Montessorionderwijs

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door ohmama, 30 jan 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ohmama

    ohmama Niet meer actief

    Volgend jaar gaat mijn oudste naar de basisschool en ik ben me alvast een beetje in verschillende scholen in de omgeving gaan verdiepen. Mijn vraag is: heeft iemand ervaring met motessorionderwijs, is het goed onderwijs en hoe wordt er precies les gegeven? Ik heb er veel over gelezen op internet, maar ik hoop dat iemand met ervaring me er meer over kan vertellen ;).
     
  2. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief

    Wil je het echt weten!

    Het kan zijn dat ik een wat gekleurt beeld geef maar mijn ervaring is dat je goed naar je kind moet kijken of je je kind op het montesorie onderwijs gaat plaatsen is het al een kind dat leergierig ect en zelfstandig taken kan uitvoeren??

    Het kan mooi onderwijs zijn maar voor mijn zoon was dat het niet. De vrijheid was voor hem te groot, En ik vond dat de leerkrachten niet goed omgingen met kinderen die leerproblemen hadden waar onder mijn zoon. Voor kinderen met leerproblemen is montesorie heel gevaarlijk. Ze bieden wel werk aan aan kinderen maar niet elk kind neemt die verantwoording.

    Als ze eenmaal achter gaan lopen met iets blijf je achter de fijten aan lopen en kan je kind er diep ongelukkig worden. En ik vind dat ze montessorie te lang aanbieden als het beste onderwijs, Dat vond ik dan hier he. Hoeft niet altijd zo te zijn. Mijn zoon kwam eens thuis van mama montessorie is het best he. En ik dacht van ja maar ik wil niet dat ze dat mijn zoonleren.

    Nu zit hij opspeciaal onderwijs (Gelukkig) en heeft het goed naar zijn zin en haald de achterstand in die hij op de montessorie school te wijnig had gekregen. (Ligt niet alleen aan die school) MIjn zoontje heeft gewoon problemen met leren( Niks om voorzich te schamen)

    Mijn keuze zou het nu niet meer zijn voor mijn dochtertje laat ik het daar op houden.;)
     
  3. ohmama

    ohmama Niet meer actief

    Bedankt voor je reactie! Dus als ik het goed begrijp, hangt het ook heel erg van het kind af. Maar het kan dus ook gebeuren dat, hoe slim een kind ook is, als het niet gemotiveerd is, zal het niks uit zichzelf doen en wordt het verder ook niet tot werk aangezet?
     
  4. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief


    Woorden wel aan het werk gezet als ze wel gemotiveerd zijn.En ook als ze niet gemotiveerd zijn. Maar niet elk kind pikt dat op.

    Mijn zoon was het tot een bepaalde hoogte ook maar werd steeds dwarser om iets zelfstandig te moeten uitvoeren en ging dan maar met de kleuter dingen spelen bijwijzen van spreken.

    Mijn advies is je kunt hem er op zetten dat onderwijs maar mocht je inde gaten krijgen dat het niks voor hem woord dat je optijd aande bel trekt of een anderschool uiteindelijk nog moet zoeken.

    Hier meerdere kinderen uiteindelijk toch overgestapt naar regulier onderwijs. Ook van kinderen die wel goedkonde leren.

    En de school was echt niet slecht zeker niet. Alleen blijf ik er bij dat ze te wijnig goede inzicht hebben met kinderen die problemen zouden kunnen krijgen en dat ze te laat hulp zoeken ect ect.
     
  5. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Ik wil mijn zoontje ook naar het montessori. Hij wordt 4 in de zomervakantie. Maar ook vooral omdat ik denk dat het bij hem past. Hij is nieuwsgierig, weet wat hij wil, kan zich goed concentreren.

    Van deze school weet ik dat ze kindjes die meer structuur nodig hebben ook eerlijk doorsturen naar de reguliere/speciale scholen. Maar ze kunnen voor kindje die structuur nodig hebben dit ook wel bieden.

    Zoals ze het daar zeiden: We helpen kinderen te leren. Voor sommige kinderen betekend dat we dagelijks kijken welke taken gedaan moeten worden, en meer sturing geven. Terwijl andere kinderen maar 1 keer per week hij takenlijst laten zien, dat het kind zelf heeft gemaakt. (voor hogere groepen dan).

    Ze doen daar ook de citotesten regelmatig. Maar het kind kan bijvoorbeeld een citotest van halverwege groep 3 doen, aan het begin van groep 3. Of juist aan het eind. Dan heb je wel een idee waar je kind staat (een stuk voor of achter). Dit geeft de leraren wel een idee van op welke vlakken meer begeleiding nodig is. Dat betekend dat je wel vertrouwen moet hebben in de kind en de leraren over het leertraject ;)

    Echt lessen hebben ze niet. Wel hier en daar klassikale uitleg (thema's bijvoorbeeld), regelmatig groepjes uitleg (van kinderen die even ver zijn), en genoeg individueel. Ook wordt er gevraagd om elkaar te helpen. Omdat ze met verschillende klassen bij elkaar zitten, kunnen ze elkaar helpen met dingen. Zo leren ze ook dingen uitleggen, of juist dingen te vragen. Er wordt dus erg naar het individu gekeken.
     
  6. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    ik vond het mooie hiervan toen ik er stage liep, dat de oudste de jongste hielpen. Ze hadden respect voor elkaar.

    Maar het klopt zeker, als je kindje niet gemotiveerd is om zelf zich dingen aan te leren is het lastig onderwijs. Ze hebben 3 jaargroepen bij elkaar en om beurten krijgen ze dus soms wel eens klassikaal les. De andere groepen moeten zelf hun werkjes doen. Dat was bij ons wel hetzelfde vak alleen voor hun jaargroep. Als je kind zo is afgeleid is het niet handig.
    De kleutergroep is minder schools hoor ;) Hahaha daar zijn ze nog gewoon kind en met alle dingen van een gewone kleutergroep erbij.
     
  7. ohmama

    ohmama Niet meer actief

    Zijn de kleutergroepen ook gemengd qua leeftijd? Het is idd goed dat de groepen gemengd zijn en de oudere kinderen de jongere kinderen kunnen helpen, goed voor de sociale vaardigheden. Mijn zoontje zal dat vermoedelijk ook wel leuk vinden, hij trekt op de een of andere manier namelijk nogal naar oudere kinderen toe.

    Een dochter van een kennis van ons zit ook op montessorionderwijs en zij zijn erg tevreden met de keuze die ze gemaakt hebben. Wij kijken nog even rustig verder, we hebben nog even de tijd!
     
  8. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Hier hebben ze 1-2, 3-4-5, en 6-7-8 groepen. En soms nog een 5-6-7 groep als dat uitkomt met de leerlingen (bijv een paar groep 5 leerlingen die erg uitlopen op de 3-4-5 groep.

    Ik las ook in de schoolinformatie, dat ze de kindjes zelfs per half jaar een groep omhoog (en omlaag) kunnen doen. Dus als halverwege groep 4 blijkt dat een kindje flink voorloopt, kan het aan het over naar groep 5, en pakt zo 2 klassen in 1 jaar. Erg fijn om die flexibiliteit te hebben, zonder van klas te hoeven wisselen.
     
  9. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    nee was groep 1-2
     
  10. mouschy

    mouschy Fanatiek lid

    30 aug 2005
    3.709
    0
    0
    kraamverzorgster, nu ben ik gastouder.
    Noord Holland
    Ik wil onze jongens er ook naar toe hebben. Alleen zit de oudste nu nog op een gewoon onderwijs omdat er geen plek is op die school helaas. Ik heb m toch echt optijd ingeschreven maar ze zaten al heel erg snel vol. Na de zomer vakantie gaat onze 2e zoon er wel naar toe, hem heb ik meteen ingeschreven en voor hem is er wel plek gelukkig! Hij moet meteen naar school op z'n verjaardag want op die dag begint de school weer na de zomer vakantie; 4 sept.
    Het is wel balen want ik moet volgend jaar dus naar 3 locaties op de fiets; school 1, school 2 en de psz... Ben benieuwd hoe het gaat tegen die tijd.
     
  11. mora27

    mora27 VIP lid

    25 nov 2009
    6.381
    0
    36
    webwinkel eigenaar
    in een huis
    mijn dochter zit op een montesorie peuterklasje in een montesorie school uiteraard... je moet idd wel naar je kind kijken of hij/zij zelf graag dingen onderneemt en leergierig is... mijn dochter past er tot nu toe perfect bij... ik wil haar ook heel graag als het zo goed blijft gaan naar groep 1 op die school doen... eind van dit jaar moeten we een schoolkeuze voor haar maken.. we gaan nog wel bij een paar andere scholen kijken, waaronder christelijk onderwijs... mijn man is zo opgevoed en zou best graag willen dat onze dochters naar zo'n school gaan. ikzelf heb er niets mee dus we zullen eens kijken welke school het beste gevoel en indruk geven....

    montesorie is veel zelf moeten doen en de verantwoordelijkheid dragen over jongere kinderen met bepaalde opdrachtjes... ik zie vaak als ik mijn dochter ophaal van school en wacht in de aula, veel kinderen zelfstandig hun opdrachtjes maken zoals lezen, schrijven of sommen maken, kleuren, verven, potten schilderen en noem het maar op... de school zelf is ook door de kinderen ingericht.. zo zijn er door hun lampen gemaakt en beschilderd die door de hele school hangen bv... ik vind het allemaal een gemoedelijke sfeer hebben.. wat ik wel heel belangrijk vind en waar ik ook goed op let is dat de juffen en meesters wel het overwicht hebben als het moet... en dat gaat daar prima! ze hebben respect voor hun leerkrachten en gaan er nauwelijks tegenin...
     
  12. Saona

    Saona Fanatiek lid

    24 jun 2006
    4.529
    640
    113
    Wij hebben ook bewust voor Montessori onderwijs gekozen en ik ben er van overtuigd dat wij de beste school gekozen hebben. We zijn bij diverse scholen op gesprek geweest, op de Montessori school zelfs 3x. Ik vind dat ze niet alleen zeer goed de tijd namen om ons uit te leggen wat Montessori onderwijs inhield en wat ze van ouders en kinderen verwachten. Ze luisterden ook naar onze vragen en twijfels. Ik ben niet voor niets een derde keer op gesprek geweest.

    Ik weet dat mijn zoon veel beter zal presteren als hij juist wat meer vrijheid heeft. In ons geval past dit onderwijs dus juist goed. Te veel vrijheid was ik een beetje bang voor, want hij heeft absoluut sturing nodig, maar de school heeft mij uitgelegd dat Montessorionderwijs absoluut niet inhoud dat de kinderen alles zelf bepalen. Ze moeten bepaalde 'werkjes' doen. Maar ze mogen zelf bepalen in welke volgorde ze die doen. Toch wordt er wel op gelet dat ze alles doen, en worden ze zeker gestimuleerd in wat ze liever niet doen of moeilijk vinden. De kleuterklassen zitten met 1 en 2 bij elkaar.

    Ik heb de beslissing voor deze school ook af laten hangen van de prestaties van de school. Van iedere school zijn de prestaties namelijk gewoon te lezen op de site van de onderwijsinspectie. De goede resultaten in combinatie met het goede gevoel dat ik bij deze school had hebben ervoor gezorgd dat wij voor deze school gekozen hebben. Al moeten we daarvoor wel elke ochtend met de auto naar school...
     
  13. Saona

    Saona Fanatiek lid

    24 jun 2006
    4.529
    640
    113
    Ik wil er idd nog even aan toevoegen dat de kinderen netjes een handje moeten geven 's morgens als ze binnenkomen en dat leerlingen en leerkrachten met veel wederzijds respect met elkaar omgaan. Voor ze naar huis mogen geven ze de leerkracht ook een handje, en ze mogen pas weg als de leerkracht een ouder of andere bekende op het schoolplein heeft zien staan die het kind op komt halen.
     
  14. nicolioo

    nicolioo Bekend lid

    1 dec 2008
    901
    0
    0
    Ik denk dat de meeste dingen die gezegd zijn absoluut waar zijn.
    Alleen 1 ding wordt vaak vergeten, kijk naar de school zelf!!!

    Ik werk als leerkracht van gr 7/8 op een Jenaplanschool, een schooltype wat zeker raakvlakken heeft met Montessori.

    Alleen kinderen die echt een groot probleem hebben met structureren en concentratie zijn wat mij betreft minder op hun plek in dit type onderwijs. Het is zo verschillend wat de kwaliteit is van een school, je kunt wel een bord montessorionderwijs boven je school hebben hangen maar wat doen ze in de praktijk?

    Mijn advies zou dus zijn, maak een afspraak met het "hoofd" van de school het liefst tijdens schooltijd en proef de sfeer op die school en ben erg kritisch vraag veel en vergelijk met andere scholen.
    Het is fijn als je wat ouders van kinderen die er op school zitten kent dan kun je daar dingen aan vragen.

    En tot slot wat ik meerdere malen las dat de school niet zo geschikt zou zijn voor kinderen die vanuit zichzelf niet zo graag leren. Juist op dit type onderwijs komen deze kinderen vaak beter uit de verf. Veel vakken worden in project-vorm gegeven Er wordt gekeken naar hoe een kind het beste leert en wat daar voor nodig is. De lessen zijn niet allemaal uit de methode waarbij het grootste deel van de groep alles op hetzelfde moment doet , er is veel aandacht voor persoonlijke groei en vergeet het sociale aspect niet, kinderen zijn een keer de jongste, de middelste en de oudste van de groep, heel erg goed voor de sociale ontwikkeling. Veel aandacht voor vaardigheden, die gebruiken de kinderen hun leven lang, feiten gaan vaak verloren is mijn mening.
     
  15. nicolioo

    nicolioo Bekend lid

    1 dec 2008
    901
    0
    0
    Die prestaties van een school zegt erg weinig vind ik zelf. Als de populatie van die school bestaat uit kinderen met een behoorlijk IQ dan kun je er als leerkracht niet zo veel aan verpesten. Juist de kinderen die leerproblemen hebben , op motivatie of aanleg of ander gebied, die hebben een goede leerkracht nodig en die zijn heel erg afhankelijk van een goede school.
    Een school met geweldige uitstroom in groep 8 hoeft zeker geen goede school te zijn.
    Klinkt hard maar als ik kinderen binnenkrijg in groep 7 die op havo niveau zitten en dat dat ook echt het max is wat er in zit dan krijg ik er ook echt geen vwo uit, hoe graag ouders ook willen en hoe graag een kind dat zelf ook wil...
    Als een kind echter een max bereik heeft van Havo maar er wordt jaren lang matig onderwijs gegeven dan kan dat nog wel een tegen gaan vallen...
     
  16. Smallville

    Smallville VIP lid

    1 jul 2006
    10.358
    0
    0
    Onze oudste dochter is deze week begonnen aan de Montessorischool.

    Das bij ons de school die het verste is.
    Dicht bijzijnde school was niet echt uitnodigend, maar net als Saona, heb ik ook de inspectierapporten gechecked.
    Niet voor niveau maar juist voor de andere dingen.
    Waar de montessori school zo goed doet deed de school om de hoek bijna alles min en kregen zo elke 4mnd een inspectie!!!
    Das voor mij toch ook geen indicatie om mijn kindjes ernaar te laten gaan.



    En we hebben diverse scholen in de omtrek bekeken en toch werd het de montessorischool, toen ik binnen stapte dacht ik: dit is het. De sfeer, de methodes.
    Nu is onze dochter heel leergierig/nieuwsgierig en makkelijk in omgang.
    En zoals het blijkt, een echt montessori kindje.
    Gaat helemaal op in der werkjes en komt stralend en tevreden thuis.

    Wat ik ook fijn vind is het is geen drempels, ik heb nog steeds "drempel" vrees. Die zal zij niet ontwikklen.

    Vroeger vond ik montessori altijd beetje raar, ik weet nu dat dat komt omdat de kindjes ervan zo zelf verzekerd overkwamen.
     
  17. eefje85

    eefje85 Bekend lid

    28 dec 2009
    592
    4
    18
    Ik geef les op een montessorischool. Het klopt inderdaad dat de groepen qua leeftijd gemengd zijn. Per school kan dit verschillen, maar bij ons is het verdeeld in onderbouwgroepen (groep 1,2), middenbouwgroepen (groep 3,4,5) en bovenbouwgroepen (6,7,8). Het grote voordeel hiervan is, dat de oudere kinderen de jongere kinderen kunnen helpen en dat het makkelijker wordt voor kinderen om op hun eigen niveau te werken. Niveauverschillen vallen ook minder op, omdat voor ieder kind een eigen leerlijn uitgezet wordt. De kinderen kiezen hun eigen werk en maken hun eigen dagplanning. Van de kinderen wordt dus zeker enige mate van verantwoordelijkheid verwacht, maar wel in zoverre dat het past bij de leeftijd en werkhouding van het kind (vrijheid in gebondenheid, zoals Montessori dit zelf verwoordt). Daarnaast wordt er veel gewerkt met materialen: voor de zintuiglijke ontwikkeling, rekenen, taal, wereldorientatie. Voor de kinderen wordt het onderwijs zo heel concreet gemaakt.
    Zoals ik al eerder schreef, is het zeker zo dat van de kinderen enige mate van verantwoordelijkheid verwacht wordt. Ik zou dus goed naar je kind kijken: vindt het leren leuk? Pakt het uit zichzelf werkjes? Is het uit zichzelf gemotiveerd?
     
  18. almika

    almika Fanatiek lid

    6 jan 2011
    2.101
    0
    0
    ik lees van alles en nog wat aanvullig die uit ervaring spreekt.

    je kunt nog weinig zeggen of je kind er wel of niet past omdat ze in een korte tijd snel ontwikkelen, dan komt het karakter de zelfstandig heid, leergeierighied etc. bijkijken en dan nog niet is montesorri alleen voor die kids die ook echt alleen zelfstandig kunen werken, integendeel.

    vanaf klein kind is onze zoon erg creatief en fantasierijk en heeft zich tot groep 3 zo ontwikkeld dat hij daar ook gewoon naar toe ging groep 3 primair basisonderwijs, ware het niet dat hij zich niet thuis veolde en al snel was het een gefrustreerd depri mannetje.....hebben toen besloten naar montesorri te doen en wat een positive verandering.
    Het positieve is dat elke dag anders is, het zelfstandig zijn en zelf kunnen kiezen vinden ze geweldig, wel binnen de strenge regels en taken die vereist zijn.

    Het is op een creatieve manier leren en verder kunnen leren wat de meeste een uitdaging vinden om de sommen van groep 5(onze bengel gr4) al te weten, het boeit en blijft boeien doordat ze elke dag met iets of gewoon iets anders kunnen leren.

    inderdaad zeker voor onze zoon erg positief geweest, die kan zijn creativiteit en fanstasie kwijt in het leren en het is zelfs zo dat als hij tijd over heeft om voor zich zelf wat te doen is het niet meer kleuren plakken knutselen maar probeert hij uit ,wat groep 5 al doet....is immers op creative basis leren.

    hij voelt zich groot nu omdat hij mag uitleggen hoe iets werkt aan groep 3.

    verschilt zeker per school en alles hangt ook van de leerkracht vind ik...
     
  19. Saona

    Saona Fanatiek lid

    24 jun 2006
    4.529
    640
    113
    Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet geloof dat een school een kind dat bijv HAVO niveau heeft er VWO uit zou moeten kunnen persen. Ik ben wel degelijk van mening echter dat je als ouder wat mij betreft niet kiest voor een school waarvan de onderwijsinspectie zegt dat die school onder extra toezicht is geplaatst vanwege de slechte resultaten. Daar pas ik voor, en ik verwacht absoluut niet dat mijn keuze voor een school met betere resultaten ook mijn zoon tot een hoger niveau zou kunnen tillen ;)
     
  20. Saona

    Saona Fanatiek lid

    24 jun 2006
    4.529
    640
    113
    Ik wil nog even toevoegen dat ik zelf op een Jenaplan school heb gezeten, ik denk het niet, maar wellicht heeft dat mijn keuze wel beinvloed. Net als iemand hierboven reageerde heb ik me tegelijk ook laten lijden door het gevoel dat de school mij gaf toen ik er binnen liep. Mooie lesmaterialen, en vooral ook... een hele schone school. De school waar mijn zoon in op de PSZ zat was gewoon een vieze bende, dat was wat mij in eerste instantie al heel erg tegenstond...
     

Deel Deze Pagina