Misschien een rare vraag maar ik kan er niet echt wat over vinden. Maar hoe zit het als ouders gaan scheiden en het ene kind wil bij mama blijven en de ander bij papa. Mag dat dan als je daar samen overuitkomt? of mag dat echt wettelijk niet en moeten alle kinderen na 1 ouder? Het gaat om jonge kinderen die nog niet zelf een verzoek kunnen indienen bij de rechter.....
een kind mag wel kiezen bij we hij/zij gaat wonen, maar er kan door de rechter wel worden bepaald over omgangs rechten/vormen. maar als ze nog heel jong zijn, zullen ze vaak naar 1 ouder worden aangewezen als vast huis(in regel vaak de moeder)
volgens mij kan het kind rond de leeftijd van 12 jaar zelf kiezen bij wie hij/zij wilt wonen. Voor die tijd is het meestal bij de moeder
dus als de een zegt ik wil bij papa blijven wonen en de ander ik wil bij mama, en de ouders zijn het erover eens dan mag het nog niet?
Vanaf 12 jaar worden kinderen sowieso in de gelegenheid gesteld te kiezen. Bij jongere kinderen is de stem niet doorslaggevend.
ja vanaf 12 jaar mogen ze zelf een verzoek indienen, maar over daarvoor staat eigenlijk niks. Ik vind als je als ouderzijnde er samen uitkomt dat het toch mag, dan vind ik dat dat moet kunnen toch? Je kan een kind niet dwingen om bij iemand te gaan wonen waar ie helemaal niet eens wil zijn.....maar goed wie ben ik??
Nee oke hun keuze zou niet bepalend zijn onder de 12 jaar maar als de ouders het goed vinden, is het dan ook niet mogelijk?
nee, de rechter zal wel naar de argumenten kijken maar de stem is idd niet doorslaggevend. De rechter bepaalt niet alleen of een kind wel of niet bij een van de ouders mag wonen. Dit gaat wel in samenspraak.
T lijkt me sterk als de ouders het eens zijn dat de rechter dan nee zegt? Tis toch jullie keuze? Lijkt mij , als leek...
ja zo denk ik er ook over, maar goed je leest alleen maar over 12 jarige die een verzoek mogen indienen. onder de 12 vind je niets alleen dat de kids naar een ouder gaan en de ander een omgangsregeling krijgt.......
Lijkt mij dat dat bedoeld is als de ouders er echt niet uit komen , en dan mag het kind als 12 jarige pas kiezen. Maar goed , wederom leek Succes in ieder geval.
Ja het lijkt mij ook dat het dan moet mogen maar goed ik ben de wet niet......... het zou dan alleen raar zijn als de andere kids dus in het weekend na paps gaan, dan moet het kindje bij paps naar mams, dan zal ie dus nooit bij zijn broertjes of zusjes zijn tegelijk. Of hij moet altijd bij papa blijven dan zal mama hem nooit zien. Dat is dan volgens mij ook wel weer raar......dus eigenlijk zouden de kids na 1 ouder moeten in dat opzicht, maar je kan een kind niet dwingen bij iemand weg te gaan, en naar iemand toe te gaan terwijl ze liever bij een ander zijn..........
Ja precies maar ik vind dat ze onder de 12jaar ook wel wat meer info over mogen geven. Dat het bv mogelijk is om zelf te kiezen bij wie je wil, of dat de mogelijkheid er is dat de een bij de mams blijft en de ander bij paps......
Misschien dat een rechter vind dat broertjes en zusjes bij elkaar horen te wonen? dat is het enige argument 'tegen', dat ik kan bedenken.
Bij mijn man en zijn ex is er geen rechter of wat dan ook aan te pas gekomen, alles is onderling besloten. Als je het samen eens bent en het werkt voor de kids, prima toch? Voor het 'weekendprobleem' kun je alle kids om het weekend bij papa en het andere weekend alle kids bij mama. Zo zijn broers en zusjes elk weekend bij elkaar.
ik vind niet dat je een kind tussen 2 ouders moet laten kiezen. voor een kind is het fijner als de beslissing door de ouders wordt genomen. met 12 jaar kunnen ze altijd nog zelf kiezen e hebben dan ook de leeftijd om hier over na te denken. een kind maakt al zoveel mee met een scheiding en als hij dan ook nog is moet beslissen waar hij wilt wonen lijkt mijn voor een kind erg zwaar. ik zou er samen over praten en overleggen. kids samen houden is wel erg belangrijk
ik zou me kind ook niet laten kiezen, maar als het kind zelf zegt ik wil heel graag bij papa blijven dan vind ik dat dat mogelijk moet zijn als beide ouders erachter staan.
En zo moet het ook gewoon zijn. Goed geregeld tussen de ouders ect en de kinderen moeten er geen last van ondervinden. Maar misschien ben ik een doem denker maar in mijn omgeving heb ik wijnig mee gemaakt dat het zonder strijd gaat. Als mijn zoon straks 12 is en zegt ik wil bij papa wonen, Zou ik dat heel jammer vinden maar zou hem wel laten gaan. Geen strijd waar de kinderen de dupen van zijn is erger dan wat dan ook. Mist het niet gevaarlijk is bij de andere ouder natuurlijk dan is het anders. Maar mijn keuze zou zijn hou je kinderen zo min mogelijk uit de strijd bij wie hij of zij wilt zijn en leg je er als ouder bij neer.