Zat net opeens te denken. Dinand hebben we erkent als ongeboren vrucht. Hubbie en ik waren nog geen geregistreerd partner van elkaar. Dat is in november 2009 gebeurd. Maar nu, moet je elke zwangerschap erkennen als ongeboren vrucht? Ook al je getruwd ben of geregistreerd partner bent van elkaar? Weet het niet zo goed meer hoe dit nu zat! Weet iemand dit?
Ik lees mee. Hier niet getrouwd en ook geen geregistreerd partnerschap.. we moeten hem/haar erkennen dacht ik maar voor wanneer? En na de geboorte nog een keer? edit; als je getrouwd bent hoeft het volgens mij niet..
nou, heb net vorige week samen met mijn vriend de erkenning geregeld, dus dit is wat ik ervan weet: - als je niet geregistreerd partnerschap of gehuwd bent, moet de vader het kindje erkennen. Dit kan tijdens of na de zwangerschap. Alleen, als hij na de zwangerschap dit pas doet, moet jij mee om het kindje aan te geven. Daarom doen veel mensen het nog tijdens de zwangerschap. Jij geeft daarmee ook toestemming dat de vader zonder jou aangifte van de geboorte doet. Dit is die erkenning van ongeboren vrucht. - volgens mij hoef je als je gehuwd bent of geregistreerd partnerschap hebt niet het vruchtje te erkennen, omdat je partner dan automatisch de vader is voor de wet. Wel bij aangifte volgens mij de trouwakte meenemen. - wanneer: je kan gedurende hele zwangerschap dit doen, maar zou het zeker regelen voordat je kindje levensvatbaar is (als het te vroeg geboren zou worden). Wij hebben het met 20 weken gedaan. - Na de geboorte (als je dus tijdens de zwangerschap hebt erkend) krijgt je vriend bij aangifte ook formulieren mee die naar de rechtbank gestuurd moeten worden. Dit is voor het zogenaamde gezag over het kind. Dit formulier moet je, voorzien van kopieen legitimatie, geboorteakte baby opsturen naar de rechtbank. Hiermee heeft je vriend ook gezag over het kindje. Hopelijk heb ik je vraag beantwoord? We zijn vorige week samen naar het gemeentehuis gegaan waarbij we beiden een formulier voor erkenning hebben ondertekend. Je moet wel je legitimatiebewijs meenemen. Ook wordt de geslachtsnaam gevraagd (wij hebben mijn vriend's achternaam gekozen). Succes!
Klopt, als je getrouwd bent hoeft het niet. Krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader. Wij wonen samen, zijn niet getrouwd maar ook nog geen geregistreerd partnerschap. Maar mijn partner kon al wel gewoon vaderschap erkennen! Wij hebben het voor de 20e zwangerschaps week gedaan, zou eigenlijk niet precies weten tot wanneer dat kan.
En..erkennen moet per kind gedaan worden! En dan moet je naderhand, als je dat wilt, nog via een andere procedure het gezamenlijk voogdijschap over je kind aanvragen.
Ja, als je een GP hebt moet de vader het kindje erkennen. Daarna hoeft er niks meer geregeld te worden (voogdij etc wordt na geboorteaangifte automatisch geregeld). Daarbij elk kindje moet erkent worden bij een GP, hier zowel bij de eerste als de tweede erkenning geregeld voor de geboorte.
Bij geregistreerd partnerschap moet je elk kind erkennen! Wel is het zo dat je dan wel automatisch het gezag hebt, zonder dit partnerschap moet je dit ook nog apart regelen!
hier hebben we ons kleintje vorige week erkent. dit moet tijdens de zwangerschap, na de bevalling, krijgt het kindje standaart de achternaam van moeders. na de bevalling heeft de vader nog geen recht van spreken, en moet dit via rechtbank aanvragen. Dan pas mag de vader een kriebel zetten voor het kindje was hier maar 10 min werk.
Bij alleen samenwonen dus niets geregistreerd of getrouwd moet de vader inderdaad het vruchtje erkennen. Het getekende papier door moeder moet ook worden meegenomen bij de aangifte van de geboorte. Voor ouderlijk gezag voor vader moeten beide ouders een papier ondertekenen die je kan ophalen bij de rechtbank. Deze lever je dan in en een paar weken later krijg je een standaard brief dat het zo bijgeschreven is in een archief.
Ik dacht dat ik het goed uitgezocht had, ik denk nl hetzelfde als bovenstaande posters. Maar nu vertelde iemand mij van het weekend dat je tot het kind 12 jaar is ieder jaar bij de rechtbank moet verklaren dat de vader goed voor het kind zorgt. Ik heb hier nog nooit van gehoord, kan er ook niets van vinden en vind het erg vreemd. Nu is zij onder druk van dr ouders getrouwd met de vader van hun niet geplande kindje dus wellicht is het een jaloerse reactie, maar het maakte me toch onzeker, ondanks dat ik het volgens mij goed het nagezocht (gebeld met gemeent en notaris). Hebben jullie hier wel eens van gehoord??? Bedankt alvast.
Zie bovenstaande uitleg. Zó werkt het dus als je geregistreerd partner bent. Je moet dus wel nog erkennen!
wij hebben vorige week ook erkenning van vruchtje gegeven aangezien we ook niet getrouwd of geregist. partnerschap hebben. de ambtenaar zei idd ook: erkenning is alleen verplichting voor de vader, tot 21ste jaar zit de man eraan vast.. maar mocht er nu iets met mij gebeuren dan gaat de kleine automatisch naar de familie van mijn kant. de ambtenaar wees ons wel erop om na de geboorte met erkennings formulier naar de rechtbank te gaan en laten vastleggen voor als er iets met mij gebeurd dat de kleine bij mij vriend blijft..
Ja.. en voor je naar het gemeentehuis gaat ook even nadenken over de achternaam. Dat staat ook op het formulier van erkenning. De achternaam van je vriend of misschien toch die van jou. Dat verhaal tot 12 jaar ieder jaar heb ik nog nooit gehoord en is op het gemeentehuis ook niet verteld aan ons. Zou het zo zijn staat het vast in de papieren van de rechtbank. Chantal
bij huwelijk hoeft t niet bij partnerschap moet je je kind erkennen. dit kan zowel in als na de zwangerschap (bv bij aangifte gemeente) aangezien de moeder ook moet tekenen is het makkelijker om dit voor dan na de bevalling te doen. kunt gewoon naar de gemeente (burgerbalie) en het hier vragen. veel plezier
Bij de 2e hoef je niet te erkennen voor de geboorte, ik heb vandaag gebeld naar het stadsdeelkantoor. Dan kan de vader gewoon als hij het kind aangeeft met alleen een papiertje met verklaring en legitimatie van moeder het kind aangeven.