Hoogbegaafdheid

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Gentle, 16 feb 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zippie

    Zippie Niet meer actief

    Mijn zoontje is ook 2 talig, hartstikke leuk. Volgend jaar waarschijnlijk de 3e taal. Maar het is niet genoeg, snap je?
     
  2. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Ik denk dat we met z'n allen ons echt niet goed kunnen verplaatsen en dus ook niet kunnen 'oordelen' maar het is ook moeilijk zo van Internet. Ik geloof dat de conclusie is dat we hopen dat je zoontje zijn plek zal vinden in deze wereld.

    Als je niet in Nederland woont, lijkt 2 taligheid me niet zo vreemd... Nee, ik begrijp het niet zo goed maar ik heb dan ook niet zo'n slim kind. Ik heb wel een erg slim neefje maar duidelijk wat beter 'aangepast' dan jouw kind. Ik ben alleen maar op zoek naar de stimulans die je zijn minder ontwikkelde kanten biedt.. wie weet dat ik er nog wat aan heb voor mijn neefje.
     
  3. Zippie

    Zippie Niet meer actief

    Ik ben niet de eerste die dit topic verlaat. Ik bestempel mijn kind, maar kijk eens he!? Hoe heet dit topic? wat doen jullie?
     
  4. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Snif, ik doe erg mijn best om alleen maar nieuwsgierig te zijn. Komt dit niet zo over, sorry.
     
  5. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Het wordt meer en meer bizar...

    Ik ben er inmiddels van overtuigd dat jij je kind niet weghoudt van school omdat dat het beste is voor hem, maar omdat je een (ongegronde) angst hebt voor school.

    Je oudste kind dat wel normaal slim en sociaal is, gaat zeker ook niet naar school?

    School maakt overal ter wereld deel uit van de wereld.
     
  6. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Hé, dat vind ik wel een goeie vraag: gaat je oudste naar school?

    (even zonder de aanname... )
     
  7. Tesske

    Tesske VIP lid

    24 mrt 2009
    6.799
    0
    0
    Zippie denk jij dat je kind het niet leuk vind tussen mede kleuters op school of is uit ervaring gebleken dat hij het niet leuk vindt?
    Dat vind ik namelijk een wezenlijk verschil..
     
  8. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik heb gelezen dat je in andere topics al eerder vermeldde dat je in Engeland woont en dat is niet je hele leven hoor, far from!
     
  9. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    mmm... the UK.. ze kennen daar wel pre school en advanced classes enzo.. Ik vond het wel leuk in Engeland.. leerde daar op de peuterspeelzaal rekenen enzo (advanced class).
    Maar goed, in uitzonderlijke gevallen is een schoolsysteem echt ongeschikt voor een kind (hoewel ik ook de indruk heb gekregen dat vooral mama dat hier vindt maar ik kan het verkeerd lezen.. het is tenslotte een raar medium)
     
  10. Zippie

    Zippie Niet meer actief

    Ben ik de enige die dit asociaal gedrag vind? (talking about social skills ;)). Ik heb gekozen het hier niet melden, ja het staat wel ergens in m'n geschiedenis van berichten, maar heb besloten om tegenwoordig wat voorzichtiger te zijn. De meeste mensen zijn niet zo dat ze alle berichten terug gaan lezen van een persoon. Ik kan het gewoon echt niet geloven. Ik heb dat ZEER duidelijk aangegeven!
     
  11. Tesske

    Tesske VIP lid

    24 mrt 2009
    6.799
    0
    0
    En is het niet juist heel goed voor een slim kind om al op jonge leeftijd te leren dat niet iedereen even slim is en/of dezelfde interesses heeft en hoe je daar mee om kunt gaan?
    Mijn neefje dat 6 weken ouder is dan mijn dochter is hier vandaag de hele dag op bezoek.
    Dochterlief vroeg vanmorgen wat zijn lievelingskleur is.
    Neefje reageert daarop een beetje onzeker ('huh?? wat?? zei hij).
    Dus Tess buigt haar gezicht naar het zijne en vraagt het heel duidelijk nog een keer. (een prachtig gezicht trouwens haha)
    Neefje zegt niets maar aan zijn gezicht is af te lezen dat hij niets van de vraag begrijpt.
    Waarop Tess zegt ' wat is je lievelingskleur?? dat kan geel, groen, rood, donkerblauw, paarse, lichtblauw, roze en nog veel meer zijn'
    Oooh zegt neefje toen ' dan vind ik blauw!'
     
  12. Ik heb een paar dagen niet gekeken op het topic en zit vol verbazing de afgelopen pagina's te lezen.

    Zoals ook de anderen hier in het topic schrijven zet ik heel erg mijn vraagtekens bij thuisonderwijs en het niet verplicht laten deelnemen aan sociale activiteiten.
    Als je daar al voor kiest dan zeker niet zonder goede begeleiding van professionals die kunnen zien wat voor eventuele stoornis je kind heeft zodat je 'm op de best mogelijke manier kan begeleiden.

    Als ik zo duidelijk aan mijn kind zou merken dat het op een bepaald vlak meer input wil, dan zou ik 'm dat geven. (Bij mij in de omgeving is Spaanse les mogelijk vanaf de leeftijd van 3 en zwemles vanaf het moment dat ze zindelijk zijn).
    Ook vind ik dat de ervaring school erbij hoort. Dat is een onderdeel van onze maatschappij en bepaalt voor een groot deel je leefwereld en is vormend.
    Daarnaast wil ik 'gewoon' mama zijn en niet de juf. Voor de duidelijkheid naar onze kinderen toe en voor mezelf.

    Het sociaal leren is een belangrijk onderdeel van school. De school waar wij voor gekozen hebben is een openbare school met zo'n 40 nationaliteiten waar kinderen met behulp van het programma 'de vreedzame school' leren omgaan met elkaar en conflicten op te lossen zonder geweld. Hiernaast is het een kleine school. Op dit moment hebben de meeste klassen rond de 20 leerlingen en de docenten dus veel aandacht voor het individuele kind.

    Ik ben een tegenstander van klassen overslaan. In Nederland is het gelukkig zo dat je tegenwoordig steeds meer scholen kunt vinden waar Leonardo onderwijs wordt geboden. Hierdoor krijgen de kinderen een op hun behoefte aangepast onderwijsprogramma en zijn bijvoorbeeld op hun 10e al bezig met filosofie.
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Doe niet zo hysterisch zeg! Ik ben gaan lezen waarom jij zo'n antipathie, bijna fobie, voor school hebt. Ik heb meermaals gezegd dat er onderwijsvormen zijn die bij je kind zouden passen, voor zover je dat in dit stadium al kunt zeggen. Maar je ontweek dit soort vragen, dan kan ik niet met je communiceren. Daltonplan bestaat ook in de UK. Maar heb je je erin verdiept of was het sowieso al je plan om aan thuisscholing te doen, ongeacht de aard van je middelste kind? Je oudste gaat toch ook niet naar school en de jongste zal toch ook thuisscholing krijgen? Wees gewoon eerlijk.
     
  14. Tesske

    Tesske VIP lid

    24 mrt 2009
    6.799
    0
    0
    Wij hebben overigens voor een internationale school , met ruim 25 verschillende nationaliteiten, gekozen die standaard vanaf groep 1 op spelenderwijs Engelse les geeft.
    In groep 1 zijn dit 5 lessen van ong. 30 minuten per week.
    Alleen in groep 3 word er geen Engelse les gegeven omdat alle aandacht dan uit gaat naar het leren lezen en schrijven van de Nederlandse taal.
    Naarmate de kinderen ouder worden zal de echte Engelse les verdwijnen en plaats maken voor een integratie in de gewone lessen.
    Zo word dan bijvoorbeeld het kringgesprek of de gymles in het Engels gegeven.
    Vanaf groep 5 krijgen de kinderen dan ieder jaar een Anglia examen om de Engelse vaardigheid te toetsen.
    Daarnaast bieden zij voor cognitief sterk ontwikkelde kinderen (meerbegaafd) een aanvullend programma ( the challenge group).
    Dit houdt in dat ze aanvullend onderwijs krijgen (in het Engels) .
    De leerstof bestaat dan o.a uit 'thinking skills' , science, Engelse taal en sociale vaardigheid (muziek, sport en spel)
     
  15. adi

    adi Niet meer actief

    Wat een topic zeg..

    Ik word echt verdrietig van sommige verhalen. Ziggi, ik hoop dat jij een keer voorbij je eigen denkbeelden en ideeën durft te denken en naar het werkelijke belang van je kind kijkt. Uit de posts is duidelijk gebleken dat je voor thuisonderwijs hebt gekozen uit eigen overtuiging en niet als iets wat voor je kind wel of niet beter zou zijn.
    En natuurlijk vindt jouw zoon de school nu stom en niet leuk enz enz. Jij hebt zeer negatieve associaties met school en zelfs met kinderen van dezelfde leeftijd als je zoon. Logisch dat hij dan hetzelfde denkt, hij weet niet beter!

    En het lijkt me eerlijk gezegd niet gezond voor de ontwikkeling van een kind dat zijn moeder hem op 3jarige leeftijd vergelijkt met Einstein :(.

    Het is geweldig dat hij op 3jarige leeftijd zo voorloopt. Maar JIJ bent nog steeds degene die bepaalt welke informatie hij krijgt en wat voor wereldbeeld hij gaat ontwikkelen.

    Ik was voor mijn omgeving een soort wonderkind omdat ik met 4 jaar vloeiend 2 geschriften kon lezen (Latijnse geschrift en Chrilische geschrift), en op die leeftijd ook geen boekjes meer las met plaatsjes erin.
    Maar ik kreeg van mijn moeder toen sprookjesboeken te lezen (alleen niet met plaatsjes en niet in kindertaal). Dit om mijn fantasie te stimuleren, besef van moraal (die achter die verhalen schuilt) aan te leren, en toch aan te sluiten op mijn leeftijd. Ze vond het niet nodig om me op die leeftijd natuurkundige formules aan te leren. Vond ze totaal niet belangrijk voor de ontwikkeling van een 4jarige.
    Daar ben ik haar enorm dankbaar voor, ik zou het leuke, ontspannen jeugd en de geweldige studententijd (wat zoveel meer is dan alleen maar boeken lezen) voor geen goud willen missen.
     
  16. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ik meen dat uit onderzoek bij een-eiige tweelingen die van elkaar gescheiden zijn opgegroeid toch al duidelijk was dat IQ grotendeels genetisch vastligt?
    Uiteraard zijn er externe factoren van invloed op hoe je van daaruit ook daadwerkelijk functioneert, maar ik meen dus dat er al onderzoek ligt dat duidelijk aantoont hiermee dat IQ echt genetisch vastligt, met omgevingsfactoren die het een paar punten omhoog of naar beneden kunnen halen...
     
  17. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Daar werd ik ook voor ingezte idd, bijles geven aan andere kinderen.
    Ik snapte alleen niet wat zij er niet aan snapten en vervolgens werd ik -toch al een buitenbeentje met mijn rare doordenk-vragen- dus echt gepest... :( Geen handig plan in een reguliere klas van 40 kids.

    Zijn dus van die dingen waar wij erg op gespitst zijn bij het kiezen van een school straks voor Thirza: andere kids helpen is prima, maar dan wel graag in een cultuur waarin zij dan zelf ook weer wordt geholpen door kids die bijvoorbeeld motorisch sterker zijn... ;)
     
  18. MIss X

    MIss X Fanatiek lid

    13 dec 2006
    2.955
    821
    113
    onderneemster
    Amsterdam
    #378 MIss X, 22 feb 2011
    Laatst bewerkt: 22 feb 2011
    Heb niet alles gelezen maar er is een speciale forum voor ouders met hoogbegaafde kinderen, wellicht vind je daar meer herkenning... (en forum voor hoogbegaafden volwassen die graag discusseren op niveau ;) )

    Ik denk niet dat ik die hier mag plaatsten maar als je interesse heb moet je me maar even PB-en.. (of goed zoeken en googlen)
     
  19. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Zo, heb nu alles bijgelezen. Lees gelukkig snel :D

    @Zippie: een tiental bladzijden terug kwam bij mij de term autisme idd ook al bovendrijven, lezend over je zoontje. Vanwege zijn intelligentie zou ik specifiek aan Asperger denken...
    Maar hij moet iets ouder zijn dan nu, om die diagnose met zekerheid te kunnen stellen.
    Wat betreft homeschooling: ik denk zelf eigenlijk dat je hem daar nu wel een plezier mee doet. Op deze manier kan hij op andere plekken succeservaringen opdoen in sociale contacten en toch zichzelf zijn, terwijl hij op school een hoge kans zou lopen gepest te gaan worden, zich daar niet tegen te kunnen verweren en vervolgens de rest van zijn leven sociaal teruggetrokken te blijven. Mijn professionele advies is echter wel dat je hem zo sel mogelijk zou laten onderzoeken, (ook al zijn die onderzoeken vervelend), zodat je begeleiding kunt krijgen voor jezelf bij hoe je hem het beste kunt begeleiden en hem klaar kunt stomen voor een goed gekozen moment waarop hij wel iets in door de maatschappij georganiseerde leeftijdsgroepen kan gaan doen, (want ondanks dat ik dat niet zaligmakend vind, heeft elk mens het denk ik wel nodig dat te kunnen, om in onze huidige maatschappij te kunnen functioneren).
    Verder vind ik je wel vrij negatief over school: komt dat omdat je nu enkel over school praat vanuit alles wat het jouw zoontje nu niet kan bieden, of heb je all-over gewoon een negatief beeld van scholen?

    @bosi: niet in beelden kunnen denken, herken ik niet. Staat denk ik ook los van kunnen snel-lezen, want dat laatste kan ik wel :)
     
  20. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    #380 Yukl, 22 feb 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 22 feb 2011
    Nu je het zegt, dat heb ik een tijd terug inderdaad ook in een boek gelezen! :)
    Ik heb het overigens nog eens nagevraagd bij mijn man, en hij zegt dat het begint met de genen en de omgeving vervolgens een versterkend effect heeft (simpel gezegd dan, want het is volgens hem nogal complex hoe de omgeving een invloed uitoefent). Klinkt logisch vind ik :D
     

Deel Deze Pagina