Ons zoontje is nu bijna 22 maanden en is altijd een goede eter geweest tot aan een aantal maanden geleden toen ging hij steeds slechter avondeten. Hij is nu al een tijdje niet lekker bronchitis gehad en nu heeft hij een dubbele ooronsteking, maar hij eet gewoon niet, geen ontbijt, geen lunch, geen fruit en geen avondeten en dit nu al bijna 1 week lang. Dat kan toch niet meer zo? Tis al geen zwaar mannetje maar hij valt volgens mij alleen maar af. Hij zet het op een brullen zodra hij zijn eten ziet. Ik heb al heel veel geprobeerd: negeren, boos worden, dwingen, belonen, compromis proberen te sluiten ( dit op aanraden van KDV, want daar eet hij wel redelijk, maar hij gaat daar maar 1 dag per week heen). Maar niets helpt. Wat moet ik nou? Ik word er prikkelbaar van, mijn man ook en dat werk op ons zoontje natuurlijk ook weer averechts.
Ik bedoel dit niet aanvallend maar de dingen die je geprobeerd hebt, lijken me niet echt te stimuleren tot eten. Je maakt het eetmoment er alleen maar erg beladen mee. Eten is gewoon iets normaal. Iets waar een beloning of straf gewoon niet mee geassocieerd moet worden want naar mijn mening kweek je zo eetproblemen. Mij lijkt het alsof jullie kindje ofwel niet wel eten omdat hij pijn heeft/had tijdens eten of omdat hij ondertussen jullie spanning errond zo aanvoelt. Ik begrijp dat het moeilijk is maar ik zou echt proberen er gewoon neutraal rond te doen. Eet hij, is het goed. Eet hij niet, is het ook goed. Maak er geen circus of drama van. Eet zelf gewoon met smaak, laat zien dat eten een aangename activiteit is zonder te overdrijven.
Dat hebben we ook steeds zo gedaan op de manier hoe jij het omschrijft maar als hij dan ook niet meer gaat eten ga je allerlei dingen proberen zodat hij gaat eten. Dus ook de andere manieren. Avondeten heb ik ook op allerlei manieren geprobeerd, gewoon in stukken, geprakt, gepureerd een potje maar zodra hij 1 hap in zijn mond stopt komt het er net zoals zijn brood er weer uit en beland het op de grond. Ik betrek hem bij het eten klaarmaken, ik laat tussen 2 dingen kiezen wat hij op brood wilt, we smeren samen de boterham en zodra dat dan klaar is hoeft hij niet meer. Spuugt het uit, gooit het op de grond en ik zit zelf heerlijk mijn boterhammetje op te eten hoor maar ook dat lijkt hem niets uit te maken. Hij zal best last hebben van de tanden en kiezen die doorkomen al heeft hij daar nog nooit last van gehad maar dat zou een verklaring kunnen zijn, maar dan zou je verwachten dat zachte dingen wel gaan maar ook dat wil hij niet. Kortom die fase die jij beschrijft zijn we al voorbij omdat dat dus ook niet meer helpt en hij dus echt te weinig voedingsstoffen binnen krijgt op deze manier. Drinken doet hij gelukkig wel goed. Ik hoop nog steeds dat het gewoon weer over gaat en dat het een fase is van hem.
Heeft hij geen pijn bij het slikken? En ik snap wel dat jullie allerlei dingen zijn gaan proberen naarmate het langer duurde dat hij niet wil eten maar ik denk dat je daar het probleem alleen maar mee verergert en nog langer zal laten duren. Je maakt er op die manier zelf een strijd van terwijl dat niet nodig is en je kindje dit ongetwijfeld ook niet wil. Ook is het een strijd die je sowieso niet zal winnen.
Dat is ook zo dat we de strijd niet winnen, dat merken we ook steeds en ik vind het ook zielig, ik zal het straks ook nog een goed met mn man bespreken en dan ga ik het vanavond maar gewoon op zijn beloop laten. Vrijdag heeft de HA zijn keeltje nog nagekeken en dat was allemaal goed. Ik heb echt het idee dat het echt ook een stukje gedrag van hem is, echt zijn grenzen aan het opzoeken lijkt het wel. Maar ik herken men eigen kind bijna niet als hij dit doet
heel vervelend dit en je voelt je zo machteloos. Het belangrijkste dat je jezelf voor ogen moet houden is, dat hij geen negatieve associatie met eten krijgt, want dan krijg je echt eetproblemen en dan ben je verder van huis. Blijven aanbieden zoals je normaal gesproken zou doen, is voorlopig het enige dat je kunt doen als medisch gezien alles uitgesloten is. Je zegt dat zn keeltje nagekeken is, maar ook zn buikje bv, want met buikpijn o.i.d. eet je ook niet graag?? Wat je doet met meehelpen en laten kiezen is heel goed, ga daar mee door en ook gewoon opscheppen voor hem. Als hij ziet dat het jullie niks doet, dan is de lol er zo af (als het hem daarom gaat) Als het zo lang blijft dan kun je evt. weer contact met de HA opnemen.
Hier ook van die periodes gehad... Wat wij deden (nadat we er van bewust waren dat je het op geen enkele manier kunt dwingen) was het gedrag negeren. Wordt het eten uitgespuugd, dan pas opruimen nadat de rest klaar was met eten. Verder een bordje met eten voor je kind neerzetten. Eet het iets, dan is dat prima zo niet....ook goed! Geen nadruk leggen op het "moeten" eten. Als ze honger krijgen eten ze echt wel. Dit is de tijd van grenzen zoeken, op allerlei manieren aandacht zoeken enz. Als ze door hebben dat eten geen machtsmiddel meer is, omdat je het gedrag negeert, zal het eten ook weer beter gaan. We hebben ons ook regelmatig afgevraagd of een kindje kan leven op een paar hapjes.... Ja dus, evengoed groeien en ouder worden. Succes en probeer het "moeten" eten echt los te laten!
Als hij nog maar een week eten weigert, zou ik me helemaal geen zorgen maken! Hij is ziek, lees ik. Dat is vaak een reden dat kindjes niet eten. Mijn zoontje leefde tot voor kort op 1 hapje brood en 1 stukje appel op een dag, nu eet hij weer bijna alles behalve avondeten en dat vinden wij niet erg. Verwen hem maar overdag met lekkere dingen, zo komt hij toch aan voldoende voedingsstoffen!
@ Zogelukkig, oef dat is ook niet veel van jouw zoontje. Nee hij weigert al langer avondeten en nu sinds een week ook de rest van het andere eten. @meranou en tulip, dank je ik ga het proberen he tmoetne los te laten
Ik weet echt hoe frustrerend het is, maar je moet het echt proberen los te laten! Mijn zoontje werd twee weken geleden erg ziek en heeft een week gespuugd en eet nu als een bootwerker. Wsl gaat jouw zoontje ook gewoon weer eten. En avondeten doen heel veel kindjes van die leeftijd niet hoor, daarin is hij echt niet de enige!
Nou het avondeten ging weer niet, mn man en ik hebben normaal zelf gegeten en hem zijn bordje gegeven. Hij heeft niet eens 1 hap genomen, zelf zijn vlees wilde hij niet. Wel heeft hij 5 hapjes yoghurt op en wilde daarna ook al niet meer.
Met drinken wel een klein beetje opletten dat het niet teveel vult. Misschien is het een idee een op te schrijven wat hij eet op een dag. Vaak merk je zo dat z meer eten dan je denkt. Elk hapje telt. Ze kunnen (heb ik gehoord) leven op een halve boterham per dag. Verder vraag ik me af of hij wel eet op het kdv en bij anderen. Vaak eten kindjes beter op andere plekken omdat ze er geen behoefte aan hebben daar de strijd aan te gaan. Als hij daar wel eet, dan weet je dat het meer met "strijd" dan met geen honger/last met eten te maken heeft.
Hij krijgt hetzelfde aan drinken als anders, op het kdv waar hij 1 dag per week heengaat eet hij wel goed, bij opa en oma gaat hij de strijd ook aan, wel in mindere mate. Is wel een idee een eetdagboek vooral ook omdat we over 1 week naar het CB moeten en het daar ook aankaart.
Ik houd ook een eetdagboek bij en dat geeft heel veel rust. Eerst noteerde ik eind van de dag wat hij globaal op had, maar dan vergeet je toch dingen of je schrijft die ene hap niet op, omdat je denkt dat die verwaarloosbaar is, maar als je ieder hapje noteert dan zal je zien dat er 's avonds toch best wat gegeten is. Ik denk verder dat hij nu niet eet omdat hij dubbele oorontsteking heeft, Dan doet kauwen en slikken zeer hoor! Ik weet dat helaas uit ervaring. Maar als je zoontje geen medische klachten heeft en goed plast en poept, dan kunnen het ook peuterstreken zijn. Vaak zie je ook dat kindjes op deze leeftijd een beetje stil staan qua groei, dat zal je wel zien op het cb binnenkort. Pas als de lijntjes af gaan buigen dan zou er wellicht eens verder gekeken kunnen worden naar de oorzaak van het slechte eten. Vraagje: hoeveel melk/zuivel drinkt/krijgt je zoontje?
@ zogelukkig, ik denk dat het een combinatie van beiden is dus en peuterstreken en misschien wat pijn. Hij krijgt per dag 2x tuitbeker melk en 2-3 tuitbekers met ander drinken (water of diksap) en dan nog yoghurt als toetje, waar nu dus maar een paar hapjes van op gaan.
Als hij bij het kdv wel eet en bij opa en oma redelijk dan zou ik het helemaaaal loslaten Klinkt toch een beetje als een machtstrijd en die moet je vooral NIET aangaan. Mijn dochter heeft maanden geen avondeten gehad. En dan eet ze een paar dagen 3 hapjes, dan ineens haar bordje leeg en dan weer weken niks. Wij laten het maar. Als ze honger heeft eet ze wel. In jouw geval idd wel medische dingen uitsluiten, bij keelpijn etc. eten ze natuurlijk ook niet. Maar als hij echt veel pijn zou hebben zou hij bij het kdv ook niet eten lijkt me.. Dus, negeren! Gewoon gezellig houden aan tafel, niet met het eten bezig zijn.
Dit is wat hij vandaag gegeten en gedronken heeft, hij heeft ook echt maar weinig gedronken. Ik geef hem voor het slapen gaan nog wat warme melk omdat hij vandaag zo weinig gedronken heeft. halve tuitbeker goedemorgen papje,2 stukjes brood met appelstroop. half pakje appelsap en 2 happen eierkoek. halve boterham met smeerleverworst en kwart beker met melk. 8 hapjes yoghurt (van papa meegegeten), 2 stukjes krentenbol, 1 pakje rozijnenyoghurt, halve tuitbeker sap. 1 stukje gehaktbal en 1 danoontje
Oh sorry meid, maar dat vind ik echt hartstikke veel, dat haalt mijn zoontje vaak echt niet hoor! Geen reden tot zorg!