IQ testen worden trouwens zelden op de juiste manier afgenomen. Ik heb er echt bijna 3 uur voor gezeten, waarbij een getraind persoon de test mondeling met me afnam. Dat is de meest betrouwbare manier Al denk ik dat voor de diagnose bij basisschoolleerlingen wel voor de juiste manier wordt gekozen (hoop ik althans).
Maar mag dat in Nederland? (weet ik echt niet) Volledig thuisonderwijs ook tijdens de leerplichtige leeftijd? En raakt je zoontje dan niet helemaal sociaal geisoleerd? Of gaat hij wel naar het voetballen, scouten, in de bos kamperen enz. gewoon 'normale' kinderdingen?
Hebje maar 3 uur gezeten voor de test? Ik heb 2 keer een hele ochtend gezeten! Werd overigens ook oraal gedaan. Was echt super leuk om te doen, allerlei leuke opgaven.
Ik heb nog geen contact met specialisten omdat ik hem nog niet heb laten testen. Dit wil ik denk ik nog niet. Het zijn vrij lange testen, dus hij zou lang stil moeten zitten. En hij praat ook niet makkelijk met andere mensen, dus ik denk niet dat we er op dit moment een goed beeld van zouden krijgen. Ja dat mag, onder voorwaarden. Maar wij wonen in het buitenland en hier zijn er totaal geen voorwaarden aan het thuisonderwijs vastgebonden.
Zippie, hoe jou zoontje klinkt klinkt net zoals mijn broertje van vroeger. Mijn moeder heeft hem ook altijd gewoon altijd alles maar aangeboden en veel laten doen. Hij zat op veel sporten ( voetbal, Judo en zwemmen) en bij een fanfare en apart ook nog op de muziekschool. Zo heeft ij het goed gered tijdens zijn school. Maar jou kind is nog erg jong. Misschien vindt hij spelen wel erg leuk met andere kinderen. Ook al zijn die anders dan hij.
Ik doelde eigenlijk met name op het sociale aspect. Thuis onderwijs geven vind ik persoonlijk niet niets. Zeker omdat je al een achterstand bij hem merkt. Ik kan me voorstellen dat het meekomen op school moeilijk zal zijn, maar dan lijkt me dat een andere stimulatie (aangepast op zijn vermogen) wel belangrijk is? Ik zou in ieder geval begeleiding van deskundigen willen hebben.
Wij hebben zondag en maandag hier bezoek gehad met leeftijdsgenootjes en oudere kinderen. Hij speelt even met ze, en dan loopt hij weer verveeld door het huis heen 'of we nou eindelijk weer eens wat mogen gaan doen'. Spelen vind hij wel leuk, voor een half uurtje ofzo. Nu zit hij ook op de grond met de blokken en lego, maar ik merk al dat hij super onrustig wordt. Als ik dan een half uurtje met hem bezig ga, lijkt het alsof zjn brein weer even opgeladen is ofzo. Dus het sociale aspect: ja dat stimuleren wij zeker, maar ik dwing het niet. Daarom dat ik al zei: ik weet niet of hij ooit fatsoenlijk 'normaal' in de maatschappij zou kunnen functioneren, als hij zo blijft. Ik denk overigens niet dat die achterstand bij hem op sociaal gebied komt door het thuisonderwijs M'n andere zoon is super sociaal.
Heb niet het hele topic gelezen,maar herken heel veel uit de eerste post van mijn dochters (nu 16 en 18).Maar geen van beiden extra begaafd.Terwijl ze op jonge leeftijd wel wat voorliepen op de rest.Vooral de oudste verveelde zich rot op school.Maar dat heb ik opgelost door haar in de groep zelf wat extra uitdagingen aan te laten bieden.Volgens mij ligt de grens voor hoogbegaafd op 150+ ,anders zou ik het ook zijn en dat lijkt me heel sterk. Mijn ervaring is dat van alle mensen die denken dat hun kind extra begaafd is er misschien een paar procent dat echt is en de rest heeft gewoon een intelligent kind.Met waarschijnlijk ouders die ze wat meer aanbieden dan andere ouders.Als je zelf bv beesten goed bij naam noemt,dus hond tegen een hond zeggen en geen woef,dan pikt zo'n kind dat heel snel op.
Als ik jouw verhaal lees zou ik persoonlijk juist kiezen om hem te laten begeleiden door een juiste specialist. Juist op het sociale vlak. Ik neem aan dat jij wilt dat hij WEL normaal gaat functioneren in de maatschappij, en kan de juiste begeleiding daar aan bijdragen.
@ suzanne68: de grens van 150 is pertinent niet waar Sterker nog, veel IQ testen komen nauwelijks boven een score van 150 uit.
Adi: Zo makkelijk is het helaas niet. Voor je begeleiding krijgt moet je hem dus eerst getest hebben. Ze willen precies weten 'hoe en wat'. Logisch, maar ik vind hem erg jong. Ik heb wel van meerdere mensen gehoord dat ze ook niet graag kinderen testen voor hun 5e.
Bij 130 al hoogbegaafd Wat ik wilde zeggen met mijn post is dat je op jonge leeftijd niet veel kan zeggen over iemands begaafdheid.Het ligt ook veel aan wat een kind thuis mee krijgt.En sommige kinderen lopen op jonge leeftijd wat (of heel ver)voor met bepaalde dingen.Later trekt dat vaak weer gelijk met leeftijdsgenootjes.
Suzanne: Ben het wel eens met je. Kinderen die voorop lopen worden vaak ook meer gestimuleerd, maar op school trekt dit toch wel bij, aangezien ze daar allemaal ongeveer evenveel worden gestimuleerd. Aan de andere kant zie ik ook kinderen die super achter lopen omdat hun ouders gewoon echt niks met hun kinderen doen en niet eens met ze praten.
Klopt. Onderzoekers zijn hierover op dit moment heel erg in discussie: in hoeverre wordt intelligentie bepaald door de genen en in hoeverre door de omgeving (bestaat daar niet een mooie term voor? Ik ben het even kwijt ). Ik geloof dat er recent wat onderzoekers zijn die menen dat intelligentie echter toch met name door de genen wordt bepaald en dat de omgeving veel minder bepalend is. (Over het algemeen genomen dan, voordat mensen weer met individuele voorbeelden komen aanzetten )
yukl, meeste testen kijken naar iq met een totaal andere doel dan t vaststellen van hoogbegaafdheid. hoogbegaafd is kwalitatief anders intelligentie.bij meeste hoogbegaafden komt iq toch boven 150iq. maar vaak hoef je niks boven 150 te zoeken, omdat het echt niet vaak voorkomt.dat hoogopgeleidden ook hoog scoren op iq testjes komt omdat hun denken getraind is en ze geleerd hebben om te focussen. kijk, als opleiding de meeste mensen niet intelligenter zou kunnen maken zouden we gewoon universiteiten en scholen opsluiten. ooit hadden ze 2dekamer leden getest(voordat pim F in beeld was)145iq was tgemiddeld, toch zie ik geen hoogbegaafden in onze 2de kamer, wel(met alle respect voor de kindjes) heel veel van die zorgleerlingen zeg maar.
@ belize: ik ben het niet met je eens Jij neemt gewoon een andere definitie van hoogbegaafdheid, niets meer en niets minder. Hoogopgeleiden scoren bovendien echt niet hoog op IQ testen OMDAT ze nou eenmaal op dat hogere niveau zetten. Dat is de omgekeerde wereld. Ze zijn met name hoogopgeleid onder andere dankzij het feit dat ze een hoog IQ hebben. En ja, IQ is trainingsgevoelig, maar niet oneindig.