hoe ik contact met de OC kan opnemen!
als het goed is moet er in het kennismakingspakket een nummer van de oc zitten of er moeten in het gebouw duidelijke verwijzingen zijn naar de oc. Anders even bij andere ouders informeren of bij de leidsters waarvan je al weet dat ze er niet blij mee zijn. Zij weten wel wie er in de oc zit.
Ik heb er opzich geen bezwaar tegen, maar ik praat ook fries Maar dat zo zoiets doen zonder overleg vind ik wel kwalijk. Dan kunnen ze beter kiezen om 1 groep 2-talig te maken, en de andere groepen gewoon NL. Opzich is 2-talig opvoeden niet zo'n probleem. Vaak rommelen ze in het begin een beetje de talen doorelkaar. Maar ze leren uiteindelijk de talen wel goed uit elkaar te houden. En weten ook in welke situatie welke taal gebruikt moet worden. Maar in jullie situatie zie ik de meerwaarde daar ook niet van. Ik zou zelf ook eerder voor engels kiezen, dan voor fries (woon nu in twente, getrouws met zuid-hollander).
Jup klopt Bij ons hebben we een magneetbord hangen, daar hangt ook altijd een notulen van de oudercommisie, misschien staat daar een telefoonnummer of naam bij?
Ik heb zojuist van de locatiemanager het e-mailadres van de oc gekregen, dus ik ga binnenkort maar eens rustig zitten voor een mailtje naar hun. @Deepfreeze kan me voorstellen dat als je zelf gewoon fries spreekt dat je er anders tegen over staat. Dan zie ik het ook echt als 2-talig opvoeden, omdat je het thuis verder kunt oppakken. Nu moet hij het leren in 2 daagjes kdv per week. Ik versta er niks van en dat in combi met halfslachtig Nederlands...soms is er niks van te maken en heb ik geen idee of hij Nederlands praat of wat in het Fries zegt. En eerlijk gezegd vind ik het ook niet zo geweldig om mem genoemd te worden of dat hij zegt dat hij molke wil Straks op de basisschool krijgt hij ook gewoon fries, dan ontkom ik er niet aan. Maar dan is hij wel op een leeftijd dat ik hem duidelijk kan maken dat er thuis gewoon Nederlands gesproken wordt. Ik probeer er zelf al om te denken niet in dialect te praten waar hij bij is, omdat ik gewoon eerst een zo goed mogelijke basis ABN wil. Zou trouwens wat zijn als hij op het kdv ineens gronings/drents begint te praten
ik snap je hoor, voor een dialect (want zo zie ik het) is altijd nog de mogelijkheid op school, maar ik zou ook willen dat mijn kind eerst abn leert.
vreemd dat ze dat zomaar gedaan hebben zonder overleg. dat ze 2 talig willen ja dat kan maar vraag ouders om hun mening en geef ze de kans om hun wensen aan te geven. zoals bijvoorbeeld 2 groepen 1 groep voor 2 talig en 1 groep voor alleen NL. of desnoods als dat niet kan invoeren dat ze maar 1x in de zoveel tijd een friese dag hebben en alleen maar fries praten. kinderen die thuis fries praten doen dan makkelijk mee en leren de andere dagen goed de nederlandse taal die ze later het hards nodig hebben. en de kinderen die thuis nederlands praten leren op die dagen juist fries te verstaan en wat maakt het uit als ze het niet 100% beheersen. het is al makkelijk als ze het alleen al kunnen verstaan. ik ben zelf geboren in friesland. mijn moeder is fries en mijn vader brabander en ze hebben ons nederlands geleerd. het fries heb ik 1x in de week op zaterdag middag geleerd bij mijn beppe(oma) als ze het niet willen veranderen kun je overwegen om aan te geven dat ze tegen jou zoon alleen maar nederlands spreken en als dat niet voor wat verbetering zorgt misschien overwegen om ander kdv te vinden. ik weet dat er op basisscholen ook verschil zit in welke taal gebruikt wordt maar dat is afhankelijk van de grote van je woonplaats.
Hier willen ze het ook gaan doen op het KDV. Maar heb gezegd dat ik er helemaal niet op zit te wachten. Van mij hoeven ze geen Fries te spreken. En verstaan gaan ze het toch wel doen. Er is dan 1 iemand die altijd Nederlands spreekt, en 1 die altijd Fries spreekt. Net wat je zegt, laat ze eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands praten. De oudste heb ik geen problemen mee. Die verstaat het nu onderhand wel ( we hebben 5 jaar in Gelderland gewoond ), maar ik wil dat er gewoon Nederlands tegen de jongste wordt gesproken. Dat er Fries onderling of tegen Friestalige kindjes wordt gesproken, oke, maar gewoon Nederlands tegen mijn kinderen aub.
Ik vind t jammer dat op t kvd waar Gijs heen gaat er nog geen meertalen beleid is... Ik ben Fries, mijn man niet.. dus hier thuis krijgt ie al 2 talen te horen... Kinderen pikken een taal snel op... Als peuter ben ik met nederlands begonnen ( we woonden in Wieringerwerf) en op de kleuterschool had ik t fries er zo bij..
Voor mij zou het een reden zijn om mijn dochter naar dat KDV te brengen Ik ben zelf Fries en ik wil heel graag dat mijn dochter het leert, maar we wonen in de randstad en ik vind het heel lastig om het haar in mijn eentje te leren. @denise89 spreek je nu ook Fries of versta je het alleen? Ik vraag me af of het genoeg is om 1 dag in de week Fries te horen om het te kunnen leren, dat zou ik op zich wel kunnen doen... Oh en voor de ouders die bang zijn dat hun kind geen ABN meer kan spreken zometeen: als het aanbod van beide talen groot genoeg is komt dat echt wel goed hoor, en aangezien jullie allemaal Nederlands spreken hoef je je daar geen zorgen over te maken. Ik zou eerder trots zijn dat mijn kindje 2 talen spreekt.... En is het niet raar om in Friesland te wonen zonder dat je de taal verstaat?
Als je je kindje ooit een tweede taal zou willen leren, kun je daar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen en juist niet wachten tot hij/zij fatsoenlijk ABN verstaat. Kleine kinderen pikken een nieuwe taal zó veel makkelijker op dan grotere kinderen. Ben het ook wel eens met MamaVanSimone; vind je het zelf niet gek om in Friesland te wonen terwijl je zelf de taal niet spreekt of verstaat? Niet dat je thuis 2-talig moet worden (liever niet zelfs; het is voor je kind het beste om een taal te leren van iemand die het van huis uit spreekt) maar het lijkt me voor het dagelijks verkeer wel zo fijn als je Fries kunt begrijpen. Tegelijk snap ik dat je er niet blij mee bent dat ze dit zo maar meedelen, ipv het eerst te bespreken met de ouders. @MamaVanSimone: als jij je kind graag Fries wilt leren zou je dat eigenlijk consequent moeten doen. Jij praat dan altijd Fries tegen haar, terwijl je partner altijd Nederlands met haar praat (ervanuitgaand dat dit zijn moerstaal is). Op die manier zal ze het het beste oppikken. Onderling praten jullie dan NL of Fries, dat maakt niet eens zo heel veel uit. Mijn zus spreekt altijd NL met haar kinderen en haar man Engels (en zijn ouders Hindi); zo voeden ze hen zelfs 3-talig op. Het duurt iets langer voordat ze gaan praten, maar als dat eenmaal op gang komt, lopen ze echt niets achter wat betreft Nederlands hoor! Ik vind het echt een rijkdom voor die jongens dat ze in zo'n omgeving opgroeien.
Voor mij zou het een reden zijn om mijn kind van het kdv te halen Maar ik ben dan ook een groninger Ik vind het eerlijk gezegd raar. Ze gaan ze bij ons op het kdv toch ook geen gronings leren? Zou ik niet blij mee zijn.
Ik zou het er ook niet mee eens zijn! Inderdaad eerst goed Nederlands en dan zien we wel verder. En als je zelf geen Fries praat/verstaat dan zie ik er al helemaal het nut niet van in. Mijn ouders spraken altijd in dialect en toen ik naar school ging sprak ik in groep 4 nog steeds de woorden niet goed uit en aangezien ik naar een school ging die nogal een eindje van huis was leerde ik steeds beter "ABN" en nu.....als ik praat en ik laat mensen raden waar ik vandaan kom dan komen ze met allerlei plaatsen maar nooit met de goede dialect is dus helemaal weg, ik versta prima limburgs/gronings/drents/amsterdams enz omdat ik door het hele land vrienden heb zitten maar zelf kan ik het echt niet meer praten.
Meiden, dank je wel voor al jullie reacties. Interessant te lezen dat de meningen verdeeld zijn. Nu maar weer eens een reactie van mijn kant Ik ben er niet op tegen als mijn kindjes meerdere talen zouden leren, maar ik vind het wel te vroeg om daar op het kdv al mee te beginnen. Wat ik al eerder aangaf vind ik het nu heel lastig als mijn zoontje er Fries door gaat gooien, omdat zijn Nederlandse zinnen nog niet even vaak goed verstaanbaar zijn. Als hij dan half Fries half Nederlands tegen mij zou praten (of half Engels/Duits/Gronings/Drents wat dan ook), zonder dat ik dat door heb, dan is er voor mij helemaal geen touw meer aan vast te knopen. Dat is precies ook de reden waarom ik thuis geen Gronings of Drents praat. En volgens mij pikken ze een andere taal ook nog wel snel op als ze 4 jaar zijn. @mamavansimone Ik ben het met je eens dat als het aanbod van beide talen groot genoeg zou zijn, dat het dan wellicht geen probleem hoeft te zijn voor de kindje om ABN te leren spreken. Maar in mijn ogen is het aanbod van het Fries niet groot genoeg. Wij spreken thuis geen Fries en hij gaat 'maar' 2 dagen in de week naar het KDV, dus dan lijkt mij het aanbod Fries niet groot genoeg. Bovendien krijgt hij straks op de basisschool Frieze les en dat lijkt mij eerlijk gezegd vroeg genoeg om een andere taal erbij te leren. En ik vind het absoluut niet raar om in Friesland te wonen zonder dat ik het Fries versta of spreek. Friezen kunnen toch ook Nederlands? Toen ik nog in Groningen/Drenthe woonde, verstond ook niet iedereen het Gronings of Drents en daar sprak ik gewoon ABN tegen (maar goed, ik voel nu een hele andere discussie aankomen ). Dus nee, ik vind het absoluut niet gek of raar om in Friesland te wonen zonder dat ik de taal spreek of versta. Als ik aangeef geen Fries te verstaan, wordt er gewoon Nederlands tegen me gesproken en verder loop ik eigenlijk tegen weinig problemen aan. Oké, OmropFryslân sla ik over @Maja precies wat ik bedoel . Maar ik vrees dat het wellicht ook wel te maken heeft dat ik inderdaad als Groninger/Drent in Friesland woon (geen goeie combi ). Maar even zonder gekheid, ik snap dat het Fries van belang kan zijn, maar vind het gewoon echt onzin op daar op het kdv al mee te beginnen. Kleuterschool lijkt me vroeg zat. En tuurlijk hoe eerder ze het leren hoe makkelijker ze het oppikken, maar met 4 jaar lijkt me dat ook nog vroeg zat. En uiteraard had ik wel zo netjes gevonden als men onder de ouders had gepeild hoe groot de belangstelling is voor het invoeren van Fries op het kdv.
Ik zou het ook niet erg waarderen.... Nou ben ik een Brabander en misschien zie ik het wel helemaal verkeerd. Maar ik zou er niet blij mee zijn als er op het dagverblijf plat Brabants gesproken zou worden tegen mijn zoon. Maar ik geloof dat er in Friesland echt wel anders over 'hun taal' gedacht wordt.....