Onze zoon gaat na de zomervakantie naar de basisschool. Mijn vriend wil heel graag dat hij naar de vrije school gaat, maar ik twijfel daar een beetje over. Ik vraag me heel erg af hoe het onderwijs is. Misschien kan iemand mij er wat meer over vertellen/wat ervaringen delen.
Ik zou het niet doen. Vriendinnen van mij zaten daar, dan pakte ik een schrift: "Oh, mooi teken-schrift!" "Nee, dat is mijn geschiedenis-schrift." ??: Ze kregen daar astrologie als vak en konden elk vak op een ander niveau volgen; welk diploma heb je dan?
ben wel benieuwd naar de redenen van je vriend waarom hij wil dat het de vrije school word. hebben jullie ook gekeken naar andere scholen in de buurt? ik ben zelf geen voorstander van vrij onderwijs, dus wil wel wat vertellen maar dat is dan wel gekleurd als je begrijpt wat ik bedoel
maakt niet uit hoor lavendel voor hem zijn het juist de creatieve vakken (afwisseling), het kind kunnen zijn, niet te prestatiegericht etc.. enerzijds kan ik me wel vinden in bepaalde stellingen, maar ik ben ook bang dat er niet uitgehaald wordt wat er in zit, dat het onderwijs niet goed is.. lier spelen hoeft van mij nou niet direct een vak op school te zijn om iets te noemen. maar misschien zie ik het te zwart wit. we kijken ook naar andere scholen, maar het is hier bijna een discussiepunt .
Het ligt er denk ik helemaal aan hoe jouw zoontje is. Ikzelf heb er niet voor gekozen, ik vond een school met structuur die in dr buurt was ook belangrijk ivm vriendjes. Ik vind de sfeer het belangrijkste en die was daar goed. Mijn zoontje had vanaf zijn geboorte al erg veel baat bij structuur en vrij onderwijs zou voor hem denk ik niks geweest zijn. Nu kan hij erg goed leren en is ook hele verantwoordelijk, als ik er nu naar kijk had hij het ws wel aangekunt maar ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Zijn zusje is nl hele anders, kan goed leren maar wat niet hoeft....doet ze niet hahahahah die had het er heel anders vanaf gebracht! En 2 kindjes op dezefde school vind ik ook wel erg handig . Hier op school is er ook veel ruimte voor kindjes als individu. Hebben ze extra hulp nodig krijgen ze die en beheersen ze de stof die ze moeten beheersen en willen ze meer, dan krijgen ze dat ook. Er zit veel afwisseling in de dingen die ze doen en bij de kleuters is het ook gewoon een feest. Niks geen prestatie gericht gedoe maar gewoon spelenderwijs toch dingen leren en knutselen.
De vrije school gaat er (heel in het kort) van uit dat kinderen zelf willen leren. En dat is ook wel zo. Alleen willen ze niet altijd datgene leren wat wij als volwassenen belangrijk vinden. Het is denk ik een beetje afhankelijk van je kind en natuurlijk ook van de school. Een kind dat van nature geïnteresseerd is in schoolse vakken, zal het er prima doen. Zeker als hij zodra hij wat ouder is het overzicht heeft om zelf te plannen. Het zal alleen lastig zijn om dat nu al in te schatten. Wij hebben één keer op ongeveer driekwart van het schooljaar een leerling van de vrije school 'overgenomen'. Toen het meisje uit groep 3 bij ons binnen kwam, was ze bij de leesmethode Veilig Leren Lezen (die van boom roos vis) net aan kern 4 begonnen. Ik ben niet helemaal thuis in groep 3, maar ik meen dat ze daar rond de herfstvakantie al horen te zijn. Ze liep in ieder geval ongeveer een half jaar achter. Wij hadden een leraar in opleiding in huis, waardoor we een leraar "over" hadden, die enkele weken heel intensief met dit meisje heeft gewerkt. Voor het einde van het schooljaar was ze helemaal bij. Het kind was echt pienter genoeg, maar het vrije school systeem werkte voor haar gewoon niet! Ze gaf zelf aan dat ze het toch wel erg fijn vond om een juf te hebben die gewoon zei wat ze moest doen. En de ene vrije school is de andere niet. De vrije school die bij ons in de buurt zit, tja. Ze maken gebruik van de gymzaal bij ons op school en dan krijg ik toch niet echt de indruk dat de leerkrachten "er bovenop" zitten. Hoe vaak wij al niet hebben moeten bellen, omdat de kleedkamers een puinhoop waren nadat ze waren geweest. (En dan zal ik nog niet eens vertellen hoe we de wc's vaak aangetroffen hebben...) Ik krijg de indruk dat die leerkrachten echt geen enkele controle uitvoeren, waardoor die kinderen gewoon kunnen doen waar ze zin in hebben. Hoe je daar beter van gaat leren is mij persoonlijk een raadsel. (Er zijn trouwens ook wel reguliere scholen waar het er zo aan toe gaat!) Maar misschien zijn er ook vrije scholen waar ze wel meer structuur bieden op het gebied van sociaal gedrag. Ik ken alleen deze. Het kan zijn dat die school bij ons in de buurt net een zwakke broeder is. Hoe de school bij jullie in de buurt wat dat betreft is, kun je denk ik alleen ontdekken door op verschillende scholen te kijken en "sfeer te proeven".
Ok Ise er loopt ook een topic hier op het forum over het keizen van een basisschool. Daar heb ik gister ook op gereageerd, denk voor jou ook wel interressant om even te lezen! geen een school is het zelfde, en tussen een vrije en vrije school kan dus inderdaad wel verschil zitten. persoonlijk vind ik een vrije school te vrij. Je kind moet daar ook voor in de wieg gelegd zijn om dit soort onderwijs aan te kunnen. De leerkrachten en slag volk wat naar vrije school gaat is toch wat anders dan anders. Mijn ervaring is dat vrije school niet zo gestructureerd is, kinderen krijgen niet helemaal mee wat ze mee zouden moeten krijgen. Daarnaast is gebleken dat kinderen van een vrije school meer problemen krijgen op het voortgezet onderwijs. Het is vaak voor deze kinderen een grotere overstap dan kinderen van een andere schoolonderwijs Ook op een niet vrije school bestaat er afwisseling binnen de lessen. Er zijn ook 'gewone' scholen die bijvoorbeeld kiezen voor adaptief onderwijs. Daarbij wordt er thematisch gewerkt. En is een stukje vrijheid maar toch wel met structuur en begeleiding.
Het ligt echt aan de vrije school. Bij sommigen wordt de overgang naar de middelbare school heel moeilijk, omdat de kinderen niet echt rechtlopen qua nivo, en de structuur daar moeilijk aankunnen. Toch heeft een stukje vrijheid ook wel voordelen voor de ontwikkeling. Wij gaan hier voor een montessori-school. Aan de ene kant wel wat vrijheid, maar wel begeleid en waar nodig wat gestuurd door de docent. Dus een tussenvorm.
Weet waar aan je begint. Mijn zoon heeft op een montessori gezeten maar grijp op tijd in als je merkt dat je zoontje die (vrijheid niet aan kan) Die van mij is een speciaal geval kan moelijk leren maar denk maar niet dat ze daar echt goed verstand van hebben. De vrijheid was voor mij zoontje te groot die heeft en had meer stuctuur nodig en ik moet zeggen dat bieden ze op een montessorischool beperkt. Of op de verkeerde manier. En bedenk als ze eenmaal achter gaan lopen en je besluit als nog ze daarna naar een andere school te doen ze vaak een hoop moeten in halen. T.s kijk naar je kind wat het aan kan en kijk of het bij je kind past de vrijeschool en nog belangrijker kijk of het bij jou als opvoeder ook goed ligt misschien ben je meer voor structuur en net zo als bij het montesorie dat bieden ze niet altijd op de juiste wijze.
Ik heb hier ook al over gesproken met een mensen die mijn kind kennen en montessori onderwijs (oa KDV, en een kennis die juf is geweest daar). Die bevestigen ook mijn idee: Mijn zoontje is zelfstandig, heeft veel concentratie, weet wat hij wil, etc. Dus een ideale kandidaat voor montessori En ook voor montessori geldt: De een is de andere niet. Op deze montessori komen ook kinderen die meer structuur nodig hebben wel goed uit de verf, omdat de docenten dit gewoon bieden als dat nodig is.
het ligt er ook aan hoe je thuis bent. Voed je je kind ook vrij op? Bied je je kind thuis veel structuur en regels dan is het een groot verschil op een vrije school en moeilijker voor een kind om mee om te gaan. Op school helemaal je eigen gang gaan en thuis dan weer regels en structuur. Succes met de keuze!
Grappig dat je bij de vrije school direct denkt aan geen structuur... Ik werk zelf op een vrije school als leerkracht. Een vrije school heeft haar naam oorspronkelijk omdat het vroeger 'vrij van overheidbemoeienis' was. Er is juist heel veel regelmaat en structuur! De naam is dus wellicht misleidend. Er word veel aandacht aan creativiteit en schoonheid besteed, maar heeft alle zelfde doelen en normen als de gewone basisschool. De vrije school toetst ook gewoon alle cito-scores en alle vakken worden gegeven. Mooi aan het vrije school-onderwijs is dat er zogeheten periode-onderwijs wordt gegeven. In blokken van 4 weken krijg je dan bijvoorbeeld ieder morgen rekenen, taal, dierkunde, aardrijkskunde, geschiedenis en dergelijke. Hierdoor beklijft de stof heel goed. Verder heb je elke dag gewoon rekenen, taal, schrijven, begrijpend lezen, maar ook toneel bijvoorbeeld en schilderen, boetseren. Alles wel gewoon naar de normen, dus er wordt niet minder gewerkt!
Jongens, als je niks weet over de vrije school, zeg er dan alsjeblieft ook niks over! Iedereen heeft het maar over te veel vrijheid en geen structuur enzo, dat is helemaal niet aan de orde! Dat is IEDERWIJS, een school waar elk kind zelf bepaalt wanneer hij wat wil leren. Dat is echt een heel andere opzet dan de vrije school! Ik las over een achterstand met lezen van iemand in groep 3. De vrije school pakt de eerste jaren de leerstof grondig aan, eerst alle letters door en door kennen en daarna pas aan het lezen. Ze hebben toestemming om het eerste jaar van leren lezen (groep 3 dus) minder hoog te scoren op het lezen. Dit loopt zich in het tweede jaar zodanig in, dat de kinderen in het derde jaar (groep 5) meestal zelf boven landelijk gemiddelde scoren. De tijd en aandacht die er wordt gegeven aan het leren, blijkt juist heel goed te scoren!
Ik heb zelf op de vrije school gezeten. Alleen de bovenbouw trouwens. Ik kom uit een stad waar 3 vrije scholen zijn. Ik heb de vrije school trouwens alles behalve vrij ervaren. Juist veel structuur, maar ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Aan de TS zou ik aanraden eens op een open dag te gaan kijken. Wij waren erg enthousiast over de vrije school, maar hadden een beter gevoel bij de jenaplanschool. Uiteindelijk is het de laatste geworden.
het ligt aan het kind, en hoe je zelf als ouder in elkaar zit. Wij kiezen voor ons oudste kind niet voor de vrije school, Mijn oudste is ver in zijn ontwikkeling. Helaas hadden wij net het verkeerde juffie die net de verkeerde dingen zei in onze ogen. en daarom gaan we voor hem naar de Montesorri. Voor de jongste zou een vrije school erg fijn zijn. zelf heb ik het heel fijn gevonden op een vrije school!
Ik heb mijn hele schoolloopbaan op de Vrije School doorgebracht en ik herken niets van wat er hier wordt gezegd over 'geen structuur' en 'te vrij'. Je kunt beter stellen dat er voor kinderen op de Vrije School, naast alle verplichte vakken die regulier onderwijs biedt, ook veel ruimte is voor kunstzinnige vakken en wordt er goed gekeken naar de verschillende fases van het kind en ook naar het individu. Toen ik in de laatste klas was aanbeland, moesten we natuurlijk eindexamen doen. Er waren 30 leerlingen, de ene helft deed VWO de andere helft HAVO. We zijn allemaal geslaagd op eentje na. Wie dus zegt dat kinderen op het voortgezet onderwijs een achterstand hebben, is dus verkeerd ingelicht. Cat
Ik begrijp niet hoe je aan deze informatie komt. Het is pertinent niet waar dat op de Vrije School kinderen vrij worden gelaten, zonder structuur en regelmaat. Ik denk dat je je vergist in de naam 'Vrije' School. Er is binnen dit onderwijs juist ontzettend veel structuur, misschien nog wel meer dan in regulier onderwijs. Cat
Ik zou vooral een school zoeken die bij je kind past! Ik heb tijdens mijn opleiding stage gelopen op een school voor speciaal onderwijs: kwam een kind binnen dat van de vrije school kwam en een leerachterstand van 2 jaar had! Ouders stonden zo ontzettend achter die manier van onderwijs, maar zoonlief kon er dus niets mee. Bij ons kreeg ie structuur e had ie in een half jaar die achterstand weggewerkt en kon toen weer naar regulier onderwijs. Niet meer naar de vrije school dus... Een kind dat wil leren en in staat is voldoende structuur te geven aan z'n handelen, is daar best prima op z'n plek. Maar ik zou zelf liever gaan voor jenaplan ofzo dan. Montessori misschien, (maar vind ik persoonlijk alweer wat te vrij). Dus kijk naar je zoon: wat heeft hij nodig? Waar liggen zijn interesses? Heeft hij wel iets met creatieve vakken? Want een kind dat gewoon lekker wil timmeren of schroeven, doe je ook geen plezier met een vrije school en al die creativiteit he?
Edit: had het gelezen als basisschoolklas waarvan de helft naar havo en andere helft naar VWo ging. Maar info over middelbare school is voor ouders die voor keuze basisschool staan, nog niet zo aan de orde he?