Hoogbegaafdheid

Discussion in 'Baby en dreumes' started by Gentle, Feb 16, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    @ Rozemarijke: ah ja oke, het scheelt dat ik niet ambieer om op die manier met mensen te werken en de theorie veel leuker vind :)
     
  2. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    @Yukl: en klopt wat je zegt hoor, over klassikaal les enzo, 't gaat uiteindelijk meer om daar idd een duidelijke visie op te hebben, dus dat zullen we straks allemaal af gaan wegen :)

    En dat scheelt idd, als je het aansturen en superviseren leuker vindt :)
    Dat laatste is nu trouwens wel weer iets wat ik erg leuk begin te vinden, dus mogelijk dat ik over een jaar of wat, als we hier uit de kleine kids zijn, nog een postHBO coaching of supervisie erbij ga doen :)
    Heb overigens wel 2 HBO-opleidingen gedaan, de laatste helaas niet meer af kunnen ronden: toen werd Thirza geboren en studeren naast een baan met een huilbaby, dat is niet zo haalbaar :(
     
  3. tulip

    tulip Niet meer actief

    rozemarijke even off topic, is de opleiding creatieve therapie post HBO of gewoon.
     
  4. muis26

    muis26 Fanatiek lid

    Jan 4, 2008
    4,077
    7
    38
    ergens in t gooi :)
    Mijn zoontje is ook hoogbegaafd... gewoon omdat IK m zoooooooo goed vind, en hij kan zoooooo veeeeeeel (ben en blijf zijn mama he hihihihi) GEINTJE!

    .. wat een rommel maken jullie van dit topic :D:D zonde want best interessant om te lezen

    maar even serieus, het is toch helemaal niet raar om een beetje te fantaseren over een hoogbegaafd kindje, dat doet denk ik iedereen wel een beetje. Als ik dat lijstje doorkijk lijkt mijn zoontje ook hoogbegaafd. Er staan denk ik altijd wel een paar dingen in die je kindje doet. En elke moeder vindt zijn of haar kind toch de slimste en de beste? mooi toch? En je merkt later echt vanzelf wel of zijn/haar IQ nou echt zo hoog is..... kan je nu nog weinig aan zien...

    Maar laat gewoon iedereen lekker zijn gedachtes delen hier. Ik vind die reacties zo nutteloos van ; jou kind is éeeccht niet meteen hoogbegaafd hoor als ie zo snel loopt/praat etc..... Maaarrr de mijne daarentegen is wél echt hoogbegaafd...

    Op zon manier wordt het hele topic toch niet leuk meer om in te kletsen?

    Sorry maar ik wou dit even vertellen :) ik lees hier elke dag mee, maar durf niet eens meer te zeggen dat ik mijn zoontje zo slim vind haha :)
     
  5. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Maar dat vindt iedereen toch? Ik vind ook (bijna) alles wat Thirza doet, helemaal geweldig. Daarom houd ik mijn oordeel over hoe begaafd ze is ook nog even on-hold :D Dat zien we over een tijdje wel ;)

    @Tulip: creatieve therapie is gewoon HBO. Ik heb 'm destijds wel in Leeuwarden gedaan, die kwam er vervolgens bij de visitaties ook als beste uit, (vond ik voor start zelf ook al :D), de andere 3 werden toen -terecht- als matig beoordeeld. Wij kregen tenminste nog fatsoenlijke porties theorie ;)
    Maar ik heb dus van 2003-2008 ook weer parttime gestudeerd, (HBO theologie, wederom om gewoon lekker de praktijk in te kunnen :D). Dat was een opleiding die deels vanuit Nederland werd vormgegeven en deels vanuit Belgie. En dat laatste was een stuk steviger dan het nederlandse deel. Werd ook veel over geklaagd door medestudenten die het niveau te hoog vonden voor HBO. Ik vond het heerlijk: lekker uitgedaagd worden weer :)
     
  6. tulip

    tulip Niet meer actief

    oei leeuwarden, das voor mij wel het uiterste eind van de wereld;)

    Ik ben al eens eerder aan een HBO begonnen, maar was toen 16. Veel te vroeg in mijn geval, medestudenten hadden veel meer levenservaring dan ik. Mijn hoogste prioriteit op dat moment was te kijken of ik nog genoeg geld had om s avonds te gaan stappen:)
     
  7. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ja, nou, verder heb je ze ook in Nijmegen, Sittard en Amersfoort he? :) En sinds de visitatie toen, hebben ze een boel moeten verbeteren... ;)
     
  8. mroos

    mroos Niet meer actief

    (ik meng me er even in haha)

    @Yukl, Jij doet nu toch nog steeds een opleiding? Mag ik vragen wat je doet? (puur nieuwsgierigheid:D).
    Werk je ook, of studeer je alleen?

    Ik heb in augustus mijn diploma voor maatschappelijk werk en dienstverlening behaald (ook studeren en een baby, aan de ene kant relaxt; je bent vaker thuis, aan de andere kant zwaar omdat je nooit echt klaar bent..), en sindsdien werk ik op een kdv, omdat ik behoefte had aan wat rust en maar 24 uur wilde werken.
    Eigenlijk wil ik graag een baan als opvoedcoach of maatschappelijk werker AMK omdat ik daar mijn stages en minor in gevolgd heb, maar dat is vaak 32 uur(en geen ervaring..)

    MAAR(;)) nu ik op een kdv werk, merk ik dat het me een mooie uitdaging lijkt om zelf een kdv te starten, ik geloof dat een kdv uitdagender, leuker etc. kan, en zou misschien een christelijk kdv willen starten. Dus ik zit er weer aan te denken om aan een hbostudie te beginnen voor management in de kinderopvang.

    Dan wil ik dus wel werken, studeren en Boaz opvoeden en misschien een broertje of zusje als het ons gegund is.
    Vroeg me dus af hoe dat allemaal bij jou bevalt..

    Wel heel erg offtopic, als je wilt kun je me ook wel pben.
     
  9. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Haha, ik zal je wel even pb'en, anders gaan we wel heel erg offtopic :D
     
  10. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    @mroos: klinkt goed! MIsschien kun je eens kijken op de website van bambino's, een christelijk KDV in Eindhoven! Mijn schoozusje heeft daar gewerkt en was een hoogstaad beleid wat ze daar voerden! :)
    Kinderdagverblijf Bambino's Home
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Mijn ervaring met protestants christelijke basisscholen is dat ze hartstikke dogmatisch en conservatief zijn! Waren ze maar wat meer vrijzinnig! Ik heb op een vrijzinnige christelijke basisschool gezeten met maar een hand vol kinderen met een christelijke achtergrond in een klas van 30. En die snapten niks van de bijbel en bidden en deden er raar over, dat vond ik erg vervelend. Van die andere 4 kinderen kerkte er maar 1 waar wij dat deden. Vriendjes vanuit de kerk hadden we niet, die woonden gewoon te ver weg. Ouders kozen destijds de school die het dichtst bij was, ik heb het idee dat dat nu anders is omdat moeders nu ook auto's hebben.

    Jij had het gevoel dat de minder slimme kinderen de boel ophielden, bij mij was dat niet zo; die hadden dan pech. Ik werd altijd op mijn wenken bediend met extra taken.

    Wat ik heb gezien vanuit eigen tempo-onderwijs of zelfs doe-maar-waar-je-zin-in-hebt-onderwijs is dat dat vaak niet stimulerend genoeg is voor hoogbegaafde of erg intelligente kinderen. Als heel de klas een hut bouwt of zit te tekenen, gaat dat slimmere kind dan meedoen met de groep of gaat het met de neus in de boekjes? Ik ken echt veel mensen die vaak 1 jaar extra over het basisionderwijs gedaan en minimaal 1 jaar extra over de middelbare school. Het zijn allemaal mensen die nog steeds niet weten wat ze willen of iets kunstzinnigs doen en een uitkering hebben.

    Vrije school, Jenaplan en Montessori schaar ik allemaal onder 1 noemer. Dalton niet. Ik denk juist dat kindjes die niet zo goed meekomen daar heel goed op hun plek zijn. Is trouwens geen openbaar onderwijs, maar algemeen bijzonder.

    Ik denk dat je goed moet kijken naar de sfeer binnen een school en niet alleen een school moet kiezen op het type onderwijs of alleen af moet gaan op de brochure. Ook hebben wij gekeken naar resultaten.
     
  12. Gentle

    Gentle VIP lid

    Oct 10, 2007
    6,979
    1
    36
    Overijssel
    Schoolkeuze is nog wel zo'n ding ja. Ik kan hier in een cirkel rond ons huis kiezen tussen 3 basisscholen op loopafstand. Ik wil dus eigenlijk wel een van die 3 kiezen, maar ja... 2 zijn protestants christelijk (en dan nog precies zoals ik dat 20 jaar geleden ook kreeg). Ik ben zeker christen, maar zeker niet protestans of katholiek, maar 'ander' christelijk onderwijs is er (hier) niet. Dat vind ik wel jammer. Het is óf niks christelijks, óf een muntje voor de zending en bij sommige scholen zelfs nog een psalmversje uit het hoofd leren elke weeg... *zucht*

    Anyway, de derde school op loopafstand is een Jenaplan school, die ik tot nu toe erg leuk vind qua uitstraling. Gemengde school met (voor deze omgeving) veel buitenlandse kinderen, wel genoeg aandacht voor wereldoriëntatie e.d. en ik vind het Jenaplan/vrije school idee niet zo gek. Vroeger was het misschien wat zweverig, maar tegenwoordig (zo lijkt het tenminste) is het een gedegen onderwijsstroming. En erg creatief, en dat heb ik zelf ook altijd heel leuk gevonden. Je weet nooit helemaal precies of je kind ergens zelf ook gelukkig van wordt, maar mede omdat die 2 prot. christelijke scholen ook heeeel groot zijn (groep 1a, 1b, 1c en 1d) kies ik liever voor een kleinere school. Wachtlijst zal ook wel niet echt van toepassing zijn op die Jenaplan school, aangezien ze errug klein zijn.
     
  13. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Jenaplan en vrije school trekken me juist absoluut niet. Montessori ook niet. Ik heb nogal veel keuze hier in de buurt, maar de scholen bovenaan mijn lijstje zijn dalton en klassikaal. Ik ken een paar mensen (studenten) die op de vrije school hebben gezeten en dat nogal eigenaardige mensen... Die altijd studie-issues hebben en sowieso in de omgang met mensen een beetje apart zijn. Montessori-kinderen (al zijn het nu geen kinderen meer ;)) ken ik ook (waaronder 2 goede vriendinnen van mij) en daar heb ik wel positieve ervaringen mee, maar die hebben allemaal beaamd dat montessori-onderwijs voor sommige kinderen absoluut niet werkt. En dat vind ik lastig... Hoe weet ik nou wat voor mijn kinderen werkt? Maar goed, buiten dat onderschrijf ik de filosofie gewoon niet. En ik vind het daarin dus niet zo belangrijk of mijn kinderen hoogbegaafd zijn of niet (ik ben er ook niet mee bezig), want ik ben er van overtuigd dat het met name per school afhankelijk is, en niet per onderwijsvorm.
     
  14. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Kleine scholen hebben juist wachtlijsten!

    Julia is slim en kent nu al meer dan 200 woorden. Maar hoe is haar karakter? Ons inziens telt dat erg mee bij de schoolkeuze. Heeft je kind sturing nodig of kan het zelfstandig leren en is het onverstoorbaar? Of is het gevoelig voor sfeer en zal het meedoen met de groep als die een indianendorp bouwt? Vind je het belangrijk dat er veel geleerd wordt qua klassieke vakken of mag een kind ook leren brood bakken en punniken en dat doen tot in den treure?
     
  15. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Qua onderwijsvorm gaat mijn eerste voorkeur ook uit naar Dalton. Maar we zullen uiteraard per school bekijken wat wel en niet OK is voor Thirza. En wat mij betreft gaat een volgende ook niet automatisch maar naar dezelfde school als zij... dat bekijken we per kind wel :)
    Wat betreft prot.chr.: wij zijn -alhoewel vrolijk evangelisch ;)- wel orthodox christelijk. Dus ik heb dan liever dat mijn kind op een school zit waar ze zeggen dat God niet bestaat, dan dat ze overal ingepompt krijgt dat Jezus is opgestaan in ons hart en dat soort dingen. Daar geloven wij gewoon echt niet in, en dan vind ik het naar een jong kind beter uit te leggen dat er mensen bestaan die helemaal niet in God geloven, dan de subtielere verschillen tussen orthodox en vrijzinnig :) Dat snappen ze beter als ze ouder zijn :)
    De kids van mijn man zitten op een evangelische basisschool, maar die is voor ons echt te ver weg, helaas. Is een erg leuke school, zonder vreemd dogmatisch te worden. Maarja... :)
    't Is hier om ons heen trouwens iofwel openbaar, ofwel katholiek (een daarvan op de lijst zeer zwakke scholen), ofwel islamitisch (ook op de lijst zeer zwakke scholen). Dus wat dat laatste betreft vazltg er al een hoop automatisch af :)
     
  16. Gentle

    Gentle VIP lid

    Oct 10, 2007
    6,979
    1
    36
    Overijssel
    Rozemarijke, AMEN! Helemaal mee eens! Het is vaak lastiger om je weg te vinden in een protestants christelijke groep dan tussen allemaal verschillende mensen. En dat laatste vind ik helemaal geen gek idee, als ze leert dat er verschillen zijn. Thuis doen we dat stuk geloof dan wel, en kun je genoeg leren en uitleggen. In de rest van de wereld zijn toch ook niet alleen maar christenen!

    @zogelukkig, oh, misschien toch even naar kijken dan. En w.b. indianendorpen en puniken, dat zal per school toch wel verschillen. Dat zou ik tegen die tijd wel zelf willen gaan bekijken.
     
  17. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Hm ik heb als niet gelovige op een protestants christelijke basisschool gezeten en vond dat helemaal niet zo zwaar. Sterker nog, ik vond het hartstikke leuk. Ik denk dat zeker de helft van mijn klasgenootjes (al dan niet bewust) niet geloofden en moeite met het vinden van aansluiting heb ik nooit ervaren. Evenmin vond ik het als niet-gelovige raar om te horen dat "Jezus is opgestaan in ons hart" (ik kan het me niet eens bewust herinneren, al geloof ik best dat dit wel eens voorbij kwam. Wellicht tijdens 1 van de kerkdiensten die we eens per jaar bezochten).

    @ zogelukkig: je hebt helemaal gelijk dat het belangrijker is te kijken naar het karakter van het kind, ipv de intelligentie. Maar dat maakt het ook waarom ik de keuze zo lastig vind. Intelligent zullen mijn kinderen ongetwijfeld zijn (en anders niet, ook goed ;)), maar het karakter vind ik lastiger te bepalen.
     
  18. pluk

    pluk VIP lid

    Dec 13, 2005
    16,246
    4,480
    113
    Wij hebben juist gekozen voor het Christelijke onderwijs hier, en je hij krijgt elke week een verhaaltje uit de bijbel te horen en straks "moet" hij psalmpjes uit het hoofd leren.
    Maar de ander keus was de enige openbare school hier in het dorp die slecht aangeschreven staat (schijnt wel uit het dal te klimmen )
     
  19. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Ach, ik vond de bijbelverhalen super leuk hoor :D En die psalmpjes uit het hoofd leren hoorde er gewoon bij, niets meer en niets minder. Net zoals het uit je hoofd leren van de tafels ;)
    In het dorp waar ik ben opgegroeid hadden mijn ouders trouwens dezelfde keuze: of een christelijke school, of een openbare school met voornamelijk uitschot uit de omgeving.
     
  20. Nikita23

    Nikita23 VIP lid

    Jul 31, 2006
    5,198
    0
    0
    Ach, karakter van het kind etc, maar hoe doe je dat dan met meerdere kinderen? Ik vind het belangrijker dat mijn kinderen op dezelfde school komen en ze hebben echt een heel ander karakter beiden. De één is gewoon een gemiddeld boeffie, een echte doener en de andere een echte denker die veel meer leerdingen nodig heeft en veel minder durft (banger voor glijbanen en alles waar ze de controle bij kan verliezen). Dus tja, als we hier een passende school bij karakter moeten gaan zoeken moeten we ze beiden op twee heel verschillende scholen zetten. Wij kiezen de school die het best bij ons leven past en waar we een goed gevoel bij hebben. Verder kijken we vervolgens naar de onderwijsrapporten vooral om te kijken of de school aangemerkt is als (zeer) zwak. Zo zijn we op een leuke school uitgekomen denken wij. Tot groep vier ontwikkelingsgericht onderwijs en daarna methodisch. Klinkt goed vinden wij.
     

Share This Page