volgens mij kan dat als de ouders daar beide achter staan. mijn schoonvader is opnieuw getrouwd en zijn 'nieuwe' vrouw heeft 4 kinderen. zij en haar exman hebben ook besloten dat de 2 jongste bij moeders blijven en de 2 oudste bij papa blijven. wel is er geregeld dat het ene weekend alle kinderen bij papa zijn en het weekend daarop alle kinderen bij mama. vanwege de band tussen de kinderen
Een rechter is ook niet nodig, maar als jij een echtscheidingsverzoek indient en kinderen hebt dan moet je ook een omgangsregeling in het verzoekn hebben voor de kinderen. Ik vroeg me dus af als je samen onderling hebt afgesproken dat de een bij de een blijft en de ander bij de ander, dat een rechter daar dan nog tegen inkan gaan als ie het verzoekschrift leest....
Dat is een goede regeling idd zo zijn de broertjes en zusjes toch bijelkaar en zo ziet de moeder de andere kinderen ook nog!
mijn zoon woont bij papa mijn dochter bij mama.wij hebben zoveel mogelijk buiten de scheiding gehouden en dat was prima. de rechter heeft zich hier dus ook niet mee bemoeid verder. de kinderen komen en gaan (in overleg) naar de andere ouder zoals ze dat zelf willen. als mijn dochter vraagt of ze 3 weken naar papa mag, dan gaat ze. hij is ook haar ouder. wij vinden als ouders dat een kind niet de dupe hoeft te worden van de persoon lijke problemen van papa en mama. wij zijn bijna 14 jaar geleden gescheiden en gaan samen naar elke afspraak die over de kinderen gaan en komen gewoon bij elkaar over de vloer, als de een hulp nodig heeft dan helpt de ander.
Volgensmij mag dat gewoon ze kwamen mij op 8 jarig leeftijd al vragen bij wie ik wou wonen, me broertje was 5 die werd niet gevraagd. Als beide ouders er mee eens zijn, ook kwa bezoekregelingen en papa kan de zorg aan ( denk aan werk enzo) dan zal een rechter niet gauw Nee zeggen.
Ik heb met mijn ex co-ouderschap. De kinderen gaan de ene week naar mama, de andere week naar papa. Ze mogen gerust ook tussendoor komen. We hebben vele manier geprobeerd maar dit is wel de rustigste manier. Wij hadden ook vooral de kinderen voor ogen toen wij uit elkaar gingen, we waren overigens niet getrouwd en dit is 7 jaar geleden. Als je nu getrouwd bent en uit elkaar gaat moet je een ouderschapsplan maken waarin alle afspraken staan. Als beide ouders hier achter staan dan zal de rechter niet moeilijk doen. De rechter komt er wel bij te pas als je getrouwd bent hoor!
Ligt er toch aan of je co-ouderschap hebt of niet.. Ik heb er op mijn 12e zelf voor gekozen om bij mijn vader te gaan wonen.. Had de rechter niks mee te maken (ookal was ik eerder naar mijn pa gegaan, had hij er ook niks mee te maken)
Ja, dat is veranderd is 5 jaar. Daarom mogen flitsscheidingen ook niet meer. Een scheiding wordt altijd uitgesproken door de rechter, je hoeft er alleen niet altijd bij te zijn. Het ouderschapsplan wordt ook door de rechtbank beoordeeld.
Mijn schoonouders zijn vorig jaar gescheiden, mijn sz was toen 16 en toen moesten ze nog steeds zo'n ouderschapsplan maken.
echt super geregeld ! ook fijn dat jullie gewoon nog zon goed contact hebben weten te houden heb daar echt respect voor want ik zie zo vaak anders helaas...
Dat is bij mij ook. Wij wilden niet dat de kinderen (mijn oudste 2, op het moment van scheiding 4 en 5) hoefden te kiezen en dat ze hun vader en moeder net zo vaak zouden zien. Vader en ik wonen 10 minuten van elkaar, en alles kan in overleg. Ook de scholen, clubjes en vriendjes blijven nu hetzelfde.
Als kids dit aangeven en de ouders stemmen daarmee in en dienen dat verzoek in, dan zal dat in de regel toegewezen worden, tenzij er diepgaande bezwaren zijn tegen een dergelijke regeling, (bijvoorbeeld omdat het kind dat bij vader wil gaan wonen dan hele dagen naar de opvang moet vanwege vaders baan). Het is bij mijn weten niet wettelijk verplicht dat broers en zussen perse samen onder 1 dak blijven wonen hoor.
Dat is als ouders er samen niet uitkomen. De ex van mijn man heeft de bezoekregeling destijds een aantal maanden stopgezet en uiteindelijk heeft de rechter bepaald dat die weer opnieuw opgestart moest worden, (minimum van 4 uur per week), op straffe van een dwangsom als zij de kids niet meegaf. Verder moesten zij een mediation-traject in, om samen afspraken te maken over hoe de omgangsregeling eruit zou komen te zien: ze moesten samen tot een compromis komen. Dat heeft even geduurd, maar lukte uiteindelijk. Als dat niet was gelukt, was het weer terug bij de rechter gekomen en die legt dan doorgaans een standaardbezoekregeling op, (kids bij moeder, om het weekend van vrijdagmiddag/avond tot zondag bij vader plus de helft van vakanties en feestdagen).
Lijkt me zeer lastig. Je haalt toch je kinderen uit elkaar en dat zou nooit mijn keuze zijn. Ik zou eerder kiezen voor de helft van de week bij de ene en de andere helft bij de andere. Zijn ze beide een halve week bij de ouder waar ze het liefst willen zijn. Verder mag een kind van 12 helemaal niet zelf kiezen waar hij/zij wil wonen. Een kind van 12 mag, als dat gevraagd wordt "zich laten horen" Hij/zij mag dus best aangeven wat hij/zij wil, maar daar hoeft niet naar geluisterd te worden. Pas als een kind meerderjarig is, mogen ze zelf beslissen waar ze wonen. Veel mensen denken wel dat kinderen vanaf 12 echt mogen kiezen, maar dat is dus niet zo. (vaak genoeg meegemaakt op school dat de andere ouder ineens weer meer contact zocht als het kind 11 was. Omdat ze dachten dat het kind dan vanaf 12 wel voor hen zou kiezen)
Wat goed dat jullie dit zo gedaan hebben! Zo zou ik het ook willen hoor. De kinderen zo min mogelijk belasten een scheiding is al niet niks voor de kinderen.
Als er een grote afstand is tussen de ouders woningen dan is een co ouderschap niet mogelijk want dan zouden ze na 2 scholen enz moeten dat kan gewoon niet......dus dat zou geen optie zijn.
Er bestaat ook nog co ouderschap....das ook een mogelijkheid zodat beide kinderen en bij vader en bij moeder wonen. geen gedoe over allementatie en beide evenveel inbreng in de opvoeding....... ik hoop dat ze eruit kunnen komen. wij hebben co ouderschap voor mn stiefzoon. Mijn stiefdochter is liever bij haar moeder dus die komt en gaat wanneer ze zelf wil..we hebben daar geen regels voor.als dat in overleg kan waarom niet.... ik vind dat als je wilt scheiden dat de kinderen dan op de 1e plek moeten komen.
Toen ik een jaar of 9 was is mij niks gevraagd, ik was ook buiten de scheiding gehouden en van de 1 op andere dag woonden we in een ander huis en was papa weg. Toen ik 18 was mocht ik zelf kiezen, maar dat is vrij normaal Ik denk dat jullie het helemaal zelf mogen overleggen, zou alleen inderdaad wel zorgen dat ze broertjes en/of zusjes blijven zien. Is toch wel erg belangrijk, meestal hebben kinderen wel veel aan elkaar als ouders gescheiden zijn. Ik weet nog dat wij er ook over wilden praten maar met mama of papa doe je dat dan niet echt.. broertjes/zusjes weten wat je bedoeld/voelt!
Me vriendin is al heeeeeeeeel wat wijzer geworden dankzij vele reacties van jullie super!!! Over co ouderschap dat had ze ook wel gewild maar zij gaat te ver van hem af wonen dus dat zou niet mogelijk zijn. Maar ze gaan het gewoon indienen dat de zoon bij de vader wil blijven en dan afwachten wat er gaat gebeuren! Maar zo na jullie te horen is het wel mogelijk dus ik heb hoop voor ze!