Declan heeft altijd al slecht geslapen en gegeten. Maar dit was niet alles. Meneertje is om de haverklap verveeld, zijn speelgoed vind hij absoluut niet interessant en het is echt een kleine spons. Qua ontwikkeling loopt hij vreselijk voor en zijn lijfje kan dit niet altijd even goed bijbenen(bv staan met 5 maanden). Op advies zijn we verder gaan zoeken naar waar dit allemaal vandaan komt. Heb net weer contact gehad met hun. Ze hebben alle gegevens opgevraagd, ik heb vragen beantwoord en ze hebben naar Declan zijn ontwikkeling, eet en slaappatroon gekeken. We hebben nu een doorverwijzing naar een kinderpsycholoog. Hun vermoeden is dat meneertje extreem hoogbegaafd is en dit allemaal niet kan verwerken in zijn koppie. Hij wilt veel meer als hij kan, raakt overprikkelt of juist heel snel verveeld. Bij vriendinnen met oudere kindjes duikt hij direct op het speelgoed voor 1,5 jaar en ouder en hier vermaakt hij zich wel mee.. Al vanaf baby af aan heeft hij zich nooit normaal met speelgoed wat bij zijn leeftijd past kunnen vermaken. Wij hebben dit altijd af gedaan als niet interessant genoeg/graag bij papa en mama willen zijn. Als hij ergens is waar hij continu word uitgedaagt, vanalles kan zien en doen is het goed. Maar het gevolg is dat dit 's nachts weer zorgt voor nachtbraken en een oververmoeid, overprikkeld kind. Ik ga zo maar eens bellen voor de afspraak bij de psycholoog. Ben benieuwd.. Ik weet in ieder geval wel dat ik hoop dat deze baby niet zo razend snel is met alles en dat we hierna tenminste weten wat we ermee aanmoeten. Het is voor het mannetje echt zielig. Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja hoe heeft het voor jullie uitgepakt en hoe begeleiden jullie je kindje hierin?
gee ervaring . Wil jullie alleen succes wensen. extreme hoogbegaafdheid is meestal niet erg makkelijk voor een kindje inderdaad. hoop dat er snel duidelijkheid is en jij tips krijgen.
Is het niet een beetje een voorbarige conclusie? Met deze leeftijd valt dit nog helemaal niet te 'testen'.
als ze een doorverwijzing krijgen zal er heus wel iets meer aan de hand zijn, je wordt niet zo snel doorgestuurd met een kind wat medisch gezien niks heeft hoor. Ik hoop dat je snel wat wijzer wordt zodat je beter weet hoe je met je mannetje om kan gaan. Ik heb er zelf geen ervaring mee
dat van dat te snel willen herken ik wel. met lichamelijke dingen loopt ie ook voor, tjaa hij wil voorlopen in ieder geval (hij heeft zn gewicht niet mee hij weegt bijna 11 kilo) met bijna 5 maanden ook al staan elke keer. gister zelfs in bad en probeer hem maar is te laten zitten.. hij is zo sterk hij blijft gewoon staan. en helemaal lachen als ie staat, helemaal trots op zichzelf. maar het is niet goed zei de fysio slecht voor zn heupen hij word elke keer boos als ie ligt zonder speelgoed. hij wil zitten/staan (geen idee) en dat kan ie nog niet en dan word ie boos en gaat weer huilen gelukkig is ie niet meer zo snel overprikkeld want dat was echt een ramp. wel nog steeds erg eenkennig en wil me niet loslaten met slapen, want ik mag niet weg (daarein loopt ie ook voor volgens de KA & CB) geen idee wat ik er mee moet, hij zal geduld moeten hebben totdat hij wel de dingen kan die hij wil. maar ik heb niet het idee of die van mij hoogbegaafd is maar eerder geduld mist (net als zn moeder ) ik zou naar de kinderpsycholoog gaan. misschien heeft die nog tipso/ideeen
Ik vraag me af in hoevere je een baby van nog geen 1 jaar al hoogbegaafd kunt noemen.. vind het wel apart eigenlijk. Sommige gaan gewoon wat sneller als de ander. Denk ook dat je dat met deze leeftijd nog helemaal niet kunt vaststellen.
beetje erg vreemde reacties van mensen die niet met mijn zoon thuis zitten en geen idee hebben hoe dit is, vooral voor hem zelf. Ik vroeg naar ervaringen niet naar jullie commentaar. En het is heel goed te testen.
Ik heb veel moeite met zo'n label, zeker op deze leeftijd. Maar wat je beschrijft herken ik wel, zij het in minder 'extreme' mate. Mijn dochter wilde ook steeds van alles wat ze nog niet kon en raakte daardoor supergefrustreerd. Zij was gewoon niet zo'n vrolijke gezellige baby daardoor, veel huilen en slecht slapen. Sinds ze kon kruipen (6 mnd, dus wel snel maar niet extreem), staan (7 mnd) en vooral los lopen (9 mnd) knapte ze enorm op. Werd vrolijker, rustiger en ging beter slapen. Kwestie van wachten dus, tot het lijfje in staat is om de dingen te doen die het karakter al wil. En dan nog hoor; laatst probeerde ze te gaan bilschuiven (dat doen de andere kindjes in haar kdv-groep immers ook) en dat lukte niet. Bóós dat ze werd! Het is een pittig wijfie, met een enorme drive om méér te doen. Nogmaals; ik zie haar gedrag niet als extreem (en 'de deskundigen' ook niet), dus misschien zijn onze situaties niet te vergelijken. Maar mijn motto is: het is een fase, het gaat een keer over - en de rest zit blijkbaar in het karakter.
Hoe dan? Bij een baby van 10 maanden? Om eerlijk te zijn herken in uit je verhaaltje heel van van mijn dochter, die wilde ook alles zien, ontdekken, staan, kruipen enz.. maar zij is gewoon erg gevoelig en snel overprikkeld (nu nog overigens, ze wil overal met haar neus bovenop staan). Speelgoed voor oudere kindjes is vaak ook gewoon veel intressanter, of met dingen spelen wat eigenlijk geen speelgoed is. Ik ben wel benieuwd wat dan precies doorslaggevend is om jouw zoontje te verdenken op 'extreem hoogbegaafdheid'.. uit je verhaaltje kan ik het namelijk niet opmaken.
ok frummel geef dan een paar voorbeeld van wat hij met speelgoed vr 1,5 jarige doet. als ik een voorbeeld geef van zo een spelgoed, eenvoudige puzzel met vormjes, cirkel, driehoek vierkant in bij passende gatjes gooien, of plaatsen. doet je kindje dat? of blokjes bovenop leggen, hoeveel blokjes kan hij op elkaar zetten, 2,3? kan hij duplo of lego stukjes uit elkaar halen en weer aan elkaar zetten? kan hij als je vraagt 3 stukjes van iets bij elkaar zetten? dit is echt niet negatief bedoeld. je zegt dat we niet weten hoe het is met je kindje, dan moet je meer vertellen zodat we weten hoe het is met je kindje. gewoon nieuwsgierig.
of het paaltje met ringen; kan je kindje de ringen op ongeveer juiste volgorde om het paaltje plaatsen?verteel dus meer van wat hij doet, OK?
Declan is 10 maanden en zegt 15 woorden, hij staat sinds hij 5 maanden is, speelgoed trekt hem totaal niet. Speelgoed van anderhalf jaar en ouder wel. Dit snapt hij ook prima. Fles heeft hij sinds de borstvoeding nooit meer van weten. Alles is met lepeltjes gegaan. Hij geeft bewust antwoord(ja/nee) en reageert al heel lang heel duidelijk op wat we zeggen. Volgens de opvoedkundige en arts loopt hij minimaal 6 maanden voor qua ontwikkeling. Dit is niet het probleem. Het probleem is wel dat hij het in zijn hoofdje allemaal niet kan verwerken en het resulteert in slaapproblemen. Dit is maar een klein voorbeeld. Er zijn 3 artsen bijgeweest, een opvoedkundige, verpleegkundige en algemeen ziekenhuis psycholoog. Geloof me er is goed naar gekeken. Het is echt niet dat hij alleen een beetje snel is. Wij doen dit heus niet voor ons plezier. Het is voor het ventje heel erg vermoeiend en zielig. Hoogbegaafdheid is echt niet iets waar je blij mee hoeft te zijn als ouder of iets om over op te scheppen. Ik vraag hier enkel naar ervaringen om de kleine hier zo goed mogelijk in te begeleiden.
ik liep met 8mnd los en ik ben niet hoogbegaafd..dus echt veel zegt een vlotte motorische ontwikkeling niet. Ik kan alleen vanuit mijn werkervaring zeggen dat er ook kleintjes zijn die enorm snel lijken te ontwikkelen maar dat het ergens een tijdje stil blijft staan. Ik noem dat altijd de "gehaaste kids" die willen snel groot zijn en als ze eenmaal zover zijn de rust kunnen e vinden en dan langzaam doorgaan met groter worden, dus naar mijn mening kan zo'n psychologe oid nog niet veel ontdekken. Toch is het naar mijn idee nooit verkeerd om aantal zaken uit te sluiten als dat mogelijk is en tips ontvangen is altijd prettig...Succes ermee, ben benieuwd wat eruit jullie 1e bezoek komt.
Vormensloof kan hij inderdaad volledig mee overweg. Puzzels vind hij geweldig en de houten varianten hiervan weet hij de grote stukken op de juiste plekken te plaatsen.
Mijn dochter is ook een rappe maar kan er zelf erg goed mee omgaan (ik en het KDV trouwens ook en weten haar goed te stimuleren) en denk dus ook dat daar de issue is, je zoontje weet niet hoe ermee om te gaan maar jullie als ouder ook niet. Hoop dat je handvaten aangereikt zult krijgen zodat het jullie kan vergemakkelijken. Ben erg benieuwd wat de kinderpsycholoog zal ontdekken want ben nogal sceptisch tegenover het label hoogbegaafdheid (in dit geval zelfs extreem) bij een kindje van 10 maanden.
Tot de 1e afspraak zou je denk ik je mannetje dat kunnen aanbieden aan speelgoed waar hij naar vraagt...mss dat zn kupke dan wat minder vol raakt omdat hij zijn "wil" en "kunnen" kan gebruiken. Muziek schijnt een goede afleiding voor "denkers" te wezen..en ook lichamelijke spelletjes als "klap ns in de handen" ect lijkt een goede combi te wezen van ontspanning en toch bezig zijn. Wandelen en buiten ontdekken (denk aan bv een bezoek na dieren/kinderboerderij) is een andere omgeving van ervaring opdoen en mss bevredigend genoeg tot de tijd dat je meer weet.
Hoi hoi, Bij jouw verhaal zou ik eerder denken aan een hypersensitief kindje of iets in die trend , dat hangt vaak samen met een hogere intelligentie. Wij hebben een kindje die een aantal kenmerken heeft van hypersensitiviteit (ik vind mijn kind bestempelen als hypersensitief nog een beetje voorbarig omdat ik vind dat hij nog wat ouder moet zijn voor ik dat zeker weet) maar geloof me het de eerste anderhalf jaar kunnen echt verschrikkelijk zijn. Tim is al vanaf zijn geboorte heel overprikkeld en andere dingen. Het frusteerde hem verschrikkelijk dat hij dingen niet duidelijk kon maken. Nu hij wat ouder is kan hij zich heel duidelijk maken en door wat op internet te neuzen kan ik nu zo met hem omgaan dat het eigenlijk heel goed gaat momenteel. Hij is heel slim met sommige dingen maar met andere dingen ook weer niet....ik zal dan ook nooit zo snel een term als hoogbegaafd (of in mijn geval hypersensitief)gebruiken omdat er nog zoveel kan veranderen. De reacties komen voort uit de titel van je onderwerp. En dat begrijp ik ook wel een beetje.... Hij is anders als andere kindjes en daarom is het heel goed om naar de psycholoog te gaan! Die kan je vast vertellen wat er is met jouw kindje....waardoor jij vast een manier kan vinden om je kindje goed te benaderen. Nog wel 1 vraag waarom koop je niet speelgoed die geschikt is voor kindjes vanaf 1 1/2 jaar? Mijn dochtertje speelt al vanaf 8 maanden met het speelgoed van haar broer wat ze veel interessanter vind. Wel opletten dat het niet in de mond past uiteraard... Groetjes Kylain
Kylain: Dat speelgoed heeft hij inmiddels ook. Tegen het advies van het cb in. Ik ben zelf ook niet van de stempels drukken maar het mannetje lijd er zelf onder(vooral door de slaapproblemen die eruit voort komen). We gaan vaak zwemmen, kinderboerderij en dat soort dingen. Hij heeft het dan vreselijk naar zijn zin. Ook samen puzzeltjes maken, vormensloof enzo. Het probleem is alleen dat dit zoveel prikkels opleverd dat hij 's nachts vervolgens 13 a 15 x wakker wordt. Met als resultaat de volgende dag een kind wat helemaal gebroken is. Het maakt niet uit of het bezoekje aan bijvoorbeeld kinderboerderij dan lang of kort is geweest. De keus is hier dus eigenlijk of een kind wat zich stierlijk verveelt, dreinzerig is en zijn 'ei' niet kwijt kan OF een kind wat overdag heel veel plezier heeft maar 's nachts niet slaapt en vervolgens gesloopt is.. We proberen dit nu af te wisselen. De reden dat ik dit hier plaats is omdat ik me afvroeg of er meer dames hier waren die hier al zijn geweest en hier dus meer ervaring mee hebben. Ik ben zelf verpleegkundige en heb best wel wat ervaring op opvoedkundig gebied maar dit is geen makkelijk iets omdat er niet echt een gulden middenweg is.