'Het breken van de weerbarstige kinderwil'

Discussion in 'Baby en dreumes' started by Elke1984, Mar 6, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tulip

    tulip Niet meer actief

    Hm, nee ik denk echt omdat ze weet dat het vervelend is voor een ander. Nou laat ik zeggen in de meeste gevallen, ze is nog maar 2 natuurlijk. Ik laat wel merken dat ik boos om het gedrag wordt, maar ga daarna wel meteen met haar verder. Het in de hoek of op de trap zetten vind ik een soort van afwijzing naar een kind. Daarmee geef je ook een waardeoordeel naar een kind toe en niet puur naar zijn gedrag en dat vind ik jammer. Zoals wij op het kdv dat naar onze peuters toe uitleggen: je BENT niet stout, je DOET stout. Ik vind daar een groot verschil inzitten.
     
  2. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Ik zeg inderdaad ook bewust "dat wat je doet vind ik niet lief" ipv "ik vind je niet lief".
     
  3. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik let hier wel altijd op. Ik merk dat mijn zoontje ook heel sterk reageert op afwijzing, dus daar ben ik wel heel voorzichtig mee. Maar op zich vind ik apart zetten niet een slechte methode, je moet het echter wel in proportie zien en alsnog aangeven dat je het doet om het gedrag, niet om het kind.
     
  4. Allistair

    Allistair Bekend lid

    Jun 8, 2010
    979
    0
    0
    Ben ik helemaal met je eens. Ik zeg ook vaak tegen mijn leerlingen: ik vind je geen vervelend kind, maar je doet nu wel vervelend. :) Meestal is dat wel genoeg om de leerling weer rustig te krijgen.
     
  5. tulip

    tulip Niet meer actief

    heel goed!!!;):p Op ons kdv is het een onderdeel van een sociaal programma waar wij scholing in krijgen en toepassen op de kinderen.
     
  6. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Ik vind het echt leuk om te horen welke cursussen ed er allemaal gevolgd wordt door personeel van KDV's :) Heel fijn die betrokkenheid!
     
  7. Elke1984

    Elke1984 Niet meer actief

    Wow, zoveel reacties al! Dat had ik niet verwacht eigenlijk.

    Ik heb vanalles gelezen waarop ik wil reageren maar het is zoveel..kan het niet allemaal onthouden.
    Enkele dingen die me bij zijn gebleven;
    ik merk dat veel mensen het hier hebben over 'vrije opvoeding'. Ik geloof niet dat dat de visie van de persoon van het artikel 'vrije opvoeding' is. Ik ben zelf nog niet zo ingelezen in het thema 'onvoorwaardelijk ouderschap' maar ik weet wel dat het niet betekent dat een kind zomaar alles mag.
    Het voorbeeld van dat kindje dat Adi kent; das echt wel kei zielig voor dat andere kindje! Ik vind ook echt wel dat die ouders daar het kind hadden moeten weghalen! Ik denk dat zij idd van de 'vrije opvoeding' zijn en daar heel 'goed' in zijn. *ahum*
    De opmerking over teveel lezen over ouderschap etc...; ik wil even zeggen dat ik, voor ik mama was, hele andere opvattingen had over het ouderschap. Sinds mijn zoontje geboren is, volg ik echter altijd mijn gevoel en dat wijkt van die opvattingen af. Maar het wijkt ook af van de meer gangbare dingen. Daarom ben ik meer gaan lezen over ouderschap en ben ik erachter gaan komen dat er bepaalde visies zijn waarin ik me heel erg kan vinden.
    Ik denk dat bijna elke mama hier wel leest over ouderschap, is het niet in boeken dan wel hier op het forum.

    En sommige mensen willen het écht écht écht niet doen zoals hun ouders of zelfs grootouders! :( En als je geen goed voorbeeld gehad hebt, moet je de kennis wel érgens halen hè...
     
  8. Elke1984

    Elke1984 Niet meer actief

    Voor de rest kan ik me eigenlijk hélemaal vinden in wat Tulip zegt, behalve dat ik ook zo achter complimenten/belonen sta. Ik merk dat ik zelf heel veel behoefte heb aan bevestiging etc.. en ik vind dat geen goed ding. :)
     
  9. Allistair

    Allistair Bekend lid

    Jun 8, 2010
    979
    0
    0
    Overigens weten kinderen heel goed wat ze moeten antwoorden wanneer ze iets hebben gedaan wat niet mag, hoor.

    De meeste gesprekken (op school)gaan vaak dan ook als volgt:

    * Pietje, waarom deed jij dat?
    - Omdat hij iets vervelends zei/deed.
    * Maar Pietje, hoe zou jij het vinden als het andersom zou zijn?
    - Niet leuk
    * Dus als je weet dat het niet leuk is, hoe kan het dan anders?
    - Niet meer doen
    * Maar wat ga je dan WEL doen wanneer iemand iets vervelends zegt?
    - Zeggen dat ik het niet leuk vind
    * En als dat nog steeds niet helpt?
    - Weglopen
    * Hartstikke goed, Pietje. En hoe ga je dit nu oplossen?
    - Sorry zeggen en een handje geven
    * Nou vooruit, heel goed van je.

    En dit gesprek voer je nog heeeeel vaak.

    De kinderen weten op den duur wat je wilt horen. Ze weten dat je wilt horen dat ze zich kunnen voorstellen hoe het voor de ander is. Ook weten ze dat men vaak tevreden is met het handje geven en sorry zeggen.

    Vandaar dat ik me echt afvraag in hoeverre het kind zich werkelijk kan verplaatsen in een ander. Of is het misschien gewoon dat ze leren de gewenste antwoorden te geven?
     
  10. tulip

    tulip Niet meer actief

    haha thanks, je moest eens weten. Ik kan er zowat full time aan de slag.
    Dit was ook wel noodzakelijk, ons kdv is onderdeel van een brede school die in een niet zo frisse wijk staat, waar ondertussen beel nieuwbouw bij is gekomen gelukkig. Maar de leraren en personeel van de bredeschool werden op een manier benaderd door de ouders en kinderen waar je gewoon niet goed van werd. Het is dus echt ingevoerd om de sociale vaardigheden van de kids te vergroten.
     
  11. tulip

    tulip Niet meer actief

    haha, nou ja je kunt het ook niet met alles eens zijn he??
     
  12. Elke1984

    Elke1984 Niet meer actief

    Hihi..nee, dat zou wat gek worden hè.
    Maar ik vind het wel interessant om anderen hun mening hier te lezen. Ik kan me in alle opmerkingen ook wel minstens een béétje vinden, denk ik.
     
  13. Allistair

    Allistair Bekend lid

    Jun 8, 2010
    979
    0
    0
    Maar denk je dat dat komt doordat kinderen beloond worden wanneer ze iets goed doen? Ik zie ook wel eens kinderen die daar heel veel behoefte aan hebben, maar die hebben ook broers en zussen waar dat helemaal niet het geval bij is, terwijl ze allemaal dezelfde opvoeding krijgen.
    Ik denk eerder dat je die behoefte aan bevestiging creëert, wanneer het kind weinig zelf hoeft te doen. Als moeder ben je geneigd om je kind te helpen wanneer het met iets bezig is en het niet lukt. Als je daar als moeder bovenop staat en het kind weinig zelf laat uitproberen, dan leert het nauwelijks om met teleurstelling om te gaan of om uitdagingen aan te gaan. Daardoor zoeken kinderen steeds maar weer de bevestiging of ze het wel goed doen. (Mijn mening overigens en een klein beetje de ervaring van een juf ;))
     
  14. Elke1984

    Elke1984 Niet meer actief

    Allistair, ik heb geen idee hoe het komt dat ik zo onzeker ben en zoveel bevestiging nodig heb.
    Ik ben het met je eens dat het destructief is voor een kind om steeds te horen dat het iets niet (goed) kan, dat jij het wel voor hem zal doen. Dat is een vrijkaart voor faalangst.
    Ik zie dat héél goed bij een neefje van me; die krijgt idd ook nooit een complimentje maar wordt zelfs gewoon 'afgebroken'. Die is 10 en snijdt zelfs zijn eigen vlees niet! (en dan heb ik het over een curryworst hè!)
     
  15. tulip

    tulip Niet meer actief

    ik denk dat er ook een stukje van een kind zelf inzit. Het ene kind zal meer bevestiging nodig hebben dan het andere.
    Je neefje heeft ws een andere benadering nodig dan die hij nu krijgt. Mijn dochter is 2, maar snijdt haar eigen frikandel hoor.;)
     

Share This Page