luckybird... een plan B klinkt makkelijk. Maar ik vind het niet zo netjes om een ander op te zadelen met een ziek kind. Een ziek kind wil bij mama zijn, dat is mijn mening. Dus ik zorg zelf voor haar.
Wel opvallend dat zoveel van jullie gewoon zorgverlof kunnen opnemen. Ik heb in de afgelopen 1,5 jaar heel wat vakantiedagen opgemaakt aan zieke kinderen, ook toen mijn kindjes met zn 3en in het zkh lagen voor 4 dagen, gewoon vakantie opnemen, niks zorgverlof. Mijn man kan en mag met geen macht vrij krijgen als een kind ziek is. In zijn bedrijf vertellen ze doodleuk dat je dan niet meer terug hoeft te komen. (aan alle medewerkers). Een collega van hem raakte bijna omgangsregeling voor zijn kinderen kwijt omdat ie niet weg mocht van de baas om zijn kinderen op tijd op te halen voor de bezoekuren. Hij MOEST overwerken, anders was het einde oefening. Zo kan het namelijk ook. En je kunt er vaak niks aan doen, omdat in sommige braches de CAO's op een manier zijn ingericht dat je als medewerker van alle kanten wordt genaaid.
Goh, wat een leuke werkgever heeft jouw man Maarre, zorgverlof is gewoon een wettelijk recht. Dan kan een werkgever het heel hard niet willen, maar óók de werkgever van je man heeft zich aan de wet te houden.. Bovendien, wat was die werkgever van plan dan? Einde oefening is het niet zomaar, daarvoor ben je in het NL arbeidsrecht echt wel beschermd. Sorry, wil niet al te fel overkomen maar wordt zoooo moe van die werkgevers die denken dat de wet er voor iedereen is behalve voor henzelf..
O ja, zorgverlof is trouwens niet bedoeld voor als je kindjes in het ziekenhuis liggen. De "zorg" ligt dan namelijk niet bij jou, maar bij het ziekenhuis. Meestal moet je daar dus inderdaad vrij voor nemen (ligt een beetje aan je werkgever)
een collega van mij vertelde gistermorgen dat ze haar dochter van 8 met koorts, pcm en strepsils naar school had gestuurd omdat ze moest werken en geen opvang had... als ze zouden bellen van school dat het echt niet ging zou ze haar ophalen, naar huis brengen en tussendoorsteeds bellen hoe het ging en tussen de middag even naar huis om bij haar te kijken.... kom ik om half 4 bij haar binnen lopen(onderwijs en ze staat niet voor de klas) zit ze er nog, (haar dochter moest naar de BSO) Ik vroeg me met grote ogen af wat ze nog op school deed zegt ze: ik wacht even tot het een redelijke tijd is om te kunnen gaan.... ik vroeg waarom???? omdat er collega's zijn die anders gaan lopen zeiken dat ze te vroeg "de benen neemt!!"! ik heb gezegd dat ze gek was, nu haar laptop moest opbergen haar jas moest pakken en direct met mij mee moest lopen de deur uit naar de auto om haar dochter op te halen schijt aan de collega's! die collega's die daar over zeuren hebben zelf dus geen kinderen.... oordelen maar en vooral opletten wat een ander doet of niet doet.... BAH! ze is nog even naar de directeur gelopen om te zeggen dat ze weg ging om haar zieke dochter van de BSO te halen en die vond het geen probleem......
Hangt van de secundaire arbeidsvoorwaardes en het CAO af he! Arbeidswet in Nederland is niet heel stevig, in elk artikel wordt wel een uitweg geboden naar 'evt. andere bepaling in de CAO' of 'tenzij het bedrijf niet normaal kan functioneren oid'. In sommige branches wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze leemtes in de wet.
Hier ook het afgelopen jaar veel vrije dagen opgenomen voor zieke kindjes. Mijn baas vindt ook dat zorgverlof alleen geldt als het een onverwachte situatie is en als het echt zo is dat alleen jij als mama voor het kind kan zorgen. Ook toen mijn dochter in het ziekenhuis lag (geplande operatie) kreeg ik geen zorgverlof, maar moest ik vrije dagen opnemen. Vind het ook wel terecht hoor, mijn werkgever hoeft er niet voor op te draaien als één van mijn kinderen ziek is of geopereerd moet worden. Wat ik wel een uitzondering vind: toen onze meisjes te vroeg werden geboren en in het zkh moesten blijven heeft mijn vriend wel een paar weken zorgverlof gekregen van zijn werkgever. Dit vond ik wel terecht. Er was namelijk niemand die zijn 'taken' als papa over kon nemen. Kinderen zijn je eigen verantwoordelijkheid en niet die van je werkgever. Ik vind wel dat je werkgever je de ruimte moet geven om vrij te nemen of af en toe eerder weg te gaan (als bijv. het KDV belt dat je kindje ziek is). Maar meer dan dat niet.
Allemaal leuk en aardig. Maar.... Als je kind dus ziek is en niemand voor je kind kan zorgen moet je dus wel thuis blijven. Geen andere keus toch? En kinderen zijn toch echt wel vaak ziek. Tenminste zodra ze naar school gaan of oudere broers en/of zussen hebben wel vaker.
Ik vind het altijd een heel lastig verhaal. Ik snap dat wanneer je kindje ziek is er iemand bij je kindje moet blijven om voor te zorgen en dat je dat het liefst zelf bent maar ik ben ook van mening dat mijn werkgever niet altijd maar kan opdraaien voor de problemen als mijn kindje ziek is. Ik kies ervoor om te blijven werken en als ik altijd maar thuis wil kunnen blijven voor mijn zieke kindje had ik niet moeten gaan werken. Hier hebben we het tot nu toe nog altijd kunnen oplossen met opa's en oma's of dat mijn man of ik toevallig vrij waren. Ik heb zelf eens een collega gehad die met enige regelmaat niet kwam werken omdat haar kindje weer ziek was met als resultaat dat wij vaak moesten overwerken omdat het gewoon heel druk was en het werk niet kon blijven liggen. Bij haar was het nooit mogelijk voor haar man om thuis te blijven en dat vind ik niet kunnen. Dit zorgde op een gegeven moment voor flinke ergernissen bij ons... Wanneer wij een keer geen oplossing met opa's en oma's kunnen vinden dan zullen we toch om en om een keer moeten thuisblijven of zoals eerder werd genoemd iemand een ochtend en iemand een middag. Het is heel fijn als er vanuit de werkgever wordt meegedacht maar het is niet zijn probleem dat wij kindjes willen en daarbij willen blijven werken.
Het arbeidsrecht is NL is wel degelijk redelijk stevig. In andere landen gelden lang niet zoveel bepalingen als hier. Ja, er mag in een CAO worden afgeweken van de wettelijke regeling, maar dat geldt maar beperkt. Een werkgever mag er geen hele eigen regeling van maken. Wel mag bijvoorbeeld een bepaling worden opgenomen dat een werknemer een deel verlof moet inzetten en een deel "van de baas" krijgt bij zorgverlof. Een werkgever kan echter niet aan het recht op zorgverlof zelf tornen.
ik vind het echt heel erg te horen dat er moeders zich ziek melden als hun kind ziek is. dan moet je thuisblijfmoeder worden, of idd zorgen dat je voor minder uur betaald krijgt en zo wat extra verlof kan sparen... de werkgever kan hier echt niet de dupe van worden, ze vertrouwen je ook dat je er niet zo mee omgaat......ik vind het echt diefstal. Als ze er achter komen dan denk ik zelfs dat je je baan kan kwijtraken! zorgverlof krijg je ook niet zomaar, daar zal ik niet zo van uitgaan. Wat ik iedereen zal adviseren een gesprek van te voren aangaan met je werkgever: wat als mijn kind een x ziek wordt, mag ik dan een x mijn werkdag inhalen? als je zelf hierin flexibel bent, wordt je werkgever dat vanzelf ook....
Ik zou me ook niet zomaar ziek melden als mijn kind ziek is. Maar kan het ook wel begrijpen. (Maar heb zelf oma's achter de hand!) Ik durf soms mijn baas amper te bellen dat ik ziek ben. Ze begint al te zuchten als ik het vertel... Je voelt je al beroerd en dan voel je je nog beroerder. Enigste wat ze zegt is: Dat is niet mooi! En bel je morgen of je de dag erna weer komt?!
Ik zie ergens wel wat je bedoeld, maar in een situatie als deze vind ik je opmerking wel wat cru overkomen... TS heeft getracht tot een oplossing te komen met haar werkgever, welke dus absoluut niet thuisgeeft. Ook heeft ze geen andere opvangmogelijkheid... Hoe zou je dat dan oplossen? Ik denk dat je dan door je werkgever in zo'n hoek wordt gedrukt dat je niet anders kan dan ziekmelden... Sorry hoor, maar als je werkgever totaal geen rekening houdt met jou waarom zou je dan wel rekening houden met hem?
Ik vind dat werkgevers je zeker tegemoet kunnen komen en ik snap in een aantal voorbeelden ook waarom mensen zichzelf dan ziekmelden. Mensen redeneren dan zo makkelijk: dan moet je maar niet aan kinderen beginnen of je moet maar thuisblijfmoeder worden. Nou volgens mij stort de economie dan redelijk in als we allemaal thuisblijfmoeder worden (waar moeten die hoge bazen hun kindjes dan brengen als ik en mijn collega's allemaal thuis gaat zitten) en ik denk dat er dan ook weinig oudedagsvoorziening meer is als we massaal niet meer voor kindjes gaan. Werkgevers moeten gewoon zorgen voor goede oplossingen.
als het KDV mij belt om te zeggen dat mijn zoontje ziek is dan bel ik mijn vriend of hij kan gaan en als dat niet kan, wat meestal zo is, dan ga ik. Ik zeg letterlijk tegen mijn leidinggevende: het KVD belde J is ziek en ik moet hem ophalen dus ik ga. Hij zegt dan, natuurijk moet je gaan tot morgen. En als mijn zoontje 's-ochtends ziek is en mijn ouders kunnen niet oppassen dan bel ik naar mn werk om te zeggen dat ik niet kan komen ivm ziekte. Neem dus een vrije dag op. En als mijn ouders wel kunnen oppassen bel ik mn leidinggevende op dat ik later ben, en ook daar is alle begrip voor. Mijn vriend werkt in de bouwsector en deelt de werkbus vandaar dat hij niet op stip en sprong kan gaan maar ook hij kan rustig 's-ochtends bellen dat hij niet kan komen ivm ziekte van zijn zoon. Ook bij dit bedrijf gaat je gezin voor het werk. En zo hoort het vind ik. Lees echt regelmatig in dit topic en in het topic zwanger en werk hoe raar werkgevers zich uiten. Ben blij dat ik werk waar ik werk een sociaal bedrijf.
Als leidinggevende (en moeder) doe ik meestal niet moeilijk als een medewerkster naar huis moet/niet kan komen omdat een kind ziek is. Als zij zich ziek zou melden omdat een kind ziek is en ik zou daar achter komen dan gaat er een zeer stevig gesprek volgen, want dat vind ik absoluut not done. Als het enigszinds mogelijk is, laat ik het verlof ook onder het calamiteitenverlof of zorgverlof vallen. Ik heb echter 1 voorwaarde waar ik in principe niet van afwijk. Als het kind langdurig ziek is neemt de vader de helft van die tijd voor zijn rekening. Hoe hij het regelt zal mij een zorg zijn, maar ik vind niet dat altijd de problemen rondom de opvang van zieke kinderen op het bordje van de werkgever van de moeder terecht hoeven te komen.
bij mij viel het ook onder kortdurend zorgverlof. ben alleenstaand ouder en dus als mijn zoon ziek is ben ik vrijwel altijd de pineut tenzij ik snel nog iemand kan regelen. eerst noemden ze ook dat het me een vrije dag zou kosten, maar bij nazoeken blijkt dat ik per jaar recht op ongeveer 7 of 8 dagen zorgverlof (kortdurend) die ik dus op kan nemem als mijn ventje ziek is.
en dat maak jij uit????? nou mijn dochter lag in het ziekenhuis in tractie en ik ben 2 wken bij haar geweest 2 weken zorgverlof opgenomen daar heb ik gewoon recht op dan maakt mijn baas niet uit dat mijn partner ook de helft opneemt zal ff lekker worden ik neem 2 weken zorgverlof op met een duidelijke reden en dat is gewoon wettelijk bepaald
als me dochter ziek is op het kdv dan haal ik haar op,man zit minimaal 70min rijden van het kdv. Werk doet hier gelukkig niet moeilijk om. Juni 2010 werd ze heel ziek en hebben we beide 2 weken zorgverlof opgenomen (kwamen beide werkgevers zelf mee) en toen heeft ze ook 2 weken in het ziekenhuis gelegen, werkgever zei als je langer nodig hebt dan regelen we dat wel, werken beide al lang bij de werkgever en nooit echt ziek geweest. kunnen beide ook gelukkig vanuit huis werken dus dat scheelt ook wel ga me niet ziek melden als me dochter ook ziek is, probeer dan altijd me ouders of buren voor een paar uurtjes als ik echt moet werken en me man ook
Als mijn werkgever met zoiets zou aankomen, zou ik meteen op zoek gaan naar een andere baan, zeg. Nog afgezien van de redenen waarom iemand al dan niet zijn zieke kind kan opvangen, vind ik gewoon niet dat mijn werkgever zich ermee te bemoeien heeft hoe wij het thuis regelen. Nu is het in mijn geval prettig voor mijn werkgever; mijn man is ambtenaar en dit is tot nu toe het enige cliché dat waar blijkt - hij kan makkelijk vrij krijgen als het nodig is en zorgverlof is uitstekend geregeld. Mijn man blijft dus eerder thuis bij ziekte van ons kind dan ik, maar als het ge-eist zou worden zouden al mijn haren overeind gaan. En ja, dan zou ik me misschien ook wel zelf ziek melden ipv netjes vrij te nemen of zorgverlof aan te vragen.......