Originele namen vaak ordinair gevonden, wat is dat toch?

Discussie in 'Babynamen' gestart door mumtobe21, 17 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mumtobe21

    mumtobe21 VIP lid

    6 dec 2008
    9.208
    1
    38
    Het valt me op dat er hier heel veel namen die anders zijn als veelvoorkomende namen vaak ordinair of geknutseld gevonden worden? ;)

    wat is dat nou? ben je per definitie ordinair als je je kindje een originele of aparte naam mee wilt geven? :(

    bij ordinair denk ik aan bijvoorbeeld: de "dames" van Dames is de dop, Barbie en Tijgertje van Oh Oh Tirol, en niet aan een babynaam..
     
  2. Tord

    Tord VIP lid

    26 okt 2009
    7.304
    298
    83
    tja, het zijn toch wel relatief vaak "ordinaire" mensen die hun kind een geknutselde naam willen geven. Daar heeft het vast mee te maken.
     
  3. FinleyenMilan

    FinleyenMilan Actief lid

    11 nov 2010
    368
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik snao eigenlijk ook niet waarom mensen namen als Jayden e.d. ordinair vinden :(
     
  4. blackeyedgirl

    blackeyedgirl VIP lid

    12 nov 2008
    17.671
    2
    0
    Zuid-Holland
    Vind Jayden niet ordi, maar juist popi :)
    Ordi vind ik Sheneneh oid :D
     
  5. Missy1985

    Missy1985 Fanatiek lid

    3 okt 2009
    1.009
    0
    36
    Ik vraag het me ook wel eens af, waarom dit zo is!! Ik werk op een KDV en daar denkt niemand er zo over, maar hier hoor/lees ik het ook heel vaak!!

    Ik hou zelf ook wel van orginele/ moderne namen, maar ik ben zeker niet ordinair!!

    Bij ons in de buurt hoor je wel vaak de Lynn namen onder jonge moeders: Jaylinn, Jesslynn,Maylinn, Faylinn.
    (maar dit vind ik niet ordinair hoor)

    Het is vervelend als een naam door een ander ordinair genoemd word, maar daar in tegen, je vraagt hier naar andermans MENING!
     
  6. bloem82

    bloem82 VIP lid

    5 sep 2007
    11.189
    601
    113
    Is dat een echt gebruikte naam? Of snel bedacht.
     
  7. mikos

    mikos Bekend lid

    7 dec 2010
    944
    0
    0
    ik denk dat er heel erg aan ligt wat voor persoontje er bij een naam zit soms hoor ik een naam en dan denk ik ook van ok lekker ordi, maar dan ziek de persoon en dan trek mijn beeld ook weer bij en vind ik t na een tijdje helemaal niet meer zo. Andersom kan ook
     
  8. VioletRose

    VioletRose Niet meer actief

    Bepaalde types kiezen bepaalde namen. Zo is het gewoon. Sommige namen vind ik daarom ordinair en zou ik persoonlijk niet zo'n naam kiezen.

    Mijn man heet Danny. Vind ik ook een ordinaire naam ivm meerdere bepaalde families die hun kind Danny hadden genoemd. Maar mijn man is daarentegen absoluut niet ordinair!

    Ach ja smaken verschillen. Ik hou van Engelse, klassieke namen. Hoe vaak ik hier wel niet hoor dat ze het niet mooi vinden en alleen van "nederlandse" namen houden! En dit terwijl veel namen hebreeuws, latijn, frans etc zijn en niet Nederlands.

    Sommige hebben dus gewoon assoiciaties bij namen. En dit kan dus als "ordinair" bestempeld worden......
     
  9. blackeyedgirl

    blackeyedgirl VIP lid

    12 nov 2008
    17.671
    2
    0
    Zuid-Holland
    Google

    is een personage die werd gespeeld door martin lawrence
     
  10. mumtobe21

    mumtobe21 VIP lid

    6 dec 2008
    9.208
    1
    38
    ik vind het een beetje kort door de bocht om een naam ordi te noemen als je dus geen gezicht bij de naam hebt...
    wat me nogal lastig lijkt als het over een naam van een kindje gaat wat nog geboren moet worden..

    een naam is niet ordi, de persoon achter de naam is dan ordi

    iemand met de naam eva of jaob kan ook een ordinair rotkind zijn ;)
     
  11. mumtobe21

    mumtobe21 VIP lid

    6 dec 2008
    9.208
    1
    38
    :$ en dat kun jij bepalen via een forum? ;)
     
  12. VioletRose

    VioletRose Niet meer actief

    Ja precies je hebt wel gelijk. (lees: stukje over de naam van mijn man) Maaaaar er zijn namen voor mensen die zij associeren met ordinair. Net als dat andere bepaalde namen kak vinden, of dat ze zeggen dat ze het een "kattige" naam vinden. Als je om meningen vraagt kan je dus een mening verwachten. Waaronder dus "ordinair".
     
  13. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    #13 Amarens, 17 mrt 2011
    Laatst bewerkt: 17 mrt 2011
    "Je moet denk ik onthouden dat het een arbitrair begrip is. Je kunt niet zeggen dat het een feit is dat iets of iemand ordinair is. Maar het is wel zo dat namen met onnodig moeilijke spelling, lange "originele" namen vaker worden gekozen door mensen van een lagere sociale klasse.
    Als de term hier wordt gebruikt is het niet om iemand te kwetsen maar eerder om de vraagsteller er van bewust te maken dat de naam geassocieerd wordt met een "ordinair" gezin. Het is dan aan de vraagsteller om er over na te denken of hij/zij zich hier in kan vinden en bovendien of hij/zij dat belangrijk acht.
    Bij donkere kindjes is het wel anders. Sommige namen die ik niet mooi vind, vind ik wel leuk bij een getint kindje, omdat ik het beter vind passen.
    De associatie verdwijnt soms ook als je een kindje kent omdat in de praktijk blijkt dat het gezin/kind in kwestie helemaal niet ordinair is."

    Een stukje uitleg van iemand anders over "ordinaire" namen die ik ergens heb gevonden. Ik ben het er helemaal mee eens en vind dat het heel mooi verwoordt is.
     
  14. krullenkop

    krullenkop Niet meer actief

    Daar ben ik het ook mee eens ;).
     
  15. Wish30

    Wish30 Fanatiek lid

    11 jul 2008
    2.543
    0
    0
    ziekenverzorgende
    utrecht
    Volgens mij ligt het er ook aan waar je woont.Ik zou mn kind bij nooit kelvin of samantha noemen.In utrecht zijn dat vaak de ordinaire types die hun kind zo noemen...net zoals sabrina en jeffrey terwijl het misschien best mooie namen kunnen zijn
     
  16. FairyLaughs

    FairyLaughs Niet meer actief

    je kan het ook zo zien..

    mensen van een ' zogenaamd hogere klasse ' die willen een bepaald voorkomen hooghouden !

    en zullen daardoor vaker voor namen gaan zoals bijvoorbeeld, Anne, lotte, fleur, anke, Lars, pim, debbie !! (kan het ook fout hebben qua namen.. maar jullie begrijpen me?)..

    gewoon de standaard namen die je al 10x hoort in de wijk waar je woont... en ik denk dat deze mensen geen aparte naam durven te nemen omdat ze bang zijn dat ze dan helemaal uit de boot vallen en mensen hun anders gaan zien dan dat ze zich willen voordoen ' een hogere klasse'.

    dus ze (denken ) ook beter te zijn dan mensen die in een lagere klasse, mensen die niet veel geld hebben, etc...

    omdat hun NIET ordinair zijn... en dat willen ze dus laten zien door de keuze van namen !! (een veilige keus, zodat ze zeker weten dat ze erbij horen )

    maarja... mensen uit de 'lagere klasse' die vinden namen zoals hierboven juist weer niet leuk omdat ze de associatie: bekakt, arrogant enzo ermee hebben...

    zo kun je alle namen en alle groepen mensen wel uitgebreid bespreken, maar zulke dingen blijf je toch altijd houden !
     
  17. Kari37

    Kari37 Fanatiek lid

    19 nov 2009
    2.571
    1
    0
    Het in hokjes duwen van namen is een vreemd begrip.

    Ik ben mij er van bewust dan men in nederland een ordi asociatie heeft met de namen van ons dochtertje, ordi, popi, laag sociaal enz.

    Wij zijn geen van dat allen, alleen mijn dochertje heeft een engelse papa die uiteraard geen enkel gevoel heeft bij de oer nederlandse namen, deze niet uit kan spreken en die ook niet bij onze achternaam passen.

    De oer engelse namen , dus niet de populaire, die ik hier ook regelmatig voorbij zie komen en die in nederland weer bestempelt worden als beschaafd komen op de engelsen weer over als typische namen die de zgn ordi families aan hun kinderen geven.

    Gelukkig zijn we allemaal vrij om zelf een naam te vinden voor ons kind die we zelf mooi vinden en smaken zullen altijd verschillen maar wees voorzichtig met de hokjes.....
     
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.500
    8.351
    113
    Ik vind het juist fijn als mensen eerlijk hun mening geven, mits dat met respect gebeurd. En zelfs een uitspraak als 'ik vind het een beetje een ordinaire naam' kan in mijn ogen respectvol zijn. Liegen en zeggen dat je een naam mooi vindt terwijl je dat niet vindt, vind ik daarentegen juist weer respectloos.

    Onze dochter heeft als tweede naam ook een naam die in Nederland door veel mensen redelijk ordinair wordt gevonden. En als eerste naam een naam die als 'modenaam' wordt bestempeld. tja, het zij zo, wij vonden die twee namen mooi, dus hebben die aan haar gegeven. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de associaties die veel mensen bij haar tweede naam hebben (ik zelf ook trouwens - wat ik jammer vind, want qua klank ed vind ik de naam heel erg mooi), wel de reden is dat dat niet haar roepnaam is geworden.
     
  19. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Hier ben ik 't ook mee eens.

    Ik vind vaak Engelse/Amerikaanse namen ordinair overkomen bij Nederlandse (!!!!) ouders. Als het kindje één of meer ouders met een andere moedertaal heeft, vind ik het al weer heel anders.

    @ Kari: ik vind Alexis juist helemaal niet ordinair. Jayda dan wel weer een beetje, maar juist niet bij een Engelse papa, dat maakt voor mij echt een groot verschil. Het moet ook bij de achternaam passen vind ik.

    Er zijn overigens ook veel originele namen die ik wél mooi en juist helemaal niet oridinair vind, maar dat zijn dan wel Nederlands-klinkende namen. Zo vind ik bijv. Thije en Tobe heel leuke namen.
     
    Tord vindt dit leuk.
  20. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Ik en mijn man hebben deze namen gekozen omdat WIJ dat mooi vinden en jammer als een ander dat niet vind. Ieder zijn smaak.
     

Deel Deze Pagina